joi, 17 noiembrie 2011

Spitalul Foişor, obligat să plătească daune morale şi materiale pentru malpraxis

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv că Spitalul Foişor din Capitală şi medicul Traian Ursu trebuie să plătească unui fost pacient, care a reclamat că a rămas cu un handicap locomotor în urma unei operaţii, 500.000 de euro daune morale şi materiale.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 15 noiembrie, să respingă toate recursurile declarate împotriva deciziei pronunţate pe 18 aprilie de Tribunalul Bucureşti în acest caz, astfel că hotărârea a rămas definitivă, potrivit deciziei publicate pe site-ul instanţei.

Potrivit NewsIn, Tribunalul Bucureşti a decis, în luna aprilie, să îl condamne pe medicul Traian Romeo Ursu la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani, pentru vătămare corporală din culpă. De asemenea, chirurgul şi Spitalul de Ortopedie "Foişor" au fost obligaţi, în solidar, să îi plătească lui Dan Alexandru Dragomir, fostul pacient care a reclamat eroarea medicală, daune morale de 400.000 de euro şi daune materiale de 100.000 de euro, hotărâre opozabilă asiguratorului Ardaf.

Totodată, s-a decis că spitalul şi chirurgul trebuie să plătească aproximativ 20.000 de lei către alte trei unităţi spitaliceşti din Capitală, unde a fost tratat pacientul, se arată în decizia publicată pe portal.

Procesul în acest caz a început în 2008, când parchetul a trimis la Judecătoria Sectorului 2 rechizitoriul în acest caz. În primă instanţă, Ursu fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, precum şi la plata de daune totale de 500.000 de euro.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a hotărât, în apel, în octombrie 2009, reducerea pedepsei medicului la nouă luni de închisoare cu suspendare. Cuantumul daunelor a fost de asemenea redus la 200.000 de euro. Ulterior, în martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti decide rejudecarea apelului, astfel că dosarul s-a întors la Tribunal, unde a fost soluţionat, pentru a doua oară, în luna aprilie a acestui an. Cu toate acestea, hotărârea tribunalului a fost atacată cu recurs atât de către procurori, cât şi de spital, medicul Ursu şi de fostul pacient al acestuia, Dan Alexandru Dragomir.

Doctorul Traian Ursu a fost acuzat de vătămare corporală din culpă, după ce, în aprilie 2005, ar fi operat pe un pacient de hernie de disc, însă acesta a acuzat că, în urma unei erori medicale, a rămas cu un handicap locomotor.

Pe 15 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a dat o decizie definitivă într-un alt caz de malpraxis, un medic ginecolog şi un anestezist fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare. De asemenea, magistraţii orădeni au decis că cei doi doctori, trebuie să plătească daune morale de câte 60.000 de euro pentru cei doi copii ai unei femei care a murit în 2006, în urma unei operaţii de cezariană. Mai mult, pentru fostul soţ al femeii au fost acordate daune de 25.000 de euro, astfel că suma totală pe care o vor plăti cele două cadre medicale se ridică la 145.000 de euro.

În noiembrie 2008, medicul Naum Ciomu a fost obligat, prin decizia definitivă a instanţei, să îi plătească unui fost pacient 500.000 de euro daune morale, după ce, în timpul unei operaţii care a avut loc în 2004, i-a secţionat penisul. Ulterior, daunele au fost achitate de Primăria Capitalei, care, prin Spitalul Foişor, s-a întors împotriva lui Ciomu în instanţă, care a decis că acesta poate fi executat silit, însă în limitele legii.

Sursa: http://www.realitatea.net/spitalul-foisor-obligat-sa-plateasca-daune-morale-si-materiale-pentru-malpraxis_887685.html

miercuri, 16 noiembrie 2011

Doi medici din Bihor, condamnați la închisoare pentru malpraxis

Doi medici de la Spitalul Municipal Beiuș, din județul Bihor, au fost condamnați, marţi, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani şi, respectiv, trei ani de închisoare cu suspendare condiționată pentru malpraxis, transmite corespondentul NewsIn.

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, marţi, într-un dosar deschis pe numele medicului anestezist Vladimir Topală şi al medicului ginecolog Radu Scridon, ambii de la Spitalului Municipal Beiuş, cei doi fiind judecaţi pentru malpraxis după ce, în urmă cu cinci ani, o femeie a murit în urma unei operații de cezariană, potrivit NewsIn.

Iniţial, Judecătoria Beiuş îl condamnase doar pe anestezistul Vladimir Topală la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, şi plata unor despăgubiri de 170.000 de lei către familia tinerei decedate, iar medicul ginecolog a fost achitat. Sentinţa a fost însă atacată de familia victimei la Tribunalul Bihor, care a hotărât şi condamnarea ginecologului Radu Scridon, la aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare. Totodată, Tribunalul a majorat daunele morale dispuse de Judecătoria Beiuş şi a dispus achitarea unor daune civile soţului victimei, Dorel Gruie, sumele urmând să fie plătite de către ginecolog şi anestezist în solidar cu spitalul şi firma cu care medicii au încheiată asigurarea de malpraxis.

Marţi, magistraţii Curţii de Apel Oradea au admis recursurile formulate în cauză şi au redus pedeapsa aplicată ginecologului Radu Scridon de Tribunalul Bihor, de la 3 ani de închisoare la 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de 4 ani, iar în cazul anestezistului Vladimir Topală au menţinut pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată pe o perioadă de probă de 5 ani, sentinţa fiind definitivă.

"Magistrații Curții de Apel au decis admiterea recursurilor declarate în cauză, în sensul că a fost redusă pedeapsa aplicată inculpatului Scridon Radu Liviu de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. În ceea ce îl privește pe inculpatul Topală Vladimir, s-a menținut pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei”, a declarat Claudiu Haș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Oradea au majorat daunele acordate celor doi copii rămaşi orfani de mamă, dar au redus daunele morale acordate soţului victimei. ”De asemenea, au fost majorate daunele morale acordate celor doi minori de la câte 50.000 euro la câte 60.000 și s-au redus daunele morale acordate fostului soț al victimei de la 50.000 euro la 25.000 euro”, a mai precizat Claudiu Haș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.

Dosarul de malpraxis a fost deschis după ce, în noiembrie 2006, Marcela Gruie, o tânără de 28 ani, a murit în timpul unei operaţii de cezariană. Femeia fusese anterior diagnosticată cu tahicardie sinusală şi se afla sub tratament, însă, în timpul operației de cezariană, cei doi medici nu au ținut cont de acest lucru. Femeia era mama unei fetițe de patru ani și a născut un băieţel în urma operației care a dus la decesul ei.

Sursa: http://www.realitatea.net/doi-medici-din-bihor-condamna-i-la-inchisoare-pentru-malpraxis_887117.html

joi, 10 noiembrie 2011

Sa mori ucis din dragoste de viata!

Sa mori ucis din dragoste de viata! Avocata Andreea Ionescu de la „Tuca, Zbarcea si Asociatii” a decedat dupa trei ani de calvar prin spitalele din Romania, in 2009, intr-un spital din Paris! Posibilul malpraxis este anchetat de Parchetul Sector 2!









In urma cu doi ani, avocata Andreea Ionescu o femeie in plina tinerete, cu o viata si o cariera frumoasa, a decedat, indurerand familia, pe toti colegii si prietenii, ei, si pe cel ce urma sa-i devina sot. Moartea Andreei a fost pusa pe seama unui cancer genital cu metastaze, insa momentul diagnosticarii si tratamentele care au urmat unor diagnostice repetate in Romania si in strainatate fac acum obiectul unei plangeri penale, urmand ca parchetul sa stabileasca daca a existat pe parcursul intregii sale suferinte o culpa medicala ce a dus la tragicul deznodamant. Decesul avocatei Andreea Ionescu, care facea parte din echipa de aur a casei de avocatura ”Tuca, Zbarcea si Asociatii” a survenit dupa un calvar imens prin care tanara a trecut, dintr-un spital in altul, pana a ajuns la Londra si de acolo la Paris, unde trupul ei a cedat si si-a dat ultima suflare.
Andreea a fost o femeie frumoasa, desteapta, o femeie care, la 33 de ani, exact atunci cand urma sa se casatoreasca si sa se implineasca si in viata personala asa cum facuse in cariera, a avut nesansa unor diagnosticari puse acum sub semnul unui posibil malpraxis care i-au scurtat sau chiar a curmat, in cele din urma, firul vietii ei. Malpraxis al carui autor nu poate fi indicat, deocamdata, cu exactitate, pentru ca e posibil sa fie vorba de mai multe diagnosticari, unele gresite, altele nu, sau tratamente necorespunzatoare, sau tratamente ce nu au fost administrate la timp. In urma Andreei au ramas lacrimi, multe lacrimi, un gol sufletesc pe care parintii nu-l vor putea umple niciodata si un morman de acte medicale. Nascuta in 15 august 1975, avocata Andreea Ionescu a murit in august 2009.
Alergatura prin spitale a inceput din 2003
Conform istoricului medical, realizat de medicul legist dr. Dana Sarbu, care a examinat documentatia medicala privind-o pe Andrea Ionescu, debutul sangerarilor intermenstruale a avut loc in 27 mai 2003, fapt constatat din documentele existente la Centrul Medical Diagnosis, la conf. dr. Anca Alexandru.In 2006, in Raportul Medical al Centrului Medical Sanador, se diagnosticheaza „infectie HPV, cu tratament si alte recomandari de examinari ce urmau a fi realizate imediat. In urma citodiagnosticului Babes Papanicolau, se concluzioneaza, in acelasi an, TL-SIL pe fond de metaplazie matura si imatura. Din toate investigatile anului 2006 au reiesit suspiciuni deinfectie HPV, apoi, dupa tipajul viral (pobe pentru toate tipurile de virus) s-a detectat prezenta mai multor tulpini cu risc oncogen crescut.
In luna martie 2008, Andreea s-a internat la Spitalul Euroclinic, la prof. dr. P. Bratila, cu diagnisticul de col lezional recidivat-HPV,iar aici se intervine operator si se practica electroconizatie a colului uterin. La examenul histopatologic al piesei operatorii, din 1 aprilie 2008, se concluzioneaza:“Displazie epiteliala scaumoasa simpla (CIN I) a colului uterin. Infectie HPV. Marcate fenomene reactiv reparatorii epiteliale scuamoase asociate ”.
O luna mai tarziu, calvarul personal al Andreei continua. Se prezinta la Euroclinic, unde este examinata din cauza unei metropatii hemoragice si i se recomanda de catre prof. dr. Bratila tratament cu Orametril. In iulie, acelasi an, i se recomanda sa faca hemoleucograma, apoi i se elibereaza de catre dr. Bratila o reteta din care rezulta diagnosticul de anemie secundara”” si tratament. Timp de doua zile, 13-15.06.2008, avocata s-a internat iarasi la Euroclinic, cu diagnostic la externare “anemie secundara severa (Hb 8,2 mg; status postchiuretaj uterin hemostratic si bioptic”din care rezulta ca pacienta a fost preluata la intrarea in garda, la 24 ore dupa chiuretaj hemostratic si bioptic si dupa transfuzia a doua unitati MER. Ea a fost examinata de dr. Peltecu, care a recomandat administrarea de Venover.Examenul extemporaneu din14 iunie 2008, din fragmentele rezultate dupa chiuretajul bioptic, realizat la Spitalul Clinic Militar Central au evidentiat “cheaguri fibrino-hematice, incorporand fragmente tisulare, cu infiltratie neoplazica de tip carcinom adeno-scaumos. Nu se poate preciza originea endometriala sau din endocol”.
Cancerul, ca o sinusoida: progresie, regresie, progresie!
Dupa o alta gramada de analize si ecografii abdominale si ginecologice, dupa ecografii mamare care nu au evidentiat anomalii, din luna iulie 2008, Andreea Ionescu a ajuns pacienta la Royal Marsdemn Hospital London. Din documentele medicale care au fost puse la dispozitie de catre acest spital, reiese intregul traseu medical al cazului, in Romania. De asemenea, s-a constatat la RMN-ul abdomino-pelvin din data de 2 iulie 2008, o “tumora cervicala voluminoasa cu dimensiuni de aproximativ 5,3/6,2/5,1 cm, care se extinde in segmentul inferior uterin, incluzand fundul de sac vaginal si care se extinde la nivelul parametrelor, fundul de sac Douglas, cu prezenta de noduli tumorali la nivelul sigmoidului precum si noduli tumorali la nivelul pelvisului bilateral si in regiunea obturatoarw, cu dimensiuni de pana la 1 cm”. CONCLUZIA RAPORTULUI: TUMORA CERVICALA VOLUMINOASA CU INVADAREA PARAMETRELOR; NODULI TUMORALI LA NIVELUL PERITONEULUI PELVIN, SUSPICIUNE DE NODULI TUMORALI LA NIVELUL PELVISULUI“.
In urma investigatilor de la Londra. s-a stabilit diagnosticul de carcinom de col uterin cu celule scuamoase stadiul III B, gradul 2.
In 18 noiembrie 2008, la examenul CT torace, abdomen si pelvis cu substanta de contrast se constata o “regresie a tumorii de la nivelul colului uterin, fara adenopatie la nivelul pelvisului sau ara-aortic, fara adenopatie mediastinala sau afectare pulmonara.
Ulterior, la examenul CT abdominal si pelvin din 16.02.2009, vaginul, colul, uterul apar in limite normale. Comparativ cu examenul CT anterior se observa cresterea in dimensiuni a metastazei hepatice, de la 1,8 cm la 8,8 cm cu cativa noduli sateliti si o noua formatiune tumorala de 3,2 cm la nivelul segmentului 6. Andreea facuse radioterapie pe perioada 14.07.2008-23.08.2008.
Interesant este faptul ca in perioada antecedenta, in iunie 2008, Andreei i s-a facut un examen extemporaneu, la Spitalul Militar Central, apoi i s-a dat o reteta de la Euroclinic, de la prof. dr. Bratila, cu indicatie de tratament pentru anemie, apoi oreteta de la dr. Anca, fara diagnostic, prin care se prescrie antibioticul Augmentin, i s-a facut o echografie ginecologica si una abdominala, la Spitalul Filantropia, in care totul parea a fi in parametri normali.
La clinica din Londra - Royal Marsden Hospital, este recitit examenul extemporaneu realizat la Spitalul Militar Central din Bucuresti si se concluzioneaza ca citologia si tipul inflamatiilor sunt atipice pentru o simpla inflamatie, acestea fiind interpretate ca fiind carcinom invaziv cu celule scuamoase moderat diferentiat. De asemenea, se mentioneaza ca Țraportul medical care insoteste preparatele histopatologice face referire la blocuri de parafina (…) astfel incat se presupune ca raportul face referire la alta biopsie„
In urma investigatiilor efectuate, diagnosticul a cazut ca un trasnet pe capul Andreei: carcinom de col uterin cu celule scuamoase stadiul III B, gradul 2.Apoi, examenul CT torace abdominal si pelvin din 18.11.2008 pare a da sperante mari pacientei : regresia tmorii de la nivelul colului uterin, fara adenopatie la nivelul pelvisului sau para-aortic fara adenopatie mediastinala sau afectare pulmonara.
Dupa “dusul cald”, vine insa un altul, rece ca gheata: examenul CT abdominal si pelvin din 16.02.2009. Comparativ cu CT anterior, se observa cresterea in dimensiuni a metastazei hepatice de la 1,8 cm la 8,8 cm cu cativa noduli sateliti si o noua formatiune tumorala de 3,2 cm la nivelul segmentului 6. Posibila afectare peritoneala. Acest diagnostic a fost dat dupa tratamentul de o luna si o saptamana cu citostatice, efectuat in perioada 14.07.2008-23.08.2008.
Sfarsitul. Cauza penala se afla acum la Parchetul Sector 2!
Disperata, Andreea s-a internat in 4 martie 2009 la Paris-Spitalul Paul Brousse- Departamentul de Cancerologie, Paris. In urma consultatiei s-a stabilit diagnosticul de metastaza hepatica precoce si exclusiv hepatica a unui carcinom epidermoid al colului cu raspuns local favorabil la tratamentul efectuat. Andreei Ionescu i se face si acolo un CT (in 17.03.2009) si, in comparatie cu cel efectuat in urma cu o luna inainte, se remarca o progresie majora a metastazelor. Ea a fost supusa, dupa aceea, unui tratament citostatic complex, care a evoluat nefavorabil, cu progresia in timp a metastazelor hepatice, carcinomatoza peritoneala si ocluzie intestinala (in august 2009), luna in care pacienta a si decedat.
Pentru toti cei care au cunoscut-o, Andreea a fost o persoana minunata, care a muncit mult pentru a ajunge avocat. Ea urma sa se casatoreasca, dar nu a mai apucat.
In ciuda peregrinarilor pe la toate spitalele amintite, in ciuda tuturor tratamentelor la care s-a supus in ultimii trei ani de viata, nimeni nu a putut sa o mai salveze. Azi, mostenitorii ei, mama si fratele, vor sa afle daca la mijloc nu a fost o culpa medicala si daca ea a existat, cand s-a produs si cine este responsabil. De cauza penala se ocupa cunoscutul avocat Ovidiu Budusan care ne-a declarat: ”Speram sa descoperim motivele reale care au dus la decesul colegei noastre!”. Plangerea penala a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2, Bucuresti.
In final, exista si un mare semn de intrebare legat de toata documentatia aflata in acest dosar: unde este documentul care atesta cauza decesului avocatei Andreea Ionescu? Ce s-a intamplat in momentul in care ea a facut ocluzie intestinala in spitalul de la Paris? A fost operata? Nu se stie. Nici aici nu exista vreun document cu valoare medico-legala. Totusi, o ancheta facuta profesioist ar putea pune cap la cap toate datele, faptele si concluziile si ar putea lamuri multe enigme in cazul mortii Andreei Ionescu. Au trecut doi ani de cand viata Andreei s-a intrerupt in chin, la 34 de ani!

Sursa: http://www.luju.ro/avocati/cazul-avocatului/sa-mori-ucis-din-dragoste-de-viata-avocata-andreea-ionescu-de-la-tuca-zbarcea-si-asociatii-a-decedat-dupa-trei-ani-de-calvar-prin-spitalele-din-romania-in-2009-intr-un-spital-din-paris-posibilul-malpraxis-este-anchetat-de-parchetul-sector-2