Cei cu şanse mici de supravieţuire sau care nu au speranţa recuperării unei calităţi a vieţii acceptabile - respinşi de la Reanimare
Costul unui pacient din secţia de ATI depăşeşte 15.000 de lei pe zi
Ministerul Sănătăţii a stabilit, într-un proiect de ordin, criteriile de acceptare a bolnavilor în secţiile de Terapie Intensivă. Potrivit prevederilor actului normativ, bolnavii aflaţi în faze terminale, cei cu şanse mici de supravieţuire şi pacienţii la care nu există speranţa de recuperare a unei calităţi a vieţii acceptabile nu vor fi primiţi în secţiile ATI. Proiectul descrie şi factorii de care depinde admisia în terapia intensivă, care sunt: diagnosticul, gravitatea bolii, vârsta, boli coexistente, rezerva fiziologică, pronosticul, precum şi dorinţa pacientului. Ca element de absolută noutate în ţara noastră este introdusă autonomia pacientului, care nu poate fi internat la Terapie Intensivă dacă acesta spune sau declară în scris că nu doreşte acest lucru.
„Eforturile terapeutice trebuie limitate”
„Vârsta în sine nu trebuie să fie factor de decizie a admisiei în TI, dar doctorii trebuie să recunoască faptul că avansarea în vârstă este asociată cu scăderea rezervei fiziologice şi frecvenţa crescută a bolilor coexistente severe”, se arată în proiectul de ordin. Acesta mai stabileşte şi o ordine a priorităţilor, pe primul loc situându-se pacienţii critici instabili. Următorii sunt pacienţii critici care au şi alte boli cronice, iar a treia prioritate o reprezintă pacienţii critici instabili cu şanse reduse de recuperare.
În acest ultim caz, ordinul ministrului stipulează că eforturile terapeutice trebuie limitate şi nu vor fi efectuate intubaţii sau resuscitări cardiopulmonare. Ultima prioritate sunt bolnavii care trebuie admişi doar pe bază individuală, în circumstanţe deosebite şi sunt la discreţia şefului secţiei ATI. Din această categorie fac parte pacienţii cu boli terminale ireversibile în iminenţă de deces. Paturile secţiilor de ATI vor fi eliberate atunci când dezechilibrele pacientului se agravează în ciuda măsurilor terapeutice, iar mijloacele de intervenţie sunt epuizate.
Secţiile ATI, supraaglomerate
„Din nefericire, există situaţii când numărul potenţialilor beneficiari de terapie intensivă depăşeşte capacitatea secţiei, iar atunci trebuie să existe o ierarhizare a priorităţilor. Decizia de triaj se ia fără acordul pacientului sau familiei”, se precizează în proiectul de act normativ. În realitate, aceste situaţii se întâlnesc în fiecare zi în spitalele de urgenţă şi în secţiile ATI. În primele zile de internare la Terapie Intensivă, cheltuielile pentru un bolnav depăşesc 15.000 de lei pe zi, spun anesteziştii.
„La noi se forţează terapia curativă pentru bolnavii aflaţi în fază terminală, deşi costurile sunt foarte mari. Se fac intervenţii chirurgicale eroice în cancere aflate în stadiul IV. La reanimare se întâmplă frecvent să vină urgenţe concomitente şi, dacă nu sunt locuri, dintre doi accidentaţi, unul tânăr şi celălalt bătrân, îl aleg pe cel tânăr, cu şanse reale de supravieţuire. Nu avem niciodată locuri libere şi suntem obligaţi să improvizăm paturi sau chiar să-i tratăm în sala de operaţii. Am o pacientă la reanimare internată din iulie, cu suferinţe neurologice cronice, pe care nimeni nu vrea să o preia, dar care îmi ocupă un pat. În plus, fiind tot timpul supraaglomerată secţia, te împiedică să faci igienizarea. Acum nu mai avem nici măcar paturi suplimentare”, ne-a declarat Elena Copaciu, medic ATI la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Sursa: http://www.gandul.info/societatea/ministerul-sanatatii-stabileste-ce-bolnavi-trebuie-lasati-sa-moara.html?3932;3350485
joi, 23 octombrie 2008
Ginecolog acuzat de malpraxis, achitat de judecatori
Medicul ginecolog Viorica Patrascu, din judetul Vrancea, a scapat de acuzatiile de malpraxis pe care i le adusese sotul unei gravide care a murit pe masa de operatie. In ianuarie 2004, Daniela Tulbure, din comuna vranceana Campineanca, a ajuns la spital si a nascut prin cezariana o fetita. La cateva ore dupa interventie, Daniela a fost redeschisa din cauza ca acuza dureri. A fost operata de ginecologul Viorica Patrascu, care i-a extirpat uterul, dar femeia a murit din cauza hemoragiei. Sotul vrancencei, Mircea Tulbure, a reclamat cazul la Ministerul Sanatatii, la Parchet, la Organizatia Internationala pentru Deces Paternal din Franta si a dat-o in judecata pe doctorita pentru malpraxis. "Avea numarul leucocitelor foarte mic, iar Patrascu a stiut asta in momentul redeschiderii operatiei. Mafia asta creata pentru a o scapa pe Patrascu va trebui sa ma omoare ca sa ma faca sa tac. Voi face recurs si solicit despagubiri in valoare de 300.000 de euro", a declarat Mircea Tulbure.
Sursa: http://www.cancan.ro/2008-09-22/Ginecolog-acuzat-de-malpraxis-achitat-de-judecatori.html
Sursa: http://www.cancan.ro/2008-09-22/Ginecolog-acuzat-de-malpraxis-achitat-de-judecatori.html
Acuzatii de malpraxis. O femeie de 38 de ani a murit, aparent fara nici o cauza, dupa o operatie de colecist
Familia unei mame de 38 de ani, din Bârlad, judetul Vaslui, acuza echipa medicala de moartea femeii, dupa o operatie de colicistita acuta. Sotul femeii spune ca a dat bani la medicul chirurg Emil Dolea, cel care a efectuat operatia, dar dupa ce sotia sa a murit, medicul nu a mai recunoscut ca a luat banii. Omul striga in toate partile ca femeia lui a murit cu zile si ca a dat bani la medic, insa acesta nu mai recunoaste. De cealalta parte, cadrele medicale spun ca nu au nici o vina si ca au facut tot posibilul sa salveze viata pacientei. Între timp, au fost deschise mai multe anchete în paralel, atât la spital, cât si de catre Politia Bârlad, unde familia a facut plângere. Daca nu se va face dreptate, familia pacientei este hotarâta sa ajunga pâna la ministrul sanatatii si cel al justitiei.
In urma cu sase zile, mai precis pe 15 octombrie, ora 5.58, Gabriela Ticau, de 38 de ani, din Bârlad, s-a internat la Spitalul de Urgenta “Elena Beldiman” din localitate, acuzând dureri abdominale. Dupa ce a fost consultata de medicii de specialitate din spital, femeia a fost internata pentru o operatie de colicistita acuta (extirparea fierii), fiind operata pe 15 octombrie de echipa medicala formata din medicul anestezist Ioan Chilinciuc si medicul chirurg Emil Dolea. Operatia a decurs destul de bine, dupa cum declara medicii din echipa operatorie, Gabriela Ticau fiind dusa la salon in Sectia chirurgie. Postoperator, pe data de 20 octombrie, la ora 11.15, femeia moare subit, facând un stop cardiorespirator. «Protocolul operator arata ca operatia a decurs bine, postoperator pacienta decedând dupa cinci zile, in urma unui stop cardiorespirator. Familia a solicitat expertiza medico-legala, facând plângere la politie pentru a fi anchetat decesul femeii», a spus extrem de succint si fara alte referiri medicul Catalin Angheluta, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Urgenta “Elena Beldiman” din Bârlad. Practic, femeia s-a simtit mai bine dupa operatie, s-a miscat, a mâncat, insa, pe 20 octombrie, brusc i s-a facut rau, s-a cianozat si a cazut din picioare in salon. A fost gasita de personalul medical, care a dus-o la sectia ATI, s-a incercat resuscitarea ei, dar din pacate nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Culmea este ca femeia a murit la ora 11.15, iar familia ei a fost anuntata abia seara de catre personalul de serviciu, când rudele au venit sa o viziteze si au remarcat lipsa ei din salon. In acea seara sotul femeii a facut un scandal monstru in spital, fiind necesara interventia politiei.
“Atentia” pentru medic a fost de 350 de lei
Familia femeii este in stare de soc de la aflarea cumplitei vesti deoarece, din spusele lor, Gabriela nu a fost bolnava niciodata, nefiind in evidenta medicului de familie cu nici un fel de boala. Ioan Ticau spune ca sotia sa a murit cu zile, ca a fost lasata singura in salon, femeile internate acolo plecând acasa, luni 20 octombrie. El il acuza pe medicul Emil Dolea, caruia i-ar fi dat 3,5 milioane de lei, ca i-a omorât sotia si pentru asta a facut plângere la politie. «Am luat decizia sa fie operata, desi sotia era speriata de injectii, ca nu a fost internata niciodata, nu a avut nimic pâna acum. Luni, am fost la ea la spital si nu mi-a zis nimeni ca a murit, am vazut salonul gol, numai papucii ei lânga pat... Abia spre seara, mi-a zis femeia de serviciu ca a murit si ca este la morga. Am chemat pe medicul Dolea, caruia i-am dat 3,5 milioane de lei ca sa aiba grija de ea, saraca, iar acesta a tipat la mine si a chemat politia. Nu a mai recunoscut ca i-am dat bani, a zis “ce, mi-ai dat mie ceva?”, a spus Ioan Ticau, sotul femeii decedate subit, la cinci zile dupa operatie. «Nu pot sa va dau prea multe detalii acum. Abia de jumatate de ora s-a primit plângerea, iar un politist de la noi se ocupa acum de cercetarea solicitata de familia pacientei decedate. Am solicitat expertiza medico-legala a cadavrului, care va fi efectuata mâine (astazi-n.r.) si in functie de rezultatul necropsiei vom derula ancheta”, a spus comisarul Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad. Cazul Gabrielei Ticau, moarta acum doua zile la spitalul bârladean, in urma operatiei de colecist, vine numai la câteva zile de la scandalul mediatic, in urma unui alt deces suspect. Pe 4 octombrie, George Padure, de 20 de ani, din satul Chetrosu, comuna Gherghesti, moare subit, in urma unei grave complicatii survenite dupa ce pe 20 septembrie fusese operat de medicul Georgel Oanea de apendicita acuta flegmonoasa. El a revenit pe 3 octombrie in spital acuzând dureri mari, fiind operat a doua oara de acelasi medic, care a fost «gratulat» de mama lui George Padure cu 1,5 milioane de lei pentru a salva viata fiului ei.
«Se mai intâmpla ca pacientul sa faca embolie»
“Ce pot sa spun? Se mai intâmpla ca dupa operatie pacientul sa faca embolie, adica un cheag de sânge care se urca pe vena cava pâna la inima si trece in plamâni, blocând caile respiratorii. Cine stie, doar noi am facut operatia, nu avem cum sa-i dam zile, nu suntem Dumnezeu. Asta este, familia a facut plângere, se va face ancheta, se mai intâmpla...”, a spus medicul Emil Dolea (foto), la plecarea din spital, fara a spune un cuvânt de spaga primita de la apartinatorii pacientei sale decedate subit.
Sursa: http://www.gardianul.ro/Acuzatii-de-malpraxis.-O-femeie-de-38-de-ani-a-murit,-aparent-fara-nici-o-cauza,-dupa-o-operatie-de-colecist-s122969.html
In urma cu sase zile, mai precis pe 15 octombrie, ora 5.58, Gabriela Ticau, de 38 de ani, din Bârlad, s-a internat la Spitalul de Urgenta “Elena Beldiman” din localitate, acuzând dureri abdominale. Dupa ce a fost consultata de medicii de specialitate din spital, femeia a fost internata pentru o operatie de colicistita acuta (extirparea fierii), fiind operata pe 15 octombrie de echipa medicala formata din medicul anestezist Ioan Chilinciuc si medicul chirurg Emil Dolea. Operatia a decurs destul de bine, dupa cum declara medicii din echipa operatorie, Gabriela Ticau fiind dusa la salon in Sectia chirurgie. Postoperator, pe data de 20 octombrie, la ora 11.15, femeia moare subit, facând un stop cardiorespirator. «Protocolul operator arata ca operatia a decurs bine, postoperator pacienta decedând dupa cinci zile, in urma unui stop cardiorespirator. Familia a solicitat expertiza medico-legala, facând plângere la politie pentru a fi anchetat decesul femeii», a spus extrem de succint si fara alte referiri medicul Catalin Angheluta, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Urgenta “Elena Beldiman” din Bârlad. Practic, femeia s-a simtit mai bine dupa operatie, s-a miscat, a mâncat, insa, pe 20 octombrie, brusc i s-a facut rau, s-a cianozat si a cazut din picioare in salon. A fost gasita de personalul medical, care a dus-o la sectia ATI, s-a incercat resuscitarea ei, dar din pacate nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Culmea este ca femeia a murit la ora 11.15, iar familia ei a fost anuntata abia seara de catre personalul de serviciu, când rudele au venit sa o viziteze si au remarcat lipsa ei din salon. In acea seara sotul femeii a facut un scandal monstru in spital, fiind necesara interventia politiei.
“Atentia” pentru medic a fost de 350 de lei
Familia femeii este in stare de soc de la aflarea cumplitei vesti deoarece, din spusele lor, Gabriela nu a fost bolnava niciodata, nefiind in evidenta medicului de familie cu nici un fel de boala. Ioan Ticau spune ca sotia sa a murit cu zile, ca a fost lasata singura in salon, femeile internate acolo plecând acasa, luni 20 octombrie. El il acuza pe medicul Emil Dolea, caruia i-ar fi dat 3,5 milioane de lei, ca i-a omorât sotia si pentru asta a facut plângere la politie. «Am luat decizia sa fie operata, desi sotia era speriata de injectii, ca nu a fost internata niciodata, nu a avut nimic pâna acum. Luni, am fost la ea la spital si nu mi-a zis nimeni ca a murit, am vazut salonul gol, numai papucii ei lânga pat... Abia spre seara, mi-a zis femeia de serviciu ca a murit si ca este la morga. Am chemat pe medicul Dolea, caruia i-am dat 3,5 milioane de lei ca sa aiba grija de ea, saraca, iar acesta a tipat la mine si a chemat politia. Nu a mai recunoscut ca i-am dat bani, a zis “ce, mi-ai dat mie ceva?”, a spus Ioan Ticau, sotul femeii decedate subit, la cinci zile dupa operatie. «Nu pot sa va dau prea multe detalii acum. Abia de jumatate de ora s-a primit plângerea, iar un politist de la noi se ocupa acum de cercetarea solicitata de familia pacientei decedate. Am solicitat expertiza medico-legala a cadavrului, care va fi efectuata mâine (astazi-n.r.) si in functie de rezultatul necropsiei vom derula ancheta”, a spus comisarul Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad. Cazul Gabrielei Ticau, moarta acum doua zile la spitalul bârladean, in urma operatiei de colecist, vine numai la câteva zile de la scandalul mediatic, in urma unui alt deces suspect. Pe 4 octombrie, George Padure, de 20 de ani, din satul Chetrosu, comuna Gherghesti, moare subit, in urma unei grave complicatii survenite dupa ce pe 20 septembrie fusese operat de medicul Georgel Oanea de apendicita acuta flegmonoasa. El a revenit pe 3 octombrie in spital acuzând dureri mari, fiind operat a doua oara de acelasi medic, care a fost «gratulat» de mama lui George Padure cu 1,5 milioane de lei pentru a salva viata fiului ei.
«Se mai intâmpla ca pacientul sa faca embolie»
“Ce pot sa spun? Se mai intâmpla ca dupa operatie pacientul sa faca embolie, adica un cheag de sânge care se urca pe vena cava pâna la inima si trece in plamâni, blocând caile respiratorii. Cine stie, doar noi am facut operatia, nu avem cum sa-i dam zile, nu suntem Dumnezeu. Asta este, familia a facut plângere, se va face ancheta, se mai intâmpla...”, a spus medicul Emil Dolea (foto), la plecarea din spital, fara a spune un cuvânt de spaga primita de la apartinatorii pacientei sale decedate subit.
Sursa: http://www.gardianul.ro/Acuzatii-de-malpraxis.-O-femeie-de-38-de-ani-a-murit,-aparent-fara-nici-o-cauza,-dupa-o-operatie-de-colecist-s122969.html
Despagubiri malpraxis in functie de "valoarea sociala a pacientilor"
Colegiul Medicilor din Romania intentioneaza sa faca noi propuneri Ministerului Sanatatii ca despagubirile in cazurile de malpraxis sa fie acordate in functie de valoarea sociala a pacientilor.
Dr. Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania: "Mana mea sau ochiul meu costa mai mult decat al unuia care lucreaza la salubritate, de exemplu, si nu vreau sa fiu cinic cand spun asta. Vom propune ca nivelul despagubirilor sa se stabileasca la fel ca in practica judiciara, cum se face in accidentele de circulatie, cu limite si bareme. Si acolo se tine cont de profesia pe care a avut-o victima. Nu putem compara mana dreapta a unui medic cu a altuia, de alta profesie, pentru ca pana la urma oamenii pot cere oricat. Este vorba despre valoarea sociala a fiecarui om si exista o jurisprudenta in acest sens. Si in malpraxis vor fi niste tabele si criterii de despagubire. Se va pune problema cat as fi castigat in 20 de ani daca as mai fi avut mana dreapta. In prezent, limita maxima de despagubiri care se acorda de catre societatile de asigurari pentru un chirurg este de 100.000 de euro. Pana acum nu a existat nici un caz in care firma de asigurari sa plateasca vreun leu despagubire pacientilor. In fiecare an sunt cam 20-30 de procese in instanta impotriva medicilor, dar in nici unul medicul nu a fost gasit vinovat.”
Dr. Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania: "Mana mea sau ochiul meu costa mai mult decat al unuia care lucreaza la salubritate, de exemplu, si nu vreau sa fiu cinic cand spun asta. Vom propune ca nivelul despagubirilor sa se stabileasca la fel ca in practica judiciara, cum se face in accidentele de circulatie, cu limite si bareme. Si acolo se tine cont de profesia pe care a avut-o victima. Nu putem compara mana dreapta a unui medic cu a altuia, de alta profesie, pentru ca pana la urma oamenii pot cere oricat. Este vorba despre valoarea sociala a fiecarui om si exista o jurisprudenta in acest sens. Si in malpraxis vor fi niste tabele si criterii de despagubire. Se va pune problema cat as fi castigat in 20 de ani daca as mai fi avut mana dreapta. In prezent, limita maxima de despagubiri care se acorda de catre societatile de asigurari pentru un chirurg este de 100.000 de euro. Pana acum nu a existat nici un caz in care firma de asigurari sa plateasca vreun leu despagubire pacientilor. In fiecare an sunt cam 20-30 de procese in instanta impotriva medicilor, dar in nici unul medicul nu a fost gasit vinovat.”
joi, 16 octombrie 2008
Acuzaţii de MALPRAXIS: Tânăr mort după o banală amigdalită
Un bărbat de 21 de ani a murit într-o clinică din Iaşi, după ce a intrat în şoc septic, la două zile de la externare.
Un tânăr de 21 de ani, din comuna suceveană Mălini, a murit la sfârşitul săptămânii trecute după ce a suferit un şoc septic din cauza unor probleme cu amigdalele. Rudele victimei susţin că decesul a survenit din cauza medicului Cristian Humă, de la spitalul din Fălticeni, care l-ar fi externat pe Gheorghe Isăilă mai devreme decât ar fi trebuit.
În schimb, medicul susţine că pacientul a fost externat la cererea sa. Colegiul Medicilor Suceava aşteaptă o sesizare scrisă din partea familiei pentru a demara o anchetă.
Transferat de la un spital la altul
Marţea trecută, Gheorghe Isăilă s-a internat la spitalul din Fălticeni din cauza unei amigdale inflamate, la Secţia de Boli Infecţioase. Joi dimineaţă, medicul Cristian Humă l-a trimis acasă cu o reţetă în buzunar. Rudele tânărului cred că nu ar fi trebuit externat atât de repede deoarece încă se simţea rău. „Când a venit de la spital nu se putea ţine pe picioare şi vorbea incoerent. Era foarte palid şi scuipa puroi. Când am văzut că se simte şi mai rău, l-am dus la spitalul din Mălini, iar medicii au spus că este vorba de un şoc septic şi au chemat ambulanţ a pentru a-l transporta la Fălticeni“, povesteşte Veronica Isăilă, sora tânărului decedat.
Pentru că starea tânărului s-a înrăutăţit şi mai mult, vineri dimineaţă a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar după câteva ore a fost redirecţionat spre clinica ORL din Iaşi, unde a fost operat de două ori. În cursul zilei de duminică, Gheorghe Isăilă a murit.
„Medicul putea să insiste asupra cazului“
Medicul Adrian Sigmund, directorul spitalului din Fălticeni, spune că, în situaţia în care va primi şi o sesizare scrisă din partea familiei, va solicita o anchetă administrativă. Sigmund a explicat că, din primele cercetări, reiese faptul că medicul curant a dat dovadă de superficialitate. „Înainte de externare, analizele ar fi trebuit repetate, pentru a se urmări anumiţi parametri.
Medicul putea să insiste asupra cazului şi să pună şi alte probleme, mai ales că Spitalul Fălticeni are posibilităţi tehnice. Apoi, în acte apare menţiunea că bolnavul a solicitat să plece la domiciliu, dar lipseşte semnătura acestuia, care să demonstreze că într-adevăr este de acord cu acest lucru“, explică dr. Adrian Sigmund.
Pe de altă parte, reprezentanţii Colegiului Medicilor Suceava susţin că nu se pot pronunţa încă. „Din câte am auzit, pare să fie vorba de nişte nereguli, dar nu pot să mă pronunţ până când nu fac o serie de cercetări“, explică dr. Cristian Irimie, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.
REACŢIE
„Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor“
Drept răspuns la acuzaţiile aduse, medicul Cristian Humă susţine că nu are ce să-şi reproşeze întrucât şi-a făcut bine treaba. În plus, dr. Humă spune că singura sa „scăpare“ este faptul că a „omis“ să-l pună pe Gheorghe Isăilă să-şi dea şi acordul scris, nu doar verbal. „Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor, zicând că vrea să-şi rezolve problema asigurării medicale. După ce i-am explicat că starea lui cere o continuare a tratamentului, i-am prescris o reţetă, i-am solicitat să revină şi l-am lăsat să plece“, povesteşte Cristian Humă.
Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/824794/Acuzatii-de-MALPRAXIS-Tanar-mort-dupa-o-banala-amigdalita/
Un tânăr de 21 de ani, din comuna suceveană Mălini, a murit la sfârşitul săptămânii trecute după ce a suferit un şoc septic din cauza unor probleme cu amigdalele. Rudele victimei susţin că decesul a survenit din cauza medicului Cristian Humă, de la spitalul din Fălticeni, care l-ar fi externat pe Gheorghe Isăilă mai devreme decât ar fi trebuit.
În schimb, medicul susţine că pacientul a fost externat la cererea sa. Colegiul Medicilor Suceava aşteaptă o sesizare scrisă din partea familiei pentru a demara o anchetă.
Transferat de la un spital la altul
Marţea trecută, Gheorghe Isăilă s-a internat la spitalul din Fălticeni din cauza unei amigdale inflamate, la Secţia de Boli Infecţioase. Joi dimineaţă, medicul Cristian Humă l-a trimis acasă cu o reţetă în buzunar. Rudele tânărului cred că nu ar fi trebuit externat atât de repede deoarece încă se simţea rău. „Când a venit de la spital nu se putea ţine pe picioare şi vorbea incoerent. Era foarte palid şi scuipa puroi. Când am văzut că se simte şi mai rău, l-am dus la spitalul din Mălini, iar medicii au spus că este vorba de un şoc septic şi au chemat ambulanţ a pentru a-l transporta la Fălticeni“, povesteşte Veronica Isăilă, sora tânărului decedat.
Pentru că starea tânărului s-a înrăutăţit şi mai mult, vineri dimineaţă a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar după câteva ore a fost redirecţionat spre clinica ORL din Iaşi, unde a fost operat de două ori. În cursul zilei de duminică, Gheorghe Isăilă a murit.
„Medicul putea să insiste asupra cazului“
Medicul Adrian Sigmund, directorul spitalului din Fălticeni, spune că, în situaţia în care va primi şi o sesizare scrisă din partea familiei, va solicita o anchetă administrativă. Sigmund a explicat că, din primele cercetări, reiese faptul că medicul curant a dat dovadă de superficialitate. „Înainte de externare, analizele ar fi trebuit repetate, pentru a se urmări anumiţi parametri.
Medicul putea să insiste asupra cazului şi să pună şi alte probleme, mai ales că Spitalul Fălticeni are posibilităţi tehnice. Apoi, în acte apare menţiunea că bolnavul a solicitat să plece la domiciliu, dar lipseşte semnătura acestuia, care să demonstreze că într-adevăr este de acord cu acest lucru“, explică dr. Adrian Sigmund.
Pe de altă parte, reprezentanţii Colegiului Medicilor Suceava susţin că nu se pot pronunţa încă. „Din câte am auzit, pare să fie vorba de nişte nereguli, dar nu pot să mă pronunţ până când nu fac o serie de cercetări“, explică dr. Cristian Irimie, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.
REACŢIE
„Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor“
Drept răspuns la acuzaţiile aduse, medicul Cristian Humă susţine că nu are ce să-şi reproşeze întrucât şi-a făcut bine treaba. În plus, dr. Humă spune că singura sa „scăpare“ este faptul că a „omis“ să-l pună pe Gheorghe Isăilă să-şi dea şi acordul scris, nu doar verbal. „Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor, zicând că vrea să-şi rezolve problema asigurării medicale. După ce i-am explicat că starea lui cere o continuare a tratamentului, i-am prescris o reţetă, i-am solicitat să revină şi l-am lăsat să plece“, povesteşte Cristian Humă.
Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/824794/Acuzatii-de-MALPRAXIS-Tanar-mort-dupa-o-banala-amigdalita/
marți, 7 octombrie 2008
Despăgubiri cu mediere după malpraxis
Colegiul Medicilor din România (CMR) propune înfiinţarea unor comisii de mediere între medici şi pacienţi, pentru cazurile de malpraxis. Astfel, pacienţii ar urma să fie despăgubiţi înainte ca medicul inculpat să fie găsit vinovat. În 2008, mai puţin de 20 la sută dintre medicii reclamaţi au fost găsiţi vinovaţi. Sancţiunile date sunt, de cele mai multe ori, simbolice. Doar doi bolnavi despăgubiţi Mai puţin de 60 de cadre medicale au fost sancţionate în urma reclamaţiilor pacienţilor în anul 2008, în condiţiile în care 288 de pacienţi au depus astfel de plângeri la colegiile medicilor. Deşi reclamaţiile sunt justificate, pacienţilor li se face cu greu dreptate. De exemplu, la Comisia de Malpraxis din cadrul CMR, evaluatorii sunt voluntari, ceea ce încetineşte mult analizarea dosarelor. Chiar dacă la Comisia Ministerului Sănătăţii perioada de rezolvare a dosarului este mai mică, trebuie plătită o taxă de 4.000 de lei. În instanţă, medicul inculpat poate fi găsit vinovat şi în mai mulţi ani. „Sunt doar două cazuri în care medicul a fost obligat să plătească daune pacientului“, subliniază Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Medierea funcţionează în Franţa şi în Marea Britanie CMR propune înfiinţarea unei instituţii de mediere pentru o rezolvare mai rapidă a cazurilor de malpraxis, după modelul unor ţări precum Franţa sau Marea Britanie. „Pacienţii se vor adresa acestei instituţii, care va analiza valoarea daunelor şi va lua legătura cu asigură torul spitalului, pentru a-l convinge să-l despăgubească pe bolnav. În tot acest timp, pacientul nu va avea nicio legătură cu medicul, care va fi anchetat separat“, precizează preşedintele CMR.
Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/823248/Despagubiri-cu-mediere-dupa-malpraxis/
Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/823248/Despagubiri-cu-mediere-dupa-malpraxis/
Încă un caz de malpraxis în Baia Mare
Decesul unei adolescente din Maramureş, provocat zilele trecute de o meningită virală netratată în timp util, este anchetat de conducerea Spitalului Judeţean din Baia Mare, unde fata de 15 ani s-a prezentat de două ori. Şi poliţia a anunţat că aşteaptă rezultatul necropsiei.Anuţa Maria Paşcu, originară din satul Năneşti, a fost elevă în Baia Mare, în clasa a X-a, chiar la Liceul Sanitar. Timp de o săptămână, fata s-a plâns de dureri atroce de cap, dar la Urgenţe a fost diagnosticată doar cu răceală. Părinţii au luat-o acasă şi au dus-o la medicul de familie, care a menţinut diagnosticul. Abia la Spitalul din Sighetu Marmaţiei medicii i-au dat, marţi, diagnosticul de meningită virală. La 17 ore de la internare, fata a decedat. „Sigur că o să fac plângere, că vreau măcar să nu mai păţească şi alţii, când or auzi numele doctoriţei, să ştie că e incompetentă!“, spune Gheorghe Paşcu, tatăl fetei. „O vrut să se facă asistentă, şi, uite, escrocii naibii, ce-o făcut cu ea! O strigat la ea!! Ce, ai venit cu ambulanţă pentru febra asta? O crezut că nu vrea să meargă la şcoală...“, zice mama, Ileana. Restanţe la anchete „Simptomele erau total nespecifice, dar evoluţia poate fi imprevizibilă. Noi ne-am autosesizat şi am iniţiat o anchetă administrativă. Dacă se pune problema unor acuze, noi nu suntem în măsură să judecăm, ci Colegiul medicilor, care desfăş oară o anchetă“, spune directorul Spitalului Judeţean din Baia Mare, Sabin Nemeş Bota. „La noi n-a sosit nicio sesizare. Dacă va fi, vom ancheta“, infirmă însă Mihai Şchiopu, preşedinte al Colegiului Medicilor din Maramureş.Încă se anchetează mai multe reclamaţii de malpraxis. În Vişeu - omuşor tăiat în operaţie. La Fărcaşa - copil cu febră, adus la Urgenţă în Baia Mare, trimis acasă şi apoi decedat. O naştere într-o clinică privată, mama a murit din cauza unei embolii pulmonare. Băieţel din Sighetu Marmaţiei de 12 ani, intrat în şoc toxicoseptic, în operaţie. La o sarcină monitorizată în clinică privată, copilul se naşte cu malformaţii grave. Un copil de 3 ani cu laringită acută, mort la două ore după internare.
Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/822318/Inca-un-caz-de-malpraxis-in-Baia-Mare/
Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/822318/Inca-un-caz-de-malpraxis-in-Baia-Mare/
Victimele cazurilor de malpraxis vor fi despăgubite mai repede
De anul viitor, pacienţii care sunt prejudiciaţi în urma unor cazuri de malpraxis vor fi despăgubiţi financiar. Doar 10% din plângerile formulate de pacienţi faţă de medicii care i-au îngrijit s-au finalizat cu o sancţiune.
Pacientul care se consideră victima unui medic se va adresa unei Comisii de mediere care va stabili suma la care are dreptul pacientul, apoi, în funcţie de prejudiciu, va trimite dosarul la Colegiul Medicilor pentru a stabili în ce măsură a fost vina doctorului. Procedura va fi valabilă nu doar în cazul unei erori umane, ci şi a uneia de sistem.Colegiul Medicilor propune ca pacientul să fie despăgubit cu o sumă şi abia apoi medicul să fie sanţionat administrativ de către Colegiu. “Trebuie să acoperim prejudiciul pacientului înainte de a vedea dacă a greşit medicul sau nu”, este de părere preşeditele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Ministerul Sănătăţii spune că ar trebui să se implementeze un proiect de lege privind malpraxisul prin care pacientul să fie despăgubit. “Actualul proiect de lege privind malpraxisul a stat o lună pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică şi apoi a fost retras pentru că nu s-a ajuns la nici un consens”, a declarat Mircea Mănuc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.Potrivit lui Astărăstoae, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege prin care să se introducă o cale de rezolvare extrajudiciară, ce include o instanţă specială de mediere şi analiză a cazurilor de malpraxis. În România, pacientul nu este despăgubit financiar, în caz de malpraxis, decât prin instanţă, procedeu care durează ani întregi.Anul trecut, din 513 plângeri, 436 nu au primit nici o sancţiune. Şapte medici au primit interdicţie de a mai profesa pe o perioadă determinată şi unul definitiv, iar în primele opt luni ale anului 2008 Comisiile de Disciplină ale colegiilor medicilor judeţene au primit 300 de reclamaţii. În urma acestora, s-au acordat 24 de mustrări, 11 sancţiuni, o amendă şi şapte interdicţii temporare de practică. În peste 190 de cazuri nu s-a aplicat nici o sancţiune împotriva medicului reclamat.
Sursa: http://www.cotidianul.ro/victimele_cazurilor_de_malpraxis_vor_fi_despagubite_mai_repede-60036.html
Pacientul care se consideră victima unui medic se va adresa unei Comisii de mediere care va stabili suma la care are dreptul pacientul, apoi, în funcţie de prejudiciu, va trimite dosarul la Colegiul Medicilor pentru a stabili în ce măsură a fost vina doctorului. Procedura va fi valabilă nu doar în cazul unei erori umane, ci şi a uneia de sistem.Colegiul Medicilor propune ca pacientul să fie despăgubit cu o sumă şi abia apoi medicul să fie sanţionat administrativ de către Colegiu. “Trebuie să acoperim prejudiciul pacientului înainte de a vedea dacă a greşit medicul sau nu”, este de părere preşeditele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Ministerul Sănătăţii spune că ar trebui să se implementeze un proiect de lege privind malpraxisul prin care pacientul să fie despăgubit. “Actualul proiect de lege privind malpraxisul a stat o lună pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică şi apoi a fost retras pentru că nu s-a ajuns la nici un consens”, a declarat Mircea Mănuc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.Potrivit lui Astărăstoae, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege prin care să se introducă o cale de rezolvare extrajudiciară, ce include o instanţă specială de mediere şi analiză a cazurilor de malpraxis. În România, pacientul nu este despăgubit financiar, în caz de malpraxis, decât prin instanţă, procedeu care durează ani întregi.Anul trecut, din 513 plângeri, 436 nu au primit nici o sancţiune. Şapte medici au primit interdicţie de a mai profesa pe o perioadă determinată şi unul definitiv, iar în primele opt luni ale anului 2008 Comisiile de Disciplină ale colegiilor medicilor judeţene au primit 300 de reclamaţii. În urma acestora, s-au acordat 24 de mustrări, 11 sancţiuni, o amendă şi şapte interdicţii temporare de practică. În peste 190 de cazuri nu s-a aplicat nici o sancţiune împotriva medicului reclamat.
Sursa: http://www.cotidianul.ro/victimele_cazurilor_de_malpraxis_vor_fi_despagubite_mai_repede-60036.html
Abonați-vă la:
Postări (Atom)