duminică, 3 august 2008

Cazurile de malpraxis vor fi analizate la nivel national

Cazurile de malpraxis vor fi analizate la nivel naţional şi nu judeţean, cum era până acum. Este una din prevederile unui proiect de modificare a legii malpraxisului, iniţiat de ministerul Sănătăţii. Proiectul este supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului până pe 27 august. Acesta mai prevede că medicii cercetaţi nu-şi vor mai exercita profesia până la sentinţa finală.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Sănătăţii, comisia poate fi sesizată de orice persoană sau de reprezentantul legal al acesteia, care se consideră victima unui act de malpraxis. Printre cei care pot sesiza un caz de culpă medicală se află şi managerul spitalului în care s-a produs cazul, dar şi Ministerul Sănătăţii.
În funcţie de gravitatea situaţiei, comisia va desemna prin tragere la sorţi un grup de experţi, care să realizeze un raport asupra întregii situaţii.

În perioada cercetării cazului de malpraxis, şi până la o sentinţă definitivă activitatea medicilor sau a personalului medical implicat va fi suspendată.

Proiectul de lege mai prevede că cercetarea comisiei va dura maxim o lună de zile, după care, în cazul unei contestaţii, va mai trece încă o lună.

De asemenea, se stabileşte că expertizele necesare soluţionării acestor cazuri se plătesc anticipat de către societatea de asigurări la care a fost încheiată poliţa de către medicul cercetat.

Proiectul oferă şi o definiţie a malpraxisului- eroarea medicală produsă din neglijenţă, imprudenţă sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiei. În România, în ultimii zece ani, au fost sesizate peste 1.000 de cazuri de malpraxis, iar cele mai multe au avut câştig de cauză în instanţă. Numărul este, însă, mic, comparativ cu alte ţări. În Germania, de exemplu, se înregistrează anual peste 3.000 de astfel de cazuri.

Sursa: http://www.antena3.ro/Ministerul-Sanatatii-Cazurile-de-malpraxis-vor-fi-analizate-la-nivel-national_act_52319_ext.html

Niciun comentariu: