luni, 7 decembrie 2009

PROIECT de LEGE a MALPRAXISULUI

07/12/2009
destinatar: Parlamentul si Presedintia Romaniei, Ministerul Sanatatii, Parlamentul European

In Romania, cazurile de malpraxis raman doar o lupta utopica a victimelor impotriva sistemului medical, in conditiile in care, cu toate ca numarul acestora este in continua crestere, solutionarea lor nu se finalizeaza niciodata. Si asta in principal din cauza lipsei unei legislatii in domeniu. Pana in momentul de fata, in tara noastra nu s-a decis sau votat o Legea a malpraxisului, ea fiind inca in stadiul de proiect. Copiii nostri, nenorociti pe viata sau omorati de greselile medicilor sau cadrelor medicale, membrii familiilor nostre care sufera marcati pe viata de cei care trebuiau sa-i salveze sau sa-i vindece, raman singurii preocupati de stabilirea vinovatilor.
Ajutati-ne sa ajutam sistemul si sa ne ferim pe viitor sa cadem prada greselilor medicale! Pana cand nu vor exista sanctiuni reale si clare, pe masura greselilor cadrelor medicale, malpraxisurile vor fi produse in continuare cu nonsalanta din cauza neglijentei, a superficialitatii si a nerespectarii protocoalelor medicale...

1. In desfasurarea actului medical, deciziile medicului si personalului medical sa fie in conformitate cu protocoalele medicale in vigoare, in cazuri de urgenta pacienul fiind informat de catre cadrele medicale in legatura cu acestea, acolo unde se impune aplicarea lor.
2. Unitatea medicala unde s-a produs greseala medicala si ai carei angajati sunt vinovatii, sa acorde tot sprijinul necesar ingrijirii si investigatiilor medicale necesare in cazul pacientului victima, sa informeze promt si corect familia sau apartinatorii legali cu privire la starea victimei si sa asigure mijloacele necesare de ingrijire si transport a pacientului, de la un spital la altul, cu dotarile corespunzatoare si necesare, dupa caz, pe parcursului perioadei de spitalizare in unitatea respectiva, pana la ajungerea pacientului la domiciliu, sau prin transfer, la un alt spital.
3. Unitatea medicala in care se afla victima, sa desemneze personal specializat care sa acorde ingrijire medicala si atentie permanenta pacientului victima, acesta beneficiind neconditionat de toate tratamentele, aparatura si necesarul medical corespunzator.
4. In salile de operatii, in reanimare si in pretravaliu sa existe camere de supravegere video, care sa supravegheze permanent activitatea medicala din interiorul lor, iar inregistrarile sa fie pastrate 3 luni.
5. Procuratura si Min. Sanatatii sa se autosesizeze in cazurile de malpraxis imediat dupa comiterea lor si sa declanseze anchete cu privire la conditiile si cauzele producerii greselii medicale, indreptata impotriva cadrelor medicale implicate direct si colateral.
6. Pe parcursul anchetei, persoanele implicate direct sa aiba suspendata activitatea, pana la finalizarea anchetei. Dupa ce se dovedeste vinovatia si se stabilesc sanctiunile pentru persoana/ persoanele in cauza, activitatea sa ramana suspendata pana la decizia instantelor de judecata.
7. Victimele greselilor medicale sa primeasca din partea statului roman, prin Min Sanatatii, dintr-un fond special alocat cazurilor de malpraxis, sumele de bani necesare tratamentelor medicale si aparaturii, in vederea stabilizarii starii de sanatate a persoanei afectate si a recuperarii acesteia.
8. Sumele aferente sa fie alocate ca urmare a deciziei unei comisii medicale formata din cel puin 3 si cel mult 5 membri specialisti in domeniul medical in care se incadreaza afectiunea persoanei, de la caz la caz.
9. Comisiei sa fie supusa spre analiza toata documentatia medicala din care sa rezulte cauzele producerii afectiunii, scrisori medicale emise de medicul curant de specialitate care sa contina diagnosticul si opinia cu privire la mijloacele de recuperare sau vindecare a pacientului.
10. In cazurile de suferinta sau handicap grave, ca urmare a culpei medicale, sumele alocate sa acopere costurile aferente tratamentului in strainatate, in cazul in care pentru problema respectiva nu exista mijloace de rezolvare in Romania.
11. In cazurile minorilor care au nevoie de operatii si tratamente in strainatate, statul sa suporte costurile de transport atat pentru minor, cat si pentru apartinatorul legal, mama sau tatal copilului.
12. Sumele alocate acestor cazuri, din fondurile unui buget pentru malpraxis, al Ministerului Sanatatii sau a organizatiilor de stat pentru protectia sociala, sa fie recuperate in toatalitate de la vinovatii care au comis malpraxisul.
13. Min Sanatatii sa dea in judecata medicul sau cadrele medicale care au comis greseala medicala, pentru nerespecatarea atributiilor de serviciu si a protocoalelor medicale, persone de la care sa-si recupereze pe cale juridica, prejudiciul creat prin alocarea sumelor pentru victime.
14. Moartea pacientului din cauza greselilor medicale este considerata si moartea care survine ulterior actului medical gresit, chiar daca asta are loc la maxim 6 luni de la data interventiei cauzatoare de moarte.
15. In cazul decesului pacientului, instanta sa se autosesizeze in aceasta privinta si sa dispuna inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor implicate in producere mortii pacientului.
16. Culpa medicala in cazul decesului va fi sustinuta neaparat de rezultatele autopsiei. La nevoie, rezultatul autopsiei va fi decis impreuna cu un legist- parte, ales de familie au apartinatorii legali ai decedatului.
17. Ancheta desfasura in privinta actului medical sa fie efectuata de o comisie de specialitate alcaluita din medici specialisti desemnati de Ministerul Sanatatii si experti legisti desemnati si agreati de Ministerul Justitiei.
18. Organele de decizie in cazul anchetelor sa nu implice decat 1 membru al Colegiului Medicilor.
19. La efectuarea anchetei si expertizei medicale sa contribuie declaratia pacientului victima sau a apartinatorului legal, in cazul in care acesta este implicat direct, ca in cazul gravidelor care au nascut, iar copiii sunt victme ale malpraxisului.
20. Decizia Comisiei care ancheteaza cazul de malpraxis poate fi contestata pe cale juridica de oricare dintre parti, in termen de 30 de zile.

Petitia se poate semna aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/proiect_de_lege_a_malpraxisului-p68394055.html

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

"V-am ars copilul pentru ca l-am uitat in incubator!"

Aceste cuvinte halucinante le-au auzit sambata dimineata parintii unui copilas de numai trei zile. Bebelusul are arsuri profunde pe 20 % din suprafata corpului.

Se pare ca a fost lasat nesupravegheat de asistentele de la Maternitatea Bucur si s-a ars de marginea incinsa a incubatorului.

Parintii baietelului spun ca asistentele l-au pus pe micut in incubator pentru ca facuse icter.

In astfel de cazuri copilul trebuie sa stea sub o lumina speciala, maxim 16 ore pe zi, in ture de cate 3-4 ore. Nou- nascutul trebuie plasat sub lampa la aproximativ 50 de cm, cu ochii si organele genitale protejate. De asemenea, pozitia lui trebuie schimbata la fiecare doua ore. In plus, nu se stie daca nou-nascutul nu avea de o parte si de alta rulouri de scutece, ca sa-l protejeze de peretii incinsi.

De dimineata parintii au aflat de la doctori ca bebelusul a suferit arsuri si ca a fost dus la spitalul de copii "Grigore Alexandrescu".

Doctorii de la "Grigore Alexandrescu" spun ca micutul are arsuri de contact. Asta inseamna ca s-a ars pentru ca s-a atins de peretii incinsi ai incubatorului. Baietelul se afla la reanimare si lupta sa supravietuiasca.

La Maternitatea Bucur conducerea a inceput o ancheta care vizeaza trei asistente de pe neonatologie si medicul de garda.

Se iau in calcul mai multe variante. Fie asistentele din tura de noapte au reglat prost temperatura incubatorului, fie au uitat copilul acolo mai mult timp. Asa ca peretii incubatorului s-au incins, iar bebelusul nesupravegheat s-a miscat catre marginea incinsa.

Parintii copilului spun ca vor da asistentele si maternitatea in judecata pentru neglijenta. In plus vor face plangere la Ordinul Asistentelor si la Colegiul Medicilor.

In cazul in care bebelusul nu supravietuieste, cadrele medicale pot fi acuzate de ucidere din culpa.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/v-am-ars-copilul-pentru-l-am-uitat-in-incubator.html

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Un medic acuzat de malpraxis de către părinţii unei fetiţe care a murit, sanctionat cu mustrare

Colegiul Medicilor Braşov l-a sancţionat cu mustrare pe medicul de la Spitalul de Pediatrie din Braşov acuzat de malpraxis de către părinţii unei fetiţe de 6 ani. Micuta a murit, în luna august, din cauza unui chist, după ce operaţia la care urma să fie supusă copila a fost amânată. Potrivit preşedintelui Comisiei de Disciplină a Colegiului medicilor Braşov, dr. Alexandru Bălescu, comisia a finalizat ancheta în cazul medicului chirurg Şerban Constantin de la Spitalul de Pediatrie Braşov, acuzat că a trimis-o acasă pe fetiţă, deşi starea acesteia era gravă. Astfel, Colegiul Medicilor a stabilit că doctorul şi-a făcut datoria şi nu a greşit din punct de vedere medical, tratamentul cu medicamente care i-a fost administrat copilei fiind cel recomandat. Medicul a fost sancţionat cu mustrare fiindcă i-a permis fetiţei să părăsească spitalul. "S-a demarat o anchetă în cazul Sorinei Costea, de 6 ani. Boala fetiţei avea o evoluţie cronică în timp. În urma anchetei, s-a observat faptul că medicul i-a dat drumul acasă pacientei, ceea ce nu trebuia să facă. Medicul a fost sancţionat cu mustrare pentru că i-a dat voie să părăsească spitalul. Medicul nu a fost sancţionat pentru o greşeală profesională, ci pentru o greşeală administrativă“, a declarat dr. Alexandru Bălescu. Totodata, acesta a explicat că ruptura chistului care a dus la şocul anafilactic putea interveni oricând, fie în spital sau pe masa de operaţie, precizând că ţesutul hepatic al fetiţiei nu era suficient dezvoltat astfel încât să susţină un chist de asemenea dimensiuni. Preşedintele comisiei a precizat că, potrivit legii, familia Costea poate contesta decizia în 15 zile. La rândul lor, părinţii Sorinei au declarat că deocamdată nu au luat o decizie în acest sens, aşteptând şi răspunsul Poliţiei. Aceştia au precizat că, în luna august, au depus o plângere la Poliţie că i-au dat mită medicului pentru a avea grijă de fetiţă. La începutul lunii august, Sorina Costea, de 6 ani, din Braşov, a murit după ce operaţia de eliminare a două chisturi hidatice hepatice, la care fusese programată, a fost amânată de medicul chirurg, care i-a prescris în schimb un tratament. Medicii Spitalului de Pediatrie Braşov, unde era internată fetiţa, le-au dat voie părinţilor să îşi ia copilul acasă în weekend şi urma să revină la spital în 2 august pentru a fi pregătită pentru intervenţia chirurgicală reprogramată pentru 3 august. Copilul a murit în 31 iulie, în drum spre spital, din cauza unui chist care s-a spart. Părinţii l-au acuzat pe medicul chirurg de moartea fetei din cauză că a amânat operaţia şi au făcut plângere la Poliţie şi la Colegiul Medicilor.

Sursa: http://www.gardianul.ro/Un-medic-acuzat-de-malpraxis-de-c%C4%83tre-p%C4%83rin%C5%A3ii-unei-feti%C5%A3e-care-a-murit,-sanctionat-cu-mustrare--s147701.html

duminică, 11 octombrie 2009

Naum Ciomu cere instanţei să i se permită să practice din nou medicina

Naum Ciomu, medicul condamnat în 2007 pentru malpraxis, cere Tribunalului Bucureşti să anuleze decizia Colegiului Medicilor Bucureşti prin care i s-a interzis să practice medicina, susţinând că prin sentinţa dată în cazul său are interdicţie să practice chirurgia urologică, nu medicina "în general".



Astfel, medicul Ciomu a depus pe 25 mai, la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti, o acţiune împotriva Colegiului Medicilor Bucureşti (CMB), în care cere instanţei să anuleze decizia instituşiei din 30 ianuarie 2009, prin care i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului şi, implicit, dreptul de a practica medicina.

Potrivit deciziei CMB, contestată de Ciomu, acestuia i s-a retras calitatea de membru al Colegiului şi, implicit, dreptul de a practica medicina, pe baza sentinţei penale numărul 31 din 9 ianuarie 2007, a Judecătoriei Sectorului 5, potrivit căreia s-a luat faţă de medic "măsura de siguranţă a interzicerii de a ocupa profesia de medic primar chirurg urolog".

În acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, Naum Ciomu susţine că decizia CMB excede sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Sectorului 5 şi rămasă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti, deoarece "instanţa a luat măsura de siguranţă a interzicerii exercitării activităţii de chirugie urologică, nu a profesiei de medic, cum greşit a reţinut Colegiul Medicilor".

Naum Ciomu susţine că, după ce i-a fost comunicată decizia din ianuarie a CMB, a făcut în luna martie o contestaţie prin care a solicitat atât motivarea, cât şi anularea respectivei decizii, pe motiv că este ilegală.

Fiind nemulţumit de răspunsul primit de la Colegiu, a făcut o a doua contestaţie, la care nu a primit răspuns până în momentul înaintării acţiunii din instanţă. Mai mult, susţine medicul, Colegiul nu a respectat procedurile în vigoare în ceea ce priveşte emiterea de acte administrative, deoarece nu i-a permis să atace, la Comisia Superioară de Disciplină, decizia din 30 ianuarie.

De asemenea, se mai arată în ac?iune, Colegiul Medicilor Bucuresti a comunicat decizia luată în cazul său către spitalul unde este angajat fără a astepta împlinirea termenul de 15 zile, prevăzut de Statutul si Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din România, timp în care hotărârea putea fi contestată.

De cealaltă parte, la primul termen al procesului, reprezentantii CMB au depus o întâmpinare, în care arată că institutia nu are obligatia legală de a interpreta decizia luată în cazul medicului Ciomu. Mai mult, reprezentantii Colegiului au invocat exceptia prematuritătii actiunii depuse de către Ciomu, pe motiv că acesta trebuia să se adreseze initial institutiei, cu o cerere de revocare a deciziei contestate, si abia apoi instantei.

Procesul urmează să fie reluat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti pe 28 octombrie.

Doctorul Naum Ciomu a fost condamnat, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din 10 noiembrie 2008, la un an cu suspendare pentru vătămare corporală şi la plata sumei de 500.000 de euro daune morale, în solidar cu Spitalul Panduri din Capitală.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este prima decizie definitivă a unei instanţe din România în cazul unui medic acuzat de malpraxis.

Sursa: http://www.realitatea.net/naum-ciomu-cere-instantei-sa-i-se-permita-sa-practice-din-nou-medicina--cum-comentati_638187.html

Şeful Colegiului Medicilor amendat într-un proces de malpraxis

Profesorul Vasile Astărăstoaie a primit 5.000 de lei amendă

ribunalul Bucureşti a dispus amendarea şefului Colegiului Medicilor din România (CMR), întrucât nu a transmis un document solicitat de judecător în procesul de malpraxis al medicului Traian Ursu.

Judecătorul Dorel Matei solicitase încă din 16 iulie o adresă prin care Colegiul Medicilor să precizeze dacă medicul Ursu a mai realizat acelaşi tip de operaţie pentru care este judecat.
Colegiului Medicilor din România nu a răspuns la solicitarea instanţei, astfel încât judecătorul a decis amendarea cu 5.000 de lei a preşedintelui acestei instituţii.
Tribunalul Bucureşti judecă apelul medicului Traian Ursu.
La începutul anului, doctorul Traian Romeo Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor, a fost condamnat, de către Judecătoria sectorului 2, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi la plata unor daune de 500.000 de euro pentru vătămare corporală din culpă a lui Dan Dragomir (35 de ani), în cadrul unei operaţii de hernie de disc.

Sursa: http://www.click.ro/actualitate/din_tara/amenda-medic-proces_0_826117426.html

miercuri, 7 octombrie 2009

Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor

Cele 14 drepturi definite de Carta pacientului sunt :

1. DREPTUL LA MĂSURI PREVENTIVE :

Fiecare individ are dreptul la servicii adecvate pentru a preîntâmpina apariţia
îmbolnăvirilor. Serviciile de sănătate au obligaţia de a urmări acest obiectiv prin
ridicarea gradului de informare a publicului şi efectuarea procedurilor de prevenţie la intervale regulate şi în mod gratuit, pentru diferite grupuri de populaţie cu risc crescut şi prin asigurarea accesului tuturor la rezultatele cercetării ştiinţifice şi inovaţiilor tehnologice.

2. ACCESIBILITATE :

Fiecare individ are dreptul la servicii de sănătate. Serviciile de sănătate trebuie să asigure acces egal tuturor, fără discriminări legate de resurse financiare, domiciliu, tip de boală sau timp.

3. INFORMARE CORECTĂ :

Fiecare individ are dreptul să primească toate informaţiile referitoare la starea de sănătate, la serviciile de sănătate şi cum să le folosească precum şi tot ce-i poate oferi cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică. Profesioniştii şi toţi
furnizorii de îngrijiri de sănătate trebuie să ofere o informare personalizată pacientului, adaptat în special particularităţilor religioase, etnice şi lingvistice. Aceste informaţii trebuie să fie făcute uşor accesibile înlăturând obstacolele birocratice, educând furnizorii de sănătate, pregătind şi distribuind materiale informative. Pacientul are dreptul să-şi vadă dosarul medical, să fotocopieze, să pună întrebări şi de a se corecta eventualele greşeli. Un bolnav internat are dreptul la o informare continuă şi detaliată, care poate fi garantată eventual de un « tutore ». Fiecare individ are dreptul la acces direct la informare asupra cercetărilor ştiintifice, farmaceutice şi inovaţii tehnologice, fie din resurse publice, fie private, daca aceasta îndeplineşte criteriile de corectitudine şi transparenţă.

4. CONSIMŢĂMÂNT INFORMAT :

Fiecare individ are dreptul la toate informaţiile care îi pot permite să participe activ în luarea deciziilor referitoare la sănătatea proprie ;această informare este o condiţie prealabilă oricărei proceduri sau tratament, inclusiv participarea la o cercetare ştiinţifică. Furnizorii de sănătate trebuie să ofere pacientului toate informaţiile referitoare la tratamentul sau operaţia care urmează să fie făcute, inclusiv asupra riscurilor asociate, efectelor secundare şi alternativele existente. Această informare trebuie făcută cu suficient timp înainte (cel putin 24 h) şi într-un limbaj accesibil, pentru a permite participarea activă a pacientului la luarea deciziei. Bolnavul are dreptul să refuze un tratament sau o intervenţie medicală sau să-şi schimbe opţiunea în cursul tratamentului.

5. ALEGEREA LIBERĂ :

Fiecare pacient este liber să opteze între diferite alternative
terapeutice sau între profesionişti/medici, pe baza unei informări corecte. Serviciile de sănătate au obligaţia de a garanta acest drept, oferind pacientului informaţii asupra diferitelor centre sau medici capabili să asigure un anumit tip de tratament şi rezultatele obţinute precum şi înlăturarea obstacolelor care ar putea limita exercitarea acestui drept.

6. RESPECTUL INTIMITĂŢII ŞI CONFIDENŢIALITATEA :

Fiecare individ are dreptul ca orice informaţie personală referitoare la starea lui de sănătatea şi eventuale proceduri diagnostice şi terapeutice, să rămână confidenţiale, precum şi intimitatea lui să fie protejată în
timpul efectuării acestora.

7. RESPECT PENTRU TIMPUL PACIENTULUI :

Fiecare individ are dreptul să primească tratamentul de care are nevoie, într-o anumită perioadă de timp, în funcţie de gradul de urgenţă al bolii.
Serviciile de sănătate trebuie să garanteze pentru fiecare accesul la serviciile de care are nevoie şi când aceasta nu se poate face, includerea imediată a bolnavului pe liste de aşteptare, care, la cererea acestuia, pot fi consultate cu condiţia respectării dreptului la confidenţialitate.

8. RESPECTAREA STANDARDELOR DE CALITATE :

Fiecare pacient are dreptul să acceadă la servicii de calitate ridicată pe baza specializării şi respectării unor standarde precise. Aceste standarde trebuie precizate de organizaţii profesionale revăzute şi reevaluate periodic.

9. SIGURANŢĂ :
Fiecare pacient are dreptul să fie protejat împotriva unor eventuale
accidente sau leziuni produse de proasta funcţionare a serviciilor de sănătate,
malpractică medicală şi greşeli, şi trebuie să i se asigure dreptul la acces la servicii şi tratamente care îndeplinesc standardele de siguranţă. Garantarea acestor drepturi impune spitalelor şi tuturor serviciilor de sănătate să asigure condiţii optime de funcţionare a aparaturii, iar operatorii respectivi să fie pregătiţi în mod
corespunzător. Diferiţii profesionişti medicali au responsabilitatea reală a
siguranţei tuturor fazelor şi elementelor tratamentelor aplicate şi totodată obligaţia de a avea o educaţie/formare medicală continuă, care să le permită evitarea
erorilor. Personalul medical care a informat superiorii asupra unor riscuri posibile, sunt protejaţi faţă de posibilele consecinţe adverse.

10. INOVAŢIE :
Pacientul are dreptul la proceduri noi de diagnostic şi tratament, în
concordanţă cu standardele internaţionale şi fără constrângeri de natură economică sau financiară. Serviciile de sănătate au datoria de a promova şi susţine cercetarea
biomedicală şi rezultatele cercetării să fie făcute cunoscute publicului larg.

11. EVITAREA SUFERINŢEI ŞI DURERII CARE NU SUNT JUSTIFICATE :
Serviciile de sănătate trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a evita producerea unor suferinţe sau dureri nejustificate cum sunt oferta pentru tratamente paliative şi simplificarea accesului la aceste servicii.

12. TRATAMENT PERSONALIZAT :

Pacientul are dreptul la programe de diagnostic şi tratament adaptate cerinţelor
individuale, în care criteriile economice nu trebuie să prevaleze asupra dreptului de
îngrijire.

13. DREPTUL DE-A MANIFESTA NEMULŢUMIREA :
Pacientul are dreptul să se plângă oricând a suferit un prejudiciu sau o leziune în mod nejustificat, precum şi dreptul de a cere explicaţii. Serviciile desănătate trebuie să prevaleze exercitarea acestui drept prin oferirea de informaţiiasupra drepturilor pacientului care să-i permită să recunoască violarea lor şi săformuleze eventuala plângere/reclamaţie.
Această reclamaţie trebuie să fie urmată,într-o rezonabilă perioadă de timp, de un
răspuns detaliat din partea autorităţilor sanitare responsabile.

14. DREPTUL DE A FI COMPENSAT :

Pacientul are dreptul de a primi o compensaţie suficientă, într-o perioadă
rezonabilă de timp, întotdeauna când a avut de suferit fizic, moral sau psihologic din partea unui serviciu de sănătate, indiferent de cauză (de exemplu o aşteptare excesivă sau în caz de malpractică) chiar şi atunci când responsabilitatea nu poate fi stabilită cu certitudine.

marți, 6 octombrie 2009

Acuzatii de malpraxis la un spital din Costesti.Un medic cercetat dupa ce un bebelus a murit la nastere.

Suspiciuni de malpraxis la maternitatea Spitalului din Costeşti, judeţul Argeş. Un medic este acuzat de femeia pe care a asistat-o la naştere, că nu ar fi încercat să-i salveze copilul. Conducerea instituţiei a declanşat o anchetă, în timp ce rudele femeii sunt hotărâte să-l dea în judecată.

Femeia a născut în urmă cu două săptămâni un băieţel la Spitalul din Costeşti. La câteva minute după naştere însă, bebeluşul a fost declarat mort. Vina le aparţine medicilor care nu l-ar fi ajutat să respire, susţine femeia.

De cealaltă parte, ancheta declanşată de conducerea spitalului se anunţă a fi una anevoioasă. Medicul nu era angajat al secţiei de Ginecologie, ci avea doar un contract de colaborare care i-a expirat între timp.

Familia femeii este hotărâtă să-şi caute dreptatea în instanţă.

Sursa http://www.antena3.ro/stiri/romania/acuzatii-de-malpraxis-la-un-spital-din-costesti-un-medic-acuzat-dupa-ce-un-bebelus-a-murit-la-nastere_81926.html

joi, 1 octombrie 2009

Medicul condamnat pentru malpraxis continuă să opereze

Medicul Traian Romeo Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală a devenit cel de-al doilea doctor condamnat în justiţie pentru malpraxis, după „precedentul Ciomu“.
Medicul Traian Romeo Ursu a fost condamnat pentru o intervenţie chirurgicală greşită, efectuată în 2005. Intervenţia de introducere a unei proteze pentru tratarea herniei de disc, realizată de dr. Ursu, nu a avut finalitatea aşteptată. Potrivit părţii vătămate, în urma intervenţiei, pacientul a rămas cu un deficit motor şi cu sindromul “coadă de cal”, sindrom caracterizat prin pierderea controlului vezical şi fecal.
“Deşi indicaţia terapeutică în cazul tânărului de 35 de ani era perfectă, în timpul operaţiei a survenit o complicaţie care se afla pe lista de riscuri a acestui tip de intervenţie la capitolul “complicaţii posibile” ”, a declarat pentru reporterii SănătateaTV, dr. Traian Romeo Ursu. Acesta a realizat până în prezent alte zece operaţii de acelaşi tip, care s-au finalizat fără probleme.
“Numărul unor astfel de intervenţii este destul de mic în România ca urmare a preţului crescut al protezei, preţ care nu este decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Din acest motiv, în ţara noastră experienţa nu este atât de vastă în realizarea unei astfel de intervenţii de tratare a herniei de disc. Pe de altă parte, în ţări precum Germania, în ultimii ani s-au realizat peste 200.000 de astfel de operaţii”, a explicat dr. Traian Romeo Ursu, pentru SănătateaTV.
Deşi în primă instanţă medicul Traian Romeo Ursu a fost găsit vinovat de malpraxis şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri băneşti în valoare de 500 mii euro, anchetele realizate de Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” şi Colegiul Medicilor, l-au găsit nevinovat.
“Institutul de Medicină Legală şi Colegiul Medicilor au stabilit că nu este vorba de culpă medicală, ci de o complicaţie posibilă, apărută în urma unei astfel de operaţii. Nu mi-a fost ridicat dreptul de liberă practică şi nici nu a fost luată împotriva mea vreo măsură administrativă de către conducerea spitalului”, a explicat dr. Ursu.
Conf. Dr. Ion Cristian Stoica, managerul general al Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală a declarat că doctorul Ursu se afla în sala de operaţii chiar în momentul desfăşurării convorbirii cu reporterul SănătateaTV. “Dr. Ursu este un medic competent, iar cazul de malpraxis condamnat în justiţie în primă instanţă se înscrie la rubrica complicaţii posibile ce pot să apară în timpul unei astfel de intervenţii. Nu avem niciun motiv să îl sancţionăm până când procesul nu se va finaliza”, a declarat pentru SănătateaTV, conf. Dr. Ion Cristian Stoica.

Sursa: http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/medicul-condamnat-pentru-malpraxis-continua-sa-opereze/

Ploieşti: Un nou posibil caz de malpraxis la Maternitatea din Ploieşti

Părinţii unei fetiţe de numai patru zile cer să li se facă dreptate după ce copilul pe care şi l-au dorit atât de mult a fost externat din Maternitatea din Ploieşti cu umărul fracturat. Oamenii au depus reclamaţie la Colegiul Medicilor Prahova împotriva cadrelor medicale care s-au ocupat de fetiţa lor.

În urmă cu cinci zile, prahoveanca Aurelia Constantin, în vârstă de 26 de ani, a adus pe lume o fetiţă de 3,2 kilograme. Femeia spune că, imediat după naştere, medicii i-au lăudat copilul zicând despre el că s-a născut sănătos, fără probleme.

Numai că, în ziua în care trebuia să se externeze din spital, Aurelia a descoperit că micuţa căreia i-a dat viaţă are umărul fracturat. “Am văzut abia după ce mi-au desfăşat-o. Avea o ditamai vânătaia. Sunt tare speriată şi cer să mi se facă dreptate. Ne-am dorit acest copil tare mult şi am urmat un tratament ca să-l pot avea. Cadrele medicale mi-au ascuns adevărul până în ziua în care trebuia să fiu externată”, a spus cu ochii în lacrimi tânăra mamă.

“Se întâmplă frecvent astfel de accidente sau incidente în timpul naşterii, mai ales când copilul este prea mare. Este vorba despre elasticitatea oaselor. Dintr-o medie de 20-30 de naşteri într-o singură zi se poate să avem câte un astfel de caz. Viaţa copilului nu este pusă în pericol”, a declarat medicul Călin Boeru, directorul Spitalului de Obstretică Ginecologie din Ploieşti.

Este al patrulea caz de acest gen, din 2009, care va fi anchetat de Colegiul Medicilor Prahova.

Sursa: http://www.adevarul.ro/articole/ploiesti-un-nou-posibil-caz-de-malpraxis-la-maternitatea-din-ploiesti.html

luni, 28 septembrie 2009

Acuzatii de malpraxis. Medic obligat sa plateasca daune de 500.000 de euro



Medicul Traian Ursu, renumit ortoped la Spitalul Foisor din Bucuresti, este invinuit ca in timpul unei operatii de hernie de disc i-ar fi provocat unui pacient o paralizie.
Doctorul se apara si contesta multe dintre cele spuse de bolnav. Chiar si asa, o prima instanta l-a condamnat la doi ani cu suspendare, plus dane de 500.000 de euro.

Povestea a inceput in 2005, cand Alexandru Dragomir, in varsta de 35 de ani, a aflat ca trebuie sa se opereze. Avea hernie de disc, iar ortopedul Traian Ursu i-a explicat ca ar putea sa-i introduca o proteza. Operatia a fost o premiera la vremea respectiva si, potrivit doctorului, pacientul si-ar fi asumat riscurile: in 5% dintre cazuri, pot aparea complicatii, inclusiv paralizii ale picioarelor. Raul s-a produs insa.
Potrivit pacientului, unul dintre medici a incercat sa distanteze spatiul dintre vertebre cu niste instrumente speciale, insa a atins vena iliaca stanga. Atunci s-a produs o hemoragie puternica, iar ortopedul nu ar fi reusit sa faca sutura, provocand o complicatie vascularo-nervoasa. Dupa interventie, bolnavul a acuzat o paralizie la piciorul stang. In plus, sustine ca sufera si de sindromul coada de cal care se manifesta prin imposibilitatea controlarii vezicii urinare si dereglarea functiilor sexuale.

Medicul ortoped neaga toata aceste acuzatii si precizeaza ca lezarea unei vene nu poate provoca o paralizie.

Rudele pacientului au refuzat sa comenteze cazul. In schimb, specialistii Spitalului Foisor spun ca ortopedul Traian Ursu este unul dintre cei mai buni din Romania.

Imediat dupa accident, bolnavul l-a dat in judecata pe doctor si a cerut doua milioane de euro despagubiri. Recent, magistratii Judecatoriei Sectorului 2 l-au condamnat pe ortoped la doi ani de inchisoare cu suspendare si l-au obligat sa plateasca o jumatate de milion de euro.

Cazul se judeca in continuare la Curtea de Apel.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/acuzatii-de-malpraxis-medic-obligat-sa-plateasca-daune-de-500-000-de-euro.html

joi, 20 august 2009

S-a chinuit 28 de ore sa nasca! Timp in care pruncul i-a murit in pantec





Povestea lor este impresionanta. Femeia spune ca medicii au lasat-o in chinuri groaznice, mai bine de doua zile, si nu au facut nimic ca sa-i salveze pruncul. Abia dupa 28 de ore ginecologii i-ar fi scos bebelusul oricum mort. Sotul ei a facut astazi plangere la Parchet si la Colegiul Medicilor.

Cei care n-au miscat un deget ca sa le salveze pruncul trebuie sa raspunda pentru neglijenta lor, spun cei doi tineri care astazi s-au adresat autoritatilor.

Sambata, femeia a intrat in travaliu si s-a grabit sa ajunga la spital. A fost consultata, iar medicii i-ar fi spus ca nu are nicio problema si ca va naste a doua zi. Peste noapte, au inceput insa durerile insuportabile. Povesteste ca a implorat sa fie operata, dar i s-ar fi spus ca nu e cazul. Nici peste zi nu a nascut, iar in a doua noapte de groaza parca a picat cerul.

Doborata psihic, isi aminteste ingrozita cum a primit o noua lovitura. Ore in sir a stat cu copilul mort in burta, desi i-ar fi implorat pe doctori sa intervina chirurgical.

Medicii spun ca investigatiile din ziua internarii, dar si dosarul pe care il avea de la ginecologul ei, nu aratau ca ar fi avut vreo problema. Si totusi, ginecologii au descoperit ulterior ca pruncul se dezvoltase si de fapt avea putine sanse.

Ancheta inceputa deja il vizeaza si pe specialistul care a ingrijit-o pe femeie din primele luni de sarcina si care, spun colegii lui, ar fi trebuit sa depisteze primul problema.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/s-a-chinuit-28-de-ore-sa-nasca-timp-in-care-pruncul-i-a-murit-in-pantec.html

joi, 30 iulie 2009

Acuzatii de malpraxis la Targu Jiu: o tanara a stat 14 ore in spital cu fatul decedat in burta

Rudele unei fete de 24 ani din Târgu Jiu, care trebuia să nască, susţin că medicii au ţinut-o pe aceasta 14 ore în spital fără să îşi dea seama că fătul era decedat.

Rudele fetei îi acuză pe medici că nu s-au grăbit să o opereze pe tânăra mamă şi au aşteptat aproape 14 ore pentru a scoate copilul deja decedat. Fata a mers la control cu trei săptămâni înainte de data naşterii, însă doctorii nu au observat că ar fi probleme cu sarcina.

Medicii aşteaptă în prezent rezultatul analizelor de laborator pentru a spune cu exactitate dince motive a murit copilul, înainte de ase naşte.

Rudele tinerei femei afirmă că vor depune o plângere la colegiul medicilor împotriva medicului de gardă, de la spitalul din Târgu Jiu.

Sursa: http://www.antena3.ro/stiri/romania/acuzatii-de-malpraxis-la-targu-jiu-o-tanara-a-stat-14-ore-in-spital-cu-fatul-decedat-in-burta_76892.html

marți, 28 iulie 2009

Ancheta in Capitala! Bebelus de 6 luni, mort la spitalul G. Alexandrescu



Sambata, 25 iulie, fetita a fost adusa la spital cu febra foarte mare. Medicii de la Grigore Alexandrescu au diagnosticat-o cu amigdalita acuta si au trimis-o acasa.

Luni dimineata, parintii au observat ca bebelusul isi schimba culoarea si abia dupa cinci ore au solicitat ajutorul ambulantei, care a dus-o la acelasi spital. Managerul unitatii sanitare sustine ca fetita in varsta de sase luni era deja in coma cand a ajuns la ei si medicii au incercat sa o resusciteze timp de o ora, dar fara succes.

Diagnoticul pus de acestia ar fi: soc toxicoseptic. Parintii au decis atunci sa duca trupul fetitei acasa. Totul s-a schimbat dupa ce la spital au aparut politistii chemati prin 112.

Trupul fetitei a fost ridicat de Institutul de Medicina Legala, unde a fost deja autopsiat

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/ancheta-in-capitala-bebelus-de-6-luni-mort-la-spitalul-g-alexandrescu.html

miercuri, 8 iulie 2009

Medicii de la CMU, audiati in cazul copilului mort in urma unui RMN







La Politia Capitalei au fost chemati sa dea declaratii medicii de la clinica privata care s-au ocupat de resuscitare. Cei de la Oficiul pentru Dispozitive Medicale au anuntat si bomba zilei: unul dintre defibrilatoare n-a fost deloc folosit.

Marti continua auderile la Politia Capitalei, in cazul copilului de 3 ani care s-a stins in urma unui RMN la Centrul Medical Unirea. Medicii de acolo le vor povesti anchetatorilor ce s-a intamplat.

Raportul celor de la Oficiul pentru Testarea Dispozitivelor Medicale arata ca cele doua defibrilatoare folosite au functionat in parametri normali. Ramane insa ca specialistii sa interpreteze datele inregistrate pe cardurile de memorie ale aparatelor.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/medicii-de-la-cmu-audiati-in-cazul-copilului-mort-in-urma-unui-rmn.html

vineri, 3 iulie 2009

La C.M.U au resuscitat o "chestie" nu un copil

Interzis la doctorul Jean Ciobotaru!

Acuzat pentru a doua oară de malpraxis!
După ce în urmă cu câteva luni, medicul Jean Ciobotaru a fost acuzat că a rupt piciorul unui nou-născut, acum, aceluiaşi medic i se aduc noi acuzaţii. O tânără gălăţeancă spune că după ce a născut prin cezariană, doctorul i-a uitat în pântec un pansament. Câteva luni mai târziu, obiectul a fost extras de către medicii din Iaşi, care au trebuit să îi taie şi o parte din ovar.

Povestea a început pe data de 2 februarie 2009, la nici o lună după scandalul în care copilul familiei Dragomir se alegea cu o fractură de femur stâng în urma naşterii. Andreea povesteşte că după ce a născut prin cezariană la Spitalul Judeţean din Galaţi, timp de o lună şi jumătate a avut dureri insuportabile în zona stomacului însoţite de sângerări abundente. Fata de doar 21 de ani s-a dus la Urgenţele Spitalului Judeţean, de unde medicii au trimis-o să îşi facă ecografie. Verdictul – un ovar inflamat. Deşi a urmat un tratament cu antibiotice şi anti-inflamatoare mai bine de o lună, Andreea se simţea tot mai rău. Într-un final, ea a ales să meargă la Iaşi. Acolo, medicii şi-au dat seama despre ce este vorba. ”Mi-a zis direct, de la ecografie, că este vorba de un obiect străin aflat în interior. Medicii de acolo m-au operat, au trebuit să îmi taie şi din ovar”, ne-a spus Andreea Ionescu. Tot la Iaşi, cei doi au aflat că posibilitatea ca pansamentul să fi ramas în interior de la operaţia de cezariană era foarte mare. Cei doi soţi au spus că nu se vor lăsa până când nu li se va face dreptate. ”Medicul din Iaşi ne-a spus că acel pansament nu avea cum să ajungă în interiorul Andreei decât în urma unei intervenţii chirurgicale, iar singura operaţie pe care a suferit-o în toată viaţa ei a fost operaţia de cezariană. Nu am cum să îl iert pentru aşa ceva. Am să fac plângeri pe oriunde se poate, inclusiv împotriva spitalului”, ne-a spus Sergiu Ionescu, soţul tinerei. Medicul învinuit spune că astfel de incidente se pot întâmpla oricui, mai ales când programul de muncă se prelungeşte simţitor. ”Bănuiesc că pe fondul oboselii am uitat pansamentul înăuntru. Operaţia a avut loc noaptea, în jurul orei unu sau două. E posibil să îl fi uitat, nu neg”, a declarat dr. Jean Ciobotaru, medic ginecolog. Medicul o acuză însă pe femeie că în loc să vină la un consult, a încercat să îl şantajeze. ”La un moment dat, la aproximativ trei luni după operaţie, am fost contactat de către o persoană necunoscută care mi-a spus că vine din partea familiei Ionescu. Aceasta mi-a cerut o sută de mii de euro pentru a nu face public cazul”, a continuat dr. Jean Ciobotaru. Medicul riscă acum să fie acuzat de malpraxis, mai ales după ce la începutul anului s-a ales doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor, în cazul micuţului Dragomir. Specialiştii spun însă că fata a avut mare noroc că a scăpat cu viaţă. ”Colegiul Medicilor se pronunţă abia după o lungă anchetă în care interesele ambelor părţi sunt luate în seamă. În anumite situaţii, pacienţii care au un corp străin în interior pot muri. Unele organisme sunt însă mai puternice, precum cel al Andreei, care a supravieţuit”, ne-a spus dr. Nicolae Bacalbaşa, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor. Familia fetei este acum hotărâtă să meargă în instanţă, iar soţul tinerei spune că are de gând să obţină bani pentru a-şi acoperi cheltuielile medicale din ultimele luni.

Sursa: http://www.impartial.ro/index.php?func=articolarhiva&domeniu=Social&articol=10208&dataz=2009/06/18

luni, 29 iunie 2009

Un copil a murit în condiţii suspecte, astăzi, într-un centru medical privat din Capitală

Un copil de trei ani a murit azi la Centrul Medical Unirea. Părinţii au sesizat Poliţia Capitalei pentru că, au spus ei, decesul copilului a avut loc după ce medicii i-au făcut o injecţie. Tatăl copilului decedat luni la CMU, după un examen RMN, susţine că medicii nu l-au avertizat în privinţa riscurilor anesteziei

"Nu ne-au avertizat că ar fi riscuri la anestezie. Ne-au spus doar să nu îi dăm de mâncare dimineaţa", a declarat, pentru NewsIn, Ciprian Constantineanu, tatăl copilului.

Defibrilatorul folosit iniţial pentru resuscitarea copilului nu a funcţionat şi a fost utilizat un alt aparat, adus în 2 minute de la Maternitatea Regina Maria, aflată lângă CMU Băneasa, a declarat, pentru NewsIn, directorul centrului, Alexandru Popescu.

Potrivit tatălui, însă, cel de al doilea defibrilator a fost adus între 15 şi 30 de minute de la constatarea defecţiunilor la primul aparat.

Copilul a mai făcut investigaţii şi în alte clinici şi nu a avut probleme, susţine tatăl. "Am ales această clinică pentru că ni s-a spus că are cel mai performant aparat de RMN şi nu m-am gândit că nu au defibrilatoare funcţionale şi personal medical", a adăugat Ciprian Constantineanu.

Reprezentanţii centrului medical susţin că micuţul a suferit un stop cardio-respirator. Aceştia susţin că cel mic avea o afecţiune cerebrală gravă încă de la naştere şi a fost trimis la centru pentru investigaţii cu rezonanţă magnetică.
Reprezentanţiii Colegiului Medicilor Bucureşti susţin că nu au primit nicio sesizare din partea părinţilor, dar că este posibil să se autosesizeze mâine în acest caz şi că vor demara o anchetă.

"Urmează să se facă o anchetă de către de experţii Colegiului Medicilor care se va întemeia pe analiza documentelor, pe interogarea medicilor, a membrilor familiei. La finalul anchetei vom avea o concluzie pe care o vom aduce la cunoştinţă", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, Ion Lascăr.

miercuri, 17 iunie 2009

"Eram obosit", scuza unui doctor care a uitat un tifon in corpul unei femei

Acuzatii de malpraxis la Galati. O tanara mamica si-a pierdut o parte dintr-un ovar, dupa ce medicul care i-a facut operatia de cezariana i-a uitat in pantece o bucata de tifon.

Culmea, doctorul acuzat nu exclude sa fi gresit - era foarte obosit atunci, isi aminteste el. Nu este insa primul scandal in care e implicat. In urma cu sase luni, a asistat la nasterea unui copil care a venit pe lume cu un picior rupt.

Andreea Ionescu a adus pe lume in februarie primul sau copil. Totul parea ca decurge bine, insa dupa o luna, a inceput sa aiba dureri ingrozitoare. Abia cand a ajuns la o clinica din Iasi a aflat ce avea.

Tanara si sotul ei au ramas socati cand au aflat diagnosticul. Apoi le-au ajuns la urechi si celelalte acuzatii care planeaza in jurul medicului.

Oamenii sunt hotarati sa faca plangere penale impotriva medicului, dar si a conducerii spitalului, care pare sa nu ia masuri in ceea ce-l priveste. Reactia lui dupa acest incident este uimitoare.

Pana cand autoritatile se vor pronunta, tanara mama si-a angajat deja un avocat si are de gand sa-l dea pe medic in judecata.

Sursa http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/eram-obosit-scuza-unui-doctor-care-a-uitat-un-tifon-in-corpul-unei-femei.html

marți, 16 iunie 2009

Maternitatea Odobeşti: să naşti în ţipetele pacienţilor de la psihiatrie

Mai întâi o confundăm cu o asistentă, până când ne pune următoarea întrebare: “Eu sufăr după un băiat, credeţi că o să mă mai vindec?”. În spatele ei, o altă femeie urlă în lacrimi versuri din Apocalipsă şi îşi face cruci. Frumoasa curte a Spitalului Orăşenesc Odobeşti este rezervată pentru pacienţii cu nevroze şi forme uşoare de schizofrenie. La doi paşi este ceea ce a mai rămas din maternitate. Intrăm şi dăm de un coridor întunecos. Banii nu prisosesc aici, deci nu are niciun rost să se ardă tuburile fluorescente de pomană.

Maternitatea, ca tot spitalul de altfel, scârţâie din încheieturi şi este peticită stângaci cu elemente de modernitate. Un strat subţire de var acoperă grinzile de lemn ale tavanului. Câteva ferestre au fost înlocuite cu termopane, dar lucrarea nu este făcută aşa cum trebuie. Mai trebuie tencuiţi pereţii care lasă la iveală cărămida vehe. Faianţa veche de zeci de ani stă să cadă. Secţia constă în cinci paturi, mâncate de rugină, cât or fi ele din inox. Câteva chiuvete cu robinete de plastic s-au îngălbenit de vreme. În salonul pentru mame şi copii găseşti nişte cădiţe mai moderne, în care asistentele le învaţă pe mămici cum să îşi îmbăieze pruncii. “Luate pe pile”, ni se explică. Altfel, totul sclipeşte de curăţenie, un fel de definiţie a ceea ce înseamnă sărăcia lucie. De afară se aud din nou urletele citând Apocalipsa ale pacientei ieşite la aer, în curte.

„Cândva, am găzduit maternitatea judeţeană”

Rămas singur să aducă pe lume copiii care se nasc aici este doctorul Petru Angheluţă. Are 64 de ani şi a apucat şi zile mai bune în spitalul din Odobeşti. „Ăsta a fost un spital mare, la 230 de paturi, cu 50 de paturi pe secţie. Acum a rămas foarte sărac, la a treia sau a patra parte din ce era. Maternitatea a rămas numai pentru naşteri normale, fără posibilitatea de intervenţie chirurgicală. La operaţii cezariene mă refer”. Pomeneşte des de ceea ce a fost spitalul cândva – un loc al inovaţiilor. „Eu am fost primul aici care a instituit sistemul acesta în care mama poate sta în aceeaşi cameră cu copilul. Încă înainte de ‘89. Eram printre puţinele maternităţi din ţară care aveau sistemul acesta.

După aceea, însă, maternitatea s-a degradat, s-a redus numărul de paturi, deşi zona are o natalitate destul de mărişoară. Partea proastă este că nu poţi să intervii în mod chirurgical, iar situaţii sunt destule. Nu mai avem anestezist. Cel pe care l-am şcolarizat cinci ani de zile l-au luat alţii de-a gata... În pionierat, când am venit eu aici prima dată, operam împreună cu asistenta şi nu am avut niciun eşec. Făceam şi anestezii peridurale, foarte rare pe vremea aia”, povesteşte doctorul Angheluţă. „A fost o perioadă când am găzduit şi maternitatea judeţeană, a fost la ei o infecţie mare cu un microb tare tâmpit, de care se scapă greu. Şi au venit aici de la Focşani cu toată trupa. Au stat vreo câteva luni”.

Echipament luat prin relaţii

În lipsa banilor de la minister, medicii se descurcă aşa cum au pot. Cu pile şi relaţii. „În general, spitalele mici sunt marginalizate. Spitalele judeţene primesc caimacul, cele mai mici – mă-sa pe gheaţă! M-am zbătut acum doi ani şi am făcut rost de un aparat pentru radiografii, pe relaţii. Până atunci aveam unul din ‘72... La fel, aparatele de laborator erau tot de prin anii ăia. Am mai avut o relaţie, un amic odobeştean, care a fost ambasador prin Olanda... Cu ajutorul lui, vreo 4 ani de zile am avut o colaborare cu un ONG care ne-a mai dotat cu nişte paturi, nişte noptiere... Nu noi, dar faţă de paturile de campanie pe care le aveam noi, făcute din plasă... Ar mai trebui un monitor materno-fetal, asta nu avem. Incubator avem, dar este mai vechişor aşa. Încă mai funcţionează, dar nu e performant”.

Doctorul Angheluţă se uită şi el neputincios la spitalul care scârţâie. „Clădirea este foarte veche. Anul trecut am reuşit să punem nişte termopane, dar nu am reuşit să tencuim pe lângă ele sau să zugrăvim. Avem faianţă luată, dar nu avem bani să o punem. Ne trebuie câteva sute de milioane... Treburile astea le mai făceam cu oamenii noştri, aveam mecanic, instalator... Acum am rămas cu un zidar – zugrav, un electrician şi unul care dă drumul la centrala termică. Nici nu mai ştii cum să tragi de ei. Îşi ia unul concediu, suntem în pană! Clădirea e veche, ba se sparge o ţeavă, ba eu ştiu ce mă-sa pe gheaţă se mai întâmplă, ba pică o priză... Chestii de genul ăsta...”

„Nasc acasă, nasc pe coclauri”

În lipsa anestezistului, la Odobeşti nu se poate naşte decât normal. Cazurile care necesită intervenţie chirurgicală sunt duse la Focşani. Sunt şi cazuri, însă, în care pacientele nu apucă să vină nici măcar în Odobeşti. „Am avut acum câteva zile una care a născut acasă, bineînţeles, prematur. Era la a cincea sau a şasea naştere. Gemeni... Unul la un kil două sute, viu, unul mort. Cu retenţie de placentă... A venit la spital, i-am scos placenta, pe ea am rezolvat-o. A murit însă şi al doilea”... Doctorul Angheluţă zice că astfel de situaţii nu sunt rare. „Sunt multe cazuri în care nasc acasă, nasc pe coclauri, mai ales cele care trăiesc prin cătune. Ajung la noi cu retenţie de placentă. Unele vin pe jos, altele în căruţe, după nu ştiu câte ore de la naştere. Am avut şi nişte cazuri, cinci - şase - şapte ore cu retenţie de placentă. Aia poate să moară de 10 ori în intervalul ăsta! Astea care sunt la a treia, a patra naştere au timpul de travaliu mult mai scurt. Până a sunat la 112, cât îşi mai fac bocceluţa pentru maternitate, dacă o hurducăie de două ori în salvare, naşte!”

Info plus:

Maternitatea Spitalului Orăşenesc Odobeşti

Un medic

4 moaşe

4 infirmiere

În medie, 20 de naşteri pe lună

Sursa: http://www.gandul.info/viata/maternitatea-odobesti-sa-nasti-in-tipetele-pacientilor-de-la-psihiatrie.html?3931;4554985

Maternitatea Lugoj: naşteri la gura sobei

„Nu poţi să laşi femeia să nască în condiţii de peşteră. Au fost situaţii când am venit cu lemnele în plasă, de acasă”

„Uitaţi lista de la farmacie, cu ce am cerut şi ce am primit: sunt pagini întregi pe care sunt mai multe linii, adică nu aveau, decât cifre”

În timp ce gravida stă să nască, una dintre asistente mai fuge să bage un lemn pe foc. Scena nu se petrece în vreun film despre viaţa la 1900, ci „din când în când” la secţia obstetrică ginecologie a Spitalului Municipal din Lugoj. Teracota este singura salvare când se taie căldura la calorifer „Se mai întâmplă să rămânem fără lemne la sala de naşteri. Atunci mai împrumutăm de la nou-născuţi. Au fost situaţii când am venit cu lemnele în plasă, de acasă. Spitalul nu mai avea rezerve. Nu poţi să laşi femeia să nască în condiţii de peşteră. În ultimul an lucrurile s-au mai îndreptat de când au reparat o centrală. În martie, tot am mai făcut de câteva ori focul”, povesteşte asistenta Otilia Simion.

Doctorul primar Gheorghe Albulescu, şeful de secţie, continuă povestea incredibilă a maternităţii adăpostite în clădirea ridicată la 1912: „Nu mai ţin minte de când nu am mai primit o trusă completă pentru naşteri. Instrumentarul astă este din perioada studenţiei, când făceam aici practică. Adică, din timpul comuniştilor, de prin anii 80”. Rând pe rând, din cutia îndoită de metal, scoate o chiuretă „care e veche de când spitalul şi pe care noi am recondiţionat-o”, o pensă cu vârful mâncat ca de molii şi două valve cu metalul ciupit. Peisajul este completat de o masă de naşteri cu telecomandă primită „de la stat”.

Ajutoarele din Danemarca, salvarea de moment

Noroc cu ajutoarele care mai vin din când în când. O româncă plecată în Danemarca s-a întors la maternitatea din Lugoj după ce a născut. Nu a venit cu mâna goală. A adus lenjerii de pat şi perfuzoare. Care sunt, acum, cam pe terminate. „Nu putem risca să rămânem fără perfuzoare şi branule la vreo urgenţă. Că nu se ştie când se întâmplă să ai o situaţie critică. Aşa că iar am început să trimitem gravidele sau aparţinătorii să-şi cumpere de la farmacie, ca apoi să completăm stocul. Să nu mai vorbim de seringi sau alte materiale de genul ăsta. Este obişnuinţă deja să facem lucrul ăsta. Uitaţi lista de la farmacie, cu ce am cerut ca necesar şi ce am primit. Sunt pagini întregi pe care sunt mai multe linii, adică nu aveau, decât cifre. Nici n-are rost să mă duc până nu întreb dacă au ceva să ne dea”, povesteşte revoltată una dintre asistente.

Meniul oficial pentru gravide este „la mic dejun pâine, margarină, marmeladă sau uneori un triunghi de brânză topită, la prânz zeamă de cartofi fără nimic şi pilaf de orez, iar la cină macaroane cu griş. Fără zahăr”. Medicamente pentru menţinerea sarcinii, de exemplu, se văd în spital doar când pacientele şi le cumpără singure. Unei paciente, aflată la a cincea naştere, nu i s-a mai relaxat uterul. „Curgea sângele în valuri. Noroc că aveam de la o firmă lăsate în custodie - adică le plătim, dacă le consumăm - şase flacoane de Novo seven pentru coagularea rapidă a sângelui. Am reuşit să o operăm, să-i scoatem uterul şi să-i salvăm viaţa. Dacă o trimiteam la Timişoara, murea pe drum”, povesteşte medicul.

La secţia de nou-născuţi a sosit aparatura performantă, care stă nefolosită pentru simplul fapt că nu este decât un medic neonatolog care nu poate face gardă non-stop pentru a supraveghea micuţii conectaţi la echipamente.

Anesteziştii şi ruleta rusească

Reîntors în ţară, după fuga în Germania - „pentru că nu suportam stresul să vină securistul sau miliţianul să te aresteze că ziceau două că ai ajutat-o pe una să facă avort” - şeful maternităţii ştie foarte bine că „neamţul sau oricine te ajută o dată când te vede că ţi-e greu. O face şi a doua oară, dar a treia oară te lasă să te descurci şi singur”. Încearcă să găsească o soluţie la cererea conducerii spitalului de a reduce costurile. „Cum să fac obstetrica să fie o chestie rentabilă? Pot eu să aduc gravidele de peste tot să nască aici? Am făcut o simulare pe calculator. Dacă tăiem salariile tuturor medicilor din secţie timp de şase luni, tot nu facem mare economie”, spune şeful de secţie. Şi, pe lângă bani, mai are o mare problemă. În tot spitalul din Lugoj sunt doar doi anestezişti. Dacă gravida naşte în timpul programului, e bine. Ruleta rusească începe după aceea. „Sunt cazuri în aparenţă fără probleme. Dacă ar fi măcar trei anestezişti, ar putea face gardă. Aşa, noaptea, sunăm după ei să vină repede de acasă.

Sunt situaţii extrem de grave în care trebuie să intervii în câteva minute altfel moare pacientul. Am avut un caz de embolie amiotică. Aproape ieşise capul copilului când am văzut că femeia începe să se învineţească brusc pe la urechi, pe la gură. Imediat, am dus-o la cezariană. Am salvat copilul şi pe ea. Am trimis-o întubată la Timişoara şi acum e bine. Dacă nu interveneam atunci, murea în câteva minute. Embolia amiotică are o rată de mortalitate, conform americanilor, de 62-85%. Nu este nici un semn înainte. E ca un fulger pe cer senin. În toată activitatea mea de ginecolog am avut trei cazuri de embolie amiotică”, povesteşte doctorul Gheorghe Albulescu.

Viitorul sună sumbru pentru secţie, în condiţiile în care se anunţă noi posibile reduceri de personal. La ora actuală, în spitalul de la Lugoj anual sunt aproximativ 600 de naşteri („la paritate cu cererile de avort care sunt de peste 500 în aceeaşi perioadă”), procentul de cezariene fiind de 16% .Visul de a avea saloane în care mamele să stea împreună cu nou-născuţii pare o utopie: „Ar trebui să găuresc tot spitalul ca să trag cabluri şi tot ce trebuie. Nu sunt bani. Din ce am primit, am reuşit să facem doar o vopsire superficială. Am igienizat secţia să nu moară copiii cu zile”.

Info plus:

Maternitatea Spitalului Municipal Lugoj

5 medici primari

1 medic specialist

16 asistente

45 de paturi

600 de naşteri pe an

Sursa: http://www.gandul.info/viata/maternitatea-lugoj-nasteri-la-gura-sobei.html?3931;4560311

duminică, 14 iunie 2009

Cine greseste, nu plateste!



Mama copilului sustine ca in sala de nasteri a ramas singura, de la 6:40 pana la 7:25. In cele 45 de minunte n-a venit nimeni sa o vada. Copilul s-a nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului, iar mama a aflat ca n-a fost resuscitat imediat, iar asta i-a provocat grave afectiuni neurologice.

Acum baiatul nu vorbeste, nu merge si nu mananca. Pentru a-l duce la tratament parintii vor cere in instanta daune materiale. Insa legea din Romania nu le ofera suport. Comisiile unde au reclamat neglijenta asistentelor si a medicilor n-au dat nici pana in ziua de azi un raspuns clar, iar ei se simt din ce in ce mai invinsi de sistem.

Despre legi care nu ajuta pacientii, despre medici care nu platesc atunci cand gresesc, despre un sistem care, in loc sa-i ajute, lupta impotriva celor care au nevoie de ajutor afli la "Romania, te iubesc".

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-cine-greseste-nu-plateste.html

sâmbătă, 13 iunie 2009

Criza fatala in sanatatea bacauana: Maternitatea din Comanesti se inchide

O comisie de la Ministerul Sanatatii a efectuat astazi o ancheta la Spitalul Comanesti, dupa ce, saptamâna trecuta, o gravida si fatul ei au decedat in sala de travaliu. Femeia a fost internata si lasata fara asistenta de specialitate. Comisia de la Bucuresti si conducerea Directiei de Sanatate Publica au propus ministrului Sanatatii inchiderea maternitatii spitalului
din Comanesti.

Maria Pascu, de 33 de ani, din Palanca, s-a prezentat la Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” din Comanesti in dimineata zilei de 5 februarie. Medicul ginecolog Francisc Kanabe a examinat-o si a decis ca trebuie internata pentru nastere. Mai mult, chiar a recomandat administrarea unui medicament pentru provocarea nasterii. La ora 13.00, programul de lucru al doctorului s-a incheiat. Acesta a “predat” pacienta medicului chirurg de garda. In dupa-amiaza aceleeasi zile, gravidei i s-a facut rau dupa un examen de rutina in sala de travaliu si a decedat. Asistenta care se afla lânga gravida a chemat chirurgul de garda, insa nici mama, nici fatul nu au fost salvati. Necropsia a stabilit drept cauze ale mortii embolia pulmonara si stopul cardiorespirator. Cazul a fost raportat la Directia de Sanatate Publica si s-a efectuat o ancheta. Vineri, DSP a prezentat primele concluzii. “Inainte de a termina programul, dr. Kanabe ar fi trebuit sa transfere gravida la o maternitate de grad superior, unde sa i se acorde asistenta medicala, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul DSP. In sectia de obstetrica-ginecologie a spitalului din Comanesti nu exista decât un singur medic si nu se poate asigura linie de garda. De altfel, inca din 2006 am propus inchiderea acestei sectii”.



Ieri, o comisie ministeriala, condusa de secretarul de stat prof.dr. Aurel Nechita, s-a deplasat la Comanesti pentru o ancheta administrativa. La finalul acesteia, s-a intocmit un proces-verbal cu propunerea de inchidere a sectiei de obstetrica-ginecologie a spitalului din Comanesti. “S-a propus inchiderea maternitatii cu data de azi (9 februarie, n.r.), ne-a declarat dr. Popescu. Pacientele vor fi dirijate spre Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Dr. Francisc Kanabe poate desfasura in continuare activitate in policlinica spitalului.” DSP nu poate face propuneri decât pe linie administrativa. “Ancheta in cazul dr. Kanabe va fi inaintata Colegiului Medicilor”, a precizat directorul DSP. Intrunit aseara, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor a demarat propria sa ancheta in acest caz.

Primarul acuza

Primarul din Comanesti, Viorel Miron, crede ca propunerea de inchidere a a maternitatii este exagerata. “Ce s-a intâmplat a fost o nenorocire, un ghinion. Se putea intâmpla in cea mai mare clinica din tara. Se moare de embolie pulmonara. Nu spune nimeni ca un chirurg, un internist si dr. Kanabe, care a venit in câteva minute, au incercat sa o resusciteze pe gravida 20 de minute. De trei ani, conducerea DSP incearca inchiderea maternitatii care functionat timp de 50 de ani, cu acte in regula.” Viorel Miron crede ca se urmareste inchiderea intregului spital din Comanesti. “Se incearca distrugerea acestui spital. Daca va fi inchis, comanestenii vor iesi in strada!”

Sursa: http://www.desteptarea.ro/criza-fatala-in-sanatatea-bacauana-maternitatea-din-comanesti-se-inchide.html

Copil tăiat bucăţi înainte de naştere

Doina Brandabur (39 de ani) este mamă a trei copii şi, în ciuda unei afecţiuni incurabile, femeia fiind bolnavă de diabet, şi-a mai dorit un bebeluş. Femeia trebuia să nască la sfîrşitul săptămînii trecute, însă, ceea ce ar fi trebuit să fie un eveniment fericit s-a încheiat cu o mare suferinţă. După ce au apucat-o chinurile facerii, Doina Brandabur a mers la Maternitatea Comăneşti, unde a fost asistată de o asistentă şi de medicul de gardă. Însă, copilul a murit înainte de a se naşte, din cauza mărimii, spun medicii. Bebeluşul avea 5 kilograme. Medicul a încercat să scoată copilul întreg din pîntecul mamei, dar pentru că nu a reuşit, i-a tăiat mîinile şi l-a scos. Femeia a fost trimisă apoi la Maternitatea Bacău, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale

P.S. Desi articolul este publicat de ceva vreme,consider ca este necesar sa apara aici pentru a se cunoaste situatia de la Comanesti.

Sursa :http://www.evenimentul.ro/articol/copil-taiat-bucati-inainte.html

Ancheta in cazul gravidei decedate la Comanesti

Cazul gravidei din Comanesti, care a murit la sfirsitul saptaminii trecute la nastere, pe masa de operatie, a intrat sub atentia Autoritatii de Sanatate Publica Bacau. Medicul Mihaela Popescu, directorul institutiei, a cerut sa se efectueze o ancheta la spital, ale carei rezultate le asteapta saptamina viitoare. Maria Pascu, de 33 de ani, din satul Palanca, a ajuns la spital pentru a aduce pe lume al doilea copil. Medicul spune ca a vrut sa ii faca cezariana femeii, dar ea a refuzat cu indirjire, dorind sa nasca natural. Cind i-a venit sorocul, pentru ca dilatatia nu era corespunzatoare, asistentele i-au dat o pastila, iar la scurt timp femeia a decedat pe masa de nastere. La fel, a murit si bebelusul. Medicii legisti au stabilit in urma autopsiei ca decesul a survenit din cauza unui edem pulmonar si al unui stop cardiorespirator. La Spitalul Comanesti gravidele sint asistate la nastere de catre un medic ginecolog, care in momentul tragediei iesise dintr-o garda de 36 de ore.

P.S. Desi articolul este mai vechi,consider ca este necesar sa apara aici,pentru a fi cunoscuta situatia de la Comanesti.

Sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2009/02/09/ancheta-in-cazul-gravidei-decedate-la-comanesti.html

marți, 12 mai 2009

Mama unei tinere decedate acuză medicul de malpraxis

Aceasta a depus contestaţie, nefiind de acord cu decizia Colegiului Medicilor
e acuzată de malpraxis, după ce o tânără de 24 de ani a decedat la scurt timp după ce doctoriţa i-ar fi administrat un tratament greşit. Maria Buicu nu mai are linişte de când fata i-a fost luată.

„A refuzat să îmi spună ce îi administrează“

Femeia îşi plânge şi acum fiica decedată în urmă cu aproximativ şase luni, căutând cu disperare dreptate. Colegiul Medicilor a decis suspendarea doctorei timp de o lună, lucru ce o nemulţumeşte pe mama tinerei.
Aceasta povesteşte că anul trecut, în octombrie, Lorena Buicu, fiica sa de 24 de ani, a fost internată la Secţia Neurologie a Spitalului de la Târgu-Mureş din cauza unor probleme de sănătate. După externare, fata a acuzat dureri de coloană şi de stomac, fapt pentru care a apelat la serviciile doctoriţei Puiu Crăciun, la cabinetul său particular din Târgu-Jiu.
„I-a făcut opt injecţii în coloana vertebrală, însă a refuzat să-mi spună ce fel de tratament i se administrează. În certificatul medico-legal emis de Institutul de Medicină Legală din Târgu-Mureş scrie că este posibil ca decesul să fi survenit în urma injecţiilor cu caracter infiltrativ, administrate de doctoriţa Crăciun“, a declarat femeia îndurerată.

Medicul acuzat, suspendat din funcţie

Colegiul Medicilor din Gorj a dispus sancţionarea medicului cu suspendarea din post pe o perioadă de o lună şi trimiterea la cursuri de perfecţionare după ce s-a constatat că a efectuat o serie de tratamente şi consultaţii la cabinetul particular, deşi nu avea voie. În cabinetul particular, medicul Puiu Crăciun are permisiunea de a face doar ecografii, nu alt fel de tratamente.
„Nu avem probe certe cu privire la administrarea greşită a tratamentului. Însă s-a constatat că Liliana Puiu Crăciun a depăşit obiectul de activitate al cabinetului particular. Doctoriţa are un cabinet medical particular de ecografie. Aceasta a efectuat şi alte tratamente şi consultaţii pe care doar la Unitatea de Primiri Urgenţe avea dreptul să le facă“, a declarat preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Gorj, Sanda Mischie.
Maria Buicu, mama tinerei decedate, a depus ieri după-amiază o contestaţie împotriva deciziei Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Gorj, iar dosarul va ajunge la Comisia Superioară de Disciplină din România. „Am trimis o adresă către Ministerul Sănătăţii. Vreau să mi se facă dreptate. Sancţiunea pe care au dat-o cei de la Colegiul Medicilor nu este suficientă, această doctoriţă trebuie să plătească pentru ce i-a făcut fetei mele. Voi ajunge şi la Haga“, a încheiat cu lacrimi în ochi femeia.

Doctoriţa se declară nevinovată

Liliana Puiu Crăciun, medicul acuzat de malpraxis, spune că nu este vinovată de nenorocirea familiei Buicu. „Nu doresc să comentez în acest caz decât că mă voi adresa Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti să dea o soluţie“.

Sursa http://www.adevarul.ro/articole/mama-unei-tinere-decedate-acuza-medicul-de-malpraxis.html

sâmbătă, 2 mai 2009

O bătrână din Vâlcea, care a decedat la spital, a ajuns acasă cu un taxi

Caz şocant la Vâlcea. O femeie de 65 de ani care a murit la spitalul judeţean a ajuns acasă cu taxiul şi cu un bilet de externare pe care scria că era vie. Potrivit familiei, femeia a fost tratată cu nepăsare şi neglijenţă în spital. A murit în timp ce aştepta ambulanţa care să o ducă la alt spital, la cererea familiei. Cu toate acestea, medicul care a semnat externarea nu a dat familiei un act constatator al decesului. Mai mulţi medici şi asistente sunt cercetaţi în acest caz.

Femeia de 65 de ani s-a internat cu dureri de spate în urmă cu câteva zile. După ce a aşteptat pe holurile Spitalului Judeţean Vâlcea mai bine de şapte ore, medicul de la neurologie a acceptat să o interneze.

"Am umblat cu ea pe la toate secţiile, nimeni din acest spital nu a vrut să o interneze, nimeni", a declarat Ana Totliş, fata decedatei.

Pentru că femeia se simţea din ce în ce mai rău, soţul ei a cerut transferul la Bucureşti. Bătrâna nu a mai apucat însă să ajungă în capitală. A murit în salon, aşteptând ambulanţa.

Femeia a ajuns acasă cu un taxi, nu cu ambulanţa. Fiica femeii a încercat apoi să obţină apoi un certificat de deces. Fără succes însă.

"Am fost la comuna Popeşti unde trebuia să mi se dea acest certificat şi mi s-a spus că nu ştiu nimic despre acest lucru şi m-au trimis la medicul de familie, medicul de familie mi-a spus că trebuie să mă duc la spital", a mai adăugat Ana Totliş.

Familia a sesizat apoi conducerea spitalului care a deschis o anchetă.

"Faptul că reclamanta apreciază negativ serviciile medicale aplicate în spitalul în care pacienta a fost internată a dus la formularea acestei reclamaţii şi acest lucru se va analiza" afirmat dr. Laurenţiu Holerga, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Vâlcea.

Trei medici şi mai multe asistente de la Spitalul Judeţean Vâlcea sunt acuzaţi de către familie de neglijenţă şi nepăsare. Cazul este în atenţia comisiei internă de etică din cadrul spitalului, a Colegiului Medicilor dar şi a poliţiei care a început cercetarea penală împotriva medicului care a semnat biletul de externare

Sursa: http://www.realitatea.net/o-batrana-din-valcea--care-a-decedat-la-spital--a-ajuns-acasa-cu-un-taxi_508771.html

vineri, 1 mai 2009

Un bebelus a murit la o zi dupa ce a iesit din spital

Darius avea numai doua luni cand a fost internat, in luna decembrie a anului trecut, la Spitalul Judetean din Calarasi, deoarece avea simptome de raceala.

Aici, doctorii l-au consultat si au constatat ca micutul sufera de pneumonie acuta interstitiala, afectiune care poate fi tratata cu medicamente. Tatal copilului, Ionut Plaiasu, sustine ca timp de doua saptamani, cat a stat in spital, bebelusul a avut, insa, mai multe reactii adverse la tratamente. Fie se invinetea la fata, fie era foarte palid si facea temperatura. Barbatul spune ca medicii au pus aceste reactii pe seama unor alergii si nu l-au tratat corespunzator. "Sotia mea se ducea plangand la asistente si le ruga sa-i faca ceva copilului, sa-si revina, si ele ii spuneau ca nu pot face nimic si ca trebuie sa astepte sa se schimbe tura", ne-a spus, indurerat, tatal bebelusului. Dupa doua saptamani de spitalizare, Darius a fost externat, pentru ca medicii au spus ca se simte bine. Dar, a doua zi, parintii au constatat cu stupoare ca bebelusul a murit, iar cauza decesului a fost stop cardio-respirator.

Sursa: http://www.cancan.ro/2009-05-01/Un-bebelus-a-murit-la-o-zi-dupa-ce-a-iesit-din-spital.html

miercuri, 29 aprilie 2009

Un medic de pe o ambulanţă ieşeană şi-a abandonat pacienta pentru că îşi terminase tura

A lăsat pacienta să aştepte un alt echipaj de ambulanţă pentru că şi-a terminat programul. Este vorba despre un medic de pe o ambulanţă ieşeană care şi-a abandonat bolnava, o femeie în vârstă de 80 de ani, pentru că îşi terminase tura de zece minute. Medicul, care se afla la domiciliul bătrânei nu a mai avut răbdare să aştepte al doilea echipaj care să ducă bătrână la spital.

Medicul şi-a justificat gestul prin faptul că nu era vorba despre un caz grav, ci despre o consultaţie pentru hipertensiune arterială cu suspiciune de atac vascular cerebral, motiv pentru care a şi chemat un alt echipaj pentru transportarea bolnavei la spital.

Însă, nu a mai aşteptat încă zece minute până la sosirea celuilat echipaj, fiind convins de faptul că nu mai este necesară prezenţa sa şi în plus terminase şi programul de lucru.

Doctorul spune în sprijinul său că pacienta nu a necesitat nici în timpul transportului perfuzii sau tratament, femeia ajungând pe picioarele ei la spitalul de neurochirurgie.

Starea bolnavei este bună, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie vorbind despre modificări vasculare caracteristice vârstei.

Reprezentanţii familiei nu au de gând să facă reclamaţie.

Totuşi, conducerea serviciului de ambulanţă critică felul cum a acţionat medicul, spunând că indiferent de starea pacientului, doctorul nu ar fi trebuit să îl lase singur şi trebuia să aştepte sosirea echipajului chemat.

Ancheta care a fost demarată va stabili dacă este un caz de etică medicală.

Sursa: http://www.realitatea.net/un-medic-de-pe-o-ambulanta-ieseana-si-a-abandonat-pacienta-pentru-ca-isi-terminase-tura_507746.html

marți, 28 aprilie 2009

"Ne-a nenorocit copilul!"

Carmen si Alexandru Stanciu, parintii unei fetite de numai cinci luni, sustin ca din cauza doctoritei Mihaela Margaritescu copila lor a fost la un pas de moarte.
"Bianca s-a nascut pe 10 decembrie la Spitalul C.F. 2. A fost o nastere normala, la termen, doar ca era cam mare. Avea 4,860 kg si 53 cm. In timpul expulziei s-a blocat la umeri, iar medicii nu au reusit sa-i rupa clavicula ca sa o scoata. Au tras-o de cap si i s-a declansat o hemoragie cerebrala. Ne-a nenorocit copilul. Sunt sigur ca era un copil sanatos daca medicii ii faceau sotiei cezariana", ne-a spus tatal fetitei. La scurt timp, lichidul cefalorahidian i s-a acumulat excesiv in membranele creierului ceea a dus la cresterea progresiva a cutiei craniene. Cele cinci luni de viata le-a petrecut numai prin spitale. La nastere, perimetrul capului fetitei era de 35 de cm, iar la sfarsitul lunii trecute ajunsese la circa 45 de cm. Pentru aceste suferinte, familia bebelusului ii cere explicatii doctoritei Mihaela Margaritescu care a asistat si a condus echipa medicala la nastere. Parintii au reclamat-o si la Colegiul Medicilor din Bucuresti.
Reporterii CANCAN au incercat sa o contacteze telefonic pe dr. Margaritescu, dar aceasta nu a fost de gasit.

Sursa http://www.cancan.ro/2009-04-28/Ne-a-nenorocit-copilul.html

duminică, 26 aprilie 2009

Şapte copii, intoxicaţi în Spitalul de Pediatrie din Piteşti după o deratizare

Şapte copii internaţi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti s-au intoxicat cu substanţe chimice, după ce saloanele în care stăteau au fost deratizate. Copii au fost mutaţi în timpul procedurii dar au fost aduşi înapoi mult prea devreme şi au inhalat mirosul lăsat de substanţele nocive. Părinţii lor vor să facă o reclamaţie la Ministerul Sănătăţii. Conducerea spitalului a refuzat să vină să le dea vreo explicaţie.


Procesul de deratizare la etajul şase al Spitalului de Pediatrie din Piteşti a început vineri. Cadrele medicale au cerut mutarea copiilor bolnavi în alte saloane doar că micuţii au fost aduşi înapoi doar după trei ore. Părinţii spun că în saloanele încă persista mirosul substanţelor folosite, iar a doua zi micuţii au început să se simtă rău.

Părinţii au aşteptat , în zadar, o explicaţie de la conducerea spitalului. Nimeni din conducere nu a venit duminica la serviciu ca să explice nefericitul incident. Fără nicio altă soluţie, oamenii au cerut explicaţii medicilor de gardă care nu le-au putut răspunde. Cert este că acum micuţii sunt trataţi nu numai pentru bolile cu care au ajuns la spital, ci şi pentru intoxicaţie. Părinţii spun că, în zilele următoare, vor trimite o reclamaţie chiar la Ministerul Sănătăţii.

Sursa: http://www.antena3.ro/stiri/romania/sapte-copii-intoxicati-in-spitalul-de-pediatrie-din-pitesti-dupa-o-deratizare_70158.html

marți, 21 aprilie 2009

Se intoarce la spital, dupa ce a nenorocit un copil

Mama micutului Sebastian, care nu vede, nu aude si se hraneste printr-un tub, a pierdut procesul cu asistenta care i-a distrus viata baietelului sau.



Contestatia Alinei Lungu impotriva deciziei Ordinului Asistentilor Medicali, care o suspendase pe asistenta vinovata, pentru un an, a fost respinsa recent de magistratii Judecatoriei Sectorului 5.
Mama baietelului asfixiat la nastere de cordonul ombilical ceruse ca asistenta Silvia Rosca sa nu mai poata profesa niciodata, iar Rosca solicitase reducerea perioadei de suspendare. Judecatorii au respins si contestatia asistentei, dar decizia nu mai are niciun efect, pentru ca interdictia de a se intoarce la Spitalul Universitar a expirat la 22 februarie 2009.
Silvia Rosca a lasat gravida nesupravegheata, ajungand in sala de nasteri cu 45 de minute intarziere. Sebastian s-a nascut pe 3 august 2007 cu creierul insuficient oxigenat, iar medicii i-au prezis un viitor sumbru.

Sursa: http://www.cancan.ro/2009-04-21/Se-intoarce-la-spital-dupa-ce-a-nenorocit-un-copil.html

vineri, 10 aprilie 2009

Doi tineri din Bacău susţin că fetiţei lor i-a fost ruptă clavicula la naştere

Un nou-născut a stat cinci zile la maternitatea din Bacău, cu clavicula ruptă fără să fie consultat de un medic. În cele din urmă, la insistenţele mamei, micuţa a fost consultată de un ortoped. Acum copila are umărul imobilizat cu bandaje, iar părinţii au făcut o reclamaţie la Colegiul Medicilor împotriva medicului care a asistat la naştere.

Ioana a născut natural, la începutul lunii, o fetiţă de 3 kilograme şi 600 de grame care a primit nota 10 de la medicul obstetrician.

"Am observat că avea o vânătaie pe umăr, iar în momentul în care o atingeam plângea foarte tare. A zis că nu, nu e nimic. Nu e nimic, pur şi simplu", a declarat Ioana Apostu Gâţu, mama bebeluşului.

Tânăra a încercat zile în şir să le atragă atenţia medicilor asupra stării fetiţei sale.

"Soţia mea m-a sunat după 3 zile că numeni nu se interesează şi nimeni n-are grijă şi copilul e fracturat", a precizat Vasile Apostu Gâţu, tatăl.

Abia după cinci zile şi după ce părinţii au făcut o reclamaţie la Colegiul Medicilor, fetiţa a fost consultată de un ortoped care a constatat că are clavicula fracturată de la naştere. Obstetricianul acuzat de părinţi că i-a rupt umărul copilei spune însă că astfel de accidente sunt relativ frecvente, opinie susţinută şi de alţi specialişti.


"Este o fractură care apare relativ frecvent, de cele mai multe ori la naşterea naturală. Această claviculă se vindecă foarte repede, foarte bine, nu lasă sechele", a spus Mihai Călinescu, medic primar chirurgie pediatrică.

Colegiul Medicilor Bacău urmează să analizeze plângerea primită şi să decidă dacă va face o anchetă la Maternitate.

Sursa: http://www.realitatea.net/doi-tineri-din-bacau-sustin-ca-fetitei-lor-i-a-fost-rupta-clavicula-la-nastere_492986.html

marți, 7 aprilie 2009

Ancheta la Spitalul Elias in cazul copilului de cinci luni cu paralizie cerebrala

Colegiul Medicilor din Bucureşti a început ancheta cazului de la Spitalul Elias din Bucureşti, în care doi medici au fost reclamaţi de părinţii unui băieţel de cinci luni diagnosticat cu un grav handicap şi paralizie cerebrală, în urma unor leziuni survenite la naştere, scrie NewsIn.

"În aproximativ două săptămâni vom avea şi rezultatul anchetei. Avem experţi care se vor deplasa şi la Spitalul Elias, pentru a analiza problema de acolo. În funcţie de mersul anchetei, vor fi chemaţi la audieri părinţii şi echipa medicală implicată", a precizat, pentru NewsIn, preşedintele Comisiei de Jurisdicţie şi Disciplină a Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş.

După o sarcină cu o evoluţie normală, Camelia Mărciulescu l-a născut pe Mihnea, pe 19 octombrie 2008. Naşterea, care a avut loc după 14 ore de travaliu, a fost asistată de medicul ginecolog Dan Tutunaru, de la Spitalul Elias din Bucureşti. "Nu mi s-a făcut nici măcar o ecografie, în condiţiile în care travaliul a durat 14 ore, iar dilataţia a fost forţată. Consider că o ecografie ar fi fost relevantă, în cazul în care nu am avut o naştere uşoară, iar medicul a observat că sunt probleme", susţine Camelia Mărciulescu.


Potrivit mamei, medicul şi-a dat seama că naşterea nu poate decurge normal şi a avut intenţia să facă operaţie cezariană, dar a renunţat din cauză că doar şeful de secţie poate aproba astfel de intervenţii. "Doctorul Tutunaru mi-a spus că a vrut să îmi facă cezariană, dar i-a fost silă să îi ceară permisiunea şefului lui de secţie, medicul Radu Vlădăreanu, pentru că se aştepta la un refuz din partea acestuia, cum s-a întamplat şi în alte cazuri când a avut nevoie", a precizat mama lui Mihnea.


Contactat telefonic, dr. Dan Tutunaru afirmă că nu a greşit profesional în timpul naşterii şi că o ecografie nu ar fi relevat cordonul ombilical în jurul gâtului copilului. "Să hotărască cei de la Colegiul Medicilor dacă am greşit sau nu. Astfel de cazuri sunt frecvente şi nu este vina medicilor", a spus Tutunaru.


Unul dintre medicii români cu vastă experienţă în domeniu, prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternităţii Giuleşti din Bucureşti, spune că o astfel de situaţie ar fi putut fi evitată cu ajutorul unei ecografii. "În cazul în care copilul avea cordonul ombilical în jurul gâtului, ar fi putut fi depistat cu ajutorul ecografiei doppler (n.r. - o investigaţie care măsoară fluxul sangvin în anumite regiuni anatomice ale fătului)", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Bogdan Marinescu.


Mihnea s-a născut sugrumat de cordonul ombilical şi, imediat după naştere, a intrat în hipoxie (scăderea nivelului de oxigen din sânge). Potrivit mamei, medicii l-au resuscitat cu greu şi i-au comunicat abia după cinci zile că băieţelul este în comă. “În afara medicului Tutunaru, am reclamat-o la Colegiul Medicilor şi pe doamna doctor Damian, neonatologul care l-a resuscitat pe Mihnea. Consider că, de teama unei anchete, a preferat să îl resusciteze până când a avut puls şi să mi-l dea aşa, paralizat cerebral şi cu epilepsie. Practic, copilul meu nu are în cutia craniană decât un lichid şi nu are nicio şansă de recuperare. Medicii spun că va trăi, însă nici măcar nu îşi va putea conştientiza propria existenţă”, mai spune mama lui Mihnea.


Mama micuţului susţine că unii medici au afirmat că boala lui Mihnea are o cauză genetică. „Pentru că m-au văzut atât de hotărâtă să depun plângere la Colegiul Medicilor, mi-au spus că boala a fost transmisă genetic. Dar le-am arătat că analiza 4D, pe care am făcut-o la 27 de săptămâni, demonstrează clar că Mihnea avea creierul dezvoltat şi nu exista nicio problemă din punctul ăsta de vedere. Acum, pur şi simplu, creierul lui parca s-a topit", a precizat mama băieţelului de cinci luni.


Părinţii lui Mihnea au depus şi o plângere penală împotriva echipei medicale din secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Elias care a asistat naşterea şi aşteaptă răspuns şi din partea autorităţilor.

Sursa: http://stiri.rol.ro/content/view/249654/2/

vineri, 3 aprilie 2009

Acuzaţie de malpraxis în tratamentul unei fete de 10 ani

Mama unei paciente reclamă că fiica sa a fost tratată greşit de către un medic neuropsihiatru din Galaţi fapt ce a dus la intrarea copilului în comă timp de opt ore.

Medicul neuropsihiatru acuzat de malpraxis se numeşte Carmen Şchiopu, din Galaţi, iar acuzaţiile de tratamentul greşit se referă la indicaţiile medicale oferite în timpul unei consultaţii în propriul cabinet medical. Ana Paraschiv, mama unei fetiţe de 10 ani, reclamă că în urma tratamentului prescris pentru o simplă durere de cap, fiica sa ar fi intrat în comă.

„Fata avea dureri de cap şi am fost cu ea şi la Bucureşti apoi am venit la doamna doctor Carmen Şchiopu. Mi-a spus că îi dă dumneaei nişte pastile de nu mai are niciodată probleme. Numai că apoi fata a avut stări de somnolenţă apoi a intrat în comă. Cred că i se trage de la Deparkin, unul dintre medicamentele prescrise, poate a fost doza prea mare pentru un copil. Cel puţin aşa mi-au spus medicii de la Spitalul de Copii, cei care au scos-o din comă”, a declarat Ana Paraschiv. Fata, pe nume Laura Cristiana Paraschiv, a stat în comă aproape opt ore.

Colegiul Medicilor Galaţi a început o anchetă în acest caz. Medicul implicat în acest caz, Carmen Şchiopu, susţine la rândul său că nu a făcut niciun fel de eroare medicală şi consideră că, fie mama i-a administrat fetiţei un dozaj prea mare, fie copila a luat accidental o doză suplimentară.

Sursa: http://stiri.mediatica.ro/content/view/2487/119/

O fetiţă de 13 ani din Prahova a murit după ce a fost operată de apendicită

O fetiţă de 13 ani din oraşul prahovean Mizil a murit la zece minute după ce a fost operată de apendicită. Aceasta a făcut stop cardio-respirator. Părinţii au acuzat medicul anestezist că le-a omorât copilul, despre care au spus că era perfect sănătos.

"Eu cred că i-au făcut prea multă anestezie. Fata era vânătă şi nu făcea decât să se vaite, îşi trăgea sufletul şi a murit în braţele mele", a declarat Filoftea Aron, mama fetei.

Medicii au spus că operaţia a decurs bine şi nu ştiu ce a dus la stopul cardio-respirator. "Operaţia a decurs bine, anestezia bine. La zece minute după ce a fost scoasă din sala de operaţie a făcut stop cardio-respirator şi a decedat. Probabil de la substanţa anestezică, dar până nu vin rezulatele de la medicul legist, nu ştim adevărul", a afirmat doctorul Romeo Mărgărit.

Părinţii fetei au făcut deja o plângere la Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Cercetări vor face şi cei de la Colegiul Medicilor, pentru că rudele fetiţei vor depune şi aici o reclamaţie.

Fetiţa fusese internată luni la Spitalul din Mizil, iar marţi a fost supusă intervenţiei chirurgicale care i-a fost fatală.

Sursa: http://www.realitatea.net/o-fetita-de-13-ani-din-prahova-a-murit-dupa-ce-a-fost-operata-de-apendicita_486421.html

Malpraxis la maternitatea din Lugoj? Complicatii severe dupa o nastere




Durere si revolta amara, la adresa unui medic de la maternitatea din Lugoj. Rudele unei femei care a nascut prin cezariana un baietel il acuza pe doctor ca a neglijat pacienta.

Dupa ore lungi de asteptare pe la usi apropiatii au vazut cum tanara este dusa pe targa, plina de sange, la un alt spital. Acum este la reanimare in Timisoara. Cumplit e ca are o sansa la un milion sa scape cu viata.

Ramona are 29 de ani si a ajuns ieri dimineata la maternitatea din Lugoj. Era bine, povestesc ai ei, iar aseara la ora 19, a fost dusa in sala de operatie. A nascut dupa un sfert de ora. Apoi a inceput calvarul. Timp de trei ore apropiatii au stat incordati pe holuri asteptand sa vina un doctor si sa le spuna in ce stare sunt mama si copilul. In loc sa auda asta au vazut cum Ramona este scoasa pe targa, cu perfuzii, si urcata intr-o salvare.

Disperate, rudele l-au cautat pe ginecolog prin toata maternitatea.

Cu greu, o asistenta il localizeaza pe medic, iar acesta accepta sa vorbeasca doar prin telefon, desi se afla in spital.

Sotul Ramonei n-a mai dormit de ieri dimineata. Teama ii ingheata sufletul. Se roaga sa nu ramana singur cu cei doi copii.

Conducerea maternitatii din Lugoj a refuzat sa comenteze cazul. Sotul Ramonei intentioneaza sa faca reclamatie la Colegiul medicilor.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/malpraxis-la-maternitatea-din-lugoj-complicatii-severe-dupa-nastere.html

vineri, 13 martie 2009

O fetita din Bistrita, decerebrata de o injectie cu ampicilina

O fetita din Nasaud, judetul Bistrita, a ramas complet decerebrata dupa ce a facut un soc anafilactic in urma administrarii de ampicilina intravenos. Colegiul Medicilor din Bistrita-Nasaud a scos medicul basma curata. De mai bine de doi ani Colegiul Medicilor din Romånia n-a dat un verdict.

Cristina Circu, in varsta de 5 ani, a tusit aproape toata noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2006. A doua zi, mama ei a luat-o de mâna si a dus-o la Spitalul Orasenesc Nasaud, ca sa fie consultata de Floarea Ianul. Fetita era vioaie, n-avea febra si a urcat cele patru etaje pe picioarele ei. În urma examenului clinic, doctorita a decis ca fetita are bronho- pneumonie si insuficienta repiratorie, cu toate ca urcase patru etaje pe jos, fara probleme. Medicul i-a prescris ampicilina intravenos. La cinci minute dupa administrarea medicamentului, Cristina a intrat în soc anafilactic, apoi in stop cardio-respirator, a fost resuscitata, dar a ramas inconstienta. Prin urmare, a fost dusa de urgenta la Cluj-Napoca, la Urgente Pediatrice. Aici, medicii au constatat coma de gradul 4 si edem cerebral. Fetita a ajuns la Pediatrie II, unde în februarie 2007, din cauza unei viroze severe, i s-a prescris din nou ampicilina. Nici de aceasta data nu s-a facut test de toleranta. A intrat din nou în soc anafilactic, dar a fost stabilizata. În octombrie 2007, fetita ajunge la Bucuresti, la Spitalul „Victor Gomoiu”. Diagnosticul: atrofie cerebrala difuza, tetraplegie.

Colegiul Medicilor Bistrita spune ca nu e culpa medicala
Colegiul Medicilor din Bistrita-Nasaud a decis ca nu este vorba despre o culpa medicala. „Presupusul soc anafilactic provocat de ampicilina nu poate fi probat, apneea prelungita putând avea ca origine accesul puternic de tuse productiva cu secretii traheobronhice vâscoase”. De subliniat, fetita avusese tuse seaca. Parintii sustin ca dupa primul soc anafilactic, manevrele de resuscitare au durat peste 30 de minute, deci privarea de oxigen a creierului în aceasta perioada a determinat starea ulterioara a fetitei. De altfel, Colegiul Medicilor recunoaste aceasta situatie: „durata resuscitarii cardio-respiratorii eficiente a fost determinata de amplasarea la etaje diferite a serviciilor de Pediatrie si ATI”. Reprezentantii spitalului au refuzat orice comentariu cat timp ancheta este in derulare.

Plangere penala, caz «comasat»
Parintii Cristinei au facut plângere penala pentru vatamare corporala împotriva medicului si a doua asistente, pe care le acuza ca nu au intervenit la timp dupa primul soc anafilactic. Organele au cerut o expertiza, prin urmare dosarul treneaza. De asemenea, au contestat decizia Colegiului Medicilor BN, prin adresa 644 din 12 decembrie 2006 la Colegiul Medicilor din România (CMR). De doi ani si trei luni n-au primit nici un raspuns de la Bucuresti. „Cazul a intrat la comisia de disciplina abia în februarie pentru ca e vorba de medici din doua judete si a trebuit sa se comaseze dosarele. Expertizele au fost contradictorii si au durat foarte mult. Acum dosarul e complet, va intra la judecata la sfârsitul lui martie si speram sa solutionam pana în mai”, ne-a declarat presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

Sursa: http://www.gardianul.ro/O-fetita-din-Bistrita,-decerebrata-de-o-injectie-cu-ampicilina--s131402.html

joi, 12 martie 2009

Doctorii au rupt intenţionat mâna unui bebeluş, la naştere

Caz incredibil la Maternitatea din Ploieşti. Medicii de la Spitalul de Obstetrică - Ginecologie au rupt deliberat mâna unui bebeluş pentru că altfel, spun ei, nu ar fi putut scoate copilul.

Claudia Vişan a născut la Maternitatea din Ploieşti pe 16 februarie un băieţel de 4 kilograme şi 600 de grame. Deşi venirea pe lume a primului copil ar fi trebuit să însemne un motiv de bucurie, acest lucru a adus familiei numai necazuri.

Mama micuţului susţine însă că tragedia ar fi fost evitată dacă doctorii ar fi acceptat rugămintea ei de a naşte prin cezariană. "Am făcut toate analizele, am fost la doctor şi uite acum doctorii mi l-au nenorocit. Mi-a tras de el, i-a rup mâna stângă, pareză la mâna dreaptă, capul la fel, la cap a avut două cheaguri de sânge la cap", spune Claudia Vişan.

Tatăl copilului, Gheorghe Vişan, spune că femeia a cerut să nască prin cezariană, dar că medicii au spus că poate naşte normal.

Deşi doctorii i-au fracturat bebeluşului mâna stângă, acum nou născutul nu-şi poate mişca nici mâna dreaptă.

Medicii de la Maternitate susţin că, deşi copilul a fost destul de mare, în acest caz nu se impunea o operaţie de cezariană, iar la naştere s-au aplicat procedurile curente pentru un astfel de caz.

"După ce s-a născut capul, pentru că mobilul fetal s-a blocat la nivelul umerilor, s-a intervenit procedural şi s-a produs o fractură în scop terapeutic", a declarat doctor Lenuţa Luchian de la Maternitatea Ploieşti.

Familia a depus reclamaţie la Colegiul Medicilor Prahova, care cercetează acum cazul.

"Pentru a fi extrem de obiectivi vom încerca să obţinem toate datele, toată documentaţia medicală şi informaţii din partea celor care au intrat în contact cu cazul", a declarat doctor Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Micuţul a fost trimis pentru investigaţii amănunţite la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Sursa: http://www.realitatea.net/doctorii-au-rupt-intentionat-mana-unui-bebelus--la-nastere_472602.html

Era să moară de la o ecografie interpretată greşit

O femeie de 25 de ani din Ploieşti susţine că a fost la un pas de moarte din cauza interpretării greşite a unei ecografii de către un medic specialist ginecolog de la clinica Al Medica Berlin.

Luna trecută, Adina Constantin a urmat un tratament special pentru a rămâne însărcinată. Pentru că avea dureri şi sângerări, tânăra s-a programat, pe 14 februarie, pentru o ecografie la clinica particulară Al Medica Berlin. „Am fost la doamna doctor specialist Irina Culcea pentru investigaţii cu ajutorul aparatului ecograf ginecologic.

Am repetat ecografia la o săptămână, diagnosticul fiind hiperplazie endometrială, care, am aflat ulterior, înseamnă o îmbătrânire a aparatului reproducător, specifică femeilor vârstnice”, po vesteşte Adina Constantin. Pentru că se simţea tot mai rău şi nu a mai vrut să fie consultată în Ploieşti, femeia s-a dus de urgenţă la Spitalul Municipal Câmpina, unde a fost consultată de medicul Ion Nica. „Imediat şi-a dat seama că e vorba despre o sarcină extrauterină, chiar dacă rezultatul ecografiilor era altul. A internat-o imediat pe 24 februarie, iar a doua zi a operat-o.

Dacă mai stătea acasă putea să moară din cauza complicaţiilor”, spune Valentin Con s tantin, soţul Adinei. În urma intervenţiei chirurgicale, femeia şi-a pierdut o trompă uterină, iar şansele de a mai avea un copil s-au redus cu 50%. „După experienţa aceasta nu-mi mai trebuie niciun serviciu medical în Ploieşti. Mă voi duce la Bucureşti pentru că puteam să mor din cauza unei ecografii greşite”, spune Adina Constantin.

„Dacă tânăra este sănătoasă, iar celelalte organe nu i-au fost afectate, va mai putea avea copii”, este de părere Mihaela Jilescu, medic ginecolog în cadrul maternităţii din Ploieşti. Conducerea clinicii private din Ploieşti susţine că acest caz face obiectul unei anchete interne. „Deocamdată facem verificări. Abia peste vreo două zile vă putem da informaţii legate de acest caz”, a declarat Emil Manta, medic coordonator Al Medica Berlin Ploieşti.


Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/843047/Era-sa-moara-de-la-o-ecografie-interpretata-gresit/