marți, 18 ianuarie 2011

Medic ginecolog din Borsa, acuzat de malpraxis

Tragedii in lant pentru doua familii din Borsa ai caror bebelusi au murit inainte de vreme, spun parintii, din cauza faptului ca medical ginecolog care le-a supravegheat pe mamici nu si-a facut datoria.

Copilul familiei Roman s-a nascut inainte de Craciun, insa dupa doar doua zile micutul a murit, in ciuda faptului ca mamei i s-a spus ca va avea un copil sanatos. Livia Roman era la a doua nastere si nu a avut emotii mai ales ca ginecologul Atena Nan i-a dat asigurari ca lucruile vor decurge bine.

“Am fost la ea de la 6 luni. A spus ca totul e bine pana la cezariana. Dupa aceea copilul a mai trait doua zile si a murit. A fost un copil sanatos de trei kilograme. Mi s-a spus ca am avut placenta previa, dar acest lucru l-am aflat abia dupa nastere”, a marturisit borseanca.

Intr-un procent mai mic de 1% din nasteri, placenta se formeaza la baza uterului si acopera partial sau total cervixul. Atunci cand aceasta blocheaza cervixul ginecologii au de-a face cu placenta previa - o situatie in care placenta este atasata aproape de sau acopera cervixul (deschiderea uterului).

Parintii o acuza pe doctorita Nan de faptul ca nu le-a spus din timp de aceasta problema si ca au aflat de complicatii abia dupa nasterea bebelusului.

Din nefericire, acesta nu este singurul caz in care parintii o acuza pe Atena Nan. O alta tragedie a lovit si familia Timis, in primele zile din 2011. Mamica s-a internat in spital luni, 3 ianuarie, insa a nascut prin cezariana abia joi, dar bebelusul, o fetita, era mort.

“Nemultumirile mele legate de medic sunt ca nu a facut cezariana la timp. Sotia s-a internat luni si doamna doctor a spus ca totul e bine pana joi dimineata. Atunci i-a spus sotiei mele ca fetita e moarta si daca nu ii convine ceva poate sa plece la alt spital. Ne-a spus ca a murit pentru ca a avut malformatii la inima si plamani si a avut apa in cap”, a marturisit Timis.

Parintii acuza medical si spun ca aceasta le-a dat asigurari ca sarcina evolueaza normal si ca nu sunt probleme: “A doua zi dupa ce sotia a fost internata, doctorita mi-a spus sa merg sa cumper biberon, scutece si lapte praf, ca totul e bine”.

Atena Nan da vina pe sistem si spune ca in primul caz bebelusul s-a nascut cu multe probleme si ca ea a incercat sa il trimita la un alt spital unde exista medic neonatolog, in Baia Mare, Targu Mures sau Satu Mare, dar a fost refuzata de toti. In ceea ce priveste cazul familiei Timis, medicul afirma ca au existat probleme si ca ea stia de faptul ca fatul este mort inca dinainte de cezariana. Nan spune ca niciodata nu a dat asigurari parintilor ca totul va fi in regula, pentru ca nicio sarcina nu e sigura decat atunci cand vezi “bebelusul in bratele mamei”.

Cele doua familii sunt hotarate sa isi caute dreptatea la forurile superioare, motiv pentru care vor face plangeri atat la conducerea Spitalului Borsa, cat si la Colegiul Medicilor.

Din spusele acestora, Atena Nan este singurul ginecolog din localitate iar oamenii spun ca au fost mult mai multe cazuri de acest fel, unele terminandu-se tragic, cu moartea mamei sau a bebelusului.

Sursa: http://www.citynews.ro/maramures/chestiunea-zilei-15/medic-ginecolog-din-borsa-acuzat-de-malpraxis-105004/

Niciun comentariu: