sâmbătă, 13 iunie 2009

Criza fatala in sanatatea bacauana: Maternitatea din Comanesti se inchide

O comisie de la Ministerul Sanatatii a efectuat astazi o ancheta la Spitalul Comanesti, dupa ce, saptamâna trecuta, o gravida si fatul ei au decedat in sala de travaliu. Femeia a fost internata si lasata fara asistenta de specialitate. Comisia de la Bucuresti si conducerea Directiei de Sanatate Publica au propus ministrului Sanatatii inchiderea maternitatii spitalului
din Comanesti.

Maria Pascu, de 33 de ani, din Palanca, s-a prezentat la Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” din Comanesti in dimineata zilei de 5 februarie. Medicul ginecolog Francisc Kanabe a examinat-o si a decis ca trebuie internata pentru nastere. Mai mult, chiar a recomandat administrarea unui medicament pentru provocarea nasterii. La ora 13.00, programul de lucru al doctorului s-a incheiat. Acesta a “predat” pacienta medicului chirurg de garda. In dupa-amiaza aceleeasi zile, gravidei i s-a facut rau dupa un examen de rutina in sala de travaliu si a decedat. Asistenta care se afla lânga gravida a chemat chirurgul de garda, insa nici mama, nici fatul nu au fost salvati. Necropsia a stabilit drept cauze ale mortii embolia pulmonara si stopul cardiorespirator. Cazul a fost raportat la Directia de Sanatate Publica si s-a efectuat o ancheta. Vineri, DSP a prezentat primele concluzii. “Inainte de a termina programul, dr. Kanabe ar fi trebuit sa transfere gravida la o maternitate de grad superior, unde sa i se acorde asistenta medicala, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul DSP. In sectia de obstetrica-ginecologie a spitalului din Comanesti nu exista decât un singur medic si nu se poate asigura linie de garda. De altfel, inca din 2006 am propus inchiderea acestei sectii”.



Ieri, o comisie ministeriala, condusa de secretarul de stat prof.dr. Aurel Nechita, s-a deplasat la Comanesti pentru o ancheta administrativa. La finalul acesteia, s-a intocmit un proces-verbal cu propunerea de inchidere a sectiei de obstetrica-ginecologie a spitalului din Comanesti. “S-a propus inchiderea maternitatii cu data de azi (9 februarie, n.r.), ne-a declarat dr. Popescu. Pacientele vor fi dirijate spre Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Dr. Francisc Kanabe poate desfasura in continuare activitate in policlinica spitalului.” DSP nu poate face propuneri decât pe linie administrativa. “Ancheta in cazul dr. Kanabe va fi inaintata Colegiului Medicilor”, a precizat directorul DSP. Intrunit aseara, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor a demarat propria sa ancheta in acest caz.

Primarul acuza

Primarul din Comanesti, Viorel Miron, crede ca propunerea de inchidere a a maternitatii este exagerata. “Ce s-a intâmplat a fost o nenorocire, un ghinion. Se putea intâmpla in cea mai mare clinica din tara. Se moare de embolie pulmonara. Nu spune nimeni ca un chirurg, un internist si dr. Kanabe, care a venit in câteva minute, au incercat sa o resusciteze pe gravida 20 de minute. De trei ani, conducerea DSP incearca inchiderea maternitatii care functionat timp de 50 de ani, cu acte in regula.” Viorel Miron crede ca se urmareste inchiderea intregului spital din Comanesti. “Se incearca distrugerea acestui spital. Daca va fi inchis, comanestenii vor iesi in strada!”

Sursa: http://www.desteptarea.ro/criza-fatala-in-sanatatea-bacauana-maternitatea-din-comanesti-se-inchide.html

Niciun comentariu: