În ultimii doi ani, Colegiile Judeţene ale Medicilor au înregistrat 801 dosare de malpraxis. 800 dintre ele au fost soluţionate însă în avantajul medicilor, şi un singur doctor a pierdut definitiv dreptul de a practica medicina. Cei mai mulţi medici au fost pedepsiţi pentru erorile medicale comise doar cu o uşoară mustrare, o amendă sau un vot de blam din partea colegilor.
Sistemul medical românesc este departe de a fi perfect. O dovedeşte o simplă vizită în unul dintre spitalele din România, dar mai ales sutele de reclamaţii de malpraxis depuse de pacienţii români.
În 2007, Colegiile Judeţene ale Medicilor au înregistrat 513 dosare, cu medici acuzaţi de comiterea unor greşeli medicale. 436 dintre doctorii reclamaţi nu au fost sancţionaţi, primind din parte Comisiei de Disciplină o uşoară mustrare. Şapte medici au primit interdicţii de a profesa pe o perioadă scurtă, şi doar unul singur a pierdut definitiv dreptul de a practica medicina. În celelalte cazuri, medicii au fost sancţionaţi doar cu avertismente, voturi de blam sau amenzi.
Anul 2008 a fost şi mai darnic cu medicii români. Din 288 de dosare înregistrate la Colegiile Judeţene până la 1 septembrie, 194 au fost soluţionate cu mustrări. Nici unul dintre medicii acuzaţi de pacienţii lor de comiterea unor grave greşeli medicale nu a fost eliminat definitiv din sistemul medical de Colegiul Medicilor. Doar şapte medici au primit interdicţii temporare de a profesa.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, numărul mare de plângeri se datorează ''aşteptărilor nerealiste pe care pacienţii le au de la sistemul medical'', dar şi ''încrederii oarbe pe care medicii o pretind de la pacienţii lor''. Soluţia pentru pacienţii nemulţumiţi de serviciile medicale primite nu este însă acţionarea în judecată a medicilor, spune preşedintele CMR, ci instituirea unei Comisii de mediere responsabilă cu stabilirea unei sume de bani la care are dreptul pacientul, în funcţie de prejudiciu.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România consideră însă că în ciuda reclamaţiilor primite din partea medicilor şi a erorilor medicale comise de colegii lor, sistemul medical din România poate fi clasat printre cele mai eficiente din Europa.
''La nivel european, sistemul medical românesc rămâne unul dintre cele mai eficiente. În orice sistem medical, se comit abateri deontologice'', susţine Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Declaraţia preşedintelului CMR este contrazisă însă de cazurile dramatice înregistrate în acest an. Un copil de zece ani a murit din cauza unei encefalite diagnosticate mult prea târziu de medici. Băiatul fusese tratat iniţial pentru o simplă viroză. Un alt copil, de trei ani din Drobeta Turnu-Severin a decedat după ce medicii i-au pus un diagnostic greşit. Prima dată copilul fusese tratat de medicul de familie, de otită. După trei zile, copilul a fost internat la secţia boli contagioase, cu diagnosticul de hepatită. Nici acest diagnostic nu a fost însă corect, iar în final copilul a decedat. Tot în acest an, o fetiţă de patru ani a murit după o banală operaţie de polipi.
Un medic din Constanţa a fost acuzat de moartea unei tinere de 17 ani, de la un centru pentru minori. Adolescenta, care suferea de afecţiuni psiho-motorii severe, a ajuns la spital cu simptome de tulburare digestivă. Medicul a tratat-o în ambulatoriul spitalului şi a trimis-o înapoi la centru. La câteva ore însă, fata a murit.
Sursa : http://www.realitatea.net/un-singur-medic-din-cei-800-acuzati-de-malpraxis-a-pierdut-dreptul-de-a-practica-medicina-in-ultimii-doi-ani_422131.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu