vineri, 11 iulie 2008

N-am fi acceptat să ne chinuim copilul o viaţă întreagă

Un cuplu din Zalău îl acuză pe medicul Mircea Săsăran, de la o clinică privată, că nu le-a spus că vor avea un copil cu malformaţii, cu toate că acestea puteau fi depistate.

Pentru o familie din Zalău, naşterea primului copil s-a transformat într-o adevărată tragedie. În ciuda faptului că au apelat la o clinică privată din Baia-Mare pentru monitorizarea sarcinii, copilul s-a născut cu grave malformaţii la mâini şi la picioare. Medicii spun că malformaţiile puteau fi depistate, însă nu suficient de repede pentru a se face întrerupere de sarcină

Malformaţii la palma stângă şi laba piciorului

După ce au fost asiguraţi că
vor avea un copil perfect, Vlad Gălăţeanu, în vârstă de 29 de ani, şi soţia sa, Natalia, au constatat, la naştere, că fetiţa lor, Ana, suferă de două malformaţii, la palma stângă şi la laba piciorului drept (are doar nişte „ciucuraşi“ în locul degetelor). Asta în ciuda eforturilor pe care cei doi părinţi le-au făcut. Natalia Gălăţeanu s-a prezentat la medicul ginecolog din a 11-a săptămână de sarcină şi a fost urmărită la o clinică privată din Baia-Mare de către ginecologul Mircea Săsăran.

„Am venit din Zalău ori de câte
ori a trebuit, pentru că am preferat să venim la o clinică privată, cu renume, să ne asigurăm că o să fie totul bine. Am plătit de fiecare dată câte 40 de lei pentru o consultaţie, dar nu ne-a interesat cât plătim, am vrut doar să ne asigurăm că totul va fi bine“, spune Vlad Gălăţeanu. Femeia a făcut, practic, naveta de la Zalău la Baia-Mare, tocmai pentru a beneficia de îngrijiri medicale de calitate. Nu şi-au dorit decât ca bebeluşul lor să fie sănătos, iar dacă lucrurile nu aveau să stea aşa, ar fi vrut să afle la timp.

„Sunem creştini şi suntem
religioşi, dar dacă am fi aflat la timp, nu am fi acceptat să ne chinuim copilul o viaţă întreagă“, mai spune tatăl, lăsând să se înţeleagă faptul că ar fi decis să întreruptă sarcina.

Medicul recunoaşte
că putea depista boala

Întrebat dacă ar fi putut să-şi
dea seama despre malformaţiile copilului, medicul Săsăran recunoaşte că acest lucru ar fi fost posibil. El însă a găsit şi o scuză, şi anume aceea că tânăra era prea grasă. „Nu aş putea spune că nu puteam depista malformaţia, dar metodele de investigare prenatale au limitele lor. Aici au intervenit nişte condiţii mai puţin favorizante legate de obezitatea pacientei şi de cantitatea de lichid amniotic aflată la limita inferioară, situaţie în care investigaţia ecografică este foarte dificilă“, spune medicul. Mai mult, acesta spune că părinţii nu au anunţat că în urmă cu două generaţii ar mai fi existat antecedente de acest fel, situaţie în care ar fi beneficiat de o atenţie sporită.

„S-ar fi putut investiga cu
metode mai complicate dacă ar fi fost o atenţionare din partea familiei. Puteau să declare antecedentele familiale de acelaşi gen care au existat cu două generaţii în urmă“, declară medicul Săsăran.

Clinica are în dotare un
ecograf tridimensional. Totuşi, aparatul de ultimă generaţie nu a fost folosit în cazul Nataliei Gălăţeanu. „Noi îl folosim doar în cazuri speciale sau când ştim că există antecedente în familie sau la cerere“, a explicat medicul.

„Facem plângere penală“


Pe de altă parte, mai spune
medicul, indiferent când ar fi aflat despre malformaţia micuţei, ar fi fost imposibil să apeleze la un avort. „Boala ar fi fost imposibil de depistat în timp util pentru a se fi putut induce un avort terapeutic. Ar putea fi oameni maliţioşi care să mă contrazică, chiar dacă sunt convins că ei nu ar putea depista, la un caz fără un antecedent declarat, o problemă aşa de mică în momente foarte precoce şi care să dea timp de intervenţie“, mai spune Săsăran.

Părinţii însă sunt de altă părere. „Am fost la clinica Pediatrie II din Cluj. Acolo ni s-a spus că această boală se putea descoperi la timp. Un alt conferenţiar, tot din Cluj, ne-a spus că era imposibil să nu vadă aşa ceva“, relatează tatăl. Vlad Gălăţeanu este hotărât să facă plângere penală împotriva medicului Mircea Săsăran: „Vreau ca măcar oamenii ăştia din Baia-Mare să ştie că acolo nu-i de mers, pentru că nu merg la o clinică de profesionişti“.

DIAGNOSTIC EVZ


Era nevoie de
morfologie fetală

Ce s-a întâmplat


Un cuplu din Zalău acuză un
medic de la un cabinet privat din Baia-Mare că nu le-a spus că vor avea un copil cu malformaţii atât la mână, cât şi la picior. În urma ecografiilor şi a consultaţiilor, părinţii au fost asiguraţi că fătul este perfect sănătos.

Ce se poate face


Medici consultaţi de EVZ spun
că principala vină a doctorului acuzat este că nu a trimis gravida să facă investigaţia de morfologie fetală, în cadrul căreia se urmăreşte şi dezvoltarea degetelor. „Această analiză trebuie făcută de un medic specializat în morfologie fetală“, comentează specialiştii.

Doctorul acuzat în
acest caz, Mircea Săsăran, nu avea pregătirea necesară ca să facă astfel de investigaţie. Nu era nevoie de un ecograf 3D pentru a se depista malformaţiile, era suficient unul 2D, cum s-a folosit, de altfel, în acest caz. „Morfologia adevărată se face cu ecografe 2D“, mai afirmă medicii. Chiar dacă s-ar fi depistat problemele, este puţin probabil să se fi dat aprobarea de efectuare a unui avort terapeutic.

Niciun comentariu: