O fetita din Nasaud, judetul Bistrita, a ramas complet decerebrata dupa ce a facut un soc anafilactic in urma administrarii de ampicilina intravenos. Colegiul Medicilor din Bistrita-Nasaud a scos medicul basma curata. De mai bine de doi ani Colegiul Medicilor din Romånia n-a dat un verdict.
Cristina Circu, in varsta de 5 ani, a tusit aproape toata noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2006. A doua zi, mama ei a luat-o de mâna si a dus-o la Spitalul Orasenesc Nasaud, ca sa fie consultata de Floarea Ianul. Fetita era vioaie, n-avea febra si a urcat cele patru etaje pe picioarele ei. În urma examenului clinic, doctorita a decis ca fetita are bronho- pneumonie si insuficienta repiratorie, cu toate ca urcase patru etaje pe jos, fara probleme. Medicul i-a prescris ampicilina intravenos. La cinci minute dupa administrarea medicamentului, Cristina a intrat în soc anafilactic, apoi in stop cardio-respirator, a fost resuscitata, dar a ramas inconstienta. Prin urmare, a fost dusa de urgenta la Cluj-Napoca, la Urgente Pediatrice. Aici, medicii au constatat coma de gradul 4 si edem cerebral. Fetita a ajuns la Pediatrie II, unde în februarie 2007, din cauza unei viroze severe, i s-a prescris din nou ampicilina. Nici de aceasta data nu s-a facut test de toleranta. A intrat din nou în soc anafilactic, dar a fost stabilizata. În octombrie 2007, fetita ajunge la Bucuresti, la Spitalul „Victor Gomoiu”. Diagnosticul: atrofie cerebrala difuza, tetraplegie.
Colegiul Medicilor Bistrita spune ca nu e culpa medicala
Colegiul Medicilor din Bistrita-Nasaud a decis ca nu este vorba despre o culpa medicala. „Presupusul soc anafilactic provocat de ampicilina nu poate fi probat, apneea prelungita putând avea ca origine accesul puternic de tuse productiva cu secretii traheobronhice vâscoase”. De subliniat, fetita avusese tuse seaca. Parintii sustin ca dupa primul soc anafilactic, manevrele de resuscitare au durat peste 30 de minute, deci privarea de oxigen a creierului în aceasta perioada a determinat starea ulterioara a fetitei. De altfel, Colegiul Medicilor recunoaste aceasta situatie: „durata resuscitarii cardio-respiratorii eficiente a fost determinata de amplasarea la etaje diferite a serviciilor de Pediatrie si ATI”. Reprezentantii spitalului au refuzat orice comentariu cat timp ancheta este in derulare.
Plangere penala, caz «comasat»
Parintii Cristinei au facut plângere penala pentru vatamare corporala împotriva medicului si a doua asistente, pe care le acuza ca nu au intervenit la timp dupa primul soc anafilactic. Organele au cerut o expertiza, prin urmare dosarul treneaza. De asemenea, au contestat decizia Colegiului Medicilor BN, prin adresa 644 din 12 decembrie 2006 la Colegiul Medicilor din România (CMR). De doi ani si trei luni n-au primit nici un raspuns de la Bucuresti. „Cazul a intrat la comisia de disciplina abia în februarie pentru ca e vorba de medici din doua judete si a trebuit sa se comaseze dosarele. Expertizele au fost contradictorii si au durat foarte mult. Acum dosarul e complet, va intra la judecata la sfârsitul lui martie si speram sa solutionam pana în mai”, ne-a declarat presedintele CMR, Vasile Astarastoae.
Sursa: http://www.gardianul.ro/O-fetita-din-Bistrita,-decerebrata-de-o-injectie-cu-ampicilina--s131402.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu