marți, 3 februarie 2009

L-au tratat de cancer cu aspirină

“Te rog frumos, gata. Mă doare”. Acestea au fost cuvintele cu care Alexandru Eugen Groza, un băieţel din Tecuci, i-a implorat pe medici să îl lase să se stingă. Diagnosticat cu cancer la Galaţi şi transferat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, băieţelul de doi ani şi nouă luni a primit ca tratament doar aspirină şi a fost externat. O lună mai târziu, Alexandru a făcut o criză şi a murit, în noaptea de 19 ianuarie.

În iulie 2008, Alexandru a fost internat prima dată la Spitalul “Sfânta Maria” din Iaşi, unde a fost diagnosticat cu alergodermie cronică din cauza petelor roşii de pe piele şi a inflamării ganglionilor. După două luni, doctorii s-au sucit, stabilind că este o urticarie acută şi l-au tratat cu aspirină tamponată.

«De la început am simţit indiferenţa medicilor»

Disperaţi, părinţii l-au dus pe Alex la Galaţi, unde medicii au descoperit că băieţelul are leucemie acută şi l-au transferat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. Aici, cazul lui a fost preluat de prof. dr. Luminiţa Dumitrache, care a specificat în caietul de internare al băieţelului: “S-a efectuat biopsie ganglionară inghinală (limfoganglion mărit de volum prezentând arhistructură parţial remaniată cu structura histopatologică de limfom malign non-Hodgkin) cu celule de talie mică şi s-au recomandat teste”. Totuşi, Alex a primit doar un tratament medicamentos, după care a fost externat pe 19 decembrie.

Dr. Dumitrache încearcă să se apere! Deşi necropsia a demonstrat că Alex a pierit din cauza unei forme de cancer ganglionar, prof. dr. Luminiţa Dumitrache, de la Institutul Clinic Fundeni, care s-a ocupat de băieţel, susţine cu totul altceva: “Conform biopsiei ganglionare, el nu avea cancer, astfel că nu i s-a făcut nici un tratament specific”.

Pe 14 ianuarie, starea copilului s-a agravat, iar părinţii au sunat-o pe prof. dr. Dumitrache. “Ne-a spus că biopsia arată o adenopatie reactivă (n.r. - afecţiune ganglionară, de cele mai multe ori asociată cancerului la nivelul sistemului limfatic) ce nu necesită internarea de urgenţă. Nu ne-am mirat. De când am mers prima dată la Bucureşti, am simţit indiferenţa doctoriţei, care probabil şi-a dat seama că nu putem da şpaga cuvenită”, susţine mama, Julieta Groza. Cinci zile mai târziu, micuţul a făcut o criză şi a murit la Spitalul “Sf. Ioan” din Iaşi. Rezultatul necropsiei: limfom malign non-Hodgkin - cancer ganglionar. Părinţii au făcut sesizare la Colegiul Medicilor.

Alte cazuri cutremurătoare

Bebeluş trimis acasă cu piciorul rupt

Cazul bebeluşului cu femurul rupt, din Galaţi, nu a reuşit să-l impresioneze pe preşedintele Colegiului Medicilor din acest oraş, care a caracterizat tragedia ca fiind o “oarecare neglijenţă”. Æi aceasta după ce fractura de la piciorul micuţului a fost tratată drept o simplă umflătură cauzată de o injecţie. Părinţii au aflat că bebeluşul lor are piciorul rupt, la o săptămână de la externare, la un alt spital, de la un specialist ortoped. Băieţelul este acum internat în Bucureşti, iar medicii susţin că se va recupera complet şi va merge normal.

A decedat după o operaţie de amigdalită

Un alt caz de malpraxis, a cărui victimă a fost un copil, a şocat o ţară întreagă. Un băieţel de numai trei ani, din Târgu Mureş, a murit în urma unei intervenţii chirurgicale nereuşite. În decembrie anul trecut, copilul a fost supus unei operaţii de extirpare a amigdalelor. După numai 24 de ore de la efectuarea intervenţiei, băieţelul a fost externat, dar a început să se simtă din ce în ce mai rău. În raportul de constatare a decesului se precizează că băiatul a murit în urma unei insuficienţe respiratorii. Părinţii au depus plângere la Colegiul Medicilor împotriva doctorului care l-a operat pe micuţ.

Au bătut un medic

Rudele unui bărbat internat la Spitalul Municipal din Timişoara riscă să fie amendate pentru că au lovit, zilele trecute, un doctor, care le-ar fi spus că pacientul “a sângerat ca un porc”. Potrivit martorilor, doi tineri au intrat peste medicul de gardă şi l-au lovit peste faţă.

Sursa:http://www.libertatea.ro/stire/l-au-tratat-de-cancer-cu-aspirina-228741.html

Niciun comentariu: