Cei cu şanse mici de supravieţuire sau care nu au speranţa recuperării unei calităţi a vieţii acceptabile - respinşi de la Reanimare
Costul unui pacient din secţia de ATI depăşeşte 15.000 de lei pe zi
Ministerul Sănătăţii a stabilit, într-un proiect de ordin, criteriile de acceptare a bolnavilor în secţiile de Terapie Intensivă. Potrivit prevederilor actului normativ, bolnavii aflaţi în faze terminale, cei cu şanse mici de supravieţuire şi pacienţii la care nu există speranţa de recuperare a unei calităţi a vieţii acceptabile nu vor fi primiţi în secţiile ATI. Proiectul descrie şi factorii de care depinde admisia în terapia intensivă, care sunt: diagnosticul, gravitatea bolii, vârsta, boli coexistente, rezerva fiziologică, pronosticul, precum şi dorinţa pacientului. Ca element de absolută noutate în ţara noastră este introdusă autonomia pacientului, care nu poate fi internat la Terapie Intensivă dacă acesta spune sau declară în scris că nu doreşte acest lucru.
„Eforturile terapeutice trebuie limitate”
„Vârsta în sine nu trebuie să fie factor de decizie a admisiei în TI, dar doctorii trebuie să recunoască faptul că avansarea în vârstă este asociată cu scăderea rezervei fiziologice şi frecvenţa crescută a bolilor coexistente severe”, se arată în proiectul de ordin. Acesta mai stabileşte şi o ordine a priorităţilor, pe primul loc situându-se pacienţii critici instabili. Următorii sunt pacienţii critici care au şi alte boli cronice, iar a treia prioritate o reprezintă pacienţii critici instabili cu şanse reduse de recuperare.
În acest ultim caz, ordinul ministrului stipulează că eforturile terapeutice trebuie limitate şi nu vor fi efectuate intubaţii sau resuscitări cardiopulmonare. Ultima prioritate sunt bolnavii care trebuie admişi doar pe bază individuală, în circumstanţe deosebite şi sunt la discreţia şefului secţiei ATI. Din această categorie fac parte pacienţii cu boli terminale ireversibile în iminenţă de deces. Paturile secţiilor de ATI vor fi eliberate atunci când dezechilibrele pacientului se agravează în ciuda măsurilor terapeutice, iar mijloacele de intervenţie sunt epuizate.
Secţiile ATI, supraaglomerate
„Din nefericire, există situaţii când numărul potenţialilor beneficiari de terapie intensivă depăşeşte capacitatea secţiei, iar atunci trebuie să existe o ierarhizare a priorităţilor. Decizia de triaj se ia fără acordul pacientului sau familiei”, se precizează în proiectul de act normativ. În realitate, aceste situaţii se întâlnesc în fiecare zi în spitalele de urgenţă şi în secţiile ATI. În primele zile de internare la Terapie Intensivă, cheltuielile pentru un bolnav depăşesc 15.000 de lei pe zi, spun anesteziştii.
„La noi se forţează terapia curativă pentru bolnavii aflaţi în fază terminală, deşi costurile sunt foarte mari. Se fac intervenţii chirurgicale eroice în cancere aflate în stadiul IV. La reanimare se întâmplă frecvent să vină urgenţe concomitente şi, dacă nu sunt locuri, dintre doi accidentaţi, unul tânăr şi celălalt bătrân, îl aleg pe cel tânăr, cu şanse reale de supravieţuire. Nu avem niciodată locuri libere şi suntem obligaţi să improvizăm paturi sau chiar să-i tratăm în sala de operaţii. Am o pacientă la reanimare internată din iulie, cu suferinţe neurologice cronice, pe care nimeni nu vrea să o preia, dar care îmi ocupă un pat. În plus, fiind tot timpul supraaglomerată secţia, te împiedică să faci igienizarea. Acum nu mai avem nici măcar paturi suplimentare”, ne-a declarat Elena Copaciu, medic ATI la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Sursa: http://www.gandul.info/societatea/ministerul-sanatatii-stabileste-ce-bolnavi-trebuie-lasati-sa-moara.html?3932;3350485
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu