luni, 29 martie 2010

Ancheta Jurnalului Naţional "închide" Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi

Jurnalul Naţional dezvăluia în urmă cu două luni moartea unei gravide şi a fiicei nenăscute, în noiembrie 2009, după ce i s-a administrat un medicament neautorizat, Cytotec, interzis femeilor însărcinate, în Maternitatea “Buna Vestire” din Galaţi. După patru luni de zile de la tragedie şi două luni de la informarea opiniei publice, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi propune închiderea maternităţii, iar procurorii se află la un pas de inculparea vinovaţilor.

Ministerul Sănătăţii spune că trebuia propusă sancţionarea celor care au greşit. Minţit, fiul victimei vrea ca vinovaţii să plătească.

O informaţie atât de importantă precum propunerea de închidere a unei maternităţi, ori cea privind expertiza grafologică care confirmă falsul comis în fişa pacientei Ulmer Petronela, despre care Jurnalul Naţional a relatat, ar fi trebuit aduse la cunoştinţa opiniei publice într-o conferinţă de presă, pentru ca informaţia să ajungă la toate categoriile de public.

Anchetă urnită de presă şi de o asistentă concediată pentru că a vorbit

“Ştiu că la baza cercetărilor DSP a fost ancheta dumneavoastră jurnalistică şi acea sesizare a asistentei concediate, că dacă nu erau, moartea gravidei la naştere şi a copilului nenăscut rămâneau la nivelul unui simplu <> şi atât! Acum pot să vă spun care sunt constatările fiindcă am finalizat ancheta la Maternitatea gălăţeană <>”, ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Valentin Boldea.

Valentin Boldea: “Am propus închiderea maternităţii”

“Am constatat deficienţe privind personalul şi medicamentele. Pe acest fond a avut loc tragedia despre care aţi scris dumneavoastră. A fost într-adevăr folosit medicamentul Cytotec, a fost consemnat şi în foaia de observaţie, medicii au spus că pacienta Petronela Ulmer a adus medicamentul în unitate. Am făcut un raport în care am menţionat toate aspectele şi l-am trimis la Ministerul Sănătăţii. Practic toate aceste deficienţe au condus la moartea Petronelei Ulmer. Am propus ca Maternitatea <> din GalaţI să fie închisă şi medicii de acolo să fie redistribuiţi la alte unităţi spitaliceşti. Pe partea de malpraxis comis de medici, există o anchetă la Colegiul Medicilor, iar pe partea de penal, exist şi o anchetă a procurorilor pentru ucidere din culpă. Cei vinovaţi vor fi sancţionaţi. Vom vedea şi ce va decide Ministerul Sănătăţii dacă va închide sau nu maternitatea”, ne-a declarat directorul DSP Galaţi.


Fiul victimei: “Foarte bine că se închide, să nu mai moară şi alte mame”

Minţit de cadrele medicale în legătură cu motivele reale ale morţii mamei sale, tânărul Alin Păunescu ne-a declarat: “Foarte bine că se închide maternitatea aia, pentru că ei folosesc tot timpul medicamentul Cytotec. L-au dat şi la alte paciente, nu doar în cazul mamei mele, ştiu asta de la nişte prieteni din sistemul sanitar din Galaţi. Cei de la maternitatea <> m-au minţit, nu mi-au spus adevărul despre cum au murit mama şi surioara mea. Teoria pe care au lansat-o chiar în rândul personalului medical a fost că au fost probleme cu anestezia, că a murit pe masa de operaţie, ori mama mea era moartă când au încercat ei să salveze copilul. Foarte bine că o închide, să nu mai moară şi alte mame!”. Până acum, Alin spune că nu a fost chemat de nici un procuror. “Nu m-a chemat nimeni să mă întrebe ceva. Este normal că vreau ca vinovaţii să plătească, m-au lăsat singur, fără mamă. Nu doar că o să mă constitui parte civilă în proces, dar vreau să facă ţnchisoare cine-a făcut ce-a făcut!”, ne-a spus Alin. Din ancheta jurnalistică reiese faptul că într-adevăr cel puţin cinci gravide au mai fost “tratate” cu medicamentul neautorizat Cytotec. Vom vedea în zilele următoare dacă în raportul trimis Ministerului Sănătăţii sunt menţionate şi aceste aspecte.

Ministerul Sănătăţii: “Trebuia sancţionată greşeala medicilor”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore ne-a confirmat faptul că într-adevăr aceasta a fost propunerea DSP, de închidere a maternităţii. “Propunerea asta nouă ni s-a părut nerealistă. A fost clar o greşeală umană, a medicilor, care trebuia sancţionată deocamdată administrativ. Nu poti să laşi un judeţ întreg cu o populaţie numeroasă fără maternitate, pentru un caz de malpraxis, consecinţele trebuie suportate de anumite persoane care au greşit. Deocamdată, ministrul nu a luat o decizie dacă va închide sau nu maternitatea”, ne-a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-observator/ancheta-jurnalului-national-inchide-maternitatea-buna-vestire-din-galati-539878.html

Niciun comentariu: