joi, 10 iulie 2008

Născut fără mîini

Familia Crina şi Ovidiu Călbureanu au cerut Colegiului Medicilor să judece profesionalismul doctorului primar ginecolog Ionela Gambara care nu a descoperit la ecografie, ori a ascuns părinţilor faptul că vor avea un copil cu grave malformaţii la braţe
Bogdan Călbureanu este numele unui băieţel de numai două luni care s-a născut cu o gravă malformaţie la mîini. Practic băieţelul nu are antebraţe şi nici degetele de la mîini complet dezvoltate. Şi asta, deşi mama micuţului s-a îngrijit ca pe tot timpul sarcinii să fie atent monitorizată de medicul specialist ginecolog. Care a asigurat-o, după consultaţii multiple şi ecografii făcute în mai multe rînduri, la cabinetul său privat, că bebeluşul se dezvoltă normal. Medicul specialist nu a reuşit însă să vadă pe ecografii malformaţia gravă a fătului. A lăsat astfel să se nască un copil sortit să fie asistat în permanenţă, care nu va putea niciodată să scrie, să se îmbrace de unul singur sau să se joace ca orice copil normal. Pentru o afecţiune similară descoperită la făt, actriţa Ioana Ghinghină a fost nevoită să recurgă la o întrerupere de sarcină în luna a cincea.

Consultaţie la cabinetul privat

Mama micuţului Bogdan este ea însăşi cadru medical la policlinica Tractorul, fiind asistentă medicală. Cu medicul care a supravegheat sarcina se cunoaştea chiar din policlinică, unde acesta este medic primar specialist în ginecologie. Prima consultaţie la care s-a prezentat Crina Călbureanu, la dr. Ionela Gambara, s-a petrecut în urmă cu zece luni, cînd sarcina avea doar opt săptămîni. Medicul a efectuat un set complet de analize uzuale în astfel de cazuri, iar rezultatele, pentru acea perioadă a sarcinii, au fost normale. Întrucît cabinetul din policlinică al medicului Gambara este foarte solicitat şi destul de aglomerat, viitoarea mămică a primit o ofertă, pe care niciun părinte care se gîndeşte la binele bebeluşului său, nu o poate refuza: consultaţii la cabinetul privat deţinut de dr. Ionela Gambara. „Ni s-a explicat că la acest cabinet privat vom avea parte de ecografii cu un aparat ultramodern şi performant care nu se găseşte în policlinică“, spune mama micului Bogdan.

Neatenţie condamnabilă

„Pe 8 decembrie 2006 am făcut o nouă ecografie la acest cabinet personal al dr. Gambara. Ni s-a spus că sarcina este normală şi ni s-a spus chiar şi sexul copilaşului. Nicio vorbă însă despre vreun fel de malformaţie", povesteşte Crina Călbureanu. În calitate de cadru medical, mama micuţului Bogdan spune că într-o asemenea etapă de dezvoltare a fătului, dacă se poate observa sexul ar fi trebuit să se observe şi o eventuală lipsă a unui fragment osos. „Bebeluşul nu are practic antebraţe şi nici degeţele. Îmi este imposibil să îmi imaginez cum un medic ce are printre competenţe şi interpretarea ecografiei, poate vedea sexul copilului, dar trece cu vederea o malformaţie de o asemenea gravitate“, spune Ovidiu Călbureanu, tatăl bebeluşului.

Nu au primit ultimele fotografii ecografice

Nici la a treia ecografie, care a avut loc la sfîrşitul lunii ianuarie, medicul nu a reuşit să observe că fătul are o malformaţie gravă, iar dezvoltarea braţelor lui este incompletă. Începînd cu această consultaţie, dr. Gambara nu le-a mai înmînat părinţilor fotografiile ecografice, aşa cum făcuse pînă atunci şi aşa cum presupune procedura standard. Fotografiile nu au ajuns la părinţi nici după ultima ecografie, făcută în ultimele săptămîni înainte de naştere. „Nu ştim de ce nu am primit şi acele imagini. Nu ne-a dat nicio explicaţie“, spun părinţii. La fel, fără niciun fel de explicaţii, dr. Ionela Gambara a refuzat să participe la naşterea copilului. „Ni s-a recomandat să mergem pe cezariană, avînd în vedere vîrsta mea. Dar apoi ne-a spus că are gardă doar în 20 aprilie, iar următoarea pe 14 mai, cînd deja depăşeam termenul", spune mama.

Nu şi-a asistat pacienta

Micuţul Bogdan a venit pe lume pe 6 mai, printr-o naştere normală. „Mi s-au rupt membranele. Am sunat-o atunci să vină să asiste naşterea. Nu a răspuns la telefon“, povesteşte Ovidiu Călbureanu, tatăl bebeluşului care bănuieşte că doctorul s-a ferit intenţionat să participe la naştere. „La naştere, în sală s-a constatat malformaţia. Toate cadrele medicale au rămas pur şi simplu stupefiate cînd au văzut bebeluşul. Nu au reuşit să înţeleagă cum de o malformaţie aşa gravă nu a putut fi observată în timp util la ecograf“, spune Crina Călbureanu. Părinţii micuţului Bogdan, care s-au aşteptat să aibă un copil sănătos, s-au trezit dintr-o dată cu un copilaş marcat de viaţă, care, pentru a se apropia puţin de normalitate, va rebui să suporte un lung şir de operaţii.

Fără explicaţii

La cîteva zile după naştere, Ovidiu Călbureanu, tatăl copilului, a vizitat-o la cabinet pe dr. Gambara pentru a-i cere explicaţii. „Soţul meu s-a prezentat la cabinetul medical al doctoriţei Gambara şi i-a cerut explicaţii cu privire la faptul că fiul nostru s-a născut cu un handiscap fizic major la ambele braţe, cerîndu-i şi să motiveze de ce nu s-a prezentat pentru a asista la naştere cum se stabilise anterior. Explicaţia a venit pe un ton iritat. Ne-a spus că dacă am fi aflat despre malformaţie la şase-şapte luni, şocul ar fi fost dublu“, povesteşte Crina Călbureanu. Plîngere la Colegiul Medicilor Încă sub şocul acestei tragedii, părinţii lui Bogdan s-au hotărît să ia măsuri concrete împotriva doctorului care nu a reuşit să vadă malformaţia bebeluşului lor, condamnînd astfel un copilul la o viaţă chinuită. Şi-au luat un avocat şi, pentru început, au depus o plîngere împotriva doctorului Ionela Gambara, la Colegiul Medicilor. Nu îşi pun mari speranţe în această autoritate, mai ales că a trecut termenul legal în care trebuiau să primească un răspuns şi deocamdată nimeni nu a dat niciun semn de viaţă. Soţii Călbureanu au solicitat Colegiului Medicilor să declanşeze o anchetă administrativă şi profesională în urma căreia medicul care a supervizat sarcina să fie tras la răspundere şi sancţionat pentru malpraxis. „Apreciem că tragedia care s-a produs în familia noastră putea fi evitată dacă doamna doctor şi-ar fi exercitat în mod competent profesia, dacă ar fi avut cunoştintele necesare interpretării corecte a testelor ecografice. Ulterior, dar în mod evident mult prea tîrziu, am aflat că în mod frecvent, alţi doctori specialişti recomandă şi efectuează şi alte teste şi analize pentru a monitoriza dezvoltarea normală a fătului şi a depista eventuale malformaţii genetice. (...) Să aveţi în vedere că prin inacţiunea de care a dat dovadă, doamna doctor a produs o gravă încălcare a dreptului la viaţă şi integritate corporală, astfel cum e prevăzut de art. 22 din Constituţia României. Noi susţinem că greşeala doamnei doctor rezidă în neaplicarea unor norme de comportament profesional, pe care un alt profesionist în aceleaşi condiţii le-ar fi aplicat", se arată în plîngerea depusă de soţii Călbureanu la Colegiul Medicilor.

Reclamaţie la OJPC

O altă plîngere făcută de soţii Călbureanu a fost la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Braşov. Ei au reclamat „ecograful-minune“ despre care dr. Ionela Gambara a avut numai cuvinte de laudă şi cu care, de obicei, reuşeşte să le atragă pe viitoarele mămici care vor îngrijire de calitate pe perioada sarcinii. Cei de la OJPC au constatat că acest ecograf „ultraperformant“ a fost primit de fapt, printr-o donaţie, din Belgia, în anul 1997. Deci nici vorbă de aparat „ultimul răcnet“. Pe de altă parte, însă nu există aparate metrologice care să măsoare calitatea sau capacitatea de funcţionare a unui ecograf. O altă neregulă semnalată de familia Călbureanu la OJPC a fost lipsa facturii şi chitanţelor pentru sumele primite de dr. Gambara contra serviciilor prestate. „La început, la primele două consultaţii a fost vorba de 800.000 de lei pentru fiecare şedinţă, apoi un milion. Niciodată însă nu am primit vreo chitanţă pentru aceşti bani", spune Crina Călbureanu. Deşi sînt conştienţi că o acţiune de acest gen nu va schimba nimic pentru bebeluşul lor, părinţii micuţului Bodgan sînt hotărîţi să meargă pînă la capăt cu acţiunea lor. „Ori ştia de malformaţie şi a văzut destul de devreme, dar a preferat să ascundă acest fapt, ori, varianta mai plauzibilă, a văzut tîrziu şi nu a mai avut ce face“, sînt cele două variante la care se gîndesc părinţii. Ei ştiu că nu pot rezolva prea multe acum, însă se gîndesc şi la alţi viitori părinţi care apelează la serviciile doctorului Ionela Gambara, plătind pentru asta bani grei.

În afara malformaţiei, Bogdan este un copil sănătos

Deocamdată, micuţul Bodgan, care, în afara malformaţiilor de la braţe, este un copil absolut normal, este îngrijit cu atenţie de părinţi, ca orice copil de vîrsta lui. Odată ce va creşte însă, pentru a se putea descurca cît de cît de unul singur, va trebui să poarte o serie de proteze. Pînă la vîrsta la care creşterea i se va stopa, Bogdan va trebui să schimbe protezele periodic. „Am făcut o vizită la Bucureşti la doctorul Ciobanu, un medic foarte bun. Ne-a spus că poate fi operat însă asemenea intervenţii sînt foarte traumatizante, atît pentru copil cît şi pentru familie. Şi, în plus, nu garantează că se va putea descurca de unul singur“, spune tatăl copilului. Pînă la un anumit nivel, aceste intervenţii chirurgicale se pot face şi în România, însă, conform specialiştilor, operaţiile ceva mai complexe nu pot fi efectuate decît în străinătate.

„Discut doar cu colegii medici“

Chiar dacă prima reacţie a medicului Ionela Gambara, în faţa tatălui micuţului Bogdan a fost să îşi ceară scuze pentru că nu a asistat naşterea şi pentru că nu a observat din timp malformaţia, acum doctorul este de altă părere. „Nu discut cu nimeni decît prin intermediul avocaţilor. Explicaţii nu dau decît la Colegiul Medicilor. Nota explicativă pe care am depus-o poate fi găsită acolo. Un act medical nu îl discut decît în faţa colegilor mei din Colegiul Medicilor“, a declarat dr. Ionela Gambara în faţa ziariştilor. Colegiul Medicilor s-a întrunit acum trei zile, iar printre cazurile discutate a foast şi cel al familiei Călbureanu. Preşedintele Colegiului, dr. Constantin Cîrstea, a declarat că la nivelul forului pe care îl conduce s-a format o comisie de disciplină care va analiza această plîngere. Plîngerea soţilor Călbureanu este prima de acest fel depusă la Colegiulul Medicilor. Cazul va fi discutat săptămîna viitoare, spune dr. Constantin Cârstea, preşedintele Colegiului Medicilor Braşov. Etica medicală * Codul de deontologie medicală adoptat de Adunarea Generală Naţională a Colegiului Medicilor din România la 6 iunie 1997, prevede, la art. 4, că ,,medicul practician are obligaţia de a-şi exercita profesia conform tuturor regulilor artei şi ştiinţei medicale, în respectul moralei specifice şi al profesiei. În acest scop, în decursul vieţii sale profesionale, medicul nu trebuie să înceteze niciodată să-şi însuşească achiziţiile ştiinţei medicale ca şi deciziile marilor foruri profesionale". Aceste norme de deontologie şi de conduită prevăzute în Codul de deontologie medicală se completează cu dispoziţiile Legii 306/2004 privind exercitarea profesiei de medic şi organizarea şi functionarea Colegiului Medicilor din România, dar şi cu cele ale Jurămîntului lui Hippocrate, cu cele din Declaraţia de la Geneva, cu cele ale Codului internaţional al eticii medicale.

Niciun comentariu: