luni, 23 februarie 2009

Moartea unui copil, pedepsită cu atenţionare

Autoritatea de Sănătate Publică Mehedinţi este primul organism care a reuşit să finalizeze ancheta privind moartea suspectă a micuţului de numai trei ani şi jumătate, Luis Gabriel Moldoveanu.

Copilul a murit pe data de 16 decembrie la o clinică de pediatrie din Timişoara, unde ajunsese prea târziu pentru a mai putea fi salvat. În pre­alabil, micuţul primise trei diagnostice diferite de la trei medici diferiţi şi fusese plim­bat între mai multe secţii ale Spitalului Judeţean Mehedinţi. Deşi bunicul copilului, Ion Moldoveanu, a depus o plân­gere penală la Parchetul Jude­ţean, o sesizare la Colegiul Medicilor şi un memoriu la Ministerul Sănătăţii, doar cel din urmă a lucrat rapid.

Verdict - atenţionare

În consecinţă, din punct de vedere administrativ, în urma raportului Comisiei de control, Consiliul Etic al Spitalului Ju­deţean întrunit ieri a dat ver­dictul: „Dr. Loredana Ţepeluş este sancţionată cu atenţio­na­re, iar ancheta administrativă se va extinde şi asupra per­soa­nelor implicate în actul me­di­cal de îngrijire a bolnavului”. Asta este, cel puţin până în pre­zent, singura sancţiune apli­cată în cazul morţii singu­ru­lui copil al familiei Mihaela şi Florentin Moldoveanu.

A murit cu zile

Luis Gabriel Moldoveanu avea trei ani şi jumătate şi toată viaţa înainte. Era jumătatea lunii decembrie şi îl aştepta pe Moş Crăciun. O banală otită avea însă să îl trimită la moar­te, lăsându-i familia zdrobită şi revoltată. Pe 11 decembrie 2008, părinţii se prezintă cu micuţul pentru un control de rutină la medicul de familie Georgeta Soare. „După o con­sultaţie superficială de circa cinci minute, medicul de familie a spus că are roşu în gât, iar la urechea dreaptă otită, drept pentru care i-a administrat un tratament pen­tru trei zile pe cale orală şi cu picături”, povesteşte tatăl, Florentin Moldoveanu.

Un alt diagnostic... tot fals

După terminarea tratamen­tului, copilul a făcut tempera­tură peste 39 de grade, iar pe 15 decembrie, părinţii s-au pre­zentat din nou la medicul de familie. Acesta, le-a spus că nu mai are otită, dar a făcut he­patită. Ca atare, a fost trimis şi internat la Secţia boli conta­gioase, unde dr. Loredana Ţepeluş l-a diagnosticat cu hepatită şi i-a trimis pe părinţi să cumpere medicamente. De la ora 11,00 şi până seara, starea micuţului s-a agravat, iar bunica ce stătea la căpătâiul lui a observat că urina sânge. În tot acest timp, analizele trimise la laborator nu mai veneau. Când, într-un târziu, au venit analizele, copilul a fost diag­nosticat cu nefrită şi trimis rapid la Secţia pediatrie aflată la câţiva kilometrii distanţă. Pentru că salvarea nu mai venea, părinţii l-au transportat cu maşina personală. La ur­genţă, a ajuns pe mâna doc­torului Romică Sima, care a infirmat diagnosticele de hepatită şi nefrită şi a spus că este vorba de o anemie in­fecţioasă.

Rezultat tulburător

Rezultatul necropsiei efec­tuate la Timişoara este tulbu­rător. Infecţia generalizată a atins toate organele vitale: plă­mânii, inima, ficatul, splina, rinichii şi glandele suprarenale. Limbajul din foaia de micros­copie este unul de specialitate şi alambicat, totuşi, printre rân­duri, răzbate in­fec­ţia genera­lizată instalată în organismul copilului. Pentru că banala otită nu a fost tratată bine şi la timp, aproape toate organele aveau abcese şi focare de infecţie, precum şi numeroase hemoragii.

Anchetă tărăgănată

Stupizenia merge şi mai departe, deoarece Colegiul Medicilor, singurul care poate stabili vinovăţia celor trei medici, tărăgănează ancheta. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Mehedinţi, dr. Ileana Nistor, abia acum, după mai bine de o lună de la sesizare, speţa a trecut de Comisia de jurisdicţie şi urmează să fie analizată în Comisia de disciplină. „Cazul a fost înaintat Comisiei de disciplină, dar propunerea cu care a fost înaintat de jurisdicţional nu poate fi făcută publică. Urmează o analiză a acestei comisii, după care se va analiza şi în Comisia naţională de disciplină şi abia după aceea se va da o soluţie ce va fi comunicată şi familiei”, ne-a declarat dr. Ileana Nistor. Potrivit acesteia, ar mai trebui să treacă circa o lună de zile pentru ca adevărul să iasă la lumină. O altă anchetă este derulată şi de poliţişti, dar după cum spune bunicul copilului şi aceasta ar putea dura destul de mult, circa şase luni. În tot acest timp, cu sufletul zdrobit, familia Moldoveanu speră că vinovaţii vor fi pedepsiţi, atât pentru liniştea lor, dar şi pentru ca alţi copii nevinovaţi să nu sfârşească asemănător lui Gabriel.

Tratamente ineficiente

Părinţii au cerut insistent să li se permită să transporte copilul la Timişoara, dar, potrivit spuselor familiei, dr. Sima nu ar fi fost de acord. Copilul a fost pus sub perfuzii, iar noaptea de 15 spre 16 decembrie 2008 a fost pentru el una de agonie şi disperare. Bunica, care îl supraveghea, spune că asistentele i-au administrat un fenobarbital ca să doarmă, după care au dispărut. Spre dimineaţă, când copilul nu mai răspundea la niciun stimul extern, s-a recomandat o transfuzie de sânge. Abia la ora 11,00, salvarea a plecat cu copilul spre Timişoara. Pe drum, copilul s-a trezit din comă şi a cerut apă, după care nu a mai spus nimic. Ajuns la Timişoara, doctorii de la Clinica de Pediatrie „Luis Ţurcanu” l-au diagnosticat ca fiind septic. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, iar medicii timişoreni au spus că tratamentele administrate fuseseră ineficiente.

Concluzii ASP

Din ordinul subsecretarului de stat Raed Arafat (foto), ASP Mehedinţi a declanşat o anchetă administrativă pentru cercetarea celor trei medici pe la care copilul a trecut înainte de a pleca către Timişoara. Este vorba de medicul de familie al micuţului – dr. Georgeta Soare, şefa Secţiei boli infecţioase din Spitalul Judeţean – dr. Loredana Ţepeluş, şi medicul de gardă din momentul internării copilului – dr. Romică Sima. Chiar dacă pe traseul dintre medicul de familie şi Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean copilul a fost diagnosticat diferit de trei ori şi i s-au administrat medicamente ineficiente, ASP nu are abilitatea de a cerceta cazul decât sub aspect strict administrativ. Oricum, concluziile ASP scot la lumină disfuncţionalităţi grave: „Întârzierea transportului probelor biologice de la laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă; preluarea cu întârziere a analizelor de către secţia boli infecţioase; deşi medicii declară că au monitorizat evoluţia stării de sănătate a copilului, acest lucru nu a fost consemnat pe foile de observaţie”.

Niciun comentariu: