vineri, 13 martie 2009

O fetita din Bistrita, decerebrata de o injectie cu ampicilina

O fetita din Nasaud, judetul Bistrita, a ramas complet decerebrata dupa ce a facut un soc anafilactic in urma administrarii de ampicilina intravenos. Colegiul Medicilor din Bistrita-Nasaud a scos medicul basma curata. De mai bine de doi ani Colegiul Medicilor din Romånia n-a dat un verdict.

Cristina Circu, in varsta de 5 ani, a tusit aproape toata noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2006. A doua zi, mama ei a luat-o de mâna si a dus-o la Spitalul Orasenesc Nasaud, ca sa fie consultata de Floarea Ianul. Fetita era vioaie, n-avea febra si a urcat cele patru etaje pe picioarele ei. În urma examenului clinic, doctorita a decis ca fetita are bronho- pneumonie si insuficienta repiratorie, cu toate ca urcase patru etaje pe jos, fara probleme. Medicul i-a prescris ampicilina intravenos. La cinci minute dupa administrarea medicamentului, Cristina a intrat în soc anafilactic, apoi in stop cardio-respirator, a fost resuscitata, dar a ramas inconstienta. Prin urmare, a fost dusa de urgenta la Cluj-Napoca, la Urgente Pediatrice. Aici, medicii au constatat coma de gradul 4 si edem cerebral. Fetita a ajuns la Pediatrie II, unde în februarie 2007, din cauza unei viroze severe, i s-a prescris din nou ampicilina. Nici de aceasta data nu s-a facut test de toleranta. A intrat din nou în soc anafilactic, dar a fost stabilizata. În octombrie 2007, fetita ajunge la Bucuresti, la Spitalul „Victor Gomoiu”. Diagnosticul: atrofie cerebrala difuza, tetraplegie.

Colegiul Medicilor Bistrita spune ca nu e culpa medicala
Colegiul Medicilor din Bistrita-Nasaud a decis ca nu este vorba despre o culpa medicala. „Presupusul soc anafilactic provocat de ampicilina nu poate fi probat, apneea prelungita putând avea ca origine accesul puternic de tuse productiva cu secretii traheobronhice vâscoase”. De subliniat, fetita avusese tuse seaca. Parintii sustin ca dupa primul soc anafilactic, manevrele de resuscitare au durat peste 30 de minute, deci privarea de oxigen a creierului în aceasta perioada a determinat starea ulterioara a fetitei. De altfel, Colegiul Medicilor recunoaste aceasta situatie: „durata resuscitarii cardio-respiratorii eficiente a fost determinata de amplasarea la etaje diferite a serviciilor de Pediatrie si ATI”. Reprezentantii spitalului au refuzat orice comentariu cat timp ancheta este in derulare.

Plangere penala, caz «comasat»
Parintii Cristinei au facut plângere penala pentru vatamare corporala împotriva medicului si a doua asistente, pe care le acuza ca nu au intervenit la timp dupa primul soc anafilactic. Organele au cerut o expertiza, prin urmare dosarul treneaza. De asemenea, au contestat decizia Colegiului Medicilor BN, prin adresa 644 din 12 decembrie 2006 la Colegiul Medicilor din România (CMR). De doi ani si trei luni n-au primit nici un raspuns de la Bucuresti. „Cazul a intrat la comisia de disciplina abia în februarie pentru ca e vorba de medici din doua judete si a trebuit sa se comaseze dosarele. Expertizele au fost contradictorii si au durat foarte mult. Acum dosarul e complet, va intra la judecata la sfârsitul lui martie si speram sa solutionam pana în mai”, ne-a declarat presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

Sursa: http://www.gardianul.ro/O-fetita-din-Bistrita,-decerebrata-de-o-injectie-cu-ampicilina--s131402.html

joi, 12 martie 2009

Doctorii au rupt intenţionat mâna unui bebeluş, la naştere

Caz incredibil la Maternitatea din Ploieşti. Medicii de la Spitalul de Obstetrică - Ginecologie au rupt deliberat mâna unui bebeluş pentru că altfel, spun ei, nu ar fi putut scoate copilul.

Claudia Vişan a născut la Maternitatea din Ploieşti pe 16 februarie un băieţel de 4 kilograme şi 600 de grame. Deşi venirea pe lume a primului copil ar fi trebuit să însemne un motiv de bucurie, acest lucru a adus familiei numai necazuri.

Mama micuţului susţine însă că tragedia ar fi fost evitată dacă doctorii ar fi acceptat rugămintea ei de a naşte prin cezariană. "Am făcut toate analizele, am fost la doctor şi uite acum doctorii mi l-au nenorocit. Mi-a tras de el, i-a rup mâna stângă, pareză la mâna dreaptă, capul la fel, la cap a avut două cheaguri de sânge la cap", spune Claudia Vişan.

Tatăl copilului, Gheorghe Vişan, spune că femeia a cerut să nască prin cezariană, dar că medicii au spus că poate naşte normal.

Deşi doctorii i-au fracturat bebeluşului mâna stângă, acum nou născutul nu-şi poate mişca nici mâna dreaptă.

Medicii de la Maternitate susţin că, deşi copilul a fost destul de mare, în acest caz nu se impunea o operaţie de cezariană, iar la naştere s-au aplicat procedurile curente pentru un astfel de caz.

"După ce s-a născut capul, pentru că mobilul fetal s-a blocat la nivelul umerilor, s-a intervenit procedural şi s-a produs o fractură în scop terapeutic", a declarat doctor Lenuţa Luchian de la Maternitatea Ploieşti.

Familia a depus reclamaţie la Colegiul Medicilor Prahova, care cercetează acum cazul.

"Pentru a fi extrem de obiectivi vom încerca să obţinem toate datele, toată documentaţia medicală şi informaţii din partea celor care au intrat în contact cu cazul", a declarat doctor Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Micuţul a fost trimis pentru investigaţii amănunţite la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Sursa: http://www.realitatea.net/doctorii-au-rupt-intentionat-mana-unui-bebelus--la-nastere_472602.html

Era să moară de la o ecografie interpretată greşit

O femeie de 25 de ani din Ploieşti susţine că a fost la un pas de moarte din cauza interpretării greşite a unei ecografii de către un medic specialist ginecolog de la clinica Al Medica Berlin.

Luna trecută, Adina Constantin a urmat un tratament special pentru a rămâne însărcinată. Pentru că avea dureri şi sângerări, tânăra s-a programat, pe 14 februarie, pentru o ecografie la clinica particulară Al Medica Berlin. „Am fost la doamna doctor specialist Irina Culcea pentru investigaţii cu ajutorul aparatului ecograf ginecologic.

Am repetat ecografia la o săptămână, diagnosticul fiind hiperplazie endometrială, care, am aflat ulterior, înseamnă o îmbătrânire a aparatului reproducător, specifică femeilor vârstnice”, po vesteşte Adina Constantin. Pentru că se simţea tot mai rău şi nu a mai vrut să fie consultată în Ploieşti, femeia s-a dus de urgenţă la Spitalul Municipal Câmpina, unde a fost consultată de medicul Ion Nica. „Imediat şi-a dat seama că e vorba despre o sarcină extrauterină, chiar dacă rezultatul ecografiilor era altul. A internat-o imediat pe 24 februarie, iar a doua zi a operat-o.

Dacă mai stătea acasă putea să moară din cauza complicaţiilor”, spune Valentin Con s tantin, soţul Adinei. În urma intervenţiei chirurgicale, femeia şi-a pierdut o trompă uterină, iar şansele de a mai avea un copil s-au redus cu 50%. „După experienţa aceasta nu-mi mai trebuie niciun serviciu medical în Ploieşti. Mă voi duce la Bucureşti pentru că puteam să mor din cauza unei ecografii greşite”, spune Adina Constantin.

„Dacă tânăra este sănătoasă, iar celelalte organe nu i-au fost afectate, va mai putea avea copii”, este de părere Mihaela Jilescu, medic ginecolog în cadrul maternităţii din Ploieşti. Conducerea clinicii private din Ploieşti susţine că acest caz face obiectul unei anchete interne. „Deocamdată facem verificări. Abia peste vreo două zile vă putem da informaţii legate de acest caz”, a declarat Emil Manta, medic coordonator Al Medica Berlin Ploieşti.


Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/843047/Era-sa-moara-de-la-o-ecografie-interpretata-gresit/

Medicii argeşeni care l-au diagnosticat greşit pe tânărul argeşean bolnav de botulism sunt anchetaţi

Medicii din Piteşti care l-au tratat pe bărbatul bolnav de botulism ar putea fi acuzaţi de malpraxis. Bărbatul a fost adus la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti după ce medicii din Argeş i-au pus un diagnostic greşit şi nu l-au tratat corespunzător. Argeşeanul a murit luni la Bucureşti.

Conducerea Spitalului Judeţean Argeş a deschis o anchetă după ce joi directorul ANSVSA a lansat acuzaţii dure la adresa medicilor care l-au tratat pe pacientul infectat cu toxina botulinică.

"Este o boală rară. La spitalul din Piteşti în 2007 a fost un singur caz. Raritatea bolii, faptul că simptomatologia poate să îmbrace aspecte neurologice sau digestive au dus la diagnosticele care au fost puse la noi în spital", a declarat Adrian Stoiculescu, director medical la Spitalul Judeţean Argeş.

Medicii de la Direcţia Sanitar Veterinară Argeş spun că ancheta începută de ei s-a finalizat şi că acuzaţiile venite de la Bucureşti sunt îndreptăţite.

"Referitor la afirmaţia preşedintelui ANSVSA, consider îndreptăţită observaţia dânsului şi solicitarea către ministerul Sănătăţii de a efectua o anchetă pe tema modului cum a fost diagnosticat şi tratat timp de o săptămână de la internare şi până la precizarea diagnosticului de botulism", a precizat doctor Octavian Boboc, director adjunct D.S.V. Argeş.

Deocamdată anchetele autorităţilor centrale sunt în plină desfăşurare, dar este posibil ca la sfârşitul acestor anchete să putem vorbi de culpă medicală şi de sesizarea Colegiului Medicilor.

Sursa: http://www.realitatea.net/medicii-argeseni-care-l-au-diagnosticat-gresit-pe-tanarul-argesean-bolnav-de-botulism-sunt-anchetati_471136.html

Părinţii micuţului care şi-a fracturat piciorul în maternitate cer daune

Părinţii nou-născutului care şi-a fracturat piciorul, în luna ianuarie, în maternitatea Spitalului Judeţean din Galaţi, vor depune plângere penală împotriva medicilor care s-au ocupat de copil. Familia micuţului vrea să ceară cadrelor medicale implicate în acest caz daune, în instanţă.

Cei doi medici au fost sancţionaţi cu avertisment în urma anchetei efectuate de o comisie a Ministerului Sănătăţii.

Modul în care aceştia şi-au făcut sau nu datoria este cercetat, însă şi de Colegiul Medicilor din Galaţi.

Bebeluşul, născut pe 6 ianuarie la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă a suferit o fractură de femur imediat după naştere.

Pe durata spitalizării, însă medicii gălăţeni le-au spus părinţilor că tumefierea piciorului a fost cauzată de o injecţie cu vitamina K şi au recomandat aplicarea de comprese reci, după care l-au externat. După câteva zile, părinţii l-au dus la un alt spital, deoarece copilul nu se oprea din plâns. Acolo, bebeluşul fost diagnosticat cu fractură de femur şi tratat apoi la o unitate medicală din Bucureşti.

Sursa: http://www.realitatea.net/parintii-micutului-care-si-a-fracturat-piciorul-in-maternitate-cer-daune_473557.html