marți, 7 octombrie 2008

Victimele cazurilor de malpraxis vor fi despăgubite mai repede

De anul viitor, pacienţii care sunt prejudiciaţi în urma unor cazuri de malpraxis vor fi despăgubiţi financiar. Doar 10% din plângerile formulate de pacienţi faţă de medicii care i-au îngrijit s-au finalizat cu o sancţiune.

Pacientul care se consideră victima unui medic se va adresa unei Comisii de mediere care va stabili suma la care are dreptul pacientul, apoi, în funcţie de prejudiciu, va trimite dosarul la Colegiul Medicilor pentru a stabili în ce măsură a fost vina doctorului. Procedura va fi valabilă nu doar în cazul unei erori umane, ci şi a uneia de sistem.Colegiul Medicilor propune ca pacientul să fie despăgubit cu o sumă şi abia apoi medicul să fie sanţionat administrativ de către Colegiu. “Trebuie să acoperim prejudiciul pacientului înainte de a vedea dacă a greşit medicul sau nu”, este de părere preşeditele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Ministerul Sănătăţii spune că ar trebui să se implementeze un proiect de lege privind malpraxisul prin care pacientul să fie despăgubit. “Actualul proiect de lege privind malpraxisul a stat o lună pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică şi apoi a fost retras pentru că nu s-a ajuns la nici un consens”, a declarat Mircea Mănuc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.Potrivit lui Astărăstoae, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege prin care să se introducă o cale de rezolvare extrajudiciară, ce include o instanţă specială de mediere şi analiză a cazurilor de malpraxis. În România, pacientul nu este despăgubit financiar, în caz de malpraxis, decât prin instanţă, procedeu care durează ani întregi.Anul trecut, din 513 plângeri, 436 nu au primit nici o sancţiune. Şapte medici au primit interdicţie de a mai profesa pe o perioadă determinată şi unul definitiv, iar în primele opt luni ale anului 2008 Comisiile de Disciplină ale colegiilor medicilor judeţene au primit 300 de reclamaţii. În urma acestora, s-au acordat 24 de mustrări, 11 sancţiuni, o amendă şi şapte interdicţii temporare de practică. În peste 190 de cazuri nu s-a aplicat nici o sancţiune împotriva medicului reclamat.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/victimele_cazurilor_de_malpraxis_vor_fi_despagubite_mai_repede-60036.html

Niciun comentariu: