joi, 1 octombrie 2009

Medicul condamnat pentru malpraxis continuă să opereze

Medicul Traian Romeo Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală a devenit cel de-al doilea doctor condamnat în justiţie pentru malpraxis, după „precedentul Ciomu“.
Medicul Traian Romeo Ursu a fost condamnat pentru o intervenţie chirurgicală greşită, efectuată în 2005. Intervenţia de introducere a unei proteze pentru tratarea herniei de disc, realizată de dr. Ursu, nu a avut finalitatea aşteptată. Potrivit părţii vătămate, în urma intervenţiei, pacientul a rămas cu un deficit motor şi cu sindromul “coadă de cal”, sindrom caracterizat prin pierderea controlului vezical şi fecal.
“Deşi indicaţia terapeutică în cazul tânărului de 35 de ani era perfectă, în timpul operaţiei a survenit o complicaţie care se afla pe lista de riscuri a acestui tip de intervenţie la capitolul “complicaţii posibile” ”, a declarat pentru reporterii SănătateaTV, dr. Traian Romeo Ursu. Acesta a realizat până în prezent alte zece operaţii de acelaşi tip, care s-au finalizat fără probleme.
“Numărul unor astfel de intervenţii este destul de mic în România ca urmare a preţului crescut al protezei, preţ care nu este decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Din acest motiv, în ţara noastră experienţa nu este atât de vastă în realizarea unei astfel de intervenţii de tratare a herniei de disc. Pe de altă parte, în ţări precum Germania, în ultimii ani s-au realizat peste 200.000 de astfel de operaţii”, a explicat dr. Traian Romeo Ursu, pentru SănătateaTV.
Deşi în primă instanţă medicul Traian Romeo Ursu a fost găsit vinovat de malpraxis şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri băneşti în valoare de 500 mii euro, anchetele realizate de Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” şi Colegiul Medicilor, l-au găsit nevinovat.
“Institutul de Medicină Legală şi Colegiul Medicilor au stabilit că nu este vorba de culpă medicală, ci de o complicaţie posibilă, apărută în urma unei astfel de operaţii. Nu mi-a fost ridicat dreptul de liberă practică şi nici nu a fost luată împotriva mea vreo măsură administrativă de către conducerea spitalului”, a explicat dr. Ursu.
Conf. Dr. Ion Cristian Stoica, managerul general al Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală a declarat că doctorul Ursu se afla în sala de operaţii chiar în momentul desfăşurării convorbirii cu reporterul SănătateaTV. “Dr. Ursu este un medic competent, iar cazul de malpraxis condamnat în justiţie în primă instanţă se înscrie la rubrica complicaţii posibile ce pot să apară în timpul unei astfel de intervenţii. Nu avem niciun motiv să îl sancţionăm până când procesul nu se va finaliza”, a declarat pentru SănătateaTV, conf. Dr. Ion Cristian Stoica.

Sursa: http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/medicul-condamnat-pentru-malpraxis-continua-sa-opereze/

Niciun comentariu: