miercuri, 10 decembrie 2008

Anchetă la Spitalul Judeţean Ilfov, după ce un făt a murit în urma unei investigaţii

Conducerea Spitalului Judeţean Ilfov a sesizat Parchetul după ce un făt a murit în urma unei amniocenteze, efectuată vineri, în Compartimentul de Medicină Fetală, medicul care a realizat manevra fiind mutat din secţie până la finalizarea anchetei, iar dosarul trimis la Colegiul Medicilor Bucureşti

Maria Daniela Maricovici a fost internată vineri, la ora 8.00, în Compartimentul de Medicină Fetală al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov pentru efectuarea amniocentezei, investigaţie care permite identificarea anumitor infecţii sau boli genetice grave, precum sindromul Down, fibroza chistica, boala Huntington.

"Aveam acasă un copil cu malformaţii la inimă şi am zis să nu risc să mai am unul cu probleme", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Daniela Marincovici, însărcinată în luna a IV-a.

Femeia a spus că, deşi a fost programată cu o lună înainte pentru efectuarea acestei manevre la medicul Roxana Dragu - şefa secţiei, a fost preluată şi i s-a efectuat intervenţia de un alt medic, respectiv Dorin Bejan, fiind luată prin surprindere de această decizie.

Amniocenteza este o investigaţie care se efectuează la unele gravide pentru a pune diagnosticul anumitor infecţii sau boli genetice.

Pacienta a spus că medicul Bejan nu s-a prezentat ca fiind cel care va face intervenţia. El nu i-a explicat ce implică această manevră şi, mai mult, nu a ştiut că i s-a făcut anestezie.

"Am aflat de la colegele de salon, cărora doctoriţa Dragu le-a explicat în ce constă intervenţia, că mi s-a făcut anestezie. Medicul Bejan, a insistat să facă intervenţia - deşi a fost avertizat de doctoriţa Geanina Braşoveanu, cu care era în echipă, şi care-l monitoriza şi ghida ecografic - după trei tentative (puncţii) nereuşite. Am suspectat ceva în neregulă chiar din timpul intervenţiei, când doamna doctor Braşoveanu l-a avertizat că poziţia nu este tocmai optimă, apoi lichidul recoltat avea culoare roşiatică, nu era limpede, galbui, cum văzusem la pacientele de dinaintea mea, iar la final doamna doctor Braşoveanu i-a spus textual: «Ieşi afară să discutăm acum!», insistând de trei ori pe un ton imperativ'', a relatat, pentru MEDIAFAX, Maria Maricovici.

Pacienta a spus că nici medicul Dorin Bejan şi nici altcineva nu le-au explicat ei şi soţului său, ce s-a întâmplat, deşi a sesizat faptul că făctul nu a mai mişcat. "Insistând atât eu, cât şi soţul meu să ne spună dacă totul este în regulă, dacă este bine copilul, domnul doctor a binevoit după multe tergiversări să ne spună că placenta era situată anterior, că a fost groasă şi ca să poată ajunge la pungile cu lichid amniotic a fost nevoit să treacă prin placentă, că acest lucru ar explica faptul că era sânge în proba recoltată, dar că asta nu afectează în nici un caz copilul şi nici calitatea probei. Mai mult domnul doctor a revenit de câteva ori dându-ne informaţii contradictorii. Nu mai ştiam ce să credem, când era bine, când ne bombarda cu ceea ce s-ar putea întâmpla culminând cu ceea ce i-a spus soţului meu că există 50 la sută şanse să fi străpuns cordonul ombilical, că acesta se tot mişca şi ca metodă terapeutică ne recomandă inducerea naşterii şi nu mica cezariană pentru a putea avea cât mai repede un alt bebe", a mai spus femeia.

Pacienta a declarat că anunţul medicului i-a lăsat muţi. "Atunci ne-am dat seama că ştia de la început ceea ce se întâmplase, dar ne-a amăgit, neavând nici măcar curajul de a-şi asuma propria greşeală", a susţinut femeia.

Ea a adăugat că, după investigaţie, i-au fost făcute mai multe ecografii şi după fiecare analiză medicii se uitau unii la alţii îngrijoraţi. "A doua zi, sâmbătă dimineaţa, bătăile cordului fetal nu mai existau, sarcina era oprită din evoluţie conform ecografiei efectuate de doamna doctor Mihaela Bernevig, aflată de gardă. Am venit la spitalul unde am aflat că se fac aceste analize şi am plecat fără copil. Emoţiile, durerile şi chinurile prin care am trecut, nu pot fi exprimate în cuvinte şi poate nu ar putea fi simţite decât de cei cărora cineva le-a omorât copilul dintr-o culpă nici măcar recunoscută. Vrem să se facă dreptate şi nimeni să nu mai treacă prin ceea ce am trecut. Am cerut să fie făcută necorpisa fătului. Vom merge în justiţie pentru dreptate şi adevăr", a mai afirmat femeia.

Conducerea spitalului a declanşat o anchetă internă.

Până la finalizarea ei, medicul Dorin Bejan nu mai are voie să facă amniocenteză în Compartimentul de Medicină Fetală.

Rezultatul anchetei interne va fi trimis la Colegiul Medicilor din Bucureşti, iar fătul şi placenta conservate în formol au fost trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală, după ce conducerea spitalului a sesizat Parchetul, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, director medical Bogdan Guşanu.

Oficialul spitalului a mai spus că femeia s-a programat telefonic, dar nu a solicitat înscrierea la un anumit doctor şi de aceea a fost repartizată la medicul Bejan, contraziocând-o pe pacientă, care a afirmat că a vrut la o anumită doctoriţă şi că a fost nedumerită când medicul Bejan a intervenit.

"Mai mult, este primul incident de acest fel din unitatea sanitară şi că au fost făcute mii de amniocenteze", a mai spus Guşanu.

Purtătorul de cuvânt a recunoscut că la una din ecografii a fost identificat un hematom în placentă, ceea ce ar putea avea legătură cu investigaţia şi care ar fi putut duce la decesul fătului, dar până la finalizarea anchetei nimeni nu se poate pronunţa cu certitudine.

Până atunci, părinţii aşteaptă rezultatul legiştilor. Femeia va mai rămâne internată probabil până la sfârşitul săptămânii.

Sursa: http://www.mediafax.ro/social/ancheta-la-spitalul-judetean-ilfov-dupa-ce-un-fat-a-murit-in-urma-unei-investigatii.html?1688;3640912


Un comentariu:

Anonim spunea...

Sunt avocat si ma ocup si de cazuri de malpraxis medical. Avand in vedere lipsa unei jurisprudente formate in domeniu, ii invit pe toti cei care citesc acest comentariu si sunt victimele malpraxis-ului medical sa incercam impreuna sa rasturnam conceptia conform careia numai Colegiul Medicilor hotaraste asupra unor astfel de cazuri, iar sanctiunea este numai disciplinara. Cu responsabilitate. tel. 0722-709.214