luni, 23 februarie 2009

Moartea unui copil, pedepsită cu atenţionare

Autoritatea de Sănătate Publică Mehedinţi este primul organism care a reuşit să finalizeze ancheta privind moartea suspectă a micuţului de numai trei ani şi jumătate, Luis Gabriel Moldoveanu.

Copilul a murit pe data de 16 decembrie la o clinică de pediatrie din Timişoara, unde ajunsese prea târziu pentru a mai putea fi salvat. În pre­alabil, micuţul primise trei diagnostice diferite de la trei medici diferiţi şi fusese plim­bat între mai multe secţii ale Spitalului Judeţean Mehedinţi. Deşi bunicul copilului, Ion Moldoveanu, a depus o plân­gere penală la Parchetul Jude­ţean, o sesizare la Colegiul Medicilor şi un memoriu la Ministerul Sănătăţii, doar cel din urmă a lucrat rapid.

Verdict - atenţionare

În consecinţă, din punct de vedere administrativ, în urma raportului Comisiei de control, Consiliul Etic al Spitalului Ju­deţean întrunit ieri a dat ver­dictul: „Dr. Loredana Ţepeluş este sancţionată cu atenţio­na­re, iar ancheta administrativă se va extinde şi asupra per­soa­nelor implicate în actul me­di­cal de îngrijire a bolnavului”. Asta este, cel puţin până în pre­zent, singura sancţiune apli­cată în cazul morţii singu­ru­lui copil al familiei Mihaela şi Florentin Moldoveanu.

A murit cu zile

Luis Gabriel Moldoveanu avea trei ani şi jumătate şi toată viaţa înainte. Era jumătatea lunii decembrie şi îl aştepta pe Moş Crăciun. O banală otită avea însă să îl trimită la moar­te, lăsându-i familia zdrobită şi revoltată. Pe 11 decembrie 2008, părinţii se prezintă cu micuţul pentru un control de rutină la medicul de familie Georgeta Soare. „După o con­sultaţie superficială de circa cinci minute, medicul de familie a spus că are roşu în gât, iar la urechea dreaptă otită, drept pentru care i-a administrat un tratament pen­tru trei zile pe cale orală şi cu picături”, povesteşte tatăl, Florentin Moldoveanu.

Un alt diagnostic... tot fals

După terminarea tratamen­tului, copilul a făcut tempera­tură peste 39 de grade, iar pe 15 decembrie, părinţii s-au pre­zentat din nou la medicul de familie. Acesta, le-a spus că nu mai are otită, dar a făcut he­patită. Ca atare, a fost trimis şi internat la Secţia boli conta­gioase, unde dr. Loredana Ţepeluş l-a diagnosticat cu hepatită şi i-a trimis pe părinţi să cumpere medicamente. De la ora 11,00 şi până seara, starea micuţului s-a agravat, iar bunica ce stătea la căpătâiul lui a observat că urina sânge. În tot acest timp, analizele trimise la laborator nu mai veneau. Când, într-un târziu, au venit analizele, copilul a fost diag­nosticat cu nefrită şi trimis rapid la Secţia pediatrie aflată la câţiva kilometrii distanţă. Pentru că salvarea nu mai venea, părinţii l-au transportat cu maşina personală. La ur­genţă, a ajuns pe mâna doc­torului Romică Sima, care a infirmat diagnosticele de hepatită şi nefrită şi a spus că este vorba de o anemie in­fecţioasă.

Rezultat tulburător

Rezultatul necropsiei efec­tuate la Timişoara este tulbu­rător. Infecţia generalizată a atins toate organele vitale: plă­mânii, inima, ficatul, splina, rinichii şi glandele suprarenale. Limbajul din foaia de micros­copie este unul de specialitate şi alambicat, totuşi, printre rân­duri, răzbate in­fec­ţia genera­lizată instalată în organismul copilului. Pentru că banala otită nu a fost tratată bine şi la timp, aproape toate organele aveau abcese şi focare de infecţie, precum şi numeroase hemoragii.

Anchetă tărăgănată

Stupizenia merge şi mai departe, deoarece Colegiul Medicilor, singurul care poate stabili vinovăţia celor trei medici, tărăgănează ancheta. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Mehedinţi, dr. Ileana Nistor, abia acum, după mai bine de o lună de la sesizare, speţa a trecut de Comisia de jurisdicţie şi urmează să fie analizată în Comisia de disciplină. „Cazul a fost înaintat Comisiei de disciplină, dar propunerea cu care a fost înaintat de jurisdicţional nu poate fi făcută publică. Urmează o analiză a acestei comisii, după care se va analiza şi în Comisia naţională de disciplină şi abia după aceea se va da o soluţie ce va fi comunicată şi familiei”, ne-a declarat dr. Ileana Nistor. Potrivit acesteia, ar mai trebui să treacă circa o lună de zile pentru ca adevărul să iasă la lumină. O altă anchetă este derulată şi de poliţişti, dar după cum spune bunicul copilului şi aceasta ar putea dura destul de mult, circa şase luni. În tot acest timp, cu sufletul zdrobit, familia Moldoveanu speră că vinovaţii vor fi pedepsiţi, atât pentru liniştea lor, dar şi pentru ca alţi copii nevinovaţi să nu sfârşească asemănător lui Gabriel.

Tratamente ineficiente

Părinţii au cerut insistent să li se permită să transporte copilul la Timişoara, dar, potrivit spuselor familiei, dr. Sima nu ar fi fost de acord. Copilul a fost pus sub perfuzii, iar noaptea de 15 spre 16 decembrie 2008 a fost pentru el una de agonie şi disperare. Bunica, care îl supraveghea, spune că asistentele i-au administrat un fenobarbital ca să doarmă, după care au dispărut. Spre dimineaţă, când copilul nu mai răspundea la niciun stimul extern, s-a recomandat o transfuzie de sânge. Abia la ora 11,00, salvarea a plecat cu copilul spre Timişoara. Pe drum, copilul s-a trezit din comă şi a cerut apă, după care nu a mai spus nimic. Ajuns la Timişoara, doctorii de la Clinica de Pediatrie „Luis Ţurcanu” l-au diagnosticat ca fiind septic. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, iar medicii timişoreni au spus că tratamentele administrate fuseseră ineficiente.

Concluzii ASP

Din ordinul subsecretarului de stat Raed Arafat (foto), ASP Mehedinţi a declanşat o anchetă administrativă pentru cercetarea celor trei medici pe la care copilul a trecut înainte de a pleca către Timişoara. Este vorba de medicul de familie al micuţului – dr. Georgeta Soare, şefa Secţiei boli infecţioase din Spitalul Judeţean – dr. Loredana Ţepeluş, şi medicul de gardă din momentul internării copilului – dr. Romică Sima. Chiar dacă pe traseul dintre medicul de familie şi Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean copilul a fost diagnosticat diferit de trei ori şi i s-au administrat medicamente ineficiente, ASP nu are abilitatea de a cerceta cazul decât sub aspect strict administrativ. Oricum, concluziile ASP scot la lumină disfuncţionalităţi grave: „Întârzierea transportului probelor biologice de la laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă; preluarea cu întârziere a analizelor de către secţia boli infecţioase; deşi medicii declară că au monitorizat evoluţia stării de sănătate a copilului, acest lucru nu a fost consemnat pe foile de observaţie”.

marți, 17 februarie 2009

Obligat sa plateasca 500.000 de euro pentru ca a mutilat un pacient

Chirurgul Traian Romeo Ursu a fost condamnat, recent, la doi ani de inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri importante catre pacientul pe care l-a nenorocit. Decizia magistratilor Judecatoriei Sectorului 2 nu este insa definitiva si poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.
Doctorul trebuie sa-i plateasca lui Dan Dragomir Alexandru 400.000 de euro daune morale si 100.000 daune materiale, la care se mai adauga cheltuieli de spitalizare: 17.777 de lei catre spitalul Universitar, 1.943 de lei catre Institutul de Boli Cardiovasculare, 1.562 de lei catre Spitalul de Ortopedie Foisor si 928 de lei catre Spitalul Colentina. Acestea au fost toate institutiile sanitare unde pacientul chirurgului a fost internat dupa o operatie nereusita la coloana vertebrala. Pe 18 aprilie 2005 doctorul Ursu l-a operat pe Dan Dragomir, dar i-a asezat proteza de titan stramb intre vertebre, astfel ca toate organele interne ale pacientului si-au modificat pozitia. Mai mult, barbatul nu-si mai poate folosi laba piciorului stang, care este paralizata. Pacientul si-a acuzat doctorul ca l-a folosit drept cobai uman, pentru ca interventia chirurgicala a fost realizata... prin stomac, fara ca doctorul sa fie calificat. Mai mult, in timpul operatiei au aparut si complicatii, a fost lezata o artera si o vena, iar pacientul a pierdut o cantitate impresionanta de sange, pentru ca nu era de fata un medic competent care sa-i sutureze artera. Pentru ca a facut dintr-un om normal unul cu un handicap de gradul II, doctorul s-a ales de la Colegiul Medicilor doar cu o mustrare.

Sursa: http://www.cancan.ro/2009-02-17/Obligat-sa-plateasca-500000-de-euro-pentru-ca-a-mutilat-un-pacient.html

duminică, 15 februarie 2009

Medic stomatolog reclamat a noua oara la Protectia Consumatorilor

Dentista Ana Maria Nastac a ajuns din nou in atentia inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, reclamata de un client nemultumit de calitatea serviciului medical pentru care a platit. Este a noua reclamatie de acest fel. Inspectorii afirma ca de aceasta data vor aplica amenda maxima pentru neinformarea consumatorilor, amenda de 10.000 de lei. Pentru verificarea acuzatiilor referitoare la calitatea serviciului medical, reprezentantii OJPC nu mai au competenta si cazul va fi preluat de Colegiul Medicilor Dentisti.

Recordul la reclamatiile adunate de un stomatolog botosanean de la clientii nemultumiti de calitatea serviciilor prestate de acesta va fi greu de depasit de catre vreun coleg de breasla. La sediul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) a fost inregistrata a noua reclamatie privind calitatea serviciilor oferite de acest medic, Ana Maria Nastac. Din cele prezentate de Neculai Rata, inspector OJPC, reclamatia este din partea unei mame nemultumite de lucrarea pe care medicul stomatolog i-a facut-o fiului ei. Pentru lucrarea copilului de 14 ani, botosaneanca a achitat 170 de lei. Inspectorii OJPC au incercat sa ia legatura cu Ana Maria Nastac, medicul reclamat, dar aceasta nu a fost gasita la cabinet. "Pentru faptul ca nu respecta programul de lucru si pentru ca nu este la prima abatere de acest gen, medicul stomatolog va fi sanctionat cu amenda maxima pentru acest gen de deficiente. Amenda pe care inspectorii o vor aplica pentru lipsa tarifelor practicate si nerespectarea programarilor facute este de 10.000 de lei", a declarat Neculai Rata. Si in acest caz, ca si in reclamatiile de anul trecut, inspectorii OJPC vor apela la ajutorul Colegiului Medicilor Dentisti. Reamintim ca reclamatiile primite pana acum la adresa medicului stomatolog inspectorii Oficiului au fost solutionate cu ajutorul Colegiului Medicilor Dentisti "Pentru medicul stomatolog Ana Maria Nastac au mai fost efectuate verificari, aceasta fiind si sanctionata cu amenda. Vom vedea si in acest caz care vor fi cauzele care au dus la o noua reclamatie", a declarat Brandusa Ciornei, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti. Toate reclamatiile de pana acum au vizat calitatea proasta a lucrarilor pe care Ana Maria Nastac le-a efectuat pacientilor.
Cazul stomatologului Nastac este bine cunoscut si la nivelul Autoritatii de Sanatate Publica, unde functioneaza Comisia judeteana pentru malpraxis. Doi medici stomatologi botosaneni sunt in atentia acestei comisii, unul dintre acestia fiind Ana Maria Nastac, reclamatia la adresa sa ajunsa la comisie fiind pentru servicii de proasta calitate. Sesizarea va fi analizata de catre comisia din care fac parte directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, juristi din cadrul ASP, juristul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, membri ai Ordinului Asistentilor Medicali si ai Colegiului Medicilor. "Cercetarile sunt in curs de desfasurare. Se pare ca in acest domeniu este mult mai usor de dovedit o anumita vina sau, ma rog, cetatenii considera ca au fost neindreptatiti si ca exista o culpa medicala. Dar nu putem sa anticipam ce se va gasi, pentru ca orice evaluare se face, la solicitarea comisiei de malpraxis, de catre un expert desemnat din lista expertilor nationali. Acesta din urma va fi cel care va avea cuvantul cel mai greu de spus in cadrul comisiei, dar expertul trebui platit din banii celui care depune reclamatia", a precizat Gabriel Oprisanu, directorul ASP. Comisia de malpraxis va trebui sa dea un verdict in termen de trei luni de zile de la sesizare.

Sursa: http://www.evenimentuldebotosani.ro/viewArticol.php?articol_id=29836

In Romania, bribery is a health problem

Alina Lungu, 30, says she did everything necessary to ensure a healthy pregnancy in Romania: She ate organic food, swam daily and bribed her gynecologist with an extra €200 in cash, paid in monthly increments of €25 handed over discreetly in white envelopes.

Another bribe of €25, or about $32, went to a nurse to guarantee an epidural. Even the orderly reaped an extra €10 to make sure he didn't drop her from the stretcher.

But on the day of her delivery, she says, her gynecologist never arrived. Twelve hours into labor, she was left alone in her room for an hour. When a doctor appeared, the umbilical cord was wrapped twice around her baby's head and had nearly suffocated him. He was blind and deaf and had suffered severe brain damage.

Now, Alina and her husband, Ionut, despair that if they had paid a larger bribe to the doctor, then Sebastian would perhaps be a healthy baby. "Doctors are so used to getting bribes in Romania that you now have to pay more in order to even get their attention," she said.

Romania, a poor Balkan country of 22 million that joined the European Union two years ago, is struggling to shed a culture of corruption honed during decades of communism - and stretching back beyond that. The European Commission, the EU's executive body, published a damning report Thursday criticizing Romania for backtracking on key judicial changes necessary to fight corruption. Sanctions could follow, including losing some of the €32 billion in EU aid it is due to receive between 2007 and 2013.
Transparency International, the Berlin-based anti-corruption watchdog, last year ranked Romania as the second most corrupt country in the 27-member bloc behind neighboring Bulgaria. Those who have faced corruption allegations have included a former prime minister, more than 1,100 doctors and teachers, 170 police officers and 3 generals, according to Romanian anti-corruption investigators.

While alarm grows in Brussels that the EU's newest entrants are undermining the bloc's rule of law, Romanians complain that everyday graft and bribery blight their lives. One patient here recently offered his doctor a free shopping trip to Dubai. The doctor politely declined.

Dr. Vasile Astarastoae, a biomedical ethicist who is president of the Romanian College of Physicians, representing 47,000 doctors, blamed the black healthcare economy on a pitifully low average monthly wage of €400 for doctors, which he said was forcing them to rely on supplementary income.

"Patients don't want to go to a doctor who is distracted thinking, 'How will I feed my kids or pay the rent?"' Astarastoae said. "So there is a conspiracy between the doctor and the patient to pay a bribe."

"If salaries were higher, then the practice would disappear," he said.

A study conducted by the World Bank for the Romanian Ministry of Health concluded that so-called informal payments amounted to $360 million annually. When an illness requires hospitalization, the Romanian patient typically pays three or four bribes equivalent to three-quarters of a family's monthly income, the study showed.

The Ministry of Health is trying to root out the practice, and recently set up a free phone line for patients to report abuses. Within an hour, it was jammed. Hospital here are plastered with anti-bribery posters. One shows a man hiding a gift behind his back, with the words "You Shouldn't Have" above his head.

The issue gained national attention last month when a 63-year-old man, Mihai Constantinescu, died of a massive heart attack in the waiting room of a hospital in Slatina, in southern Romania, after doctors refused to treat him. Mihaela Ionita, the nurse who wheeled him fruitlessly from room to room, said in an interview she believed he had been refused care "because he appeared poor and could not afford a bribe." The hospital said Constantinescu did not appear to have been an emergency case.

Victor Alistar, director of Transparency International's Romanian branch, said the culture of bribery was a hangover from communism, when Romanians endured long lines just to get basics like eggs and milk and used bribes to acquire scarce products and services.

Physicians lament that bribery is so endemic in the healthcare system that if a doctor refuses a bribe, patients typically become anxious and distraught, believing this to be a sign that their illness is incurable and death is imminent. Doctors then take the bribe to try to allay their anxiety.

Doctors and patients say bribery in the health-care system follows a set of unwritten rules. The cost of bribes depends on the treatment, ranging from €100 for a straightforward appendix-removal operation to up to €5,000 for brain surgery. The suggested bribery prices are passed on by word of mouth, and are publicized on blogs and Internet sites. Alistar said public hospitals routinely exchanged "supplementary payment" lists to ensure they had the same rates.
Dr. Adela Salceanu, a psychiatrist and anti-bribery advocate, said doctors used different and sometimes subtle methods to make it clear they expected a money-laden envelope.

She recalled that one friend, a 42-year-old lawyer, recently broke two legs in a basketball game and was taken to hospital for surgery. When he did not offer money to the orthopedic surgeon on duty, his procedure was postponed for a week; he was finally operated on, but only after paying the doctor an extra €400.

Salceanu lamented that young doctors who refused to accept bribes were routinely chastised or threatened with dismissal by senior colleagues for subverting the black market.

Mugur Ciumageanu, a psychiatrist who has practiced in public hospitals in Bucharest, recalled that when he was a young doctor, he was shocked when the senior physician on the ward took him aside and forbade him to talk with patients for three months. Her explanation, he recalled, was that he was spending more time with patients than she was and, by appearing more caring, was denting her bribery earnings.

Marilena Tiron, 26, a recent graduate of medical school in Bucharest, said the bribery culture among doctors started early because residents were also poorly paid - about €200 a month. She said the issue of bribery did not come up in her optional medical ethics class at the University of Bucharest's Medical School "since the teachers were taking bribes themselves."

Astarastoae, of the Romanian College of Physicians, acknowledged that bribery needed to be rooted out, but he argued that the media exaggerated the practice.

While doctors are god-like figures in most Western countries, respected and handsomely rewarded for years of hard study, Astarastoae said that in Romania, the medical profession was denigrated because workers in factories had been made heroes under communism, while doctors and intellectuals were treated as unproductive "parasites."

Astarastoae, who helped write Romania's code of medical ethics, said that under the code, it was considered unethical to take money or a gift before treatment; after treatment, however, it was at the discretion of the patient if he or she wanted to show appreciation.

He said the college had the power to sanction bribery by revoking the licenses of doctors implicated in a bribe. Few patients, however, are willing to name and shame their doctors for fear they could be shunned by other physicians.

Liviu Manaila, Romania's secretary of state for health, said in an interview that the system of informal payments was depriving doctors of their dignity and needed to be stamped out. While the government's budget is too strained to raise doctor's wages, he proposed revamping Romania's socialized medical system so that patients took on a greater burden of the costs, which could then be translated into higher fees for doctors.

But such proposals are cold comfort for Alina Lungu and 18-month-old Sebastian, who will probably spend his life in a vegetative state.

"The problem is that all this black money absolves doctors of their moral responsibility toward their patients," she said. "It has got to be stopped."

Sursa: International Herald Tribune http://www.iht.com/articles/2009/02/13/europe/bribery.php?page=1

sâmbătă, 14 februarie 2009

Acuzatii de malpraxis dupa moartea unei tinere de 19 ani, mama unui bebelus
Inca un incident medical scandalos starneste revolta. De aceasta data, intr-o familie din Arad. Rudele unei tinere, care a murit la doar 19 ani, il acuza de malpraxis pe chirurgul care a operat-o de doua ori.
Acesta i-ar fi taiat cu bisturiul canalul ce leaga fierea de ficat, iar femeia s-a stins, dupa cateva zile in chinuri. Dureros este ca femeia avea un bebelus de numai o luna si jumatate.

In viata tinerei toate au mers snur, de anul trecut incoace. S-a casatorit in august, iar de curand a adus pe lume un baietel. Bebelusul nu isi va aminti insa de mama lui. Din vina unui medic, tipa rudele.

Femeia avea pietre la fiere. Urmau sa fie sparte cu un laser, asa ca a fost programata pentru o operatie relativ usoara, care nu lasa urme, spun medicii.

A fost de altfel externata, insa a revenit la spital cu dureri teribile, povestesc apropiatii. Acelasi chirurg a decis sa o deschida cu bisturiul. Aici ar fi gresit specialistul, arata raportul medico legal.

Tanara s-a stins pe o masa de operatie la Cluj-Napoca, unde medicii de la Arad au trimis-o, in disperare de cauza.

Sefii chirurgului acuzat de malpraxis ii iau acestuia apararea.

Rudele femeii vor sa depuna plangere impotriva chirurgului.

Familia Luminitei Trif, tanara de 19 ani, este impietrita de durere. O stiau sanatoasa si dintr-o data, in doar zece zile, s-a stins.

Ramas vaduv dupa doar cateva luni, sotul femeii isi va creste singur baietelul. Tanarul are 22 de ani, este angajat la o firma din Arad si castiga 800 de lei pe luna.

Mama tinerei, care este infirmiera la spitalul unde lucreaza chirurgul pe care il acuza de moartea fiicei sale, asteapta sa vada ce decizie ia Colegiul Medicilor, dupa ce va face plangere.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/noi-acuzatii-de-malpraxis-o-tanara-de-19-ani-a-murit-pe-masa-de-operatie.html

duminică, 8 februarie 2009

Opinia cititorilor acestui blog

Am primit in cursul zilei de ieri urmatorul comentariu de la un cititor "anonim":

"Mai prietene,care esti proprietarul acestui blog!Eu cred ca tu esti putin cam frustrat...ai vrut cumva sa faci medicina si nu ai reusit?Eu zic sa incerci macar sa intelegi ce inseamna sa fii medic...medicii sunt totusi oameni sa stii...si daca din 1000 de interventii reusite,apare o greseala eu zic ca procentul este destul de bun...Cum poti avea curajul sa defaimezi niste oameni care au salvat mii de vieti?"


Stimate domn,

Daca dvs spuneti ca o greseala la 1000 de interventii reusite este un procent bun, atunci rugati-va la Dumnezeu ca nici unul din membrii familiei dvs,sau chiar dvs sa fiti acea "greseala" acceptata.
Potrivit definitiei,malpraxis-ul reprezinta eroarea medicală produsă din neglijenţă, imprudenţă sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiei.Deci tocmai ceea ce dvs acceptati cu nonsalanta.
Noi nu defaimam cadrele medicale,ci doar pe aceia care nu merita sa fie medici,care isi accepta cu aceeasi nonsalanta greselile,precum acceptati dvs procentul de 1 la mie.
Credem ca v-am explicat destul de pe larg si destul de pe intelesul dvs.
Si nu,nu ne-am dorit sa urmam Facultatea de Medicina...

Medicii Spitalului de Pediatrie din Sibiu sunt acuzaţi că au maltratat un copil de nouă luni

Caz controversat şi la spitalul de pediatrie din Sibiu. Copilul are doar nouă luni, iar pe ultimele două le-a petrecut în spital. Dupa ultima externare, parinţii şi-au gasit bebeluşul plin de zgârieturi şi vânătăi. Una dintre asistente i-a acuzat pe părinţi că şi-au maltratat copilul, înainte de internare. Medicii se apără şi dau vina pe cearşafurile aspre ale paturilor de spital.

Cadrele medicale sunt de asemenea acuzate că nu repartizează camere rezervate, decât dacă primesc o şpagă, care se ridică la peste 100 de euro. Din punctul de vedere al conducerii Spitalului de Pediatrie din Sibiu, majoritatea problemelor se leagă de lipsa de personal medical. Astfel, o asistenta ajunge sa aibă în grija peste 20 de copii.

Sursa: http://www.antena3.ro/stiri/romania/medicii-spitalului-de-pediatrie-din-sibiu-sunt-acuzati-ca-au-maltratat-un-copil-de-noua-luni_64200.html

A murit la spital, înainte să nască

O femeie în vârstă de 33 de ani din comuna Palanca, jud. Bacău, a murit vineri, în timp ce se pregătea să nască la Spitalul Orăşenesc din Comăneşti. Femeia, care mai avea un copil, venise singură la spital, convinsă că naşterea va fi uşoară.

Potrivit informaţiilor transmise de Antena 3, singurul medic ginecolog al unităţii medicale nu era prezent.

Decesul a survenit după ce asistentele medicale i-au administrat o pastilă pentru dilatare, necropsia relevând că moartea a fost cauzată de un stop cardio-respirator şi de o embolie pulmonară.

Familia a rămas şocată când a aflat despre deces, soţul fiind sunat de o asistentă medicală, chiar de pe telefonul femeii. O anchetă a Autorităţii de Sănătate Publică Bacău va stabili cine este vinovatul în acest caz tragic.

Mort în sala de aşteptate

Un alt eveniment şocant s-a petrecut în judeţul Vaslui. Un bătrân de 82 de ani a murit în faţa cabinetului medicului de familie, de la Spitalul Orăşenesc din Negreşti, după ce aşteptase două ore pentru a fi consultat.

Neculai Bălan figura în evidenţele spitalului cu probleme cardiace cronice, acestea determinând şi decesul.

Şi în acest caz va fi declanşată o anchetă.


Sursa: http://www.click.ro/Ultima_Ora/a-murit-la-spital-inainte-sa-nasca

vineri, 6 februarie 2009

Bolnava de cancer ignorata de medicii de la mai multe spitale din Bucuresti

În ultimele săptămâni, neglijenţa profesională din partea medicilor faţă de problemele pacienţilor ia o dimensiune tot mai mare. Deşi hibele în sistem există de mult timp, de abia acum au ieşit la iveală. Este cunosut cazul de la Slatina, când un bărbat de 62 de ani a murit după ce a fost târât prin mai multe secţii ale spitalului, a urmat fractura de femur a unui nou-născut din Galaţi şi moartea unei paciente la Satu Mare. Unul din cititorii Antena3.ro, o femeie din Bucureşti, ne-a scris că a fost diagnosticată cu cancer de col uterin şi că a fost plimbată prin mai multe spitale renumite din Bucureşti, precum Elias, Fundeni sau Municipal, timp de un an, pentru ca, în cele din urmă, să se simtă din ce în ce mai rău. Citiţi în continuare povestea femeii de 40 de ani, care povesteşte amănunţit modul în care a fost tratată şi în care a trebuit şi ea să "trateze" cu lei sau euro medicii renumitelor spitale bucureştene.

Povestea a început în aprilie 2008, când Roxana Petz, din Bucureşti, în vârstă de 40 de ani, a fost diagnosticată la Spitalul Universitar Municipal, cu cancer de col uterin, gradul III B.

La recomandarea a doi doctori, unul din Spitalul Municipal, iar un altul, de la Spitalul Fundeni, femeia a fost direcţionată către un medic de la Spitalul Elias, unde a urmat timp de şase săptămâni şedinţe de radioterapie, câte cinci şedinţe săptămânal şi alte trei şedinţe, de curiterapie, dar pe care le-a realizat înapoi la Spitalul Fundeni.

"Cu o săptămână înainte de terminarea tratamentului radiologic, în iunie 2008 şi a şedinţelor de curiterapie, în iulie anul trecut, nu am putut să iau legătura cu doctorul H., de la Spitalul Universitar Municipal, cel care m-a diagosticat cu cancer, pentru a obţine o programare pentru operaţie. Motivul invocat a fost acela că este extrem de ocupat, iar operaţia se impunea să fie făcută în maximum şase săptămâni după tratamentul de curiterapie", spune pentru Antena3.ro pacienta.

Diagnostic medical: "dacă nu slăbesc, nu mă operează"

În condiţiile respective, pacienta s-a adresat doctorului F. de la Spitalul Elias, cel care i-a făcut radioterapia şi împreună cu doctorul A. de la Fundeni, au încercat să stabilească o dată pentru operaţie.

"După lungi insisţente şi jigniri, cum că sunt obeză şi dacă nu slăbesc nu mă operează, dar şi după multe "atenţii" în euro, doctorii m-au programat pentru operaţie la sfârşitul lunii iulie. Au adăugat însă că-şi vor lega bolovani de picioare ca să nu se înece în grăsimea din burta mea", mai spune Petz pentru Antena3.ro.

Operaţia a avut loc în cele din urmă la secţia de obstretică-ginecologie din spitalul Elias din Bucureşti, "respectând normele în vigoare cu privire la tarifele practicate, adică 400 de euro prima mână, plus 400 de euro la ginecolog şi încă 100 de euro pentru anestezie, iar alţi 300 de euro au fost împărţiţi în reanimare, la asistente şi la medici rezidenţi din subordinea doctorului F.", după cum mai spune pentru Antena3.ro pacienta.

După patru zile de la operaţie, pacienta a fost externată de către un medic rezident din subordinea aceluiaşi doctor care a operat-o, dar fără ca acesta din urmă să o consulte sau să fie de faţă.

Convertirea atenţiilor, din euro în roni

După o săptămână, Roxana Petz s-a întors la spital pentru scoaterea firelor, însă nu a luat cu ea numai firele din abdomen, ci şi atenţiile pentru medici, de data aceasta în moneda naţională şi nu în euro. În urma acestor "proceduri", pacienta nu a mai fost chemată la alte controale.

Au trecut lunile iunie şi iulie. La jumatatea lunii august 2008, Petz a început să aibă dureri şi să i se umfle partea stângă a abdomenului. L-a contactat pe doctorul F., cel care o operase, iar acesta i-a recomandat pacientei să aplice local gheaţă şi să ia supozitoare, pe motiv că i s-ar fi "întărit grăsimea".

"Acesta a fost singurul tratament pe care doctorul F. mi l-a recomandat până în acest moment. În luna octombrie 2008 durerile erau din ce în ce mai acute şi am făcut temperatură 40 de grade. M-am prezentat la acelaşi medic, care mi-a dat aceeaşi replică: s-a umflat grăsimea, clinic eşti perfect", explică Petz pentru Antena3.ro

Tot ea mai spune pentru Antena3.ro că i-a sesizat medicului cum că are încă un fir de la operaţie care o deranjează, însă acesta i-ar fi răspuns că ar trebui ca pacienta să aştepte până îl respinge organismul.

"Mi-au spus că de ce nu m-au oprit la Floreasca"

Pe 10 noiembrie 2008, în urma unui examen ecografic de tip Eco Doppler la Spitalul de Urgenţe Floreasca, pacientei i s-a pus diagnosticul de insuficienţă venoasă cronică şi tromboflebită şi i s-a recomandat de către medicii de acolo să se interneze de urgenţă la secţia de cardiologie a Spitalului Elias, pentru tratament şi investigaţii medicale.

"La camera de gardă de la Elias mi-au spus medicii că de ce nu m-au oprit pentru internare cei de la Floreasca, că tot funcţionează acolo singurul aparat Eco Doppler", adaugă Petz pentru Antena3.ro.

Odată internată, doctorul A. de la Spitalul Elias, care i-ar fi spus pacientei că "a fost lăsată de izbelişte de către cei care au operat-o", i-a recomandat să facă anumite investigaţii, printre care şi un control ginecologic la doctorul F.

"Când m-am prezentat la acesta cu foaia de internare în mână, s-a făcut că nu mă vede, a intrat într-o operaţie şi nu m-a bagat în seamă nici în acea zi şi nici pe toată perioada spitalizării, adică timp de zece zile. La insistenţele mele de a aştepta la uşa cabinetului său, m-a abordat o rezidentă din subordine, care mi-a spus că domnul doctor e foarte ocupat", povesteşte indignată Roxana Petz.

În data de 19 noiembrie 2008, pacienta a făcut din nou temperatură 40 de grade, iar doctorul A. a cerut să i se facă o ecografie şi diverse analize de sânge, din care a reieşit că Petz avea o infecţie în organism, iar la ecografie se vedea lichid în zona stângă a abdomenului.

"Niciun doctor din spitalul Elias nu a vrut să-mi facă nimic, deoarece eram pacienta doctorului F. M-am întors la el, nu m-a bagat în seamă, dar mi-a trimis "totuşi" rezidentele, iar răspunsul acestora a fost că nu am nimic la operaţie, chiar dacă eu aveam temperatură 40 de grade şi analizele arătau clar că este o infecţie în organism", spune Petz pentru Antena3.ro.

Ignoranţa medicilor face pacienţii să se trateze singuri şi incorect

I-au scos restul de fir de care se plângea încă din luna octombrie şi au trimis-o la spitalul Panduri, pe motiv că ar fi avut probleme la rinichi.

"Nebăgată în seamă de doctori, am luat după capul meu 25 de zile antibiotic, în speranţa că o să-mi scadă febra. Febra mi-a scăzut, dar nici în ziua de azi nu mă simt bine. Abdomenul este tare, dureros, inflamat şi la orice doctor am mai fost, toţi mă plimbă si mă trimit la doctorul F.", adaugă pacienta.

Roxana Petz mai spune pentru Antena3.ro că medicii de la Spitalul Fundeni i-ar fi propus să facă un RMN, pentru că abdomenul nu arată bine şi este posibil să fi făcut cancer şi la alte organe din cavitatea abdominală.

Pacienta şi-a luat inima în dinţi şi pe 26 ianuarie 2009 a mers din nou la spitalul Fundeni, cu o trimitere pe care o avea din 23 ianuarie, de la un cabinet ginecologic.

"M-am prezentat la cabinetul doctorului A., mâna întâi la operaţie. I-am arătat trimiterea în care scrie clar "abdomen dureros, puroi în partea tângă şi inflamaţie" şi am avut tupeul să-l întreb dacă nu-şi mai aduce aminte de mine, gândindu-mă că totuşi 400 de euro şi 200 de lei, pe care i-am dat, nu se uită aşa uşor. A fost o iluzie din partea mea, pentru că el mi-a spus clar ca nu mă ţine minte", detaliază Petz pentru Antena3.ro.

Roxana Petz, cea care a făcut turul spitalelor, cu mai multe diagnostice, tratamente de tot felul, dar şi cu multe atenţii, face pentru Antena3.ro bugetul pe care l-ar fi alocat forţat în tot timpul "pelerinajului" prin spitale de renume din Capitală.

Ea spune că pentru şase săptămâni de radioterapie a dat 600 de lei pentru asistente şi 500 de lei pentru doctorul terapeut. De asemenea, cele trei şedinţe de chimioterapie de la Spitalul Fundeni ar fi costat-o pe pacientă 500 de lei, care cuprindea oferta de doctor, asistentă şi brancardier, plus operaţia, pentru care a scos din buzunar 1.200 de euro.

În perioada respectivă, Roxana Petz a plătit acele sume în timp ce era şomeră, avea fata în pregătire pentru bacalaureat şi pentru admitere la facultate, iar soţul avea un salariu de şofer.

În ceea ce priveşte răspunsul doctorului A. de la Spitalul Fundeni la consultul pe care i l-a făcut Roxanei Petz pe baza trimiterii de la un cabinet ginecologic privat şi care, din punctul de vedere al pacientei a fost unul dureros, acesta a fost unul simplist.

"Nu ai nimic. Iar toţi ecografii sunt nişte proşti. E normal să ai lichid, pentru că ai multă grăsime", povesteşte pentru Antena3.ro Roxana Petz.

Sursa: http://www.antena3.ro/stiri/romania/o-femeie-din-bucuresti-face-un-pelerinaj-prin-spitalele-cunoscute-din-capitala-pe-ignoranta-medicilor-si-spagi_63415.html

joi, 5 februarie 2009

O femeie din Satu Mare a murit după ce a fost plimbată prin spitale

Cazul de la Slatina, din urmă cu două săptămâni, când un bărbat a murit după ce a fost plimbat timp de patru ore prin spital, pare să se repete la Satu Mare.

O femeie de 71 de ani a murit după ce a fost purtată de la un spital la altul timp de două zile şi apoi trimisă acasă de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

Rudele femeii spun că aceasta se simţea rău şi nu a fost tratată corespunzător. "I-au dat injecţii, au ţinut-o pe băncile spitalului şi au trimis-o acasă cu o reţetă", a spus una dintre rude.

Conducerea Spitalului Judeţean din Satu Mare a început o anchetă în acest caz., a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Satu Mare. Asupra sancţiunilor se va pronunţa Colegiul Medicilor, a completat acesta.

"Toată ţara este o "Slatină", a spus vicepreşedinte Colegiul Medicilor, Gheorghe Borcea. "Colegiul Medicilor e organ de recurs, nu ne amestecăm în anchetă", a precizat aceasta.

Sursa: http://www.realitatea.net/o-femeie-din-satu-mare-a-murit-dupa-ce-a-fost-plimbata-prin-spitale--cum-comentati_451366.html

marți, 3 februarie 2009

"Copiii mei au orbit dupa ce au stat la incubator"

Mama unei fetite si a unui baietel, nascuti din sarcina gemelara, sustine ca micutii au ramas fara vedere in urma unui malpraxis. In varsta de trei ani si jumatate, gemenii sufera de retinopatie, afectiune care a dus la pierderea vederii la ambii ochi.

Cristina si Luciano Visan, doi gemeni in varsta de trei ani si jumatate, din Caras-Severin, nu au vazut niciodata lumina zilei. Mama copiilor ii acuza pe doctorii care i-au ingrijit pe micuti ca i-au aruncat in intuneric dintr-o greseala medicala. Nascuti prematur, pe data de 12 iulie 2005, la spitalul "Dr. Dumitru Popescu", din Timisoara, gemenii au fost tinuti la incubator, unde li s-a administrat oxigen pana pe 28 iulie. "Din cauza nerespectarii regulilor de administrare a oxigenului in incubator, prin neprotejarea ochilor (amandoi fiind pusi in acelasi incubator), le-a fost afectata total vederea la ambii ochi, cauzandu-le desprinderea retinei (retinopatie). In scrisoarea medicala eliberata la iesirea din spital, se precizeaza, la examenul oftalmologic, ca totul era in regula, dar realitatea este ca, din cauza malpraxisului, copiii erau deja orbi", ne-a spus mama gemenilor. Dupa o luna de la externare, la primul control medical, parintii au aflat de la alt medic de retinopatia micutilor, care ajunsese deja la gradul IV. Tinerii si-au pus speranta in priceperea medicilor si in evolutia stiintei medicale si au facut tot ce au putut pentru a-i trata pe bebelusi. Au luat drumul spitalelor din strainatate si au aflat ca exista totusi o sansa pentru micuti. O operatie complicata care se poate realiza in SUA. Totul s-a naruit, insa, la inceputul anului trecut, cand tatal lor a murit intr-un accident de masina, iar mama a ramas sa-si creasca singura copiii nevazatori.

Sursa: http://www.cancan.ro/2009-02-03/Copiii-mei-au-orbit-dupa-ce-au-stat-la-incubator.html

L-au tratat de cancer cu aspirină

“Te rog frumos, gata. Mă doare”. Acestea au fost cuvintele cu care Alexandru Eugen Groza, un băieţel din Tecuci, i-a implorat pe medici să îl lase să se stingă. Diagnosticat cu cancer la Galaţi şi transferat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, băieţelul de doi ani şi nouă luni a primit ca tratament doar aspirină şi a fost externat. O lună mai târziu, Alexandru a făcut o criză şi a murit, în noaptea de 19 ianuarie.

În iulie 2008, Alexandru a fost internat prima dată la Spitalul “Sfânta Maria” din Iaşi, unde a fost diagnosticat cu alergodermie cronică din cauza petelor roşii de pe piele şi a inflamării ganglionilor. După două luni, doctorii s-au sucit, stabilind că este o urticarie acută şi l-au tratat cu aspirină tamponată.

«De la început am simţit indiferenţa medicilor»

Disperaţi, părinţii l-au dus pe Alex la Galaţi, unde medicii au descoperit că băieţelul are leucemie acută şi l-au transferat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. Aici, cazul lui a fost preluat de prof. dr. Luminiţa Dumitrache, care a specificat în caietul de internare al băieţelului: “S-a efectuat biopsie ganglionară inghinală (limfoganglion mărit de volum prezentând arhistructură parţial remaniată cu structura histopatologică de limfom malign non-Hodgkin) cu celule de talie mică şi s-au recomandat teste”. Totuşi, Alex a primit doar un tratament medicamentos, după care a fost externat pe 19 decembrie.

Dr. Dumitrache încearcă să se apere! Deşi necropsia a demonstrat că Alex a pierit din cauza unei forme de cancer ganglionar, prof. dr. Luminiţa Dumitrache, de la Institutul Clinic Fundeni, care s-a ocupat de băieţel, susţine cu totul altceva: “Conform biopsiei ganglionare, el nu avea cancer, astfel că nu i s-a făcut nici un tratament specific”.

Pe 14 ianuarie, starea copilului s-a agravat, iar părinţii au sunat-o pe prof. dr. Dumitrache. “Ne-a spus că biopsia arată o adenopatie reactivă (n.r. - afecţiune ganglionară, de cele mai multe ori asociată cancerului la nivelul sistemului limfatic) ce nu necesită internarea de urgenţă. Nu ne-am mirat. De când am mers prima dată la Bucureşti, am simţit indiferenţa doctoriţei, care probabil şi-a dat seama că nu putem da şpaga cuvenită”, susţine mama, Julieta Groza. Cinci zile mai târziu, micuţul a făcut o criză şi a murit la Spitalul “Sf. Ioan” din Iaşi. Rezultatul necropsiei: limfom malign non-Hodgkin - cancer ganglionar. Părinţii au făcut sesizare la Colegiul Medicilor.

Alte cazuri cutremurătoare

Bebeluş trimis acasă cu piciorul rupt

Cazul bebeluşului cu femurul rupt, din Galaţi, nu a reuşit să-l impresioneze pe preşedintele Colegiului Medicilor din acest oraş, care a caracterizat tragedia ca fiind o “oarecare neglijenţă”. Æi aceasta după ce fractura de la piciorul micuţului a fost tratată drept o simplă umflătură cauzată de o injecţie. Părinţii au aflat că bebeluşul lor are piciorul rupt, la o săptămână de la externare, la un alt spital, de la un specialist ortoped. Băieţelul este acum internat în Bucureşti, iar medicii susţin că se va recupera complet şi va merge normal.

A decedat după o operaţie de amigdalită

Un alt caz de malpraxis, a cărui victimă a fost un copil, a şocat o ţară întreagă. Un băieţel de numai trei ani, din Târgu Mureş, a murit în urma unei intervenţii chirurgicale nereuşite. În decembrie anul trecut, copilul a fost supus unei operaţii de extirpare a amigdalelor. După numai 24 de ore de la efectuarea intervenţiei, băieţelul a fost externat, dar a început să se simtă din ce în ce mai rău. În raportul de constatare a decesului se precizează că băiatul a murit în urma unei insuficienţe respiratorii. Părinţii au depus plângere la Colegiul Medicilor împotriva doctorului care l-a operat pe micuţ.

Au bătut un medic

Rudele unui bărbat internat la Spitalul Municipal din Timişoara riscă să fie amendate pentru că au lovit, zilele trecute, un doctor, care le-ar fi spus că pacientul “a sângerat ca un porc”. Potrivit martorilor, doi tineri au intrat peste medicul de gardă şi l-au lovit peste faţă.

Sursa:http://www.libertatea.ro/stire/l-au-tratat-de-cancer-cu-aspirina-228741.html