joi, 24 iulie 2008

Doctorul i-a luat dreptul de a fi mamă

În urma unei operaţii nereuşite de cezariană, realizată la Maternitatea Bucur din Capitală, o tânără de 28 de ani a ajuns în imposibilitatea de a mai avea vreodată copii.

După ce a urmat un tratament îndelungat, Nicoleta Bârlădeanu a reuşit să rămână însărcinată. Însă, în a opta lună de sarcină, la 25 iunie, a ajuns la Maternitatea Bucur, cu hemoragie şi contracţii.
La examinarea făcută de medicul obstretician Poenaru, s-a constatat că fătul era mort. "Domnul doctor Poenaru m-a urcat pe masă, probabil şi-a dat seama ca s-a întâmplat ceva, mi-a făcut ecografie şi mi-a spus că fătul este mort", a declarat Nicoleta Bârlădeanu.

La insistenţele familiei, Nicoletei i s-a făcut cezariană. Medicii au incinerat fătul, fără a preciza cauza decesului acestuia. "Am vrut să semnez pentru necropsie, să vad de ce a murit fata. Nu ştiu ce s-a întâmplat, am semnat şi pentru incinerare deşi nu am fost de acord. Vroiam măcar o mânuţă, să îmi îngrop fata", a declarat tânăra.

În urma cezarienei, tânăra a contractat o infecţie care o împiedică sa mai aibă vreodată copii.

Ca urmare a celor întâmplate, familia Nicoletei Bârlădeanu a sesizat colegiul medicilor şi este hotărâtă să-l dea în judecată pe doctorul Mircea Poenaru.

miercuri, 16 iulie 2008

Un barbat a murit la spital in chinuri pentru ca asistenta care il ingrijea a adormit

Un bărbat a murit în spital, după o noapte întreagă de chin, pentru ca nimeni nu i-a acordat ajutor, informeaza Realitatea TV.

Pacientul suferea de câteva luni de cancer pulmonar şi avea nevoie permanenta de oxigen. Asistenta care era de gardă nu a venit sa-i aduca o masca de oxigen pentru ca adormise.


În noaptea de 3 iulie, barbatul a suferit o criză.

"Unul din cei doi pacienti care erau in camera cu el se deplasa foarte greu; când a văzut că nimeni nu venea a bătut la toate uşile s-o caute pe asistenta care era de gardă în noaptea aceea. N-a vrut să se scoale să vină", povesteşte îndurerată sora bărbatului.

Omul s-a zbătut sub privirile disperate ale celorlalţi colegi de salon. S-a inecat si a murit. Asistenta nu a venit decât la 6 dimineaţa, când nu s-a mai putut face nimic.

Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, a fost diagnosticat in luna aprilie cu neoplasm bronhopulmonar şi a fost internat la Spitalul Sfântul Luca din Capitală.

Conducerea spitalului susţine că va ancheta modul în care a murit bărbatul.

Conducerea Colegiului Medicilor le acordă circumstanţe atenuante doctorilor care mai greşesc. "Marea majoritate a medicilor îşi fac meseria în condiţii deosebit de grele. Nu uitaţi că noi, în acest moment avem o lipsă mare de specialişti. Fiecare medic munceşte până la epuizare. În aceste condiţii este destul de greu, la o salarizare care este a zecea parte din cea a unui medic performant în UE să-i ceri performanţă", a precizat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

marți, 15 iulie 2008

Dă o clinică privată în judecată pentru că nu a primit explicaţii despre moartea soţiei sale

Un bărbat din Baia Mare dă în judecată o clinică privată, pentru că nu a primit, timp de un an de zile, explicaţii clare despre moartea soţiei sale. Omul susţine că femeia a murit la două ore după o naştere normală.

Diagnosticul "embolie pulmonară" a fost stabilit de medicii legişti, dar nicio autoritate nu a putut să spună până acum ce a provocat această complicaţie în urma căreia a murit tânăra mamă.

Marius Avram şi soţia sa, Laura, aveau o fetiţă de 5 ani şi aşteptau încă una. Naşterea, potrivit medicilor, trebuia să decurgă fără probleme. Pentru mai multă siguranţă familia a mers totuşi la o clinică privată din Baia Mare.

"În timpul naşterii a leşinat, dar nu am ştiut cum decurge o naştere şi am crezut că este normal", a declarat soţul.

După două ore, femeia a început să se simtă tot mai rău.Ultimele cuvinte ale femeii, înainte să intre în comă, i-au fost adresata fetiţei, căreia i-a spus că de acum va fi crescută doar de tată.

Tânăra mămică a fost transferată la Spitalul Judetean, unde s-a şi stins. Soţul a cerut explicaţii. Nu le-a primit nici până astăzi, după mai bine de un an.

Dosarul este acum anchetat de Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică din Baia Mare. Autorităţile medicale trebuie să răspundă la o întrebare foarte simplă: ce a produs embolia pulmonară în urma căreia Laura Avram a decedat?

"O boală rară care apare în unele cazuri la naştere şi este foarte greu de prevăzut. S-a făcut o comisie la acea oră, care a anchetat cazul, s-a dat rezultatul preliminar al autopsiei, care o fost transmis şi familiei, şi au fost trimise probe biologice la IML Cluj de unde se aşteaptă rezultatele", a declarat Călin Man, purtător de cuvânt ASP Maramureş

Pentru că nu l-a mulţumit acest răspuns, Marius Avram a apelat la o firmă de avocatură care îl va susţine în instanţă: Urban şi Asociaţii.

Conducerea clinicii private a refuzat să comenteze cazul. Soţul femeii cere daune de 3,5 milioane de euro.

Sursa: http://www.protv.ro/stiri/social/da-o-clinica-privata-in-judecata-pentru-ca-nu-a-primit-explicatii.html

Bihor: doi medici sunt acuzaţi că au omorât o pacientă în sala de operaţii

Două cadre medicale din Bihor sunt cercetate penal şi acuzate de omor din culpă pentru că le-a murit o pacientă în vârstă de 27 de ani, căreia i-au făcut cezariană.

Procurorii spun că femeia nu avea nevoie de această intervenţie, în condiţiile în care echipamentul necesar în caz de complicaţii lipsea din sala de operaţie.

Marcela Gruia, gravidă în luna a noua, s-a prezentat la Spitalul Municipal din Beiuş, la jumătatea lunii noiembrie 2006. Pentru că fătul avea peste patru kilograme, medicul ginecolog a hotărât ca naşterea să se facă prin cezariană. În timpul operaţiei, femeia a început să se simtă rău, iar starea ei s-a agravat. În scurt timp, familia a primit vestea că tânăra a murit pe masa de operaţie din cauza unei insuficienţe cardiace.

Rudele au cerut o anchetă, iar procurorii au ajuns la concluzia că anestezistul şi ginecologul nu i-au făcut analize înainte de cezariană şi nici nu au pregătit aparatura necesară. Cadrele medicale neagă însă că ar fi avut vreo vină şi spun că femeia a fost informată de riscurile la care se expune şi a acceptat.


Sursa: http://www.protv.ro/stiri/social/bihor-doi-medici-sunt-acuzati-ca-au-omorat-o-pacienta-in-sala.html

sâmbătă, 12 iulie 2008

O nastere planificata

Un prieten imi soptea mereu ca nasterea unui copil in ziua de azi e o dovada de curaj sau de inconstienta. Eu am asteptat ani de zile sa raman insarcinata. Diagnosticata de medici cu sterilitate secundara, incepusem deja sa-mi iau gandul ca vreodata voi lega si eu sireturile unui copil. Care sa fie al meu, bineinteles. Abia anul trecut am avut noroc si s-a intamplat minunea.

Fericitul eveniment trebuia sa aiba loc la maternitatea Giulesti, zisa si dr. Panait Sarbu. Imi imaginam ca totul va fi OK, mai ales ca a fost ultramediatizata pentru vestitele fertilizari in vitro si pentru reusita echipei de specialisti care au ajutat-o pe Adriana Iliescu sa nasca un copil sanatos la o venerabila varsta. Socoteala mea nu s-a potrivit cu realitatea. Sa va povestesc:
Fiind insarcinata in 37 de saptamani si pentru ca se putea intampla oricand sa nasc, am hotarat impreuna cu medicul meu sa fortam putin si sa provocam nasterea, ca sa nu avem probleme. „Deja ai dilatatie, mi-a spus ginecologul. Poti sa nasti oricand. Hotaraste-te! Vrei sa stai internata pana cand iti vine sorocul sau facem noi o interventie?”
Am optat pentru interventie. Zis si facut. 25 aprilie 2007, Europa, Romania, dimineata pe la opt. Eram la usa internarilor, asteptand. Hol stramt, mirosind a petrosin si a cafea de la automat. Lume multa, pestrita si stresata. Celulare care caraie. Scaune putine. Nimeni nu zambeste, nimeni nu cedeaza locul apucat. Pe partea dreapta stau gravidele care urmeaza sa se interneze. Unele sprijina peretii. Eu sunt una dintre ele. Din cand in cand printre noi trec plutind asistentele medicale, preocupate, inaccesibile ca niste printese. Se rastesc, privind femeile care intreaba cate ceva. Risc si opresc una tanara, frumusica. Eroare! Mai sa ma plesneasca atunci cand o intreb daca stie unde o pot gasi pe doctorita mea care nu raspunde la telefon. „Da’ de unde sa cunosc eu asa ceva?”, imi zice acida ca o baterie stricata, frematandu-si buzele de parca ar forma gaura unei pusculite. Tac. Am contractii. Nu-i pasa nimanui. Ma doare burta si copilul din mine simte ca nu ma simt bine. Da din manute. Doamne, in ce lume il aduc!?
Usi se trantesc, usi se deschid. E curent. Pe stanga, asteapta fete si femei amarate venite de la tara, gata sa avorteze la oras. O muiere cam la 40 de ani o insoteste pe fiica-sa care n-are 20 si bazaie de frica. Din cand in cand mama ii trage cate un ghiont, scuipandu-i cuvinte de ocara: „Na, fir-ai a dracu’ da curva, daca nu m-ai ascultat! Acu’ sa suferi, nenorocito! Sa ma faci tu pa mine da ras in sat?!”
La intrarea in maternitate, gravide, vizitatori si bolnave fumeaza de zor. Fumul se strecoara inauntru nestingherit. Nu mai pot respira. Se face 11. Dupa trei ore de stat in picioare sunt chemata in camera unde se fac internarile. Dau buletinul, spun numele doctoritei. Mi se face fisa. Cineva ma trage de maneca. E garderobiera: „Hai, mama, sa-ti dau o camasa de noapte, fuguta, fuguta ca n-avem vreme! Dup-aia, tusti, la sala de operatii, pa pat! Te asteapta!”
Scot toalele de pe mine rapid si ma imbrac cu ce imi da femeia. Fara nasturi in fata, evident. Primesc un bon indescifrabil. Mi se face frica si frig: „Doamne, azi chiar o sa nasc!” Alerg tinandu-ma de burta pe holurile vechi, lipaind din papucii ieftini din cauciuc.

Sala de operatii. Usile sunt din termopan, in contrast cu toata cladirea care e veche si sta sa cada. Nu se aud urletele afara. Doar atunci cand intra sau iese cineva. Cinci paturi cu gravide, plus o targa pe roti, cu una care a nascut deja. Are un ac infipt in brat. I se administreaza glucoza? Habar n-am. E alba la fata si-si tine celularul pe piept. Celelalte gem sau urla, dupa cum evolueaza dilatatia care le joaca feste. O moasa cat un sifonier si cu palme aspre de fierar-betonist le controleaza in vagin, varand doua degete. De fiecare data cand face treaba asta, fetele chiraie ca taiate cu lama si date cu sare pe rana. Daca vreuna are dilatatie 10, e dusa la masa de operatii. Daca nu, mai sta in pat.
Clipele trec greu. Ma ia groaza. Vreau acasa. Vreau departe. Mi se pune un nod in gat si-mi vine sa plang. Chiar atunci ma striga un tanar medic rezident. Trebuie sa-mi introduca un ovul pentru stimularea contractiilor. Apoi, probabil, o sa nasc. Ma urc cu greu pe masa si ma asez cuminte in pozitia SIMS. Tinerelul isi face treaba sigur pe el, de parca ar forma un numar de telefon. Ma doare. Cobor si... Sus in pat. De afara vine miros de gratar, cineva face mititei si e departe de durere. Gravidele urla pe rand, fiecare in alta tonalitate. Una face subtire, alta geme gros. La inceput toate rabda. Din cand in cand, intr-o pauza, se intreaba una pe alta in soapta, aproape vinovate: „Tu cat ii dai doctorului? Io am rezolvat cu 5 milioane, a zis ca nasc normal. Si daca imi face cezariana? Costa 500 da euro.” Dar asta nu e tot, pentru ca trebuie sa cotizezi un milion si moasei, in caz ca te simti! Apoi asistentei din camera de nasteri, femeii care impinge targa la salon, medicului neonatolog ce-ti ia in brate bebelusul si-i da nota, asistentelor de la neonatologie. Tuturor. In caz ca esti vizitata, 5 lei sunt destinati gardianului de la intrare care e foarte corect, nu lasa pe nimeni sa intre dupa program! si Slava Domnului, o lauza are nevoie de iaurt, lapte, vata, comprese sterile, pampersi, crema speciala pentru taieturile de la perineu si multe altele, si care tata nu baga mana in buzunar, stiind ca sus, la etajul doi il asteapta nevasta si pruncul nou-nascut? Campania „Nu da spaga”... e doar o poveste.
Cand durerea invinge, si invinge intotdeauna, gravidele tipa ca vor „epidurala”. Moasa vanjoasa cat un tanc T34 le zice de la obraz: „Haa, pa vremea mea nu erau d-astea si nasteau femeile pe banda si atunci! Ce va mai alintati, zau asa!” E adusa din salon o tigancusa de 18 ani. Are contractii puternice si e vanata de durere. In mana dreapta tine strans niste hartii de cate un milion. „Saru’mana, e pentru injectia aia in spate, sa-mi faca anestezie d-aia!”, mai apuca sa zica printre lacrimi. Cearceaful ei e plin de sange. I s-a rupt apa. Icneste putin si vomita in valuri peste tot. Moasele se rastesc si ele la gravidele care chiraie in cor: „Da’ mai potoliti-va odata, ca innebunim de cap pana diseara!”
Mi se rupe apa si mie. Incep durerile. Violente. Am senzatia ca 15 hiene trag de maruntaiele mele si rad. Ma alatur fara sa vreau celorlalte femei care urla hotarate. „ti se intampla asta pentru ca nasterea e provocata, imi geme ritmat in ureche colega de pat. Zicea domnu’ doctor ca alea care nu naste normal, ci ca tine, cu ovul, asa pateste! Cere epidurala, ca nu rezisti!”
O epidurala e 3 milioane de lei. Mare scofala! Ce nu faci ca sa scapi de asemenea chinuri?! M-as injecta si-n cap numai sa se opreasca. Tip: „Vreau epidurala, ca nu mai pot!” Apare de dupa un dulap o doctorita blonda si micuta. Am spasme. Moasa barosana ma tine de cap ca pe-o vita careia i se pune crotalul la ureche. Epidurala e facuta. Un fleac! Nici n-am simtit-o. Intre timp, pe femeia de serviciu o apuca maturatul. Particule fine de praf zboara printre noi, ni se agata de buze si de gene, cand respiram spasmodic. Inghitim. Nu-i zice nimeni nimic. Durerea ma lasa cateva minute. Traiasca inventatorul acestei anestezii si mama lui! Atipesc si visez ca sunt pe o scena, in jur reflectoare, aplauze, urale. Sunt premiata pentru reportaje realizate in timpul inundatiilor. Bucurie mare. Premiul mi-l inmaneaza insusi Brunea Fox care are mutra lui Dan C. Mihailescu. Intind mana spre el, ca sa-l apuc, dar ma ia groaza. In loc de trofeu tin in palma o trusa de epidurala. Visul se sparge si deodata ma trezesc pe masa de operatii, urland cu stomacul, nu cu... vocea. Moasa se urca pe mine. Cate kilograme o avea? 100? 130? tipa deasupra ochilor mei iesiti ca la melc: „Screme-te, fai, fata, cand ti-oi spune io! I sa vede capu’!” Nu mai am aer, dar in zece minute se termina totul. Am un baiat de 2900 de grame si 50 de cm. Nu respira din prima, nu plange, asa ca i se baga oxigen. Primeste nota 8 in scorul APGAR. Ma intristez, dar sunt cusuta repede la perineu si uit. Faimoasa anestezie s-a dus demult. Dupa o jumatate de ora sunt pusa pe targa, cu perfuzii. Moasa cea mare imi zice cu jumatate de gura: „Freaca-te pe burta, asa, asa, ca sa se traga uteru’!” Ma frec pana imi amortesc mainile. Ce povesti am vazut eu la Discovery despre nasteri! Departe suntem, totusi, de lumea civilizata!
A doua zi ma duc sa-mi vad odrasla. La maternitatea Giulesti nou-nascutii nu sunt lasati cu mamele, cu toate ca in saloane exista niste patuturi speciale donate de o firma. Abia merg, ma dor taieturile, dar rezist eroic. Vreau sa-l vad, sa-l strang in brate. Asteptam la usa Neonatologiei vreo 20 de lauze. Dinspre WC vine o putoare de-ti vine sa versi. Sunt doua bude jegoase pe care se bat vreo 40 de lauze, plus gravidele internate care asteapta sa nasca. Intrarea e la cativa pasi de salonul unde stau nou-nascutii, dar cui ii pasa? In sfarsit, ne puteam vedea si alapta copiii. Al meu e nespalat, are pe capsor inca urme de sange. Ma uit si la altii. Sunt la fel. Vreau sa intreb ceva o asistenta, dar ma repede, acra, turuind fara oprire: „De ce n-are pemparsi numaru’ 79? Ete, sacu’ lui e gol! Ce astepti? N-are nici ulei, nici pudra Baneocin pentru buric. Veniti toate cu mainile goale si vreti sa vi-i spalam si sa vi-i imbracam cu pemparsi de la noi.” Imi raman vorbele in gat. Eu adusesem de cu seara tot ce trebuie, dar se pare ca cineva a umblat in saculet si am ramas fara. Oricum, nu-mi imaginez cum o fi reusit un nou-nascut sa faca pipi si caca de cinci ori in patru ore.
Nu am curaj s-o mai intreb nimic. Ma priveste urat. Si celelalte fete au aceeasi problema: cineva le-a luat pemparsii, cremele, pudrele. Imi iau copilasul in brate si ma duc in camera de alaptat, adica un hol stramt de un metru pe vreo trei, unde mamicile stau ingramadite cum pot si unde virusii joaca leapsa pe ouate.
Aproape toti bebelusii sunt adormiti si nu pot sa suga. Nu ne spune nimeni ce sa facem. Fetele se chinuie zadarnic sa le dea lapte. Peste o jumatate de ora, gata. Ne dau afara. Abia la tura urmatoare aflam cate ceva despre tainele alaptarii. Dar nu gratuit. Lauzele pricep repede ca trebuie sa cotizeze. Si vin atunci si sfaturile: „Nu tineti copilu’ mai mult de 3 minute la un san, ciupiti-l daca doarme, stoarceti-va cand ajungeti in camera si masati-va!” Cum iesim pe hol de la alaptat, o tipa (asistenta? femeie de serviciu?) ne ia pe fiecare: „Nu cumparati pemparsi? Vi-i dau ieftin, 1 leu bucata.” Una dintre lauze recunoaste, insa, pampersul trimis din SUA de sora ei si o intreaba pe vanzatoarea de ocazie de unde il are. Raspunsul vine ca un scuipat: „Ha! Da la magazin! Ce, crezi ca i-am furat?!”

A doua zi observ ca bebelusul meu are febra si ca incepe sa faca icter. Ar trebui pus la una dintre lampile speciale din salon. O anunt pe una dintre asistente. O recunosc, e cea care mi-a luat copilul din sala de nasteri si l-a dus la Neonatologie. Ma priveste cu niste ochi, sa tai geamuri cu ei, apoi isi lipeste palma – cu care a deschis usile, a schimbat copiii si, in general, a facut o gramada de treburi – de fata pruncului meu si zice: „N-are nimic!” Apoi pleaca. La urmatoarea alaptare, fetisoara pruncului e maronie si are febra. Iar o „deranjez” pe asistenta respectiva, care, imi zice de la obraz: „Nu-i asa ca nu stii cine sunt, doamna Mateescu? Te faci ca nu ma cunosti, ai uitat ca ti-am avut grija de bebeu cand ai nascut!” E tare suparata. Sa fie un repros? Ia sa vedem!
Las copilul si plec in salon. Iau 50 de lei, ma intorc si ii var in buzunarul mahnitei, care brusc se inveseleste si incepe sa fie prietenoasa: „Te doare sfarcu’, ti-a curs sange?”, zice in timp ce-mi pipaie halatul. „Da, raspund. Nu pot sa alaptez!”. „Pai, sa-ti dau un mamelon din silicon. Costa 12 lei.” Fuge si mi-l aduce intre degete, spalat la chiuveta. Folosit. E bun si asta. Dupa ce platesc, fiul meu e pus la mare cinste sub lampa vindecatoare. Dar daca nu aveam bani?
Singura noapte in care nou-nascutii nu au plans, au fost spalati si dati cu ulei parfumat, a fost penultima, in tura unei asistente tinere si grasute, dar care si-a facut cu adevarat datoria. Se numeste Roxana si atat. Colegele ei n-o pot suferi pentru ca vorbeste frumos cu lauzele (auzi, ce neobrazare!), pentru ca are grija de bebelusi si spera sa fie data afara din slujba cat mai curand. Ea ne-a invatat cum sa alaptam si, in general, cum sa ne purtam cu pruncii.
A treia zi ar fi trebuit sa plec din spital, conform noilor prevederi conform carora sugarul si mama pot parasi unitatea spitaliceasca dupa 72 de ore de la nastere, daca nu exista complicatii. Asistenta careia i-am dat 50 de lei ma asigura ca bebelusul meu nu are nimic, ca icterul e „normal si usor” si ca mi se va face iesirea rapid. Dar n-a fost asa. Una dintre doctorite a constatat ca n-au trecut 72 de ore de la nastere si nu ne da voie sa plecam. O intreb cand ar putea face asta si-mi raspunde scurt: „Maine.” Insist, explicandu-i ca am vazut mamici ca ies din spital, cu toate ca au nascut dupa mine. Gaseste atunci alt motiv. Icterul. Copilul nu poate pleca azi pentru ca e bolnav. Poate insa pleca maine, sambata, 28 aprilie 2007, cand icterul va fi „mai putin nociv”.
A doua zi am plecat ca vantul. Imi scaparau calcaiele. Ajunsa acasa m-am uitat la copilasul meu care plangea si avea inca icter. Nu prea stiam ce sa-i fac, cu toate ca citisem cateva carti pe aceasta tema si frecam forumul mamicilor de vreo doi ani de zile. Lapte nu prea aveam, asa ca i-am dat ceai. Si eu, naiva, care credeam ca va fi ca la Discovery...



vineri, 11 iulie 2008

Neglijenta medicala recunoscuta in direct

Medicii de la maternitatea din Focsani incearca sa-si scoata basma curata colegul acuzat ca a schimbat copiii la nastere. Din pacate pentru obstetrician, o colega l-a dat de gol, in direct, la tv, atunci cand a cautat sa-l scuze. Directoarea medicala a spitalului a refacut “filmul” interventiei, dezvaluind posibile greseli medicale.

Specialistii obstetricieni sustin ca fatul ar fi trebuit extras prin cezariana si ca prezenta medicului neonatolog in sala de nasteri era obligatorie.

O familie din Focsani sustine, in baza insemnarilor din actele nasterii, ca fetita lor este in viata, desi medicii spun ca pacienta a nascut un baiat care a murit la nastere, neconcordanta din acte fiind doar o greseala in insemnarile obstetricianului ....Placinta, care a asistat nasterea. In incercarea de a-l disculpa, medicii au oferit indicii despre greselile care au dus la moartea copilului. Astfel, directorul medical al spitalului a relatat ca medicul a luat decizia provocarii nasterii pe cale naturala in momentul in care a sesizat o scadere a pulsului fatului, cauzata de infasurarea cordonului ombilical in jurul gatului copilului. Dupa ce a constatat ca fatul a fost expulzat fara puls, a chemat un neonatolog in sala de nasteri.

Medicii ginecologi si obstetricieni carora le-am solicitat o parere sustin ca, avand o asemenea suspiciune, era riscanta decizia unei nasteri naturale, fiind recomandata nasterea prin cezariana. “In cazul in care inaintea nasterii s-a observat o suferinta fetala intrauterina, este obligatoriu ca fatul sa fie scos de urgenta, prin interventie cezariana”, ne-a declarat prof. Dimitrie Nanu, sef de clinica la Maternitatea Caritas. De asemenea, medicul atrage atentia ca in circumstanta oricarei nasteri, in special in cazul aparitiei unor complicatii, este obligatorie prezenta unui neonatolog in sala de nasteri. “In cazul oricarei nasteri este obligatoriu ca neonatologul sa fie prezent in momentul aparitiei copilului, pentru a asigura reanimarea acestuia”, ne-a mai precizat prof. Nanu. In legatura cu acest aspect, declaratiile directorului medical al maternitatii din Focsani incrimineaza echipa medicala care a asistat nasterea pacientei Corina Nastasa. “Pacienta a nascut un copil mort, dupa care medicul a solicitat de urgenta interventia medicului specialist de la sectia nou-nascuti, precum si a medicului de la terapie intensiva, pentru a incerca resuscitarea copilului”, a declarat Doina Carteleanu, directorul medical al Spitalului Sf. Pantelimon din Focsani. Din aceste decaratii reiese ca, in momentul nasterii, neonatologul nu era prezent pentru a efectua manevre necesare resuscitarii copilului. “Nu se stie inca daca exista vreo culpa medicala in acest caz, Colegiul Medicilor de la Focsani va ancheta detaliile nasterii. Vor stabili daca ar fi fost de preferat o interventie cezariana, daca aceasta ar fi crescut sansele de supravietuire ale fatului, precum si circumstantele mortii copilului si ale competarii necorespunzatoare a actelor doveditoare ale nasterii”, ne-a declarat Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului National al Medicilor.

Daune de 5,0 mil.usd pentru malpraxis medical impotriva unui copil

Conform avocatilor de la firma californiana Walkup Melodia Kelly acestia au negociat si stabilit plata unor despagubiri de catre un spital american, in valoare de peste 5,0 milioane usd constand in despagubiri si plata unor rente viagere, dupa ce un copil s-a nascut cu paralizie quadriparetica, urmare a greselilor grave ale doctorilor si asistentelor medicale, care nu au supravegheat si monitorizat o mamica, internata pentru nastere, desi aceasta avea febra iar inima micutului incepuse sa prezinte variatii .
Doctorul de garda i-a administrat mamicii antibiotice si i-a spus ca va reveni intr-o ora sa-i verifice starea, insa a uitat sa faca acest lucru; dupa circa trei ore, aparatele indicau faptul ca nivelul batailor inimii micutului nenascut erau foarte joase [ aveau o rata de 85-90 fara de 140 in mod normal ] si au stat la acest nivel pentru 10 minute; desi chemat prin telefon de urgenta, doctorul nu a venit in salon.
Urmare a acestor erori medicale, copilul s-a nascut o ora mai tarziu, fara sa mai aiba puls, si , cu toate ca a fost resuscitat, el sufera de ecefalopatie ischemica severa, ramanand pentru toata viata lui dependent de ingrijire de specialitate, mai ales ca niciodata nu va putea sa dezvolte un sistem de inteligenta mai mare decat al unui copil de 1 an de zile.
Familia acestui copil american, s-a adresat avocatilor de la Walkup, Melodia, Kelly care au angajat un medic pediatru , care a intocmit un plan de viata care cuprindea inclusiv ingrijirile medicale de care va avea nevoie de acest copil pe tot timpul vietii sale. In baza acestui plan, spitalul a fost chemat in judecata si initial i s-au cerut daune de 22 de milioane de dolari, insa, urmare a faptului ca, avocatii spitalului au preferat sa incheie o intelegere cu familia copilului, s-a ajuns la faptul ca, spitalul a decis sa ia in ingrijire si sa suporte costurile medicale si sociale ale acestui copil pe tot parcursul vietii sale, platind in acelasi timp despagubiri de 5,0 milioane usd familiei care practic nu va putea beneficia de un copil normal si sanatos, din cauza acestei culpe medicale.
Intr-un alt caz care a implicat compania Kaiser, cel mai mare sistem medical din USA ,avocatii de la aceeasi firma au reusit sa obtina obligarea acestei companii la plata unor daune in valoare de 4,1 milioane usd, intru-un caz in care , un copil a suferit multiple vatamari ale sistemului neurologic, din cauza faptului ca, acesta a ramas fara oxigen in momentul in care uterul mamei s-a rupt la nastere, iar personalul medical a intervenit cu mare intarziere, efectuandu-i operatia de cezariana cu depasirea timpilor normali. Procesul s-a terminat cand copilul a ajuns la varsta de 3 ani, iar audierea acestuia de catre o comisie medicala care a stabilit faptul ca, va suferi toata viata de pe urma acestei erori medicale , a fost argumentul decisiv pentru care juratii au stabilit vinovatia centrului medical Kaiser, iar judecatorul l-a obligat sa plateasca daune de 4,1 mil. usd catre familia afectata.
Cu siguranta, intotdeauna, cand vor apare asemenea cazuri de malpraxis medical, medicii si personalul spitalicesc, atat in USA cat si in Romania, incearca sa-i minta pe parinti si sa ascunda cauzele si efectele acestor erori, astfel incat numai determinarea si hotararea parintilor de a li se face dreptate pot duce la aflarea adevarului. Afla astfel tot de la firma de avocati din California, faptul ca, s-au confruntat cu un caz in care, au obtinut despagubiri de la un spital in valoare de 3,8 mil. usd, atat pentru culpa medicala dar mai ales pentru ca medicii au incercat sa isi stearga urmele si sa ascunda eroarea medicala savarsita, actionand astfel cu premeditare cand au incercat sa distruga probele.
Concret, cu doua saptamani inainte de nastere, o americanca s-a internat in spital asteptand sa nasca si intrand astfel sub control medical. Dupa ce a primit medicatie , americanca a fost sfatuita de medic sa sa odihneasca si sa comunice in caz de evenimente deosebite cu asistenta medicala, actionand un buton al unui interfon din camera de spital. La ora 10:00 pm inainte de nastere, americanca a raportat faptul ca are contractii extrem de dureroase. fara sa determine frecventa, caracteristicile si locatia durerilor pe care le avea mama, asistenta medicala i-a raspuns prin interfon si i-a spus sa mai ia o doza de medicatie anti-contractii. Opt ore mai tarziu, mama s-a trezit din cauza unor dureri cumplite. A fost dusa in sala de operatii, unde copilul a fost nascut insa a fost diagnosticat cu leukomalacie periventriculara, si mai tarziu a dezvoltat complicatii cerebrale, din cauza acelor opt ore in care americanca trebuia odata cu aparitia contractiilor puternice, sa fie operata imediat prin cezariana.Dupa nastere, spitalul a incercat sa acopere culpa medicala spunand ca de fapt mama nu ar fi spus nimic asistentei, insa, surpriza mare a fost la proces, cand mamica a adus ca proba un reportofon pe care era inregistrata convorbirea purtata prin interfon cu asistenta medicala, reportofonul fiind primit de la sotul ei care a vrut sa o inregistreze spre amintire. Desi initial se cerusera daune de doar 2,2 mil. usd, la aceasta suma,
judecatorul a decis sa mai adauge inca 1,6 mil. usd in sarcina spitalului tocmai pentru ca a incercat sa isi ascunda vina grava.
Practic, am dorit sa va aduc in discutie acest caz intrucat, in primul rand trebuie sa intelegem faptul ca, erorile medicale se intampla peste tot in lume, nu numai in Romania; esential este insa ca, oamenii sa inteleaga faptul ca, atunci cand se confrunta cu un caz de malpraxis medical, trebuie sa isi apere drepturile, sa refuze sa accepte sa li se plateasca acele sume ridicole de catre CNAS, si sa cheme in judecata unitatea spitaliceasca si personalul medical vinovat, si sa le ceara sa le plateasca daune si despagubiri .Este singura cale pentru cei care doresc sa le fie acoperite daunele provocate prin aceste culpe si erori medicale care ajung sa distruga viata unei intregi familii.

N-am fi acceptat să ne chinuim copilul o viaţă întreagă

Un cuplu din Zalău îl acuză pe medicul Mircea Săsăran, de la o clinică privată, că nu le-a spus că vor avea un copil cu malformaţii, cu toate că acestea puteau fi depistate.

Pentru o familie din Zalău, naşterea primului copil s-a transformat într-o adevărată tragedie. În ciuda faptului că au apelat la o clinică privată din Baia-Mare pentru monitorizarea sarcinii, copilul s-a născut cu grave malformaţii la mâini şi la picioare. Medicii spun că malformaţiile puteau fi depistate, însă nu suficient de repede pentru a se face întrerupere de sarcină

Malformaţii la palma stângă şi laba piciorului

După ce au fost asiguraţi că
vor avea un copil perfect, Vlad Gălăţeanu, în vârstă de 29 de ani, şi soţia sa, Natalia, au constatat, la naştere, că fetiţa lor, Ana, suferă de două malformaţii, la palma stângă şi la laba piciorului drept (are doar nişte „ciucuraşi“ în locul degetelor). Asta în ciuda eforturilor pe care cei doi părinţi le-au făcut. Natalia Gălăţeanu s-a prezentat la medicul ginecolog din a 11-a săptămână de sarcină şi a fost urmărită la o clinică privată din Baia-Mare de către ginecologul Mircea Săsăran.

„Am venit din Zalău ori de câte
ori a trebuit, pentru că am preferat să venim la o clinică privată, cu renume, să ne asigurăm că o să fie totul bine. Am plătit de fiecare dată câte 40 de lei pentru o consultaţie, dar nu ne-a interesat cât plătim, am vrut doar să ne asigurăm că totul va fi bine“, spune Vlad Gălăţeanu. Femeia a făcut, practic, naveta de la Zalău la Baia-Mare, tocmai pentru a beneficia de îngrijiri medicale de calitate. Nu şi-au dorit decât ca bebeluşul lor să fie sănătos, iar dacă lucrurile nu aveau să stea aşa, ar fi vrut să afle la timp.

„Sunem creştini şi suntem
religioşi, dar dacă am fi aflat la timp, nu am fi acceptat să ne chinuim copilul o viaţă întreagă“, mai spune tatăl, lăsând să se înţeleagă faptul că ar fi decis să întreruptă sarcina.

Medicul recunoaşte
că putea depista boala

Întrebat dacă ar fi putut să-şi
dea seama despre malformaţiile copilului, medicul Săsăran recunoaşte că acest lucru ar fi fost posibil. El însă a găsit şi o scuză, şi anume aceea că tânăra era prea grasă. „Nu aş putea spune că nu puteam depista malformaţia, dar metodele de investigare prenatale au limitele lor. Aici au intervenit nişte condiţii mai puţin favorizante legate de obezitatea pacientei şi de cantitatea de lichid amniotic aflată la limita inferioară, situaţie în care investigaţia ecografică este foarte dificilă“, spune medicul. Mai mult, acesta spune că părinţii nu au anunţat că în urmă cu două generaţii ar mai fi existat antecedente de acest fel, situaţie în care ar fi beneficiat de o atenţie sporită.

„S-ar fi putut investiga cu
metode mai complicate dacă ar fi fost o atenţionare din partea familiei. Puteau să declare antecedentele familiale de acelaşi gen care au existat cu două generaţii în urmă“, declară medicul Săsăran.

Clinica are în dotare un
ecograf tridimensional. Totuşi, aparatul de ultimă generaţie nu a fost folosit în cazul Nataliei Gălăţeanu. „Noi îl folosim doar în cazuri speciale sau când ştim că există antecedente în familie sau la cerere“, a explicat medicul.

„Facem plângere penală“


Pe de altă parte, mai spune
medicul, indiferent când ar fi aflat despre malformaţia micuţei, ar fi fost imposibil să apeleze la un avort. „Boala ar fi fost imposibil de depistat în timp util pentru a se fi putut induce un avort terapeutic. Ar putea fi oameni maliţioşi care să mă contrazică, chiar dacă sunt convins că ei nu ar putea depista, la un caz fără un antecedent declarat, o problemă aşa de mică în momente foarte precoce şi care să dea timp de intervenţie“, mai spune Săsăran.

Părinţii însă sunt de altă părere. „Am fost la clinica Pediatrie II din Cluj. Acolo ni s-a spus că această boală se putea descoperi la timp. Un alt conferenţiar, tot din Cluj, ne-a spus că era imposibil să nu vadă aşa ceva“, relatează tatăl. Vlad Gălăţeanu este hotărât să facă plângere penală împotriva medicului Mircea Săsăran: „Vreau ca măcar oamenii ăştia din Baia-Mare să ştie că acolo nu-i de mers, pentru că nu merg la o clinică de profesionişti“.

DIAGNOSTIC EVZ


Era nevoie de
morfologie fetală

Ce s-a întâmplat


Un cuplu din Zalău acuză un
medic de la un cabinet privat din Baia-Mare că nu le-a spus că vor avea un copil cu malformaţii atât la mână, cât şi la picior. În urma ecografiilor şi a consultaţiilor, părinţii au fost asiguraţi că fătul este perfect sănătos.

Ce se poate face


Medici consultaţi de EVZ spun
că principala vină a doctorului acuzat este că nu a trimis gravida să facă investigaţia de morfologie fetală, în cadrul căreia se urmăreşte şi dezvoltarea degetelor. „Această analiză trebuie făcută de un medic specializat în morfologie fetală“, comentează specialiştii.

Doctorul acuzat în
acest caz, Mircea Săsăran, nu avea pregătirea necesară ca să facă astfel de investigaţie. Nu era nevoie de un ecograf 3D pentru a se depista malformaţiile, era suficient unul 2D, cum s-a folosit, de altfel, în acest caz. „Morfologia adevărată se face cu ecografe 2D“, mai afirmă medicii. Chiar dacă s-ar fi depistat problemele, este puţin probabil să se fi dat aprobarea de efectuare a unui avort terapeutic.

joi, 10 iulie 2008

Injuratura lui Hipocrate

Zeci de pacienti se plang anual la Colegiul Medicilor de faptul ca doctorii le vorbesc urat, jignindu-i. In realitate, numarul cazurilor este mult mai mare, sustine presedintele Colegiului
Pe langa acuzatiile de malpraxis, medicii sunt reclamati si pentru o meteahna capatata inainte de 1989: limbajul nepotrivit in relatia cu pacientii. Zeci de plangeri se aduna anual la Colegiul Medicilor, iar uneori astfel de abateri disciplinare sunt pedepsite. De cele mai multe ori insa pacientii prefera sa inghita in sec decat sa se puna rau cu "halatele albe". Generatii intregi de doctori au iesit de pe bancile facultatilor fara studierea unui obiect esential: comunicarea cu pacientul. Indemanare care este deprinsa in Occident si-n Statele Unite in timpul scolii. "Romania libera" a propus introducerea in curicula a acestui obiect, initiativa sustinuta de cateva institutii importante.

"Urca, fa, pe masa"

Decenii intregi multi doctori au reusit prin duritatea limbajului sa-si socheze bolnavii. Intamplarile dinainte de ’90 si din anii imediat urmatori au ca marota exprimarea asistentelor si a medicilor in timpul nasterii: "Ti-a placut sa te f…, acum de ce tipi? Taci din gura, ca altfel te dam afara!". Trecerea timpului nu a schimbat foarte mult comportamentul personalului medical din domeniul obstetrica-ginecologie.

Forumurile contin multe relatari despre exprimari care mai de care mai dure. O doamna a povestit pe site-ul www.desprecopii.com cum, odata intrata in cabinetul unui ginecolog, a fost socata de primele cuvinte ale acestuia: "«Hai, urca, fa, p…, pe masa!» De parca eram o prostituata sau a facut candva sex cu mine. Evident ca a urmat scandalul, iar sotul meu a intrat in cabinet si l-a tabacit pe doctor".

"Confidentialitate" de pe holul spitalului

Personalul nu se teme doar sa vorbeasca vulgar cu pacientele, ci le si divulga starea de sanatate ca pe un lucru natural. O intamplare legata de confidentialitatea medic-pacient a avut loc si la o cunoscuta maternitate din Bucuresti, unde gravidele au fost rugate la un moment dat sa intre cate doua la ecograf, pentru ca era aglomerat.

"Am intrat impreuna cu o tanara de circa 30 de ani, care era foarte speriata. Am incercat sa o linistesc, dar finalul acestei consultatii a fost socant. De fata cu mine, doctorul i-a dictat asistentei ce a vazut in ecografie, printre care si «absenta ritmului cardiac». La final, in timp ce se imbraca, pacienta a intrebat care este rezultatul. Replica doctorului a fost cruda si de o rautate pe care nu o inteleg: «Ti-a murit ala-n burta, draga. Ce nu intelegi? Du-te dracu’ repede sa ti-l scoata, ca nu cumva sa-l pierzi pe strada». In afara ca i-au dat lacrimile, gravida nu a avut nici o reactie, atat a fost de socata de veste, apoi de felul in care i-a vorbit doctorul", a povestit o cititoare a "Romaniei libere".

"Uite-asa: iti crap capul!"

Umiliti si neputinciosi totodata pentru ca au nevoie de doctori, pacientii indura orice, doar-doar or scapa. Putini se revolta in fata agresivitatii verbale, iar acestia isi povestesc pataniile pe formurile de pe internet sau pe site-urile ziarelor care abordeaza subiecte legate de cazuri de malpraxis. Pe pagina de internet a "Romaniei libere" exista aproape 500 de comentarii legate de cazul Nataliei – gravida care a murit din cauza neglijentei personalului medical –, iar multe dintre ele se refera la limbajul medicilor sau al asistentelor.

Este celebru cazul pustiului de la Spitalul Bagdasar, caruia in primavara acestui an i s-a spus ca are o tumoare pe creier. Intrebat de copilul de 12 ani cum o sa fie operat, medicul i-a aratat foarte clar: "Uite-asa: iti crap capul!". Moment in care baiatului i s-a facut rau.

"Este nevoie de studierea comunicarii cu pacientul"

Printre primii care au sustinut initiativa "Romaniei libere" de introducere a comunicarii cu pacientul ca obiect de studiu este presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae. Acesta este si rector la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, acolo unde ar vrea sa se introduca si acest obiect important, incepand cu anul scolar viitor. "Este adevarat ca nu exista cursuri de comunicare, chiar daca sunt absolut necesare in relatia cu pacientul care este deja traumatizat de boala. Nu este cazul sa-l speriem si mai tare sau sa-l indepartam", a declarat prof. dr. Astarastoae.

Seful Colegiului Medicilor a mai spus ca exista putine reclamatii legate de limbajul nepotrivit al doctorilor, cu toate ca este convins ca sunt mai multe cazuri. Introducerea cursurilor de comunicare cu pacientii este sustinuta si de Centrul National pentru Perfectionare in Domeniul Sanitar, prin dr. Adrian Nedelciu, si UMF Bucuresti, prin rectorul Florian Popa, care considera ca este necesara aceasta disciplina.

Născut fără mîini

Familia Crina şi Ovidiu Călbureanu au cerut Colegiului Medicilor să judece profesionalismul doctorului primar ginecolog Ionela Gambara care nu a descoperit la ecografie, ori a ascuns părinţilor faptul că vor avea un copil cu grave malformaţii la braţe
Bogdan Călbureanu este numele unui băieţel de numai două luni care s-a născut cu o gravă malformaţie la mîini. Practic băieţelul nu are antebraţe şi nici degetele de la mîini complet dezvoltate. Şi asta, deşi mama micuţului s-a îngrijit ca pe tot timpul sarcinii să fie atent monitorizată de medicul specialist ginecolog. Care a asigurat-o, după consultaţii multiple şi ecografii făcute în mai multe rînduri, la cabinetul său privat, că bebeluşul se dezvoltă normal. Medicul specialist nu a reuşit însă să vadă pe ecografii malformaţia gravă a fătului. A lăsat astfel să se nască un copil sortit să fie asistat în permanenţă, care nu va putea niciodată să scrie, să se îmbrace de unul singur sau să se joace ca orice copil normal. Pentru o afecţiune similară descoperită la făt, actriţa Ioana Ghinghină a fost nevoită să recurgă la o întrerupere de sarcină în luna a cincea.

Consultaţie la cabinetul privat

Mama micuţului Bogdan este ea însăşi cadru medical la policlinica Tractorul, fiind asistentă medicală. Cu medicul care a supravegheat sarcina se cunoaştea chiar din policlinică, unde acesta este medic primar specialist în ginecologie. Prima consultaţie la care s-a prezentat Crina Călbureanu, la dr. Ionela Gambara, s-a petrecut în urmă cu zece luni, cînd sarcina avea doar opt săptămîni. Medicul a efectuat un set complet de analize uzuale în astfel de cazuri, iar rezultatele, pentru acea perioadă a sarcinii, au fost normale. Întrucît cabinetul din policlinică al medicului Gambara este foarte solicitat şi destul de aglomerat, viitoarea mămică a primit o ofertă, pe care niciun părinte care se gîndeşte la binele bebeluşului său, nu o poate refuza: consultaţii la cabinetul privat deţinut de dr. Ionela Gambara. „Ni s-a explicat că la acest cabinet privat vom avea parte de ecografii cu un aparat ultramodern şi performant care nu se găseşte în policlinică“, spune mama micului Bogdan.

Neatenţie condamnabilă

„Pe 8 decembrie 2006 am făcut o nouă ecografie la acest cabinet personal al dr. Gambara. Ni s-a spus că sarcina este normală şi ni s-a spus chiar şi sexul copilaşului. Nicio vorbă însă despre vreun fel de malformaţie", povesteşte Crina Călbureanu. În calitate de cadru medical, mama micuţului Bogdan spune că într-o asemenea etapă de dezvoltare a fătului, dacă se poate observa sexul ar fi trebuit să se observe şi o eventuală lipsă a unui fragment osos. „Bebeluşul nu are practic antebraţe şi nici degeţele. Îmi este imposibil să îmi imaginez cum un medic ce are printre competenţe şi interpretarea ecografiei, poate vedea sexul copilului, dar trece cu vederea o malformaţie de o asemenea gravitate“, spune Ovidiu Călbureanu, tatăl bebeluşului.

Nu au primit ultimele fotografii ecografice

Nici la a treia ecografie, care a avut loc la sfîrşitul lunii ianuarie, medicul nu a reuşit să observe că fătul are o malformaţie gravă, iar dezvoltarea braţelor lui este incompletă. Începînd cu această consultaţie, dr. Gambara nu le-a mai înmînat părinţilor fotografiile ecografice, aşa cum făcuse pînă atunci şi aşa cum presupune procedura standard. Fotografiile nu au ajuns la părinţi nici după ultima ecografie, făcută în ultimele săptămîni înainte de naştere. „Nu ştim de ce nu am primit şi acele imagini. Nu ne-a dat nicio explicaţie“, spun părinţii. La fel, fără niciun fel de explicaţii, dr. Ionela Gambara a refuzat să participe la naşterea copilului. „Ni s-a recomandat să mergem pe cezariană, avînd în vedere vîrsta mea. Dar apoi ne-a spus că are gardă doar în 20 aprilie, iar următoarea pe 14 mai, cînd deja depăşeam termenul", spune mama.

Nu şi-a asistat pacienta

Micuţul Bogdan a venit pe lume pe 6 mai, printr-o naştere normală. „Mi s-au rupt membranele. Am sunat-o atunci să vină să asiste naşterea. Nu a răspuns la telefon“, povesteşte Ovidiu Călbureanu, tatăl bebeluşului care bănuieşte că doctorul s-a ferit intenţionat să participe la naştere. „La naştere, în sală s-a constatat malformaţia. Toate cadrele medicale au rămas pur şi simplu stupefiate cînd au văzut bebeluşul. Nu au reuşit să înţeleagă cum de o malformaţie aşa gravă nu a putut fi observată în timp util la ecograf“, spune Crina Călbureanu. Părinţii micuţului Bogdan, care s-au aşteptat să aibă un copil sănătos, s-au trezit dintr-o dată cu un copilaş marcat de viaţă, care, pentru a se apropia puţin de normalitate, va rebui să suporte un lung şir de operaţii.

Fără explicaţii

La cîteva zile după naştere, Ovidiu Călbureanu, tatăl copilului, a vizitat-o la cabinet pe dr. Gambara pentru a-i cere explicaţii. „Soţul meu s-a prezentat la cabinetul medical al doctoriţei Gambara şi i-a cerut explicaţii cu privire la faptul că fiul nostru s-a născut cu un handiscap fizic major la ambele braţe, cerîndu-i şi să motiveze de ce nu s-a prezentat pentru a asista la naştere cum se stabilise anterior. Explicaţia a venit pe un ton iritat. Ne-a spus că dacă am fi aflat despre malformaţie la şase-şapte luni, şocul ar fi fost dublu“, povesteşte Crina Călbureanu. Plîngere la Colegiul Medicilor Încă sub şocul acestei tragedii, părinţii lui Bogdan s-au hotărît să ia măsuri concrete împotriva doctorului care nu a reuşit să vadă malformaţia bebeluşului lor, condamnînd astfel un copilul la o viaţă chinuită. Şi-au luat un avocat şi, pentru început, au depus o plîngere împotriva doctorului Ionela Gambara, la Colegiul Medicilor. Nu îşi pun mari speranţe în această autoritate, mai ales că a trecut termenul legal în care trebuiau să primească un răspuns şi deocamdată nimeni nu a dat niciun semn de viaţă. Soţii Călbureanu au solicitat Colegiului Medicilor să declanşeze o anchetă administrativă şi profesională în urma căreia medicul care a supervizat sarcina să fie tras la răspundere şi sancţionat pentru malpraxis. „Apreciem că tragedia care s-a produs în familia noastră putea fi evitată dacă doamna doctor şi-ar fi exercitat în mod competent profesia, dacă ar fi avut cunoştintele necesare interpretării corecte a testelor ecografice. Ulterior, dar în mod evident mult prea tîrziu, am aflat că în mod frecvent, alţi doctori specialişti recomandă şi efectuează şi alte teste şi analize pentru a monitoriza dezvoltarea normală a fătului şi a depista eventuale malformaţii genetice. (...) Să aveţi în vedere că prin inacţiunea de care a dat dovadă, doamna doctor a produs o gravă încălcare a dreptului la viaţă şi integritate corporală, astfel cum e prevăzut de art. 22 din Constituţia României. Noi susţinem că greşeala doamnei doctor rezidă în neaplicarea unor norme de comportament profesional, pe care un alt profesionist în aceleaşi condiţii le-ar fi aplicat", se arată în plîngerea depusă de soţii Călbureanu la Colegiul Medicilor.

Reclamaţie la OJPC

O altă plîngere făcută de soţii Călbureanu a fost la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Braşov. Ei au reclamat „ecograful-minune“ despre care dr. Ionela Gambara a avut numai cuvinte de laudă şi cu care, de obicei, reuşeşte să le atragă pe viitoarele mămici care vor îngrijire de calitate pe perioada sarcinii. Cei de la OJPC au constatat că acest ecograf „ultraperformant“ a fost primit de fapt, printr-o donaţie, din Belgia, în anul 1997. Deci nici vorbă de aparat „ultimul răcnet“. Pe de altă parte, însă nu există aparate metrologice care să măsoare calitatea sau capacitatea de funcţionare a unui ecograf. O altă neregulă semnalată de familia Călbureanu la OJPC a fost lipsa facturii şi chitanţelor pentru sumele primite de dr. Gambara contra serviciilor prestate. „La început, la primele două consultaţii a fost vorba de 800.000 de lei pentru fiecare şedinţă, apoi un milion. Niciodată însă nu am primit vreo chitanţă pentru aceşti bani", spune Crina Călbureanu. Deşi sînt conştienţi că o acţiune de acest gen nu va schimba nimic pentru bebeluşul lor, părinţii micuţului Bodgan sînt hotărîţi să meargă pînă la capăt cu acţiunea lor. „Ori ştia de malformaţie şi a văzut destul de devreme, dar a preferat să ascundă acest fapt, ori, varianta mai plauzibilă, a văzut tîrziu şi nu a mai avut ce face“, sînt cele două variante la care se gîndesc părinţii. Ei ştiu că nu pot rezolva prea multe acum, însă se gîndesc şi la alţi viitori părinţi care apelează la serviciile doctorului Ionela Gambara, plătind pentru asta bani grei.

În afara malformaţiei, Bogdan este un copil sănătos

Deocamdată, micuţul Bodgan, care, în afara malformaţiilor de la braţe, este un copil absolut normal, este îngrijit cu atenţie de părinţi, ca orice copil de vîrsta lui. Odată ce va creşte însă, pentru a se putea descurca cît de cît de unul singur, va trebui să poarte o serie de proteze. Pînă la vîrsta la care creşterea i se va stopa, Bogdan va trebui să schimbe protezele periodic. „Am făcut o vizită la Bucureşti la doctorul Ciobanu, un medic foarte bun. Ne-a spus că poate fi operat însă asemenea intervenţii sînt foarte traumatizante, atît pentru copil cît şi pentru familie. Şi, în plus, nu garantează că se va putea descurca de unul singur“, spune tatăl copilului. Pînă la un anumit nivel, aceste intervenţii chirurgicale se pot face şi în România, însă, conform specialiştilor, operaţiile ceva mai complexe nu pot fi efectuate decît în străinătate.

„Discut doar cu colegii medici“

Chiar dacă prima reacţie a medicului Ionela Gambara, în faţa tatălui micuţului Bogdan a fost să îşi ceară scuze pentru că nu a asistat naşterea şi pentru că nu a observat din timp malformaţia, acum doctorul este de altă părere. „Nu discut cu nimeni decît prin intermediul avocaţilor. Explicaţii nu dau decît la Colegiul Medicilor. Nota explicativă pe care am depus-o poate fi găsită acolo. Un act medical nu îl discut decît în faţa colegilor mei din Colegiul Medicilor“, a declarat dr. Ionela Gambara în faţa ziariştilor. Colegiul Medicilor s-a întrunit acum trei zile, iar printre cazurile discutate a foast şi cel al familiei Călbureanu. Preşedintele Colegiului, dr. Constantin Cîrstea, a declarat că la nivelul forului pe care îl conduce s-a format o comisie de disciplină care va analiza această plîngere. Plîngerea soţilor Călbureanu este prima de acest fel depusă la Colegiulul Medicilor. Cazul va fi discutat săptămîna viitoare, spune dr. Constantin Cârstea, preşedintele Colegiului Medicilor Braşov. Etica medicală * Codul de deontologie medicală adoptat de Adunarea Generală Naţională a Colegiului Medicilor din România la 6 iunie 1997, prevede, la art. 4, că ,,medicul practician are obligaţia de a-şi exercita profesia conform tuturor regulilor artei şi ştiinţei medicale, în respectul moralei specifice şi al profesiei. În acest scop, în decursul vieţii sale profesionale, medicul nu trebuie să înceteze niciodată să-şi însuşească achiziţiile ştiinţei medicale ca şi deciziile marilor foruri profesionale". Aceste norme de deontologie şi de conduită prevăzute în Codul de deontologie medicală se completează cu dispoziţiile Legii 306/2004 privind exercitarea profesiei de medic şi organizarea şi functionarea Colegiului Medicilor din România, dar şi cu cele ale Jurămîntului lui Hippocrate, cu cele din Declaraţia de la Geneva, cu cele ale Codului internaţional al eticii medicale.

Un copil bolnav de leucemie a orbit după ce medicii i-au prescris un tratament greşit

Cazul femeii din Focşani care a născut un băiat mort, deşi ştia că ar fi urmat să aibă o fată, se adaugă listei lungi cu problemele şi erorile din sistemul medical. În emisiunea Realitatea te priveşte, telespectatorii au trimis sute de mesaje cu date concrete despre felul în care au fost trataţi în spitale.

Unul dintre cele mai şocante cazuri este al unui copil de un an, care a orbit din cauză că medicii i-au prescris un tratament greşit.
Cazul de la maternitatea Focşani a provocat o reacţie puternică în rândul telespectatorilor. Aseară, în emisiunea Realitatea te priveşte, am primit zeci de mesaje care vorbesc despre greşelile, uneori flagrante, ale unor cadre medicale.
Una dintre cele mai impresionante poveşti este cea a unei mămici al cărei copil a fost diagnosticat cu giardia şi anemie. Medicii i-au dat tinctură de propolis şi Nurofen. A fost nevoie ca micuţul să orbească pentru ca doctorii să-şi dea seama că au de-a face cu un caz de leucemie."Am ajuns înapoi la Bagdazar, acolo am intrat la dr. Tascu, l-am implorat, pentru că ştiu că medicii din România sunt numai pentru bani. I-am spus că nu contează banii, îi dau oricât mi-ar cere numai să-mi facă copilul bine că eram disperată pt că mai fusesem o săptămână internată cu el. Nu a făcut nimic. A doua oară l-am rugat să se uite. Deci mă uitam cum murea", a declarat ărin telefon, Corina Bobaru, mama lui Călin, copilul bolnav de leucemie. La această oră, micuţul este tratat în Belgia. Mama copilului spune că medicii de acolo sunt optimişti în privinţa şanselor de supravieţuire.
Dacă aţi trecut prin astfel de experineţe traumatizante, ne puteţi scrie pe www.realitatea.net sau ne puteţi spune povestea la numărul de telefon 0800.080.333, apel gratuit.

Sursa: http://www.realitatea.net/un-copil-bolnav-de-leucemie-a-orbit-dupa-ce-medicii-i-au-prescris-un-tratament-gresit_312502.html

duminică, 6 iulie 2008

Colegiul Medicilor l-a sanctionat doar cu avertisment pe Bogdan Rotareasa, chirurg acuzat de malpraxis

Colegiul Medicilor a decis, astazi, sa il sanctioneze cu avertisment pe chirurgul Bogdan Rotareasa, acuzat ca ar fi tinut un pacient pe masa de operatie 10 ore in loc de 3, cat era normal pentru acea interventie chirurgicala, anunta televiziunile de stiri. Pacientul in varsta de 73 de ani a murit in urma operatiei, iar in raportul medico-legal se arata ca moartea pacientului a fost violenta si s-a datorat unui soc hemoragic si chirurgical. In document mai scria ca operatia a fost corect indicata, dar condusa si executata in mod necorespunzator.

Medicii legisti au constatat mai multe leziuni, printre care sfasierea aortei si ruperea venei pulmonare drepte superioare.

Colegiul Medicilor nu a luat deocamdata o decizie si in cazul lui Alexandru Cornea, colegul lui Bogdan Rotareasa, care a efetuat impreuna cu acesta interventia chirurgicala.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat luna trecuta in cazul celor doi medici, la trei luni de la decesul pacientului.

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, unde fusese efectuata operatia, declara, luna trecuta, pentru Realitatea Tv, ca cei doi medici acuzati de malpraxis "au cel mai mare grad de mortalitate din spital, iar costurile de ingrijire practicate de cei doi sunt, de asemenea, cele mai ridicate".

Alexandru Cornea si Bogdan Rotareasa au sustinut, insa, ca ceea ce li se intampla este rezultatul conflictului dintre ei si conducerea spitalului. Bogdan Rotareasa a declarat, la Realitatea Tv, ca "Taierea aortei a fost necesara pentru a rezolva leziunea pentru care s-a operat pacientul iar sfasierea ventricului stang este un tip chirurgical prin care se introduce un dispozitiv. Toti acesti tipi operatori sunt descrisi in carti si se practica. Operatia a durat asa mult datorita unei complicatii pulmonare, care a fost intr-adevar neasteptata. Eu am cerut ajutorul celor doi sefi ai mei, care nu au venit. Unul dintre ei opera la doar doua sali distanta".

Preţul corect al penisului retezat de dr. Ciomu: 500.000 de euro

Tribunalul Bucureşti a hotărît, vineri, să îi oblige pe Naum Ciomu şi Spitalul Panduri din Capitală, să plătească 500.000 de euro, daune morale, după ce fostul chirurg a tăiat penisul unui pacient în trei, în timpul unei operaţii de rutină.
Tribunalul a menţinut condamnarea de un an cu suspendare pentru Naum Ciomu, însă decizia poate fi atacată cu recurs.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au audiat, pe 25 iunie, pe Ion Jiga şi pe Naum Ciomu, acesta fiind ultimul termen al procesului aflat în faza de apel. Doctorul Ciomu a pledat pentru lipsa discernământului în momentul efectuării operaţiei, cerând judecătorilor să-l achite şi să diminueze daunele morale la care a fost obligat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5.

"Ion Jiga îşi doreşte să treacă cât mai repede peste această perioadă, deoarece procesul durează de patru ani", a declarat avocatul acestuia, Mihai Olariu, la ieşirea din sala de judecată, precizând că nu cere neapărat ca doctorul să execute o pedeapsă privativă de libertate.

Avocatul lui Ion Jiga a mai spus că atât clientul său, cât şi fosta soţie a acestuia sunt victime ale incidentului petrecut în urmă cu patru ani, dat fiind că aceştia au divorţat iar Ion Jiga nu mai poate să-şi vadă copilul decât cu permisiunea soţiei.

Avocatul Mihai Olariu a precizat că daunele cerute, de 800.000 de mii de euro, ar putea fi folosite de clientul său "pentru a remedia problema".

Pe 28 mai, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins obiecţiunile pe care doctorul Ciomu a încercat să le ridice cu privire la rezultatul expertizei comunicată instanţei la termenul precedent.

Expertiza solicitată în data de 17 octombrie 2007 de avocatul doctorului Naum Ciomu a fost depusă, după 5 luni, la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.