vineri, 30 ianuarie 2009

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Galaţi ţine secret verdictul în cazul morţii unui copil

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Galaţi a luat o decizie în cazul anestezistului învinuit de moartea unui copil de cinci ani, însă refuză să o facă publică, transmite corespondentul NewsIn.

Surse din interiorul Colegiului Medicilor de la Galaţi au declarat astăzi, corespondentului NewsIn, că membrii Comisiei de Disciplină au luat o decizie în cazul medicului anestezist Pantelie Nicolcescu, învinuit pentru moartea unui băieţel de cinci ani, Justin Mihnea Nicolau, care a decedat în mai 2007, în timpul unei operaţii de hernie. Deşi a confirmat pronunţarea verdictului, preşedintele Comisiei de Disciplină, dr. Mihai Debita, nu a vrut să dezvăluie care este acesta.
"Textul hotărârii nu a fost încă redactat, ca atare nu am voie să spun nimic", a declarat, astăzi, dr. Mihai Debita. El a precizat că este posibil ca verdictul comisiei să poată fi dat publicităţii peste o săptămână.

Contactat telefonic, bunicul lui Justin, Tudorel Nicolau, a spus că nici familia nu a fost informată cu privire la decizia luată de Comisia de Disciplină. "Nu ştim nimic. Eu unul nu mai am cuvinte să mă exprim cu privire la modul în care nişte oameni nu se achită de obligaţiile pe care le au", a declarat, astăzi, Tudorel Nicolau.

Într-un caz similar, cel al unei fetiţe de cinci ani şi două luni, Iulia Valentina Irimiea, care a murit în timpul unei operaţii de apendicită desfăşurată în martie 2007 sub supravegherea aceluiaşi anestezist, Pantelie Nicolcescu, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor a stabilit anul trecut că medicul nu are nicio vină pentru decesul fetiţei.

Revenind la cazul lui Justin Nicolau, zilele trecute, familia băiatului i-a cerut ministrului Sănătăţii să urgenteze ancheta nefinalizată din 2007, arătând că scandalul medical de la Slatina s-a putut rezolva în doar câteva zile. Justin Mihnea Nicolau, în vârstă de cinci ani, a decedat pe 23 mai 2007 la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din Galaţi, în timpul unei operaţii de hernie inghinală, iar medicii au invocat o bronhopneumonie care ar fi complicat fatal operaţia.

Părinţii băiatului l-au făcut responsabil de moartea fiului lor pe anestezistul Pantelie Nicolcescu, împotriva căruia au şi depus plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru de ucidere din culpă, neglijenţă în serviciu şi fals intelectual prin modificarea fişelor medicale.

După cercetări extinse, în timpul cărora s-a procedat şi la deshumarea trupului băieţelului, procurorii au disjuns cauza. Un dosar, cel în care medicul anestezist era învinuit de ucidere din culpă, a fost finalizat anul trecut, cu soluţia de scoatere de sub urmărire penală a dr. Pantelie Nicolcescu. Părinţii lui Justin au făcut plângere împotriva rezoluţiei, iar dosarul a ajuns în instanţă.

Celălalt dosar, în care anestezistul era învinuit de fals, a fost retrimis la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie pentru efectuarea unei expertize grafologice şi pentru audierea mai multor persoane cu privire la completarea fişelor de internare şi de preanestezie.

Nici ancheta declanşată de autorităţile medicale nu s-a finalizat, Comisia de Malpraxis a Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică motivând că nu are expert în reanimare pentru a putea finaliza cercetările.

Anestezistul Pantelie Nicolcescu a mai fost cercetat pentru moartea unui copil. Este vorba de Iulia Valentina Irimiea, în vârstă de 5 ani şi 2 luni, din comuna gălăţeană Cudalbi, care a murit pe 31 martie 2007, cu mai puţin de o lună înaintea lui Justin Nicolau. Fetiţa fusese internată la Spitalul de Pediatrie din Galaţi pentru a fi operată de apendicită, fiind sub supravegherea aceluiaşi dr. Pantelie Nicolcescu. Ea nu s-a mai trezit, însă, din anestezie.

La fel ca şi în cazul lui Justin, cadrele medicale au invocat apariţia unor complicaţii pe fondul unei bronhopneumonii, pentru a explica decesul. Mama fetiţei, Lenuţa Irimiea, a sesizat Parchetul şi autorităţile medicale.

Colegiul Medicilor a hotărât, anul trecut, că anestezistul nu este vinovat de moartea fetiţei. În ce priveşte ancheta Parchetului, anul trecut s-a decis neînceperea urmăririi penale a medicului, deşi Institutul de Medicină Legală Iaşi a arătat că motivele decesului sunt diferite faţă de cele consemnate în foaia medicală de observaţie, fapt recunoscut şi de procurori.

Dr. Pantelie Nicolcescu a fost conferenţiar la Facultatea de Medicină din Galaţi şi a lucrat ca anestezist la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din oraş. În toamna lui 2007, după deschiderea celor două anchete pe numele său, s-a mutat la Sibiu.

Sursa: http://www.realitatea.net/comisia-de-disciplina-a-colegiului-medicilor-galati-tine-secret-verdictul-in-cazul-mortii-unui-copil_447416.html

Niciun comentariu: