vineri, 11 iulie 2008

Daune de 5,0 mil.usd pentru malpraxis medical impotriva unui copil

Conform avocatilor de la firma californiana Walkup Melodia Kelly acestia au negociat si stabilit plata unor despagubiri de catre un spital american, in valoare de peste 5,0 milioane usd constand in despagubiri si plata unor rente viagere, dupa ce un copil s-a nascut cu paralizie quadriparetica, urmare a greselilor grave ale doctorilor si asistentelor medicale, care nu au supravegheat si monitorizat o mamica, internata pentru nastere, desi aceasta avea febra iar inima micutului incepuse sa prezinte variatii .
Doctorul de garda i-a administrat mamicii antibiotice si i-a spus ca va reveni intr-o ora sa-i verifice starea, insa a uitat sa faca acest lucru; dupa circa trei ore, aparatele indicau faptul ca nivelul batailor inimii micutului nenascut erau foarte joase [ aveau o rata de 85-90 fara de 140 in mod normal ] si au stat la acest nivel pentru 10 minute; desi chemat prin telefon de urgenta, doctorul nu a venit in salon.
Urmare a acestor erori medicale, copilul s-a nascut o ora mai tarziu, fara sa mai aiba puls, si , cu toate ca a fost resuscitat, el sufera de ecefalopatie ischemica severa, ramanand pentru toata viata lui dependent de ingrijire de specialitate, mai ales ca niciodata nu va putea sa dezvolte un sistem de inteligenta mai mare decat al unui copil de 1 an de zile.
Familia acestui copil american, s-a adresat avocatilor de la Walkup, Melodia, Kelly care au angajat un medic pediatru , care a intocmit un plan de viata care cuprindea inclusiv ingrijirile medicale de care va avea nevoie de acest copil pe tot timpul vietii sale. In baza acestui plan, spitalul a fost chemat in judecata si initial i s-au cerut daune de 22 de milioane de dolari, insa, urmare a faptului ca, avocatii spitalului au preferat sa incheie o intelegere cu familia copilului, s-a ajuns la faptul ca, spitalul a decis sa ia in ingrijire si sa suporte costurile medicale si sociale ale acestui copil pe tot parcursul vietii sale, platind in acelasi timp despagubiri de 5,0 milioane usd familiei care practic nu va putea beneficia de un copil normal si sanatos, din cauza acestei culpe medicale.
Intr-un alt caz care a implicat compania Kaiser, cel mai mare sistem medical din USA ,avocatii de la aceeasi firma au reusit sa obtina obligarea acestei companii la plata unor daune in valoare de 4,1 milioane usd, intru-un caz in care , un copil a suferit multiple vatamari ale sistemului neurologic, din cauza faptului ca, acesta a ramas fara oxigen in momentul in care uterul mamei s-a rupt la nastere, iar personalul medical a intervenit cu mare intarziere, efectuandu-i operatia de cezariana cu depasirea timpilor normali. Procesul s-a terminat cand copilul a ajuns la varsta de 3 ani, iar audierea acestuia de catre o comisie medicala care a stabilit faptul ca, va suferi toata viata de pe urma acestei erori medicale , a fost argumentul decisiv pentru care juratii au stabilit vinovatia centrului medical Kaiser, iar judecatorul l-a obligat sa plateasca daune de 4,1 mil. usd catre familia afectata.
Cu siguranta, intotdeauna, cand vor apare asemenea cazuri de malpraxis medical, medicii si personalul spitalicesc, atat in USA cat si in Romania, incearca sa-i minta pe parinti si sa ascunda cauzele si efectele acestor erori, astfel incat numai determinarea si hotararea parintilor de a li se face dreptate pot duce la aflarea adevarului. Afla astfel tot de la firma de avocati din California, faptul ca, s-au confruntat cu un caz in care, au obtinut despagubiri de la un spital in valoare de 3,8 mil. usd, atat pentru culpa medicala dar mai ales pentru ca medicii au incercat sa isi stearga urmele si sa ascunda eroarea medicala savarsita, actionand astfel cu premeditare cand au incercat sa distruga probele.
Concret, cu doua saptamani inainte de nastere, o americanca s-a internat in spital asteptand sa nasca si intrand astfel sub control medical. Dupa ce a primit medicatie , americanca a fost sfatuita de medic sa sa odihneasca si sa comunice in caz de evenimente deosebite cu asistenta medicala, actionand un buton al unui interfon din camera de spital. La ora 10:00 pm inainte de nastere, americanca a raportat faptul ca are contractii extrem de dureroase. fara sa determine frecventa, caracteristicile si locatia durerilor pe care le avea mama, asistenta medicala i-a raspuns prin interfon si i-a spus sa mai ia o doza de medicatie anti-contractii. Opt ore mai tarziu, mama s-a trezit din cauza unor dureri cumplite. A fost dusa in sala de operatii, unde copilul a fost nascut insa a fost diagnosticat cu leukomalacie periventriculara, si mai tarziu a dezvoltat complicatii cerebrale, din cauza acelor opt ore in care americanca trebuia odata cu aparitia contractiilor puternice, sa fie operata imediat prin cezariana.Dupa nastere, spitalul a incercat sa acopere culpa medicala spunand ca de fapt mama nu ar fi spus nimic asistentei, insa, surpriza mare a fost la proces, cand mamica a adus ca proba un reportofon pe care era inregistrata convorbirea purtata prin interfon cu asistenta medicala, reportofonul fiind primit de la sotul ei care a vrut sa o inregistreze spre amintire. Desi initial se cerusera daune de doar 2,2 mil. usd, la aceasta suma,
judecatorul a decis sa mai adauge inca 1,6 mil. usd in sarcina spitalului tocmai pentru ca a incercat sa isi ascunda vina grava.
Practic, am dorit sa va aduc in discutie acest caz intrucat, in primul rand trebuie sa intelegem faptul ca, erorile medicale se intampla peste tot in lume, nu numai in Romania; esential este insa ca, oamenii sa inteleaga faptul ca, atunci cand se confrunta cu un caz de malpraxis medical, trebuie sa isi apere drepturile, sa refuze sa accepte sa li se plateasca acele sume ridicole de catre CNAS, si sa cheme in judecata unitatea spitaliceasca si personalul medical vinovat, si sa le ceara sa le plateasca daune si despagubiri .Este singura cale pentru cei care doresc sa le fie acoperite daunele provocate prin aceste culpe si erori medicale care ajung sa distruga viata unei intregi familii.

Niciun comentariu: