joi, 8 decembrie 2011

Medic acuzat de malpraxis dupa moartea unui nou-nascut

Un medic ginecolog din Craiova este acuzat de malpraxis de o familie al carei copil a murit la opt zile dupa nastere.

Parintii sustin ca primul lor copil ar fi fost acum in viata daca medicul ar fi apelat la toate procedeele pentru ca nasterea sa decurga normal. Sesizarile facute la Colegiul Medicilor si la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova au ramas pana in acest moment fara raspuns.
Mihaela si Aurel Oprea o acuza pe doctorita ginecologa Magdalena Manolea ca se face vinovata de decesul copilului lor la cateva zile dupa nastere.

Neglijenta doctoritei care a asistat la nastere ar fi facut ca o sarcina dusa la capat cu bine sa se transforme intr-o drama pentru tanara familie, care de sapte luni isi cauta dreptatea la Colegiul Medicilor si Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova. Numai ca sesizarile lor au ramas fara raspuns, iar asteptarile s-au transformat in disperare. "A fost prima mea sarcina.

Totul a decurs normal. Am fost supravegheata pe parcursul sarcinii de doamna doctor Magdalena Manolea de la Spitalul *Filantropia*. Pe 18 aprilie am mers la control si totul era bine. Copilul nu avea malformatii, nu prezenta probleme si mi-a spus ca are 2,700 kg. I-am auzit bataile inimii. Nu era nici o problema. Dupa doua zile au inceput durerile si m-am dus la spital. De dimineata de la 10.00 pana la 14.00 m-am tot chinuit. Pana la urma, m-au bagat in sala de nasteri, unde am stat peste o ora si jumatate.

Eu i-am vazut ca se agita si spun ca nu coboara copilul, ca este blocat, dar nu au facut nimic. I-am zis doctoritei sa faca ce este mai bine si chiar cezariana. Dar nu s-a intamplat. La nastere, copilul nu a scos nici un sunet si a fost transferat de urgenta la Sectia de neonatologie de la Spitalul 1", a povestit Mihaela Oprea.
Craioveanca spune ca ulterior a aflat de la cadrele medicale ca nou-nascutul avea creierul inundat cu sange si ca era o leguma. Din cauza procedurilor gresite efectuate de medicul ginecolog, copilul ar fi stat o perioada de timp fara oxigen.

"Imediat dupa nastere au incercat sa-l resusciteze, dar era tarziu. Doctorita mi-a zis ca a stat fara oxigen doua-trei minute, numai ca am aflat mai tarziu de la asistenta ca ar fi stat 10-15 minute. Copilul a stat pe aparate opt zile, dupa care a cedat. Medicii de acolo ne-au dat de inteles ca nu era nici o sansa, ca greseala fatala se produsese in momentul nasterii si, cu tot efortul micutului Petru (asa l-au botezat medicii de la Sectia de neonatologie care si-au dat seama ca nou-nascutul nu are sanse sa supravietuiasca), nu a putut fi salvat. Copilul a suferit o hipoxie perinatala severa, iar ei i-au pus diagnostic edem cerebral", a mai spus femeia.

Ancheta Colegiului Medicilor,in pas de melc

Cei doi parinti au incercat sa afle din ce cauza l-au pierdut pe micut si cine se face vinovat de asta. La trei zile dupa ce si-au inmormantat primul lor copil, au depus sesizari la conducerea Spitalului "Filantropia", la Colegiul Medicilor Dolj si la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova. Au inceput sa adune probe si sa puna intrebari celor care aveau cunostinta de cele intamplate. "Doamna doctor mi-a spus ca este bine copilul, ca are 2,700 kg, dar el a fost de 3,300 kg. Am auzit ca a mers personal la Neonatologie si s-a interesat de starea lui. Ca nu mi-a facut cezariana pentru ca in acea zi venise un control de la Sanepid si sala era inchisa pentru dezinfectie", a mai afirmat Mihaela Oprea.
De sapte luni, familia Oprea asteapta un raspuns, dar nu a primit nimic concret. Raspunsul de la spital este unul vag si sec: "Medicul nu a incalcat normele de conduita in relatia pacient -medic", iar de la Colegiul Medicilor raspunsul a fost ca "s-a format o comisie de specialitate".
Parintii spun ca vor sa afle de ce micutul lor a murit si daca medicul care a asistat la nastere este principalul vinovat. De asemenea, ei vor sa stie daca o cezariana ar fi putut salva viata acestui copil.
"Nu am fi vrut sa se ajunga aici, dar nu mai stim unde sa mergem. Nu ne raspund, ne rad in nas. Nu ne vom opri pana nu aflam adevarul", a spus Mihaela Oprea.

"Le inteleg durerea, dar am procedat corect"

Doctorita acuzata de neglijenta, Magdalena Manolea, spune ca nu se considera vinovata, pentru ca a procedat asa cum era corect. "Nu ma pot pronunta in acest moment. Exista deja o ancheta in derulare la Colegiul Medicilor. Eu ma consider impacata pentru faptul ca am aplicat procedurile corecte in timpul nasterii. Le inteleg durerea, dar haideti sa asteptam si raspunsul de la Colegiu. Atunci putem vorbi despre ceva concret. Asa, sa ne dam cu parerea ar fi inoportun", este punctul de vedere al Magdalenei Manolea.

Habar nu au
"Ce pot eu sa va spun? Aceasta este procedura, toate documentele sunt la dr. Silvia Zbarcea. Cand se va incheia ancheta, vom sti rezultatul", acesta a fost raspunsul deloc lamuritor al reprezentantului Colegiului Medicilor din Dolj, dr. Doru Dobrescu.

Sursa:http://www.ziare.com/craiova/stiri-actualitate/medic-acuzat-de-malpraxis-dupa-moartea-unui-nou-nascut-2633677

INCREDIBIL Câţiva medici vor funcţii în Colegiul Medicilor, deşi au fost acuzaţi de malpraxis

Deşi au trecut luni bune, anchetele nu sunt finalizate, iar sancţiunile întârzie să apară. Medicii în cauză profesează în continuare, ba chiar vor să devină membri ai Colegiului Medicilor.
Caz revoltător în judeţul Gorj. După ce au fost acuzaţi de malpraxis de mai mulţi părinţi care şi-au tratat copii la ei, mai mulţi doctori vor acum să devină membri ai Colegiului Medicilor. Cel puţin patru medici din judeţul Gorj sunt cercetaţi de procurori pentru neglijenţă în serviciu sau ucidere din culpă. Anchetele nu au mai avansat în ultimele două luni şi nici Colegiul Medicilor nu a luat o decizie în acest sens.

Medicii în cauză profesează în continuare, ba chiar vor să devină membri ai Colegiului Medicilor. Cu toate acestea, nici nu au fost în stare să câştige concursurile. Între timp, nici rezultatele anchetelor nu au apărut, deşi au trecut luni bune de zile.

Sursa: http://www.rtv.net/incredibil-cativa-medici-vor-functii-in-colegiul-medicilor-desi-au-fost-acuzati-de-malpraxis_5383.html

Revoltător! Gravidă din Maramureş moartă pentru că spitalul nu a avut anestezist

O femeie gravidă şi-a pierdut viaţa, în această dimineaţă, în urma unor complicaţii, la Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Maramureş. Femeia a intrat în travaliu, însă nu a putut fi operată, deoarece, susţine soţul ei, spitalul nu dispune de un medic anestezist.

Femeia de 32 de ani a fost internată în urmă cu două zile, iar în această dimineaţă a intrat în travaliu. Starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit brusc şi, pentru salvarea vieţii ei şi a fetiţei nenăscute ar fi fost nevoie de o intervenţie chirurgicală prin cezariană.

Gravida a murit, se pare, în urma unui stop cardio-respirator. În ciuda eforturilor, medicii din Vişeu nu au mai reuşit să o resusciteze.

Femeia mai avea trei copii.

Sursa: http://www.click.ro/news/social/Revoltator-Gravida-Maramures-spitalul-anestezist_0_1300070070.html

joi, 17 noiembrie 2011

Spitalul Foişor, obligat să plătească daune morale şi materiale pentru malpraxis

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv că Spitalul Foişor din Capitală şi medicul Traian Ursu trebuie să plătească unui fost pacient, care a reclamat că a rămas cu un handicap locomotor în urma unei operaţii, 500.000 de euro daune morale şi materiale.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 15 noiembrie, să respingă toate recursurile declarate împotriva deciziei pronunţate pe 18 aprilie de Tribunalul Bucureşti în acest caz, astfel că hotărârea a rămas definitivă, potrivit deciziei publicate pe site-ul instanţei.

Potrivit NewsIn, Tribunalul Bucureşti a decis, în luna aprilie, să îl condamne pe medicul Traian Romeo Ursu la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani, pentru vătămare corporală din culpă. De asemenea, chirurgul şi Spitalul de Ortopedie "Foişor" au fost obligaţi, în solidar, să îi plătească lui Dan Alexandru Dragomir, fostul pacient care a reclamat eroarea medicală, daune morale de 400.000 de euro şi daune materiale de 100.000 de euro, hotărâre opozabilă asiguratorului Ardaf.

Totodată, s-a decis că spitalul şi chirurgul trebuie să plătească aproximativ 20.000 de lei către alte trei unităţi spitaliceşti din Capitală, unde a fost tratat pacientul, se arată în decizia publicată pe portal.

Procesul în acest caz a început în 2008, când parchetul a trimis la Judecătoria Sectorului 2 rechizitoriul în acest caz. În primă instanţă, Ursu fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, precum şi la plata de daune totale de 500.000 de euro.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a hotărât, în apel, în octombrie 2009, reducerea pedepsei medicului la nouă luni de închisoare cu suspendare. Cuantumul daunelor a fost de asemenea redus la 200.000 de euro. Ulterior, în martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti decide rejudecarea apelului, astfel că dosarul s-a întors la Tribunal, unde a fost soluţionat, pentru a doua oară, în luna aprilie a acestui an. Cu toate acestea, hotărârea tribunalului a fost atacată cu recurs atât de către procurori, cât şi de spital, medicul Ursu şi de fostul pacient al acestuia, Dan Alexandru Dragomir.

Doctorul Traian Ursu a fost acuzat de vătămare corporală din culpă, după ce, în aprilie 2005, ar fi operat pe un pacient de hernie de disc, însă acesta a acuzat că, în urma unei erori medicale, a rămas cu un handicap locomotor.

Pe 15 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a dat o decizie definitivă într-un alt caz de malpraxis, un medic ginecolog şi un anestezist fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare. De asemenea, magistraţii orădeni au decis că cei doi doctori, trebuie să plătească daune morale de câte 60.000 de euro pentru cei doi copii ai unei femei care a murit în 2006, în urma unei operaţii de cezariană. Mai mult, pentru fostul soţ al femeii au fost acordate daune de 25.000 de euro, astfel că suma totală pe care o vor plăti cele două cadre medicale se ridică la 145.000 de euro.

În noiembrie 2008, medicul Naum Ciomu a fost obligat, prin decizia definitivă a instanţei, să îi plătească unui fost pacient 500.000 de euro daune morale, după ce, în timpul unei operaţii care a avut loc în 2004, i-a secţionat penisul. Ulterior, daunele au fost achitate de Primăria Capitalei, care, prin Spitalul Foişor, s-a întors împotriva lui Ciomu în instanţă, care a decis că acesta poate fi executat silit, însă în limitele legii.

Sursa: http://www.realitatea.net/spitalul-foisor-obligat-sa-plateasca-daune-morale-si-materiale-pentru-malpraxis_887685.html

miercuri, 16 noiembrie 2011

Doi medici din Bihor, condamnați la închisoare pentru malpraxis

Doi medici de la Spitalul Municipal Beiuș, din județul Bihor, au fost condamnați, marţi, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani şi, respectiv, trei ani de închisoare cu suspendare condiționată pentru malpraxis, transmite corespondentul NewsIn.

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, marţi, într-un dosar deschis pe numele medicului anestezist Vladimir Topală şi al medicului ginecolog Radu Scridon, ambii de la Spitalului Municipal Beiuş, cei doi fiind judecaţi pentru malpraxis după ce, în urmă cu cinci ani, o femeie a murit în urma unei operații de cezariană, potrivit NewsIn.

Iniţial, Judecătoria Beiuş îl condamnase doar pe anestezistul Vladimir Topală la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, şi plata unor despăgubiri de 170.000 de lei către familia tinerei decedate, iar medicul ginecolog a fost achitat. Sentinţa a fost însă atacată de familia victimei la Tribunalul Bihor, care a hotărât şi condamnarea ginecologului Radu Scridon, la aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare. Totodată, Tribunalul a majorat daunele morale dispuse de Judecătoria Beiuş şi a dispus achitarea unor daune civile soţului victimei, Dorel Gruie, sumele urmând să fie plătite de către ginecolog şi anestezist în solidar cu spitalul şi firma cu care medicii au încheiată asigurarea de malpraxis.

Marţi, magistraţii Curţii de Apel Oradea au admis recursurile formulate în cauză şi au redus pedeapsa aplicată ginecologului Radu Scridon de Tribunalul Bihor, de la 3 ani de închisoare la 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de 4 ani, iar în cazul anestezistului Vladimir Topală au menţinut pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată pe o perioadă de probă de 5 ani, sentinţa fiind definitivă.

"Magistrații Curții de Apel au decis admiterea recursurilor declarate în cauză, în sensul că a fost redusă pedeapsa aplicată inculpatului Scridon Radu Liviu de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. În ceea ce îl privește pe inculpatul Topală Vladimir, s-a menținut pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei”, a declarat Claudiu Haș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Oradea au majorat daunele acordate celor doi copii rămaşi orfani de mamă, dar au redus daunele morale acordate soţului victimei. ”De asemenea, au fost majorate daunele morale acordate celor doi minori de la câte 50.000 euro la câte 60.000 și s-au redus daunele morale acordate fostului soț al victimei de la 50.000 euro la 25.000 euro”, a mai precizat Claudiu Haș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.

Dosarul de malpraxis a fost deschis după ce, în noiembrie 2006, Marcela Gruie, o tânără de 28 ani, a murit în timpul unei operaţii de cezariană. Femeia fusese anterior diagnosticată cu tahicardie sinusală şi se afla sub tratament, însă, în timpul operației de cezariană, cei doi medici nu au ținut cont de acest lucru. Femeia era mama unei fetițe de patru ani și a născut un băieţel în urma operației care a dus la decesul ei.

Sursa: http://www.realitatea.net/doi-medici-din-bihor-condamna-i-la-inchisoare-pentru-malpraxis_887117.html

joi, 10 noiembrie 2011

Sa mori ucis din dragoste de viata!

Sa mori ucis din dragoste de viata! Avocata Andreea Ionescu de la „Tuca, Zbarcea si Asociatii” a decedat dupa trei ani de calvar prin spitalele din Romania, in 2009, intr-un spital din Paris! Posibilul malpraxis este anchetat de Parchetul Sector 2!









In urma cu doi ani, avocata Andreea Ionescu o femeie in plina tinerete, cu o viata si o cariera frumoasa, a decedat, indurerand familia, pe toti colegii si prietenii, ei, si pe cel ce urma sa-i devina sot. Moartea Andreei a fost pusa pe seama unui cancer genital cu metastaze, insa momentul diagnosticarii si tratamentele care au urmat unor diagnostice repetate in Romania si in strainatate fac acum obiectul unei plangeri penale, urmand ca parchetul sa stabileasca daca a existat pe parcursul intregii sale suferinte o culpa medicala ce a dus la tragicul deznodamant. Decesul avocatei Andreea Ionescu, care facea parte din echipa de aur a casei de avocatura ”Tuca, Zbarcea si Asociatii” a survenit dupa un calvar imens prin care tanara a trecut, dintr-un spital in altul, pana a ajuns la Londra si de acolo la Paris, unde trupul ei a cedat si si-a dat ultima suflare.
Andreea a fost o femeie frumoasa, desteapta, o femeie care, la 33 de ani, exact atunci cand urma sa se casatoreasca si sa se implineasca si in viata personala asa cum facuse in cariera, a avut nesansa unor diagnosticari puse acum sub semnul unui posibil malpraxis care i-au scurtat sau chiar a curmat, in cele din urma, firul vietii ei. Malpraxis al carui autor nu poate fi indicat, deocamdata, cu exactitate, pentru ca e posibil sa fie vorba de mai multe diagnosticari, unele gresite, altele nu, sau tratamente necorespunzatoare, sau tratamente ce nu au fost administrate la timp. In urma Andreei au ramas lacrimi, multe lacrimi, un gol sufletesc pe care parintii nu-l vor putea umple niciodata si un morman de acte medicale. Nascuta in 15 august 1975, avocata Andreea Ionescu a murit in august 2009.
Alergatura prin spitale a inceput din 2003
Conform istoricului medical, realizat de medicul legist dr. Dana Sarbu, care a examinat documentatia medicala privind-o pe Andrea Ionescu, debutul sangerarilor intermenstruale a avut loc in 27 mai 2003, fapt constatat din documentele existente la Centrul Medical Diagnosis, la conf. dr. Anca Alexandru.In 2006, in Raportul Medical al Centrului Medical Sanador, se diagnosticheaza „infectie HPV, cu tratament si alte recomandari de examinari ce urmau a fi realizate imediat. In urma citodiagnosticului Babes Papanicolau, se concluzioneaza, in acelasi an, TL-SIL pe fond de metaplazie matura si imatura. Din toate investigatile anului 2006 au reiesit suspiciuni deinfectie HPV, apoi, dupa tipajul viral (pobe pentru toate tipurile de virus) s-a detectat prezenta mai multor tulpini cu risc oncogen crescut.
In luna martie 2008, Andreea s-a internat la Spitalul Euroclinic, la prof. dr. P. Bratila, cu diagnisticul de col lezional recidivat-HPV,iar aici se intervine operator si se practica electroconizatie a colului uterin. La examenul histopatologic al piesei operatorii, din 1 aprilie 2008, se concluzioneaza:“Displazie epiteliala scaumoasa simpla (CIN I) a colului uterin. Infectie HPV. Marcate fenomene reactiv reparatorii epiteliale scuamoase asociate ”.
O luna mai tarziu, calvarul personal al Andreei continua. Se prezinta la Euroclinic, unde este examinata din cauza unei metropatii hemoragice si i se recomanda de catre prof. dr. Bratila tratament cu Orametril. In iulie, acelasi an, i se recomanda sa faca hemoleucograma, apoi i se elibereaza de catre dr. Bratila o reteta din care rezulta diagnosticul de anemie secundara”” si tratament. Timp de doua zile, 13-15.06.2008, avocata s-a internat iarasi la Euroclinic, cu diagnostic la externare “anemie secundara severa (Hb 8,2 mg; status postchiuretaj uterin hemostratic si bioptic”din care rezulta ca pacienta a fost preluata la intrarea in garda, la 24 ore dupa chiuretaj hemostratic si bioptic si dupa transfuzia a doua unitati MER. Ea a fost examinata de dr. Peltecu, care a recomandat administrarea de Venover.Examenul extemporaneu din14 iunie 2008, din fragmentele rezultate dupa chiuretajul bioptic, realizat la Spitalul Clinic Militar Central au evidentiat “cheaguri fibrino-hematice, incorporand fragmente tisulare, cu infiltratie neoplazica de tip carcinom adeno-scaumos. Nu se poate preciza originea endometriala sau din endocol”.
Cancerul, ca o sinusoida: progresie, regresie, progresie!
Dupa o alta gramada de analize si ecografii abdominale si ginecologice, dupa ecografii mamare care nu au evidentiat anomalii, din luna iulie 2008, Andreea Ionescu a ajuns pacienta la Royal Marsdemn Hospital London. Din documentele medicale care au fost puse la dispozitie de catre acest spital, reiese intregul traseu medical al cazului, in Romania. De asemenea, s-a constatat la RMN-ul abdomino-pelvin din data de 2 iulie 2008, o “tumora cervicala voluminoasa cu dimensiuni de aproximativ 5,3/6,2/5,1 cm, care se extinde in segmentul inferior uterin, incluzand fundul de sac vaginal si care se extinde la nivelul parametrelor, fundul de sac Douglas, cu prezenta de noduli tumorali la nivelul sigmoidului precum si noduli tumorali la nivelul pelvisului bilateral si in regiunea obturatoarw, cu dimensiuni de pana la 1 cm”. CONCLUZIA RAPORTULUI: TUMORA CERVICALA VOLUMINOASA CU INVADAREA PARAMETRELOR; NODULI TUMORALI LA NIVELUL PERITONEULUI PELVIN, SUSPICIUNE DE NODULI TUMORALI LA NIVELUL PELVISULUI“.
In urma investigatilor de la Londra. s-a stabilit diagnosticul de carcinom de col uterin cu celule scuamoase stadiul III B, gradul 2.
In 18 noiembrie 2008, la examenul CT torace, abdomen si pelvis cu substanta de contrast se constata o “regresie a tumorii de la nivelul colului uterin, fara adenopatie la nivelul pelvisului sau ara-aortic, fara adenopatie mediastinala sau afectare pulmonara.
Ulterior, la examenul CT abdominal si pelvin din 16.02.2009, vaginul, colul, uterul apar in limite normale. Comparativ cu examenul CT anterior se observa cresterea in dimensiuni a metastazei hepatice, de la 1,8 cm la 8,8 cm cu cativa noduli sateliti si o noua formatiune tumorala de 3,2 cm la nivelul segmentului 6. Andreea facuse radioterapie pe perioada 14.07.2008-23.08.2008.
Interesant este faptul ca in perioada antecedenta, in iunie 2008, Andreei i s-a facut un examen extemporaneu, la Spitalul Militar Central, apoi i s-a dat o reteta de la Euroclinic, de la prof. dr. Bratila, cu indicatie de tratament pentru anemie, apoi oreteta de la dr. Anca, fara diagnostic, prin care se prescrie antibioticul Augmentin, i s-a facut o echografie ginecologica si una abdominala, la Spitalul Filantropia, in care totul parea a fi in parametri normali.
La clinica din Londra - Royal Marsden Hospital, este recitit examenul extemporaneu realizat la Spitalul Militar Central din Bucuresti si se concluzioneaza ca citologia si tipul inflamatiilor sunt atipice pentru o simpla inflamatie, acestea fiind interpretate ca fiind carcinom invaziv cu celule scuamoase moderat diferentiat. De asemenea, se mentioneaza ca Țraportul medical care insoteste preparatele histopatologice face referire la blocuri de parafina (…) astfel incat se presupune ca raportul face referire la alta biopsie„
In urma investigatiilor efectuate, diagnosticul a cazut ca un trasnet pe capul Andreei: carcinom de col uterin cu celule scuamoase stadiul III B, gradul 2.Apoi, examenul CT torace abdominal si pelvin din 18.11.2008 pare a da sperante mari pacientei : regresia tmorii de la nivelul colului uterin, fara adenopatie la nivelul pelvisului sau para-aortic fara adenopatie mediastinala sau afectare pulmonara.
Dupa “dusul cald”, vine insa un altul, rece ca gheata: examenul CT abdominal si pelvin din 16.02.2009. Comparativ cu CT anterior, se observa cresterea in dimensiuni a metastazei hepatice de la 1,8 cm la 8,8 cm cu cativa noduli sateliti si o noua formatiune tumorala de 3,2 cm la nivelul segmentului 6. Posibila afectare peritoneala. Acest diagnostic a fost dat dupa tratamentul de o luna si o saptamana cu citostatice, efectuat in perioada 14.07.2008-23.08.2008.
Sfarsitul. Cauza penala se afla acum la Parchetul Sector 2!
Disperata, Andreea s-a internat in 4 martie 2009 la Paris-Spitalul Paul Brousse- Departamentul de Cancerologie, Paris. In urma consultatiei s-a stabilit diagnosticul de metastaza hepatica precoce si exclusiv hepatica a unui carcinom epidermoid al colului cu raspuns local favorabil la tratamentul efectuat. Andreei Ionescu i se face si acolo un CT (in 17.03.2009) si, in comparatie cu cel efectuat in urma cu o luna inainte, se remarca o progresie majora a metastazelor. Ea a fost supusa, dupa aceea, unui tratament citostatic complex, care a evoluat nefavorabil, cu progresia in timp a metastazelor hepatice, carcinomatoza peritoneala si ocluzie intestinala (in august 2009), luna in care pacienta a si decedat.
Pentru toti cei care au cunoscut-o, Andreea a fost o persoana minunata, care a muncit mult pentru a ajunge avocat. Ea urma sa se casatoreasca, dar nu a mai apucat.
In ciuda peregrinarilor pe la toate spitalele amintite, in ciuda tuturor tratamentelor la care s-a supus in ultimii trei ani de viata, nimeni nu a putut sa o mai salveze. Azi, mostenitorii ei, mama si fratele, vor sa afle daca la mijloc nu a fost o culpa medicala si daca ea a existat, cand s-a produs si cine este responsabil. De cauza penala se ocupa cunoscutul avocat Ovidiu Budusan care ne-a declarat: ”Speram sa descoperim motivele reale care au dus la decesul colegei noastre!”. Plangerea penala a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2, Bucuresti.
In final, exista si un mare semn de intrebare legat de toata documentatia aflata in acest dosar: unde este documentul care atesta cauza decesului avocatei Andreea Ionescu? Ce s-a intamplat in momentul in care ea a facut ocluzie intestinala in spitalul de la Paris? A fost operata? Nu se stie. Nici aici nu exista vreun document cu valoare medico-legala. Totusi, o ancheta facuta profesioist ar putea pune cap la cap toate datele, faptele si concluziile si ar putea lamuri multe enigme in cazul mortii Andreei Ionescu. Au trecut doi ani de cand viata Andreei s-a intrerupt in chin, la 34 de ani!

Sursa: http://www.luju.ro/avocati/cazul-avocatului/sa-mori-ucis-din-dragoste-de-viata-avocata-andreea-ionescu-de-la-tuca-zbarcea-si-asociatii-a-decedat-dupa-trei-ani-de-calvar-prin-spitalele-din-romania-in-2009-intr-un-spital-din-paris-posibilul-malpraxis-este-anchetat-de-parchetul-sector-2

marți, 6 septembrie 2011

Operaţia a reuşit, pacientul a murit! Un medic ieşean a operat fatal un pacient plin de metastaze

Un medic ieşean îşi exersează valenţele extracurriculare prin operaţii în portofelele bolnavilor. Altfel nu se explică de ce, de curând, doctorul Constantin Liviu Panainte, de la Spitalul CFR Iaşi, a ţinut să opereze un pacient aflat în faza terminală a unei alte boli pe care ar fi trebuit să o descopere la consultaţie. Sau poate doar s-a făcut că nu a descoperit-o.

Intervenţia a fost efectuată, evident, pentru afecţiunea secundară, grăbindu-i bărbatului sfârşitul: tratamentul cu vitamine, antibiotice şi alte medicamente administrate postoperator, în loc să îi prelungească viaţa, i-au atras fulgerător moartea. Iar pentru a ajunge la domnul doctor la operaţie trebuie să treci pe la cabinetul său particular pentru consultaţie.
Mai mult, pacientul, care suferea de adenom de prostată, pentru care a şi fost operat, a fost externat cu infecţie urinară gravă, cu toate că el ar fi trebuit să plece din spital cu sănătatea îmbunătăţită.

Întâmplător, reporterul l-a cunoscut îndeaproape pe pacient. Pentru a nu ajunge şi alţii în situaţia răposatului, reporterul s-a hotărât să facă public acest caz.

În opinia medicilor cu care Jurnalul Naţional a stat de vorbă, în această situaţie există două posibilităţi. Prima ar fi aceea că doctorul n-a depistat afecţiunea gravă de care suferea bolnavul atunci când l-a consultat, ceea ce e o problemă.

A doua ipoteză, mai mult decât ve­ridică, ar fi aceea că medicul i-a descoperit grava afecţiune (e vorba despre cancer gastric, metastaze hepatice), dar cu toate acestea a in­sistat să-i facă operaţia. Pacientul a fost supus intervenţiei chirurgicale în luna iunie. La doar o lună, el a murit, fiindcă metastazele îi afectaseră mai multe organe.

Citiţi diagnosticul pacientului, specialiştii spun că nu trebuia operat

Conform specialiştilor, urologul trebuia să descopere grava afecţiune, întrucât, dată fiind vârsta destul de avansată a pacientului (74 de ani), fiecare organ trebuia în mod obligatoriu să fie în stare bună pentru ca bolnavul să poată rezista în timpul intervenţiei. Ceea ce doctorul a şi trecut în fişele medicale.

Specialiştii în medicină cu care reporterul a stat de vorbă au fost de acord că un pacient nu poate avea o simplă tumoare şi la numai o lună să moară din cauza metastazelor. Ci un cancer în stadiu avansat. Tratatele medicale arată că acestea apar după ce tumoarea malignă care o cauzează a ajuns la dimensiunea finală. Deci, boala stagnează o perioadă în orga­nism şi nu înfloreşte aşa, peste noapte. Grava afecţiune de care suferea pacientul putea fi depistată şi printr-o simplă investigaţie, de tipul eco­grafiei, care bărbatului i s-a făcut în zadar.

Înainte de operaţie, rudele au văzut că pe foaia de observaţia a pacientului era notat: "rinichi şi ficat – aparent normal". "Limfomul intestinal poate avea o evoluţie fatală cam într-un an-doi. În acest caz, urologul putea face constatarea şi renunţa la operaţie, depinde în ce fază era boala. Dacă era cu metastaze multiple nu se putea realiza o intervenţie de anvergură, ci doar una de întreţinere. La ecografie sau tomografie compu­terizată ar fi trebuit descoperit cancerul.
Dacă a murit atât de repede este clar că era într-o fază destul de avansată, poate depăşită. Actul chirurgical în astfel de cazuri re­prezintă un traumatism în plus, care poate scurta existenţa. Operaţia în sine este un gest agresiv, care soli­cită organismul, iar dacă el este epuizat de o altă boală, reactivitatea este scăzută şi se epuizează mai repede rezervele funcţionale puţine pe care le mai are. Intervenţia face sfârşitul mai rapid. Pentru un bolnav în stare terminală, fiecare zi înseamnă viaţă", a spus prof. dr Marin Burlea, specia­list gastroenterolog.

Am încercat să obţinem şi părerea doctorului Panainte, însă acesta nu a răspuns la telefon, pentru că se afla în vacanţă în Antalya, ne-au spus colegii săi. Am stat de vorbă însă cu unul dintre medicii de la clinica unde acesta îşi desfăşoară activitatea la Spitalul CFR, dr Mihai Glod, şef de catedră, despre problemele ce apar în astfel de cazuri.

"Metastazele hepatice se dezvoltă de regulă în luni. În momentul în care faci o intervenţie trebuie să ai o bază clinică, să verifici dacă pacientul nu acuză dureri epigas­trice, inapetenţă, intoleranţă alimentară, dacă toate acestea bolnavul le-a spus şi ele au fost ignorate, atunci este grav… Însă, cancerul gastric poate ucide în câteva luni. Nimeni nu-l opera pe metastaze hepatice. Ca să operezi un astfel de bolnav este egal cu a face un act eroic (admite că s-ar fi putut face operaţia de adenom peste cancer! – n.r.). Nu are nici o legătură cu ştiinţa me­dicală. De regulă, prezenţa mestastazelor contraindică orice gest chirurgical. Cu o lună şi jumătate înainte, în mod indiscutabil era tot într-o fază terminală, aproape de final. Însă uneori te uiţi la ficat, dar nu poţi să evidenţiezi celulele metasta­zice. Însă cu o lună jumătate înainte, metastazele sunt deja evoluate. Orice săptămână contează, însă doar în cazul unui cancer descoperit într-o fază incipientă", a spus dr Glod.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/special/anchete/operatia-a-reusit-pacientul-a-murit-un-medic-iesean-a-operat-fatal-un-pacient-plin-de-metastaze-589474.html

vineri, 2 septembrie 2011

Mutilat in spital. Un copil de 3 ani ar putea ramane fara mana, dupa o banala fractura

Un baietel de 3 ani din judetul Hunedoara ar putea ramane fara o mana dupa ce, acuza parintii, a fost plimbat de la un spital la altul si tratat cu superficialitate. Totul a pornit de la o banala fractura, insa ghipsul nu a tinut si zona s-a infectat.
A urmat o operatie, saptamani de dureri si un du-te-vino intre sectiile de ortopedie ale mai multor institutii medicale. In final, parintii au primit o veste soc: ca sa-si pastreze bratul, Mihai trebuie operat de urgenta la Bucurest
Calvarul a inceput in urma cu trei luni. Mihai, un baiatel de numai 3 ani, din Brad, si-a rupt mana dupa ce a cazut de pe tobogan. O ambulanta l-a dus la Spitalul Judetean din Deva. Aici a stat internat o zi, timp in care i s-au facut radiografii, iar mana i-a fost pusa in ghips.

"Cand am venit la control, peste 8 zile, s-a mai uitat doar la degetele copilului si a spus ca e bine ca nu sunt invinetite. I-am spus domnul doctor ca ii joaca gipsul pe mana, nu e normal. A luat o mana de vata si i-a bagat acolo, am spus, va rog, nu-i faceti un film, sa vedem daca nu s-a produs o deformare ceva ? A spus nu. Mai veniti peste 4 saptamani." spune Valentina Boglea, mama copilului.

Atunci insa, acelasi medic care le daduse asigurari ca totul este bine, si-a schimbat parerea. Cand i-a dat jos ghipsul, le-a spus parintilor ca cel mic are oasele deplasate si trebuie operat.

"Mi-a cerut bani 200 de lei daca vreau sa mai vin la dumnealui." - a mai spus Valentina Boglea.

In locul medicului acuzat, plecat in concediu, a raspuns conducerea spitalului.

"Sunt indreptatiti sa fie suparati. Noi le-am explicat ca fara o hartie nu putem sa declanasam o ancheta interna. Este o problema a Colegiului Medicilor, unde ei trebuie sa se adreseze" a declarat Silviu Didilescu, manager Spitalul Judetean din Deva .

Disperata, familia a hotarat sa plece cu Mihai la Clinica de Chirurgie si Ortopedie din Cluj. Copilul trebuia operat de urgenta insa medicii i-au avertizat pe parinti ca interventia este riscanta. I-au prins oasele cu o tija insa, cu toate acestea, mana baietelului nu s-a vindecat. Mai mult, acum situatia s-a agravat, iar in zona fracturata a aparut o infectie a osului. Familia, disperata, il acuza acum si pe doctorul care a facut operatia.

Medicul din Cluj nu a putut fi contactat pentru a i se solicita un punct de vedere. Cand se vor intoarce de la Bucuresti, parintii sunt decisi sa depuna o plangere penala impotriva celor doi doctori care s-au ocupat de copilul lor.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/social/mutilat-in-spital-un-copil-de-3-ani-ar-putea-ramane-fara-mana-dupa-o-banala-fractura.html

marți, 16 august 2011

Un bebelus a murit pentru ca sistemul sanitar nu isi permite un medic de garda la Spitalul Budimex

Se fac verificari la Spitalul Budimex din Capitala, dupa moartea unui copil nascut prematur. Bebelusul s-a prapadit in weekend, cand nu era medic de garda la terapie intensiva, sustine tatal.
Nascut prematur, Robert trecuse prin complicatii nenumarate: operatie la intestin, hemoragie craniana, chiar si stop cardiac. Probleme ce puteau fi fatale si unui adult, cu atat mai mult unei fapturi de un kilogram.

Ne-am gandit ca, peste o anumita perioada, o sa ajunga acasa, nu la cimitir. I s-a facut rau in weekend. Nu a avut cine sa acorde copilului ingrijirea de specialitate de care beneficiase timp de o luna de zile. Am stat langa el in ultimele clipe. Tot ce ceream era un medic de specialitatea neonatologie spune Dragos Corcoveanu, tatal copilului si cel desemnat arbitrul numarul 1 la ultimul Campionat Mondial de Skandenberg.

Decesul este cercetat de politie ca "moarte suspecta", chiar daca tatal nu acuza manevre gresite, ci lipsa de personal. Si spitalul a declansat propria ancheta.

Nu avea cum sa fie medic specialist neonatolog. Cererea noastra catre Minister nu a primit niciun raspuns privind infiintarea unei linii de garda. Suntem legati de maini si de picioare e concluzia Directorului Medical, Radu Tabacaru.

Acest episod readuce in discutie dificultatea cu care spitalele primesc acceptul Ministerului de a face angajari macar pe o parte din numeroasele posturi aflate in deficit. Altfel, de un an, trebuie sa plece sapte, ca sa poti angaja unul. Asta in conditiile in care nici medicii si nici asistentele care lucreaza in plus nu pot fi platiti pentru ore suplimentare.

La Marie Curie, din septembrie si pana astazi, au fost deblocate 63 de posturi, pentru medici si asistenti. 21 chiar astazi, pentru asistenti medicali. Inca de anul trecut, doua au fost pentru specialist neonatolog.

Procedura de angajare este insa greoaie. Poate dura si o jumatate de an, pana cand noul medic incepe sa lucreze.

Sursa:http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/un-bebelus-a-murit-pentru-ca-sistemul-sanitar-nu-isi-permite-un-medic-de-garda-la-spitalul-budimex.html

miercuri, 29 iunie 2011

Iasi: copil de 8 ani mort de peritonita, in spital. Medicii credeau ca are rosu in gat

Acuzatii cumplite la Spitalul de copii Sfanta Maria din Iasi, unde un copil de 8 ani a murit la trei saptamani dupa ce a fost operat de apendicita.
Totul a inceput pe 7 iunie: copilul a venit cu febra 38 la spital, i s-au facut analize de rutina si parintilor li s-a spus ca are rosu in gat. A doua zi, baietelul s-a plans de dureri in zona abdomenului si, cu toate ca febra nu-i scazuse, a fost lasat "sa-si revina".

Abia pe masa de operatie, - povesteste femeia - doctorii si-au dat seama ca inflamatia apendicelui, ignorata trei zile la rand, daduse in peritonita. Iar copilul nu si-a mai revenit dupa interventia chirurgicala. Duminica seara i-a spus mamei ca se simte foarte, foarte rau, si, in timp ce medicii o asigurau pe femeie ca totul va fi bine, el s-a prapadit. La necropsie s-a stabilit ca ficatul era complet distrus. Acum, rudele sunt neconsolate.

Mama spune ca le-a dat mereu medicilor bani sau orice putea aduce de la tara, dintr-un sat la 100 de km de Iasi.

In fata acestor acuzatii, medicii spun ca ancheta este in desfasurare si refuza sa arate buletinele de analiza, diagnosticul de internare sau foaia de deces. Au o singura explicatie: "copilul era in evidentele noastre cu o boala autoimuna, au survenit complicatii care au dus la deces".

Rudele spun ca, intr-adevar, copilul fusese diagnosticat, in urma cu trei ani, cu artrita juvenila cronica, dar cat au stat acum in spital nimeni nu le-a spus ca boala ar putea sa duca la complicatii fatale.

Artrita juvenila cronica este o boala a articulatiilor, si, in forma cea mai grava, se poate manifesta cu febra, inflamatia ganglionilor limfatici, eventual a splinei sau pericardului. Dar familia copilului sustine ca nimic din toate acestea nu ar fi fost luat in calcul la internare. Dupa inmormantarea copilului, parintii sunt hotarati sa depuna o plangere la Colegiul Medicilor. Pe de alta parte, conducerea spitalului tace. Medicul acuzat ca ar fi luat spaga a spus ca va oferi maine o explicatie, prin purtatorul de cuvant.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/iasi-copil-de-8-ani-mort-de-peritonita-in-spital-medicii-credeau-ca-are-rosu-in-gat.html

luni, 13 iunie 2011

16.000 de euro despăgubire, pentru că medicii au făcut-o să piardă un copil

Disperată de moartea copilului la naştere, mai ales că era al doilea pe care îl pierdea la naştere, şi descurajată de sistemul medical românesc, o femeie s-a adresat CEDO şi, după nouă ani, a avut câştig de cauză.
O femeie din judeţul Gorj s-a plâns la Curtea Europeană că medicii români i-au încălcat dreptul la viaţă fetiţei sale, iar judecătorii au decis că va primi daune morale de 16.000 de euro.

Toată tragedia Anei Baldovin a început în 2002, când, venindu-i termenul de a naşte, s-a prezentat la spital. Deşi avea recomandare pentru cezariană, medicul a ignorat-o, ducând la moartea fătului, pentru că necropsia a arătat că pruncul a murit pentru că femeia a fost forţată să nască natural.

Colegiul Medicilor şi justiţia din România au concluzionat însă că medicul nu are nici o vină. CEDO a avut o altă părere, dându-i dreptate femeii, potrivit antena3.ro.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/16-000-de-euro-despagubire-pentru-ca-medicii-au-facut-o-sa-piarda-un-copil-340429.html

sâmbătă, 11 iunie 2011

I-a murit fătul în pântec, pentru că nu era nici un medic de gardă

Unei gravide din Zărnești i-a murit bebelușul nenăscut, în pântec, după ce a avut complicații în noaptea de joi spre vineri, iar la singurul spital din localitate nu era nici un medic de gardă.

Potrivit stirilor Pro tv, femeia s-a prezentat la maternitate cu dureri abdominale, iar după o scurtă investigație, ea a fost internată. Mai târziu, medicul a plecat, iar când gravidei i s-a făcut iarăși rău, nu a avut cine să se ocupe de ea.

Femeia a crezut că intră în travaliu, dar dimineața, doctorul i-a spus că fătul i-a murit, deoarece i s-a desprins placenta, iar într-o astfel de situație, gravida în cauză trebuie operată imediat.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/gravida-zarnesti-placenta-fat-murit-340025.html

vineri, 10 iunie 2011

Un cititor craiova.adevarul.ro, către Colegiul Medicilor: "Ce ştiţi despre măsluirea rezidenţiatelor?". Află ce răspuns a primit!

Un cititor craiova.adevarul.ro l-a întrebat pe vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), filiala Dolj, ce poate spune despre aranjamentele de la examenele de rezidenţiat.

Cititorul a pus AICI o întrebare doctorului Doru Dobrescu, vicepreşedintele CMR Dolj: "Ce ştiţi despre măsluirea rezidenţiatelor?", i se adresează cititorul doctorului. "Nu am nicio informaţie în acest sens dar, ştiind anumite lucruri, cred că acest fapt este posibil", a răspuns vicepreşedintele CMR Dolj.

Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Craiova-_Un_cititor_craiova-adevarul-ro-catre_Colegiul_Medicilor-_-Ce_stiti_despre_masluirea_rezidentiatelor-_Afla_ce_raspuns_primeste_0_496750869.html

luni, 11 aprilie 2011

Gravidă abandonată de medici în timpul avortului

O tânără însărcinată, internată la Maternitatea Giuleşti, a fost ajutată de soţ, după ce medicul a refuzat s-o asiste fiindcă nu-i permite religia. "A fost o scenă demnă de Auschwitz", zice soţul.
O femeie de 39 de ani, din Bucureşti, a fost lăsată să avorteze singură, în miez de noapte, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Panait Sârbu", din Bucureşti, în urmă cu două săptămâni, după ce medicul de gardă a refuzat să o ajute, pe motiv că nu-i permite religia musulmană.
Soţul femeii a fost cel care a adus pe lume copilul. Femeia, însărcinată în şase luni, fusese programată pentru întrerupere de sarcină, după ce aflase că fătul se va naşte cu sindromul Down. Motivul pentru care a aflat diagnosticul atât de târziu - medicii au refuzat să-i facă gratuit o analiză complexă, care este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNSAS), trimiţând-o însă la clinicile private.
Soţul femeii, Iulian Ghimpeţeanu, a ridicat armele împotriva medicilor şi a depus plângere la Administraţia Spitalelor din Bucureşti (ASB). Conducerea spitalului a demarat o anchetă.

Soţul femeii, Iulian Ghimpeţeanu, a ridicat armele împotriva medicilor şi a depus plângere la Administraţia Spitalelor din Bucureşti (ASB). Conducerea spitalului a demarat o anchetă.

"Când a aflat diagnosticul, i-a dat sângele pe nas şi pe gură"

Soţul femeii, Iulian Ghimpeţeanu, a ridicat armele împotriva medicilor şi a depus plângere la Administraţia Spitalelor din Bucureşti (ASB). Conducerea spitalului a demarat o anchetă.

"Când a aflat diagnosticul, i-a dat sângele pe nas şi pe gură"

Liliana Ghimpeţeanu a fost în al nouălea cer când a rămas însărcinată după zece ani în care fusese declarată sterilă. Fericirea iniţială a început să pălească când triplul-test (analiză care se face după 14 săptămâni de sarcină) a arătat că fătul e suspect de sindromul Down. Pentru confirmarea diagnosticului avea însă nevoie de o altă analiză scumpă, amniocenteză. Dezorientaţi şi cu buzunarele goale, cei doi soţi au încercat zadarnic să găsească o maternitate care face analiza gratuit.

"La Maternitatea Giuleşti ne-au sfătuit să mergem la Clinica Alcosan, deţinută de medicul Dragoş Albu, care lucrează şi în maternitate. Adică să plătim 2.000 de lei pe care nu-i aveam", povesteşte bărbatul.

După ce timp de trei luni maternităţile bucureştene le-au închis uşa în nas, anunţul că Laboratorul Genetic Lab oferă o amniocenteză gratuită le-a redat speranţa.

Femeia a făcut analiza acum o lună. "După patru zile, ne-au întins rezultatele: sindromul Down. Am simţit că mă păleşte ceva în moalele capului, soţiei a început să-i curgă sânge şi pe nas, şi pe gură. Două zile n-am ştiut ce să ne spunem. Am luat amândoi hotărârea să facă avort", povesteşte soţul.
Soţul a realizat manevrele de avort
Femeia a făcut avortul la Maternitatea Giuleşti. "Aici avea să se întâmple o scenă demnă de Auschwitz", îşi aminteşte bărbatul. "Medicii i-au provocat avortul cu ajutorul unor injecţii. Era 4.00 dimineaţa, pe 17 martie, când soţia mi-a dat telefon şi mi-a spus îngrozită că îi este rău, că are dureri groaznice, că i s-a rupt apa, că e singură într-un salon macabru, fără nicio asistentă, fără medic. Am pornit val-vârtej spre spital, am rupt lanţul paznicilor, iar când am ajuns în salon, soţia mea năştea".

În acel moment, bărbatul a fost medic fără voia lui şi a scos copilul viu. "Eram plin de sânge de sus până jos şi nu ştiam ce să fac mai întâi, să-mi ajut nevasta sau să ascund copilul, să n-o traumatizez", retrăieşte bărbatul tragicul moment. Iar când în sală şi-a făcut apariţia, într-un final, medicul de gardă, Tarek Abedou, cel care refuzase s-o ajute pe femeie, pe motiv că nu-i permite Coranul, bărbatul" a fost la un pas de a-l strânge de gât". "Ştiam că soţia mai avea nevoie de medic. Mi-a fost frică să nu-i facă ceva", mai spune Iulian Ghimpeţeanu.
Anchetă la maternitate
Colegiul Medicilor din România (CMR) dezaprobă gestul medicului care a refuzat să se ocupe de pacientă.
"Cazul de faţă va trebui analizat. Deşi există libertate de convingere religioasă şi în profesia medicală, codul deontologic spune că pacientul nu trebuie abandonat până când nu intervine un alt medic care nu are restricţii religioase", spune Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
În urma plângerii pe care bărbatul a depus-o la ASB, a fost demarată o anchetă. "Am solicitat conducerii spitalului să ancheteze cazul, iar, în funcţie de ce se descoperă, vom sesiza Colegiul Medicilor", ne-a spus Marius Savu, preşedintele ASB.
Conducerea maternităţii ne-a confirmat că ancheta e în desfăşurare. "Luni se va întruni un consiliu la care vor participa şefi de secţie şi profesori. Până acum am discutat cu medicul şef de gardă, cu şeful de secţie, cu medicul curant, inclusiv cu medicul Albu. Fiecare şi-a spus partea lui. Într-adevăr, un medic musulman s-a ocupat de pacientă", ne-a spus Marcel Moisă, viitorul manager al maternităţii.
"Există libertate de convingeri religioase şi în medicină, dar pacientul nu trebuie abandonat până când nu intervine un alt medic care nu are restricţii religioase."
VASILE ASTĂRĂSTOAE, preşedintele Colegiului Medicilor din România

ÎNŢELEGERI ASCUNSE
Amniocenteza, gratuită inclusiv la privat
Dacă ar fi să dăm crezare medicilor din spitalele de stat, amniocenteza, analiza care depistează anomaliile şi bolile genetice la copilul nenăscut, nu este gratuită şi costă 2.000 de lei. Dacă luăm legea "la puricat", aflăm chiar de la oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că analiza se decontează de stat. În plus, gravidele au dreptul şi la multe alte analize gratuite şi la ecografie 3D.
Medicii de la stat trimit gravidele la clinicile private
"În conformitate cu reglementările din Anexa 16, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintele CNAS nr. 265/408/2010, amniocenteza este prevăzută ca serviciu medical ce nu necesită internare continuă şi este decontată de casa de asigurări de sănătate unităţilor sanitare cu care se află în relaţii contractuale, la un tarif de 600 de lei. Amniocenteza se decontează pentru gravide în trimestrul II de sarcină", a fost răspunsul directorului CNAS, Dorin Ionescu, în urma adresei lui Iulian Ghimpeţeanu.

"În mod normal, orice furnizor de servicii medicale e obligat să afişeze serviciile oferite", adaugă directorul CNAS.

În Bucureşti, spitalele în care se efectuează amniocenteza în regim de spitalizare de zi numai la recomandarea medicului curant sunt: "Sf.Ioan", "Panait Sârbu", Maternitatea Filantropia şi Euroclinic, detaliază reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Analiza se decontează doar teoretic, pentru că maternităţile bucureştene "îşi expediază" pacientele la clinicile private. Oricine "se dă" gravidă pentru o zi poate verifica asta. Personalul de la Giuleşti trimite pacientele la Clinica Alcosan, deţinută de Dragoş Albu, angajat al maternităţii, iar de la Spitalului "Cantacuzino" se recomandă Clinica Medlife Griviţa. Doar la Filantropia, medicii au admis că analiza se face gratuit, dar la indicaţia medicilor din spital.
Sursa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/gravida-abandonata-de-cadrele-medicale-in-timpul-avortului-926492.html

marți, 22 martie 2011

«Au ţinut-o pe mama legată de pat până a murit»

Legată de pat, cu tratament pentru epilepsie, deşi nu suferea de această boală, Valeria Titiliuc (68 de ani) a murit după şapte săptămâni de chin la Spitalul Universitar din Bucureşti. Familia pacientei îi acuză pe medicii de aici de incompetenţă şi de faptul că au luat şpagă fără ca măcar să-şi fi dat interesul să o salveze pe femeie de la moarte.

Îndurerată de pierderea celei mai dragi fiinţe, Adriana Titiliuc vrea să-i facă dreptate mamei ei. În ziua de 24 noiembrie 2010, când Valeria a fost adusă cu Salvarea la spital, suferind un atac vascular cerebral şi având bronhopneumonie, familia ei şi-a pus toate speranţele în priceperea şi profesionalismul medicilor.

„Din păcate, ne-am înşelat. Şapte săptămâni, cât a stat mama în spital, a fost batjocorită de medicii şi de asistentele de la Terapie intensivă, iar noi am fost, în permanenţă, umiliţi. În toată această perioadă, eu şi sora mea am stat de dimineaţa până seara la spital. Medicul curant al mamei, George Ilie, nu a vorbit niciodată cu familia despre starea ei. Nimeni nu ne spunea nimic, deşi am oferit sume de bani consistente. Am cheltuit, în cele şapte săptămâni, circa 600 de milioane de lei, dintre care 120 de milioane am dat numai pe medicamente", îşi începe povestea tânăra.

Primul şoc al Adrianei a fost când mama ei a fost introdusă în camera pentru RMN.

„Cadrele medicale au refuzat s-o însoţească pe mama, aşa că am intrat eu şi am ventilat-o la balon, pentru că nu putea respira singură. A doua zi, când am venit la spital, am găsit-o legată de pat, de mâini şi de picioare. Ni s-a spus că e epileptică şi că face convulsii, deşi niciodată mama n-a avut un asemenea diag­nostic. Medicii i-au dat tratament dublu pentru epilepsie (a dormit 24 de ore încontinuu), deşi, după câteva zile, în urma unei analize, au ajuns la concluzia că nu suferă de epilepsie. Convulsiile le făcea de la un antibiotic foarte puternic", completează Adriana.

Fiind legată de pat, femeia nu se putea mişca. Stătea doar pe spate, pentru că nimeni nu se îngrijea să o întoarcă. „Nu putea vorbi şi comunicam în scris. O dată mi-a scris: «De o oră aştept să mă întoarcă cineva»".

Viaţa Valeriei s-a sfârşit pe 12 ianuarie, după ce medicii i-au pus, pe rând, mai multe diagnostice, unele infirmate apoi de rezultatele analizelor.

«Plăteam asistentele cu 250 de lei pe 12 ore»

Într-una din zile, Adriana a aflat că, pe timpul nopţii, pacienţii pot beneficia de „gărzi de corp", bineînţeles, contra cost.

„Garda de corp e, de fapt, o asistentă, care nu e în tură şi care e alocată unui singur pacient şi costă între 150 şi 250 de lei/12 ore, fără chitanţă.Lista era ţinută chiar de asistenta şefă Ortensia Nedelcu. Pe lângă taxa gărzii de corp, mai plăteam 10 - 20 de lei pentru infirmieră. Curios era că, de fiecare dată când mama avea plătită gardă de corp, se găseau şi medicamente în farmacia spitalului, în rest le-am cumpărat noi", a mai spus tânăra.


«Pacienta nu avea şanse de supravieţuire»Dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar


„În momentul în care pacienta Valeria Titiliuc a fost internată în Spitalul Universitar era fără şanse de supravieţuire, deoarece suferea de o boală vasculară în care se intervenise deja, în urmă cu aproximativ un an.Riscul de mortalitate în cazul dumneaei era aproape de 100%, iar medicii au informat familia pacientei despre acest lucru. Fiica pacientei decedate a depus o plângere penală împotriva medicilor care au îngrijit-o pe Valeria Titiliuc, iar, până la rezolvarea dosarului, nu putem să facem alte declaraţii".

Sursa: http://www.click.ro/actualitate/bucuresti/tinut-mama-legata-pana-murit_0_1142885850.html

luni, 14 martie 2011

Cazul Natalia Ionescu: Pacienta găsită vinovată de colegul celui care a ucis-o

Deşi două expertize arătă că Natalia Ionescu a sângerat nesupravegheată 12 ore pe patul de spital, Comisia Superioară a Institutului de Medicină Legală (IML) a emis un aviz prin care încearcă să disculpe medicii. Avizul este semnat de un coleg al ginecologului implicat în dosar.

"Supraveghere postoperatorie inadecvată." „Pierdere de sânge estimată la 2,5 litri." „Deficienţa de tehnică chirurgicală a constat din suturarea imperfectă a celui de-al doilea strat al peretelui uterin." „Între complicaţia hemoragică, nediagnosticată şi netratată în timp util, şi cauza medicală a decesului există legătură directă de cauzalitate." Acestea sunt doar câteva dintre concluziile scrise în două expertize medico-legale ataşate dosarelor deschise pe numele doctorilor care s-au ocupat de Natalia Ionescu.

Tânăra îşi dorea de mult un copil, iar în 2007 acesta a apărut. Dar bucuria s-a năruit repede. Pe 6 octombrie, Natalia a început să aibă dureri şi pierderi de lichid amniotic. Sarcina avea abia şase luni, aşa că gravida a fost dusă la Maternitatea „Panait Sârbu", din Bucureşti, unde lucra Cezara Bucur, ginecologul care o avea în observaţie de doi ani. După patru zile de la internare, în seara de 10 octombrie, Natalia a început să sângereze, însă, după cum reiese din fişa de observaţie, nu i s-a aplicat nici un tratament timp de 12 ore.

Mihai Ionescu, soţul tinerei, ne-a declarat că Cezara Bucur a ajuns la maternitate abia dimineaţă şi a optat pentru o naştere urgentă prin cezariană. După operaţie, Nataliei nu i s-a făcut nici o transfuzie de sânge şi nici nu a fost monitorizată de către Monica Dumitraşcu, medicul de gardă la Terapie Intensivă. Ulterior, atât raportul de necropsie, cât şi cea de a doua expertiză, ambele semnate de medici reputaţi din domeniu, au arătat că operaţia fusese cusută greşit şi firele s-au desfăcut, iar Natalia a pierdut 2,5 litri de sânge, fără să fie supravegheată, până a intrat în stop cardio-respirator. Bebeluşul a fost salvat, dar a rămas cu probleme grave de sănătate.

O viaţă de om - opt luni de suspendare


Colegiul Medicilor din România a decis în 2009 să interzică ginecologului Cezara Bucur să mai practice medicina doar timp de opt luni, iar medicului Monica Dumitraşcu numai pentru şase luni. Prima a contestat sentinţa în instanţă şi procesul se află încă în faza analizării expertizelor. Cezara Bucur a primit însă acum o lună un ajutor important din partea Comisiei Superioare a IML, care a dat un aviz prin care se încearcă disculparea sa, document semnat şi de colegul obstetricienei, dr. Radu Vlădăreanu.

Cei doi ginecologi colaborează la aceeaşi clinică privată din Bucureşti, Maternitatea „Regina Maria". În aviz se afirmă că dintre cauzele morţii „se poate exclude defectul de tehnică chirurgicală", o acuză pe pacientă că nu ar fi respectat indicaţiile medicilor şi că suferise „un infarct miocardic acut vechi de 1-3 zile", fapte infirmate categoric de cele două expertize anterioare. „Se ridică un zid de falsuri, inadver-tenţe şi interpretări ten-den-ţioa-se în jurul adevărului ce este atestat prin probe şi martori, foaia de observaţie şi protocolul operator", susţine Mihai Ionescu, care va depune plângere penală împotriva medicilor care au semnat acest aviz.

"N-am avut o tangenţă directă cu cazul, totul s-a făcut pe nişte adrese oficiale. Eu am exprimat doar o opinie şi decizia o ia comisia." - DR. RADU VLĂDĂREANU

Sursa: http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/cazul-natalia-ionescu-pacienta-gasita-vinovata-de-colegul-celui-care-a-ucis-o-219345.html

luni, 7 martie 2011

Moartă după o anestezie

O tânără de 31 de ani a murit la Timişoara după ce a intrat în comă în sala de operaţii. "Cu siguranţă nu au făcut teste înainte de operaţie", spun medici austrieci.
Ramona-Gabriela Ionescu, fiica primarului din comuna mehedinţeană Ilovăţ, a fost internată pe 23 februarie pentru o operaţie de hernie de disc la Spitalul Judeţean din Timişoara. "O durea spatele. A fost programată pentru o operaţie uşoară", spun apropiaţii ei.

Fata a intrat în comă în timpul anesteziei, iar peste câteva zile a murit. În timp ce oficiali ai spitalului admit că s-a întâmplat ceva din cauza anesteziei, medicii austrieci consultaţi de părinţii fetei, care au vrut să o ducă în străinătate pentru tratament, cred că doctorii români "nu au făcut teste pentru această anestezie. Şi nu au intervenit cum trebuie ulterior".


"Îţi moare nevasta"


Joi, 24 februarie, Ramona a fost anesteziată pentru intervenţia chirurgicală despre care i se spusese că e simplă.

La scurt timp însă, fata a intrat în comă şi nu şi-a mai revenit. "Fata mea a intrat pe picioarele ei în sala de operaţie, undeva la 9.00 dimineaţa, pentru anestezie, iar la ora 13.00-13.30, medicul i-a spus ginerelui meu că îi moare nevasta", povesteşte Grigore Andronie, tatăl tinerei. Câteva zile, Ramona a fost menţinută în viaţă la terapie intensivă, cu ajutorul aparatelor. Săptămâna trecută, în noaptea de luni spre marţi, a murit, iar imediat după, a fost efectuată o autopsie.

"A apărut un eveniment intracranian"

Medicii se feresc să detalieze cazul, însă admit că s-a întâmplat ceva în timpul anesteziei. "A fost o problemă la anestezie. Aş prefera să vorbiţi cu purtătorul de cuvânt", ne-a declarat Daniel Costea, şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara, cel care ar fi urmat să o opereze pe tânără. Mai spune că aceasta suferea de o "hernie gravă, cu dureri mari".

Tot la purtătorul de cuvânt ne îndrumă şi anestezistul Antoniu Brânzeu, în faţa căruia Ramona-Gabriela Ionescu a intrat în comă. "Cazul este în studiu în cadrul unei expertize medicolegale şi cred că e mai bine să aşteptăm rezultatele. Nu vreau să dau informaţii care să fie interpretate greşit sau care să creeze o imagine ireală a evenimentului. S-au mai întâlnit astfel de cazuri", a declarat medicul cu o vechime de 18 ani în anestezie.

A fost "un caz în care a apărut un eveniment intracranian", mai susţine anestezistul Antoniu Brânzeu. Tot el declară, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara, Liana Dacilescu, că "anestezia s-a desfăşurat respectând principiile şi protocoalele de anestezie generală, substanţele folosite fiind cele uzuale, standard, în dozele uzuale, iar monitorizarea pacientei a fost continuă şi complexă".

Totuşi, pacienta a intrat în comă şi a decedat. Pe foaia medicală, la cauza decesului e notat: "1. insuficienţă cardio-respiratorie acută 2. cauză neprecizată". În zilele cât tânăra a fost în comă, familia a încercat să o salveze ducând- o în Austria. Tatăl a fost la doctorul care l-a îngrijit pe Şerban Huidu (n.r. - dr. Erich Schumtzhard, Spitalul AKH din Innsbruck), cu hârtiile medicale ale fiicei mele aflate în comă.

"Nu au intervenit cum trebuie ulterior"

"Medicul austriac mi-a spus că nu vrea să dea vina pe colegii din România, însă cu siguranţă că nu au făcut teste pentru această anestezie. Şi nu au intervenit cum trebuie ulterior. În urma incidentului, fiicei mele i s-a umplut creierul cu lichid", mai povesteşte tatăl.

Şeful Clinicii ATI a Spitalului Judeţean e singurul care a spus mai multe despre drama tinerei din Mehedinţi. "E un caz dramatic care a avut o evoluţie total neaşteptată ţinând cont de diagnosticul şi starea pacientei. E în curs de analiză în acest moment, aşteptăm rezultatul autopsiei. Este un caz extrem de rar, dar care face parte din acest procentaj de evoluţii neaşteptate. După cum se ştie, în toată lumea există, din păcate, astfel de cazuri, care pot să apară şi la intervenţii mai uşoare, de exemplu intervenţii estetice, stomatologice", a spus prof. dr. Dorel Săndesc.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/moarta-dupa-anestezie-923249.html

marți, 15 februarie 2011

Malpraxis pedepsit dupa 11 ani de procese:2 ani cu suspendare si 30000 lei

A fost nevoie de 11 ani pentru ca familia unei femei, care a murit pe masa de operatie intr-un spital din Galati, sa-si gaseasca dreptatea. Magistratii au dat, luni, verdictul final in acest dosar .

Acestia au hotarat ca vinovatul este medicul anestezist si au stabilit totodata valoarea daunelor pe care el va trebui sa la plateasca.

Tragedia s-a produs in 1999, cand femeia in varsta de 38 de ani era supusa la o operatie de cezariana. Pacienta a decedat, iar familia a vrut ca vinovatii sa fie pedepsiti.

In 2006, dupa mai bine de 5 ani de procese, judecatorii l-au gasit vinovat pe medicul anestezist, insa a urmat recursul. Luni, Curtea de Apel Galati a dat sentinta definitiva.

Barbatul a fost condamnat la doi ani cu suspendare si va fi obligat sa plateasca familiei 30.000 de lei plus cheltuielile de inmormantare.

De asemenea, medicul le va plati 400 de lei lunar pana la majorat celor doi copii ai femeii, in varsta de 17 si respectiv 11 ani.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/social/malpraxis-pedepsit-dupa-11-ani-de-procese-2-ani-cu-suspendare-si-30000-lei.html

sâmbătă, 5 februarie 2011

Acuzaţii de malpraxis la adresa clinicii private MedLife din Capitală

Avocatul bucureştean Dănuţ Bugnariu a dat în judecată clinica privată MedLife şi cere despăguburi de un milion de euro. Omul susţine că în urmă cu trei ani, imediat după naşterea fetiţei sale Adela Alexia, personalul medical i-ar fi făcut micuţei nişte injencţii în urma cărora copilul a suferit mai multe leziuni la un picior. Procesul va începe pe 10 februrie anul acesta.

”Imediat după naştere i-au făcut copilului meu o fistulă arterio-venoasă la piciorul drept, care este o legatură între o venă şi arteră, sângele a trecut din arteră în venă, drept urmare i s-a umflat piciorul cu aproape 20%. Şi au apărut nişte trasee venoase de tip varice. Am chemat la o conciliere în vederea unei înţelegeri amiabile pe cei de la MedLife, nu au venit, au trimis o adresă de la avocaţi pur formală, nu am poziţia lor, ei nu au recunoscut niciodată nimic” susţine avocatul Dănut Bugnariu, tatăl micuţei Adela.

Copila a suferit mai multe operaţii atât în ţară cât şi în străinătate, iar părintele ei spune acum că fetiţa a rămas cu varice pe piciorul drept.

În replică, reprezentanţii Medlife au declarat pentru Mediafax că sunt de acord să sprijine familia fetiţei în acest caz, încurajând efectuarea unei expertize medico-legale independente care să stabilească dacă este sau nu vorba despre caz de malpraxis.

„În condiţiile în care se va dovedi că există o culpă a MedLife, compania îşi va onora numele şi va lua toate măsurile compensatorii materiale şi morale necesare”, spun reprezentanţii MedLife.

Sursa: http://www.libertatea.ro/stire/acuzatii-de-malpraxis-la-adresa-clinicii-private-medlife-din-capitala-321160.html

marți, 18 ianuarie 2011

Medic ginecolog din Borsa, acuzat de malpraxis

Tragedii in lant pentru doua familii din Borsa ai caror bebelusi au murit inainte de vreme, spun parintii, din cauza faptului ca medical ginecolog care le-a supravegheat pe mamici nu si-a facut datoria.

Copilul familiei Roman s-a nascut inainte de Craciun, insa dupa doar doua zile micutul a murit, in ciuda faptului ca mamei i s-a spus ca va avea un copil sanatos. Livia Roman era la a doua nastere si nu a avut emotii mai ales ca ginecologul Atena Nan i-a dat asigurari ca lucruile vor decurge bine.

“Am fost la ea de la 6 luni. A spus ca totul e bine pana la cezariana. Dupa aceea copilul a mai trait doua zile si a murit. A fost un copil sanatos de trei kilograme. Mi s-a spus ca am avut placenta previa, dar acest lucru l-am aflat abia dupa nastere”, a marturisit borseanca.

Intr-un procent mai mic de 1% din nasteri, placenta se formeaza la baza uterului si acopera partial sau total cervixul. Atunci cand aceasta blocheaza cervixul ginecologii au de-a face cu placenta previa - o situatie in care placenta este atasata aproape de sau acopera cervixul (deschiderea uterului).

Parintii o acuza pe doctorita Nan de faptul ca nu le-a spus din timp de aceasta problema si ca au aflat de complicatii abia dupa nasterea bebelusului.

Din nefericire, acesta nu este singurul caz in care parintii o acuza pe Atena Nan. O alta tragedie a lovit si familia Timis, in primele zile din 2011. Mamica s-a internat in spital luni, 3 ianuarie, insa a nascut prin cezariana abia joi, dar bebelusul, o fetita, era mort.

“Nemultumirile mele legate de medic sunt ca nu a facut cezariana la timp. Sotia s-a internat luni si doamna doctor a spus ca totul e bine pana joi dimineata. Atunci i-a spus sotiei mele ca fetita e moarta si daca nu ii convine ceva poate sa plece la alt spital. Ne-a spus ca a murit pentru ca a avut malformatii la inima si plamani si a avut apa in cap”, a marturisit Timis.

Parintii acuza medical si spun ca aceasta le-a dat asigurari ca sarcina evolueaza normal si ca nu sunt probleme: “A doua zi dupa ce sotia a fost internata, doctorita mi-a spus sa merg sa cumper biberon, scutece si lapte praf, ca totul e bine”.

Atena Nan da vina pe sistem si spune ca in primul caz bebelusul s-a nascut cu multe probleme si ca ea a incercat sa il trimita la un alt spital unde exista medic neonatolog, in Baia Mare, Targu Mures sau Satu Mare, dar a fost refuzata de toti. In ceea ce priveste cazul familiei Timis, medicul afirma ca au existat probleme si ca ea stia de faptul ca fatul este mort inca dinainte de cezariana. Nan spune ca niciodata nu a dat asigurari parintilor ca totul va fi in regula, pentru ca nicio sarcina nu e sigura decat atunci cand vezi “bebelusul in bratele mamei”.

Cele doua familii sunt hotarate sa isi caute dreptatea la forurile superioare, motiv pentru care vor face plangeri atat la conducerea Spitalului Borsa, cat si la Colegiul Medicilor.

Din spusele acestora, Atena Nan este singurul ginecolog din localitate iar oamenii spun ca au fost mult mai multe cazuri de acest fel, unele terminandu-se tragic, cu moartea mamei sau a bebelusului.

Sursa: http://www.citynews.ro/maramures/chestiunea-zilei-15/medic-ginecolog-din-borsa-acuzat-de-malpraxis-105004/

marți, 11 ianuarie 2011

Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti a inceput cu o amanare

Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti din Capitala, in care sase nou-nascuti si-au pierdut viata, a inceput luni dimineata, la Judecatoria Sectorului 6, cu o amanare, dupa ce medicii Bogdan Marinescu si Adrian Toma au cerut termen ca sa isi angajeze avocati.

Fostul manager al Maternitatii Giulesti, Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Cirstea, dar si seful serviciului tehnic din cadrul spitalului, Vasile Dima, seful sectiei neonatologie, Adrian Ioan Toma, si Gigel Oprea, electrician in cadrul spitalului, s-au prezentat luni dimineata la primul termen al procesului. In fata instantei a venit si o parte dintre parintii bebelusilor raniti sau care si-au pierdut viata in incendiul din august 2010.

Instanta le-a pus in vedere parintilor ca, pana la termenul urmator, stabilit pentru 7 februarie, sa stabileasca cuantumul daunelor pe care intentioneaza sa le solicite.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, asistenta Florentina Cirstea a fost trimisa in judecata pentru infractiunile de ucidere din culpa, cu consecinta decesului a sase nou-nascuti, si vatamare corporala grava din culpa.

De asemenea, fostul manager al Maternitatii Giulesti, doctorul Bogdan Marinescu, seful serviciului tehnic din cadrul spitalului, Vasile Dima, seful sectiei neonatologie, Adrian Ioan Toma, si Gigel Oprea, electrician in cadrul spitalului, vor fi judecati pentru neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Sursa: http://www.ziare.com/stiri/proces/procesul-privind-incendiul-de-la-maternitatea-giulesti-a-inceput-cu-o-amanare-1067585