joi, 17 noiembrie 2011

Spitalul Foişor, obligat să plătească daune morale şi materiale pentru malpraxis

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv că Spitalul Foişor din Capitală şi medicul Traian Ursu trebuie să plătească unui fost pacient, care a reclamat că a rămas cu un handicap locomotor în urma unei operaţii, 500.000 de euro daune morale şi materiale.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 15 noiembrie, să respingă toate recursurile declarate împotriva deciziei pronunţate pe 18 aprilie de Tribunalul Bucureşti în acest caz, astfel că hotărârea a rămas definitivă, potrivit deciziei publicate pe site-ul instanţei.

Potrivit NewsIn, Tribunalul Bucureşti a decis, în luna aprilie, să îl condamne pe medicul Traian Romeo Ursu la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani, pentru vătămare corporală din culpă. De asemenea, chirurgul şi Spitalul de Ortopedie "Foişor" au fost obligaţi, în solidar, să îi plătească lui Dan Alexandru Dragomir, fostul pacient care a reclamat eroarea medicală, daune morale de 400.000 de euro şi daune materiale de 100.000 de euro, hotărâre opozabilă asiguratorului Ardaf.

Totodată, s-a decis că spitalul şi chirurgul trebuie să plătească aproximativ 20.000 de lei către alte trei unităţi spitaliceşti din Capitală, unde a fost tratat pacientul, se arată în decizia publicată pe portal.

Procesul în acest caz a început în 2008, când parchetul a trimis la Judecătoria Sectorului 2 rechizitoriul în acest caz. În primă instanţă, Ursu fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, precum şi la plata de daune totale de 500.000 de euro.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a hotărât, în apel, în octombrie 2009, reducerea pedepsei medicului la nouă luni de închisoare cu suspendare. Cuantumul daunelor a fost de asemenea redus la 200.000 de euro. Ulterior, în martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti decide rejudecarea apelului, astfel că dosarul s-a întors la Tribunal, unde a fost soluţionat, pentru a doua oară, în luna aprilie a acestui an. Cu toate acestea, hotărârea tribunalului a fost atacată cu recurs atât de către procurori, cât şi de spital, medicul Ursu şi de fostul pacient al acestuia, Dan Alexandru Dragomir.

Doctorul Traian Ursu a fost acuzat de vătămare corporală din culpă, după ce, în aprilie 2005, ar fi operat pe un pacient de hernie de disc, însă acesta a acuzat că, în urma unei erori medicale, a rămas cu un handicap locomotor.

Pe 15 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a dat o decizie definitivă într-un alt caz de malpraxis, un medic ginecolog şi un anestezist fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare. De asemenea, magistraţii orădeni au decis că cei doi doctori, trebuie să plătească daune morale de câte 60.000 de euro pentru cei doi copii ai unei femei care a murit în 2006, în urma unei operaţii de cezariană. Mai mult, pentru fostul soţ al femeii au fost acordate daune de 25.000 de euro, astfel că suma totală pe care o vor plăti cele două cadre medicale se ridică la 145.000 de euro.

În noiembrie 2008, medicul Naum Ciomu a fost obligat, prin decizia definitivă a instanţei, să îi plătească unui fost pacient 500.000 de euro daune morale, după ce, în timpul unei operaţii care a avut loc în 2004, i-a secţionat penisul. Ulterior, daunele au fost achitate de Primăria Capitalei, care, prin Spitalul Foişor, s-a întors împotriva lui Ciomu în instanţă, care a decis că acesta poate fi executat silit, însă în limitele legii.

Sursa: http://www.realitatea.net/spitalul-foisor-obligat-sa-plateasca-daune-morale-si-materiale-pentru-malpraxis_887685.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

Acum 3ani am nascut si eu o fetita frumoasa,perfecta normala,dar din neglijenta doctoritei care m-a asistat pe parcursul celor9 luni,inclusiv la nastere,deoarece nu s-a facut o cezariana,fetita s-a nascut cu multiple edeme cerebrale,dupa care a fcut soc hemoragic si dupa3 zile a decedat. Degeaba s-a interesat dr la neontologie de starea fetitei si mergea sa o vada pt ca starea ei nu se inbunatateaAm facut plangere penala peste tot si la colegiu si la Parchet,dar a venit un raspus de toata rusinea dr. si-a facut dtoria, ne pare rau pt durerea dv,dar corpul omenesc e un mister si reactioneaza diferit,nu este caz de malpraxis.Ar fi fos culmea ca in Romnania un dr sa fie acuzat de malpraxis