Ieri dimineaţă, Robert Dragomir, tatăl nou-născutului căruia medicii de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” nu au reuşit să îi diagnosticheze şi să îi trateze o fractură de femur, suferită pe durata internării, a depus plângeri atât la Direcţia Judeţeană pentru Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, cât şi la filiala locală a Colegiului Medicilor.
Vizibil îndurerat şi obosit după zilele în care a fost nevoit să îşi vadă fiul suferind îngrozitor, Robert Dragomir promite că va merge până în pânzele albe pentru a-şi căuta dreptatea. Mai ales că, din primele luări de poziţie, preşedintele Colegiului Medicilor, prof. univ. dr. Dumitru Cristea, înclină mai degrabă spre ipoteza unei greşeli medicale, decât spre cea de malpraxis.
Ca să înţelegeţi mai bine, greşeala medicală poate fi considerată neglijenţă, pe când malpraxisul este bine stipulat într-o lege care prevede clar răspunderea personalului medical şi consecinţele ei. Oricum, linia care le desparte e greu de trasat.
Tatăl bebeluşului susţine că va depune şi o a doua plângere la Colegiului Medicilor, solicitând să fie anchetată şi varianta malpraxis-ului, plângere formulată, potrivit acestuia, „împotriva medicilor neonatologi, dr. Iulia Negrea şi dr. Georgeta Mitrea, care au răspuns efectiv de soarta copilului în cele şapte zile de spitalizare”. Tot împotriva celor două doctoriţe, bărbatul se pregăteşte să înainteze, în zilele următoare, şi o plângere penală.
Toate aceste noi demersuri vor veni în completarea celor de luni, prin intermediul cărora tatăl nou-născutului externat cu toate semnele evidente de suferinţă, a reclamat deja o eroare de diagnostic, dar şi conduita terapeutică nepotrivită. Robert Dragomir mai spune că este prea devreme să se gândească la despăgubiri şi că, deocamdată, nu vrea decât să îşi vadă copilul sănătos.
E prea târziu pentru scuze!
„Am discutat cu preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi, cu domnul dr. Dumitru Cristea, care mi-a spus că suntem îndreptăţiţi să facem toate aceste demersuri. Am fost întrebaţi apoi dacă scuzele celor responsabili ar fi suficiente ? Răspunsul meu este că nu. Aceste scuze s-ar fi impus mult mai devreme, acum sunt inutile”, a declarat Robert Dragomir.
În schimb, numele medicului ginecolog care l-a adus pe lume pe copilul Eduard Ionuţ nu face obiectul niciunei sesizări din partea tatălui. Robert Dragomir afirmă că ginecologul Jean Ciubotaru a făcut un gest demn de apreciat: i-a promis că va suporta consecinţele, dacă ancheta va demonstra că el se face vinovat de calvarul prin care trece nou-născutul.
Este dreptul părinţilor să acţioneze, dar concluziile medicale nu sunt la îndemâna lor, aşa că vom vedea rezultatele anchetei. Mai ales că, tot la Galaţi, la spitalul Sf. Ioan, copilul a fost corect diagnosticat.
Trei medici, acelaşi diagnostic greşit
Preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, prof dr. Dumitru Cristea a spus că deşi investigaţiile în acest caz sunt în curs, este prea devreme să se pronunţe asupra cauzelor şi momentului exact în care s-a produs fractura. Întrebat, însă, de ce medicii implicaţi în scandal refuză să dea ochii cu presa, dr. Cristea a declarat că aceştia sunt „încă puţintel şocaţi de ceea ce se întâmplă”.
„Totuşi, a continuat preşedintele Colegiului Medicilor, am stat de vorbă cu dânşii şi mi-au explicat pe îndelete tot ceea ce s-a întâmplat. Au fost circumstanţe atenuante. Exact la piciorul la care s-a produs fractura s-a făcut şi o injecţie şi s-a produs un edem.
Toţi cei trei medici care au văzut acest caz au considerat că suferinţa era din cauza edemului. În plus, copilul nu avea o simptomatologie clară, era puţin agitat, dar nu avea nişte semne clare că acolo ar fi o fractură. Eu consider că singurul lucru pe care aş putea să-l imput, puţin, colegilor de la Neonatologie, este faptul că poate au privit cu oarecare neglijenţă acest caz”, a apreciat dr. Cristea, care punea eroarea şi pe seama supraaglomeraţiei secţiei şi penuriei de specialişti, doi medici la optzeci de paturi…
Directorul adjunct al DJSP Galaţi, dr. Costinela Georgescu, a apreciat că, astăzi, în jurul prânzului, Ministerul Sănătăţii ar putea da publicităţii un prim set de concluzii în acest caz.
Sursa: http://www.viata-libera.ro/articol-Dreptate_in_numele_fiului____2.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu