marți, 7 aprilie 2009

Ancheta la Spitalul Elias in cazul copilului de cinci luni cu paralizie cerebrala

Colegiul Medicilor din Bucureşti a început ancheta cazului de la Spitalul Elias din Bucureşti, în care doi medici au fost reclamaţi de părinţii unui băieţel de cinci luni diagnosticat cu un grav handicap şi paralizie cerebrală, în urma unor leziuni survenite la naştere, scrie NewsIn.

"În aproximativ două săptămâni vom avea şi rezultatul anchetei. Avem experţi care se vor deplasa şi la Spitalul Elias, pentru a analiza problema de acolo. În funcţie de mersul anchetei, vor fi chemaţi la audieri părinţii şi echipa medicală implicată", a precizat, pentru NewsIn, preşedintele Comisiei de Jurisdicţie şi Disciplină a Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş.

După o sarcină cu o evoluţie normală, Camelia Mărciulescu l-a născut pe Mihnea, pe 19 octombrie 2008. Naşterea, care a avut loc după 14 ore de travaliu, a fost asistată de medicul ginecolog Dan Tutunaru, de la Spitalul Elias din Bucureşti. "Nu mi s-a făcut nici măcar o ecografie, în condiţiile în care travaliul a durat 14 ore, iar dilataţia a fost forţată. Consider că o ecografie ar fi fost relevantă, în cazul în care nu am avut o naştere uşoară, iar medicul a observat că sunt probleme", susţine Camelia Mărciulescu.


Potrivit mamei, medicul şi-a dat seama că naşterea nu poate decurge normal şi a avut intenţia să facă operaţie cezariană, dar a renunţat din cauză că doar şeful de secţie poate aproba astfel de intervenţii. "Doctorul Tutunaru mi-a spus că a vrut să îmi facă cezariană, dar i-a fost silă să îi ceară permisiunea şefului lui de secţie, medicul Radu Vlădăreanu, pentru că se aştepta la un refuz din partea acestuia, cum s-a întamplat şi în alte cazuri când a avut nevoie", a precizat mama lui Mihnea.


Contactat telefonic, dr. Dan Tutunaru afirmă că nu a greşit profesional în timpul naşterii şi că o ecografie nu ar fi relevat cordonul ombilical în jurul gâtului copilului. "Să hotărască cei de la Colegiul Medicilor dacă am greşit sau nu. Astfel de cazuri sunt frecvente şi nu este vina medicilor", a spus Tutunaru.


Unul dintre medicii români cu vastă experienţă în domeniu, prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternităţii Giuleşti din Bucureşti, spune că o astfel de situaţie ar fi putut fi evitată cu ajutorul unei ecografii. "În cazul în care copilul avea cordonul ombilical în jurul gâtului, ar fi putut fi depistat cu ajutorul ecografiei doppler (n.r. - o investigaţie care măsoară fluxul sangvin în anumite regiuni anatomice ale fătului)", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Bogdan Marinescu.


Mihnea s-a născut sugrumat de cordonul ombilical şi, imediat după naştere, a intrat în hipoxie (scăderea nivelului de oxigen din sânge). Potrivit mamei, medicii l-au resuscitat cu greu şi i-au comunicat abia după cinci zile că băieţelul este în comă. “În afara medicului Tutunaru, am reclamat-o la Colegiul Medicilor şi pe doamna doctor Damian, neonatologul care l-a resuscitat pe Mihnea. Consider că, de teama unei anchete, a preferat să îl resusciteze până când a avut puls şi să mi-l dea aşa, paralizat cerebral şi cu epilepsie. Practic, copilul meu nu are în cutia craniană decât un lichid şi nu are nicio şansă de recuperare. Medicii spun că va trăi, însă nici măcar nu îşi va putea conştientiza propria existenţă”, mai spune mama lui Mihnea.


Mama micuţului susţine că unii medici au afirmat că boala lui Mihnea are o cauză genetică. „Pentru că m-au văzut atât de hotărâtă să depun plângere la Colegiul Medicilor, mi-au spus că boala a fost transmisă genetic. Dar le-am arătat că analiza 4D, pe care am făcut-o la 27 de săptămâni, demonstrează clar că Mihnea avea creierul dezvoltat şi nu exista nicio problemă din punctul ăsta de vedere. Acum, pur şi simplu, creierul lui parca s-a topit", a precizat mama băieţelului de cinci luni.


Părinţii lui Mihnea au depus şi o plângere penală împotriva echipei medicale din secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Elias care a asistat naşterea şi aşteaptă răspuns şi din partea autorităţilor.

Sursa: http://stiri.rol.ro/content/view/249654/2/

Niciun comentariu: