joi, 23 octombrie 2008

Acuzatii de malpraxis. O femeie de 38 de ani a murit, aparent fara nici o cauza, dupa o operatie de colecist

Familia unei mame de 38 de ani, din Bârlad, judetul Vaslui, acuza echipa medicala de moartea femeii, dupa o operatie de colicistita acuta. Sotul femeii spune ca a dat bani la medicul chirurg Emil Dolea, cel care a efectuat operatia, dar dupa ce sotia sa a murit, medicul nu a mai recunoscut ca a luat banii. Omul striga in toate partile ca femeia lui a murit cu zile si ca a dat bani la medic, insa acesta nu mai recunoaste. De cealalta parte, cadrele medicale spun ca nu au nici o vina si ca au facut tot posibilul sa salveze viata pacientei. Între timp, au fost deschise mai multe anchete în paralel, atât la spital, cât si de catre Politia Bârlad, unde familia a facut plângere. Daca nu se va face dreptate, familia pacientei este hotarâta sa ajunga pâna la ministrul sanatatii si cel al justitiei.
In urma cu sase zile, mai precis pe 15 octombrie, ora 5.58, Gabriela Ticau, de 38 de ani, din Bârlad, s-a internat la Spitalul de Urgenta “Elena Beldiman” din localitate, acuzând dureri abdominale. Dupa ce a fost consultata de medicii de specialitate din spital, femeia a fost internata pentru o operatie de colicistita acuta (extirparea fierii), fiind operata pe 15 octombrie de echipa medicala formata din medicul anestezist Ioan Chilinciuc si medicul chirurg Emil Dolea. Operatia a decurs destul de bine, dupa cum declara medicii din echipa operatorie, Gabriela Ticau fiind dusa la salon in Sectia chirurgie. Postoperator, pe data de 20 octombrie, la ora 11.15, femeia moare subit, facând un stop cardiorespirator. «Protocolul operator arata ca operatia a decurs bine, postoperator pacienta decedând dupa cinci zile, in urma unui stop cardiorespirator. Familia a solicitat expertiza medico-legala, facând plângere la politie pentru a fi anchetat decesul femeii», a spus extrem de succint si fara alte referiri medicul Catalin Angheluta, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Urgenta “Elena Beldiman” din Bârlad. Practic, femeia s-a simtit mai bine dupa operatie, s-a miscat, a mâncat, insa, pe 20 octombrie, brusc i s-a facut rau, s-a cianozat si a cazut din picioare in salon. A fost gasita de personalul medical, care a dus-o la sectia ATI, s-a incercat resuscitarea ei, dar din pacate nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Culmea este ca femeia a murit la ora 11.15, iar familia ei a fost anuntata abia seara de catre personalul de serviciu, când rudele au venit sa o viziteze si au remarcat lipsa ei din salon. In acea seara sotul femeii a facut un scandal monstru in spital, fiind necesara interventia politiei.

“Atentia” pentru medic a fost de 350 de lei
Familia femeii este in stare de soc de la aflarea cumplitei vesti deoarece, din spusele lor, Gabriela nu a fost bolnava niciodata, nefiind in evidenta medicului de familie cu nici un fel de boala. Ioan Ticau spune ca sotia sa a murit cu zile, ca a fost lasata singura in salon, femeile internate acolo plecând acasa, luni 20 octombrie. El il acuza pe medicul Emil Dolea, caruia i-ar fi dat 3,5 milioane de lei, ca i-a omorât sotia si pentru asta a facut plângere la politie. «Am luat decizia sa fie operata, desi sotia era speriata de injectii, ca nu a fost internata niciodata, nu a avut nimic pâna acum. Luni, am fost la ea la spital si nu mi-a zis nimeni ca a murit, am vazut salonul gol, numai papucii ei lânga pat... Abia spre seara, mi-a zis femeia de serviciu ca a murit si ca este la morga. Am chemat pe medicul Dolea, caruia i-am dat 3,5 milioane de lei ca sa aiba grija de ea, saraca, iar acesta a tipat la mine si a chemat politia. Nu a mai recunoscut ca i-am dat bani, a zis “ce, mi-ai dat mie ceva?”, a spus Ioan Ticau, sotul femeii decedate subit, la cinci zile dupa operatie. «Nu pot sa va dau prea multe detalii acum. Abia de jumatate de ora s-a primit plângerea, iar un politist de la noi se ocupa acum de cercetarea solicitata de familia pacientei decedate. Am solicitat expertiza medico-legala a cadavrului, care va fi efectuata mâine (astazi-n.r.) si in functie de rezultatul necropsiei vom derula ancheta”, a spus comisarul Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad. Cazul Gabrielei Ticau, moarta acum doua zile la spitalul bârladean, in urma operatiei de colecist, vine numai la câteva zile de la scandalul mediatic, in urma unui alt deces suspect. Pe 4 octombrie, George Padure, de 20 de ani, din satul Chetrosu, comuna Gherghesti, moare subit, in urma unei grave complicatii survenite dupa ce pe 20 septembrie fusese operat de medicul Georgel Oanea de apendicita acuta flegmonoasa. El a revenit pe 3 octombrie in spital acuzând dureri mari, fiind operat a doua oara de acelasi medic, care a fost «gratulat» de mama lui George Padure cu 1,5 milioane de lei pentru a salva viata fiului ei.

«Se mai intâmpla ca pacientul sa faca embolie»
“Ce pot sa spun? Se mai intâmpla ca dupa operatie pacientul sa faca embolie, adica un cheag de sânge care se urca pe vena cava pâna la inima si trece in plamâni, blocând caile respiratorii. Cine stie, doar noi am facut operatia, nu avem cum sa-i dam zile, nu suntem Dumnezeu. Asta este, familia a facut plângere, se va face ancheta, se mai intâmpla...”, a spus medicul Emil Dolea (foto), la plecarea din spital, fara a spune un cuvânt de spaga primita de la apartinatorii pacientei sale decedate subit.

Sursa: http://www.gardianul.ro/Acuzatii-de-malpraxis.-O-femeie-de-38-de-ani-a-murit,-aparent-fara-nici-o-cauza,-dupa-o-operatie-de-colecist-s122969.html

Niciun comentariu: