luni, 26 ianuarie 2009

A plouat cu sanctiuni dure pentru medicii care au lasat un om sa moara!

A plouat cu sanctiuni si desfaceri de contracte de munca vineri noapte la Slatina, dupa ce ministrul sanatatii si subsecretarul de stat Raed Arafat au descins la Spitalul Judetean de Urgenta, unde un om a murit plimbat intre sectii.



Luati la rost de comisia de ancheta, medicii care l-au pasat pe bolnav de la unul la altul pana si-a dat sufletul si-au sustinut deciziile cu inversunare, considerand ca au actionat ca la carte.

Cornel Fulga a fost primul doctor care l-a vazut pe bolnav. Preluat de un echipaj al Ambulantei din casa lui din Draganesti, barbatul a fost dus initial la o clinica din oras, unde nu era niciun doctor. Asistenta a hotarat sa il aduca la Slatina. Aici, cei de la urgente l-au expediat la spitalul de boli cronice, unde bietul om s-a lovit de un nou refuz.

Echipajul de la Ambulanta nu se lasa. Asistenta decide sa il duca iar la Urgente, unde acelasi medic a scapat din nou de om si l-a trimis la boli interne.

Intre timp, cei din spital ii gasesc pacientului adeverinta de asigurat si il trimit, pentru a doua oara, la boli cronice, unde nu fusese primit pentru ca nu o avea. Desi, spun martorii, ii era tot mai rau, n-a fost acceptat la Urgente, pentru ca nu i s-au facut suficiente investigatii. Acela a fost momentul in care suferindul n-a mai rezistat.

In miez de noapte, la acelasi spital, a venit si ministrul sanatatii, pe care angajatii au incercat sa il impresioneze.

Concluzia? O asistenta si cinci medici si-au pierdut locul de munca. Printre ei se afla directorul spitalului si seful sectiei boli interne. Alte sase asistente s-au ales cu o sanctiune de 10% din salariul pe trei luni.

La ei se adauga directorul Autoritatii de Sanatate Publica Olt si managerul spitalului, iar alte cadre au primit sanctiuni disciplinare.

Ministrul sanatatii a criticat si blandetea sanctiunilor primite initial de cei gasiti vinovati: "Viata unui om nu valoreaza doar 10% din salariul unui medic", a spus el.

Asistenta de pe salvare a fost singura despre care comisia de ancheta spune ca actionat corect.

Sanctiunile au fost drastice, pentru ca nu este prima oara cand aici se intampla asa ceva.

In martie 2008, un copil de un an si jumatate cu arsuri a fost plimbat aproape o ora intre sectii, fara sa primeasca ajutor. In august 2008, un medic de la ortopedie a fost reclamat ca a folosit, intr-o interventie chirurgicala, un cleste de taiat sarma.

Pana la rezolvarea problemelor si instalarea unei noi conduceri, Unitatea Primire Urgente de la Slatina a fost trecuta in subordinea celei de la Craiova.

Niciun comentariu: