joi, 29 martie 2012

Doctori judecați pentru o incredibilă greșeală profesională

Procurorii i-au trimis în judecată pe medicii Paul Iancu și Mircea Tusciuc, sub acuzația de ucidere din culpă, după ce, în mai 2010 au ”îngrijit” un copil cu o mână ruptă. Minorul a decedat după patru zile.

Potrivit procurorilor, pe 23 mai 2010, în timp ce era de gardă la spital, Paul Iancu Paul (medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina), nu a examinat corespunzător un copil de 9 ani, care se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa. Medicul a stabilit în mod eronat diagnosticul. Totodată, Mircea Tusciuc (medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică la același spital) nu a acordat îngrijirile medicale necesare copilului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului după trei zile

A murit cu zile
Minorul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare Tusciuc a decis amputarea mâinii copilului, însă din cauza complicaţiilor intervenite, acesta a decedat a doua zi. ”Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat faptul că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării”, se arată într-un comunicat al Parchetului.


Transportat cu elicopterul
În mai 2010, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina de la acea vreme, Roxana Dragomir, declara că băiatul de 9 ani a fost adus de părinţii săi la unitatea medicală, având o fractură la antebraţul stâng. Trei zile mai târziu, în 26 mai 2010, copilul a fost externat, după ce medicii de la Secţia de Ortopedie i-au pus o atelă gipsată. În aceeaşi seară, băiatul a fost adus din nou la spital, în stare gravă. A fost operat, iar în 27 mai a suferit o nouă intervenţie chirurgicală prin care i s-a amputat braţul. Copilul a fost transferat la secţia de terapie intensivă şi s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la Bucureşti, însă a murit în timpul transportului.
Demis de ministru, reîncadrat de judecători
În urma acestui caz, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Cseke Attila, i-a demis din funcţii pe managerul Spitalului de Urgenţă Slatina, Ileana Roxana Dragomir şi pe directorul medical Alina Chiriac. Medicul chirurg Mircea Tusciuc şi medicul ortoped Paul Iancu, care s-au ocupat de copil, au fost destituiţi de către noua conducere a SJU Slatina, la sfârşitul lunii iulie 2010. Mircea Tusciuc a atacat în instanţă decizia de concediere, magistraţii Tribunalului Olt dându-i câştig de cauză. În iunie 2011, judecătorii Curţii de Apel Craiova hotărâseră că Tusciuc îşi poate prelua postul. De altfel, medicul Mircea Tusciuc s-a reîntors la SJU Slatina la câteva zile după ce magistraţii Tribunalului Olt au decis desfiinţarea deciziei de concediere. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Slatina.


Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/doctori-judecati-pentru-o-incredibila-greseala-profesionala-973951.html