Deşi două expertize arătă că Natalia Ionescu a sângerat nesupravegheată 12 ore pe patul de spital, Comisia Superioară a Institutului de Medicină Legală (IML) a emis un aviz prin care încearcă să disculpe medicii. Avizul este semnat de un coleg al ginecologului implicat în dosar.
"Supraveghere postoperatorie inadecvată." „Pierdere de sânge estimată la 2,5 litri." „Deficienţa de tehnică chirurgicală a constat din suturarea imperfectă a celui de-al doilea strat al peretelui uterin." „Între complicaţia hemoragică, nediagnosticată şi netratată în timp util, şi cauza medicală a decesului există legătură directă de cauzalitate." Acestea sunt doar câteva dintre concluziile scrise în două expertize medico-legale ataşate dosarelor deschise pe numele doctorilor care s-au ocupat de Natalia Ionescu.
Tânăra îşi dorea de mult un copil, iar în 2007 acesta a apărut. Dar bucuria s-a năruit repede. Pe 6 octombrie, Natalia a început să aibă dureri şi pierderi de lichid amniotic. Sarcina avea abia şase luni, aşa că gravida a fost dusă la Maternitatea „Panait Sârbu", din Bucureşti, unde lucra Cezara Bucur, ginecologul care o avea în observaţie de doi ani. După patru zile de la internare, în seara de 10 octombrie, Natalia a început să sângereze, însă, după cum reiese din fişa de observaţie, nu i s-a aplicat nici un tratament timp de 12 ore.
Mihai Ionescu, soţul tinerei, ne-a declarat că Cezara Bucur a ajuns la maternitate abia dimineaţă şi a optat pentru o naştere urgentă prin cezariană. După operaţie, Nataliei nu i s-a făcut nici o transfuzie de sânge şi nici nu a fost monitorizată de către Monica Dumitraşcu, medicul de gardă la Terapie Intensivă. Ulterior, atât raportul de necropsie, cât şi cea de a doua expertiză, ambele semnate de medici reputaţi din domeniu, au arătat că operaţia fusese cusută greşit şi firele s-au desfăcut, iar Natalia a pierdut 2,5 litri de sânge, fără să fie supravegheată, până a intrat în stop cardio-respirator. Bebeluşul a fost salvat, dar a rămas cu probleme grave de sănătate.
O viaţă de om - opt luni de suspendare
Colegiul Medicilor din România a decis în 2009 să interzică ginecologului Cezara Bucur să mai practice medicina doar timp de opt luni, iar medicului Monica Dumitraşcu numai pentru şase luni. Prima a contestat sentinţa în instanţă şi procesul se află încă în faza analizării expertizelor. Cezara Bucur a primit însă acum o lună un ajutor important din partea Comisiei Superioare a IML, care a dat un aviz prin care se încearcă disculparea sa, document semnat şi de colegul obstetricienei, dr. Radu Vlădăreanu.
Cei doi ginecologi colaborează la aceeaşi clinică privată din Bucureşti, Maternitatea „Regina Maria". În aviz se afirmă că dintre cauzele morţii „se poate exclude defectul de tehnică chirurgicală", o acuză pe pacientă că nu ar fi respectat indicaţiile medicilor şi că suferise „un infarct miocardic acut vechi de 1-3 zile", fapte infirmate categoric de cele două expertize anterioare. „Se ridică un zid de falsuri, inadver-tenţe şi interpretări ten-den-ţioa-se în jurul adevărului ce este atestat prin probe şi martori, foaia de observaţie şi protocolul operator", susţine Mihai Ionescu, care va depune plângere penală împotriva medicilor care au semnat acest aviz.
"N-am avut o tangenţă directă cu cazul, totul s-a făcut pe nişte adrese oficiale. Eu am exprimat doar o opinie şi decizia o ia comisia." - DR. RADU VLĂDĂREANU
Sursa: http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/cazul-natalia-ionescu-pacienta-gasita-vinovata-de-colegul-celui-care-a-ucis-o-219345.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu