Aurora Neagoe, din Băile Tuşnad, a născut la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc în anul 2007, la şase luni, un băieţel de 1 kilogram, care a fost ţinut timp de două luni în incubator. Femeia povesteşte că doctoriţa neonatolog, care l-a îngrijit pe Ştefan, a asigurat-o că micuţul este perfect sănătos, în ciuda îngrijorărilor manifestate de mamă, care se documentase în legătură cu problemele pe care le pot avea copiii prematuri. Mama susţine că, din cauza cantităţii mari de oxigen care i-a fost administrată şi a faptului că a fost monitorizat doar trei zile din cele două luni petrecute în incubator, micuţul a făcut retinopatie de prematuritate şi şi-a pierdut complet vederea.
Potrivit Agerpres, Aurora Neagoe a povestit că din momentul comunicării diagnosticului a început "calvarul" zecilor de drumuri la medici, atât în ţară cât şi în străinătate. Ştefan a fost operat, pe când avea patru luni, în Belgia, dar operaţia nu a reuşit. În fiecare an părinţii au mers la clinici din întreaga lume, atât din Europa cât şi din SUA şi recunosc că lui Ştefan nu i s-a dat nicio şansă pentru a vedea şi că singura speranţă stă acum în progresele pe care le face permanent medicina.
Imediat după ce a aflat că Ştefan şi-a pierdut vederea, părinţii au depus plângere atât la Poliţie cât şi la Colegiul Medicilor. Oamenii legii au început cercetările pentru vătămare corporală din culpă, iar în anul 2010 procurorul a dispus începerea urmăririi penale a medicului neonatolog. În data de 4 iunie, magistraţii Judecătoriei Miercurea Ciuc au hotărât că medicul, care între timp s-a pensionat, se face vinovat de vătămare corporală din culpă şi l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
''Nu mi-am dorit ca doamna doctor să facă închisoare, dar am vrut să fie un semnal de alarmă, pentru ca alţi părinţi să nu mai treacă prin ceea ce am trecut noi. (...) Pentru că nu toată lumea are energie şi posibilităţi şi există şi alţi copii din judeţ care sunt nevăzători din cauza aceleaşi probleme şi care sunt izolaţi sau nu sunt duşi la şcoli. Vrem să se facă screening de retinopatie pentru copiii prematuri şi vrem ca ei să fie trimişi în centre unde pot fi îngrijiţi bine, nu să se meargă pe ideea că sunt prematuri şi că pot muri oricând", a declarat Aurora Neagoe
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc , dr Demeter Ferenc, a evitat să comenteze atât sentinţa dată de Judecătorie cât şi cazul în sine, susţinând că nu era manager al unităţii sanitare în perioada respectivă. În plus, medicul acuzat de malpraxis nu mai este angajat al spitalului, întrucât s-a pensionat de aproximativ doi ani. Întrebat dacă spitalul din Miercurea Ciuc poate îngriji copii născuţi prematur, dr. Demeter Ferenc a spus că "în anumite limite, da", precizând că se fac şi unele controale oftalmologice copiilor născuţi înainte de termen, iar pentru altele copiii sunt trimişi la Târgu Mureş sau Braşov.
Nici conducerea Colegiului Medicilor din Harghita nu a comentat decizia instanţei şi a precizat că acest caz a fost analizat în Comisia de Disciplină a acestui organism pe vremea fostului preşedinte, motiv pentru care nu are cunoştinţă despre decizia luată atunci.
Sursa: http://www.rtv.net/premiera-in-romania-un-doctor-a-fost-condamnat-la-inchisoare-pentru-o-greseala-medicala_83347.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu