vineri, 11 iulie 2008

Neglijenta medicala recunoscuta in direct

Medicii de la maternitatea din Focsani incearca sa-si scoata basma curata colegul acuzat ca a schimbat copiii la nastere. Din pacate pentru obstetrician, o colega l-a dat de gol, in direct, la tv, atunci cand a cautat sa-l scuze. Directoarea medicala a spitalului a refacut “filmul” interventiei, dezvaluind posibile greseli medicale.

Specialistii obstetricieni sustin ca fatul ar fi trebuit extras prin cezariana si ca prezenta medicului neonatolog in sala de nasteri era obligatorie.

O familie din Focsani sustine, in baza insemnarilor din actele nasterii, ca fetita lor este in viata, desi medicii spun ca pacienta a nascut un baiat care a murit la nastere, neconcordanta din acte fiind doar o greseala in insemnarile obstetricianului ....Placinta, care a asistat nasterea. In incercarea de a-l disculpa, medicii au oferit indicii despre greselile care au dus la moartea copilului. Astfel, directorul medical al spitalului a relatat ca medicul a luat decizia provocarii nasterii pe cale naturala in momentul in care a sesizat o scadere a pulsului fatului, cauzata de infasurarea cordonului ombilical in jurul gatului copilului. Dupa ce a constatat ca fatul a fost expulzat fara puls, a chemat un neonatolog in sala de nasteri.

Medicii ginecologi si obstetricieni carora le-am solicitat o parere sustin ca, avand o asemenea suspiciune, era riscanta decizia unei nasteri naturale, fiind recomandata nasterea prin cezariana. “In cazul in care inaintea nasterii s-a observat o suferinta fetala intrauterina, este obligatoriu ca fatul sa fie scos de urgenta, prin interventie cezariana”, ne-a declarat prof. Dimitrie Nanu, sef de clinica la Maternitatea Caritas. De asemenea, medicul atrage atentia ca in circumstanta oricarei nasteri, in special in cazul aparitiei unor complicatii, este obligatorie prezenta unui neonatolog in sala de nasteri. “In cazul oricarei nasteri este obligatoriu ca neonatologul sa fie prezent in momentul aparitiei copilului, pentru a asigura reanimarea acestuia”, ne-a mai precizat prof. Nanu. In legatura cu acest aspect, declaratiile directorului medical al maternitatii din Focsani incrimineaza echipa medicala care a asistat nasterea pacientei Corina Nastasa. “Pacienta a nascut un copil mort, dupa care medicul a solicitat de urgenta interventia medicului specialist de la sectia nou-nascuti, precum si a medicului de la terapie intensiva, pentru a incerca resuscitarea copilului”, a declarat Doina Carteleanu, directorul medical al Spitalului Sf. Pantelimon din Focsani. Din aceste decaratii reiese ca, in momentul nasterii, neonatologul nu era prezent pentru a efectua manevre necesare resuscitarii copilului. “Nu se stie inca daca exista vreo culpa medicala in acest caz, Colegiul Medicilor de la Focsani va ancheta detaliile nasterii. Vor stabili daca ar fi fost de preferat o interventie cezariana, daca aceasta ar fi crescut sansele de supravietuire ale fatului, precum si circumstantele mortii copilului si ale competarii necorespunzatoare a actelor doveditoare ale nasterii”, ne-a declarat Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului National al Medicilor.

Niciun comentariu: