miercuri, 20 august 2008

Medic urolog cu palmaresul unui criminal in serie

Un medic din Targu Mures, cu toate ca se judeca de sapte ani pentru omor din culpa, opereaza in continuare. Colegiul Medicilor admite ca medicul, cu statut de profesor universitar, are peste 12 pacienti decedati postoperator, insa accepta decizia Comisiei de disciplina care il considera nevinovat.
Colegiul Medicilor nu da sanctiuni nici chiar pentru medici cu 12 pacienti morti din cauze nedeterminate. La Clinica de Urologie din Targu Mures, conf. dr. Radu Boja opereaza inca, desi este judecat pentru ucidere din culpa in cazul a doi pacienti. Dintr-un raport al Colegiului Medicilor din Targu Mures rezulta ca dr. Boja are cel putin 12 pacienti morti din cauza hemoragiilor postoperatorii, printre care un copil in varsta de sase ani si o tanara de 29 de ani, Loredana Guta, decedati in urma cu opt, respectiv sapte ani. In ambele cazuri, instantele ezita de atunci sa ia o decizie, dupa ce Colegiul Medicilor nu l-a sanctionat in nici un fel pe medicul urolog. Astfel, la dosarul cazului Loredanei Guta apar numeroase declaratii ale medicilor si asistentilor din spital, fie ca acestia fac sau nu parte din echipa medicala care il asista pe dr. Boja in interventii. Declaratiile contin uneori informatii imprecise, existand contradictii in privinta datei in care a decedat pacienta, insa cadrele medicale incearca sa explice motivul pentru care tanara a fost lasata nesupravegheata timp de mai multe ore de catre medici. “Cazul acesta nu a ajuns in atentia comisiei superioare a Colegiului Medicilor, fiind anchetat numai de catre o comisie judeteana, iar decizia acestei comisii si decizia instantei sunt suverane in aceste situatii. Nu stiu de ce s-a mentionat in raportul comisiei faptul ca medicul a mai avut 12 decese de acest fel si nici daca acesta este un numar mare sau nesemnificativ. 12 pacienti morti pot fi putini, in functie de indicele de dificultate al cazurilor tratate”, ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astarastoaie. Totodata, din rapoartele medicilor specialisti, care au analizat cazul, a rezultat faptul ca Loredana Guta n-ar fi decedat din cauza afectiunilor care au dus-o la operatie, cauza mortii fiind strict legata de hemoragia postoperatorie. De asemenea, in decizia Comisiei de disciplina care a anchetat cazul se arata ca pacienta ar fi trebuit supravegheata, responsabilitatea acestui fapt fiind a intregii echipe medicale care a participat la interventie. Si, cu toate acestea, desi pacienta a fost lasata singura in salon, Colegiul Medicilor nu a acordat nicio sanctiune nici chirurgului, nici echipei medicale responsabile.

Pacienta a avut hemoragie interna timp de mai multe ore
Conform documentelor medicale, imediat dupa terminarea interventiei chirurgicale, tanara a fost transportata nu la terapie intensiva, sub supraveghere, ci in salon, medicul chirurg a parasit spitalul, iar pacienta a fost lasata in grija asistentelor. De asemenea, conform declaratiilor cadrelor medicale din spital, nici starea de inconstienta prelungita a tinerei nu a starnit ingrijorari, abia dupa ore bune de la terminarea operatiei fiind observata starea deteriorata a tinerei, insa la acel moment interventiile au fost insuficiente pentru a-i salva viata. Aproape trei litri de sange au fost gasiti in abdomenul fetei, la autopsie, sugerand faptul ca tanara a avut o hemoragie puternica timp de mai multe ore postoperator.

Procesul de ucidere din culpa dureaza de sapte ani
Familiile a doi dintre pacientii decedati se judeca de sapte ani cu chirurgul pentru ucidere din culpa. Procesul intentat de familiile Loredanei si ale baietelului mort impotriva chirurgului care i-a operat a trenat in mod nejustificat in ultimii sapte ani. “De cand l-am acuzat pe medic de ucidere din culpa, procesul a fost transferat de la o instanta la alta, am fost obligati sa refacem rapoarte de medicina legala si diverse acte din spital la care am obtinut cu greu acces. Intre timp, dr. Boja opereaza in continuare, fara ca macar sa se prezinte la audieri. La momentul mortii fiicei mele, dr. Boja era foarte convins ca nu are nici o vina, intrebandu-ma chiar «De ce plangeti asa, doamna? Ca mai aveti doi copii acasa»”, ne-a declarat mama Loredanei Guta.

Sursa:http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=119066

2 comentarii:

Anonim spunea...

un criminal legal...

Anonim spunea...

Dr Radu Boja este o somitate in endourologia romaneasca .... dumnealui este primul si probabil cel mai bun urolog in endourologie inalta, cu probabil mii de aborduri percutanate in intreaga cariera .... este ciudat sa uitati sa mentionati acest lucru in articol