joi, 26 iunie 2008
Un bărbat a murit după ce Salvarea a venit fără medic şi echipament
Asta susţin martorii, care, până să ajungă salvarea, au încercat cu disperare să-l readucă în simţiri. Şefii serviciului de ambulanţă admit problema: le-au mai rămas doar asistentele, după ce singurul doctor pe care îl aveau şi-a dat demisia acum câteva luni.
Neputincioşi că nu îi pot fi de ajutor, prietenii lui au trăit clipe infernale. La un moment dat, un coleg de echipă a început să-i facă masaj cardiac şi respiraţie gură la gură, însă inima bărbatului de 44 de ani a cedat.
Spre uimirea celor din jurul fostului fotbalist, ambulanţa nu avea medic, iar asistenta i-ar fi pus omului doar o mască de oxigen pe faţă, fără să încerce resuscitarea. Fostul fotbalist a murit în salvare, în curtea spitalului. Directorul ambulanţei spune că maşina a ajuns rapid.
Bărbatului i s-a făcut rău după ce a jucat un meci într-un campionat local. Până la 33 de ani, Bogdan Furtună a fost fotbalist profesionist şi a jucat în liga a doua. Împietrită de durere, familia se gândeşte acum să-şi caute dreptatea în justiţie, pentru ca asemenea drame să nu se mai repete.
Sursa: http://www.protv.ro/stiri/eveniment/un-barbat-a-murit-dupa-ce-salvarea-a-venit-fara-medic-si-echipament.html
Familia unui nou-născut care a decedat acuză medicii unui spital craiovean de incompetenţă
Sursa: http://www.epagini.com/stiri/view/15247/38-dintre-medici-si-ar-ascunde-greselile-in-caz-de-malpraxis-potrivit-unui-studiu.html
Copil de doi ani şi jumătate, legat de pat la Spitalul de Pediatrie din Piteşti
Potrivit Florinei Gheorghe, managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti, copilul a fost internat sâmbătă cu diagnosticul de pneumonie, fiind adus de la un centru de îngrijiri speciale.
Managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti susţine că, după apariţia fotografiei cu copilul legat de brâu cu un tifon care era prins de grilajul patului, a declanşat o anchetă internă în acest caz şi că aceasta nu a relevat nicio deficienţă.
Conform sursei citate, asistentele care îl au în îngrijire pe copil au declarat că micuţul a fost legat pentru a fi protejat şi că acesta putea să se mişte liber în pătuţ.
"Ancheta noastră nu a relevat vreo deficienţă medicală sau de îngrijire deoarece asistentele spun că procedura era menită să-l protejeze pe copil şi să-i ofere libertate de mişcare. În aceste condiţii, noi vom prezenta concluziile noastre în scris Autorităţii de Sănătate Publică Argeş care poate dispune formarea unei comisii din afara instituţiei noastre care să cerceteze acest caz”, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti.
Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Argeş a anunţat, joi, că va începe o anchetă la Spitalul de Pediatrie Piteşti pentru a stabili împrejurările în care a fost legat copilul de pat, cu un tifon în jurul brâului.
"Rezultatele acestei cercetări disciplinare de la Spitalul de Pediatrie urmează să-mi fie prezentate. Noi am constituit deja o comisie la nivelul Autorităţii de Sănatate Publică, formata din jurişti şi doctori pentru a vedea dacă a fost sau nu un abuz asupra unui minor. În functie de rezultate, pot apărea sancţiuni disciplinare, iar dacă este vorba de rele tratamente aplicate minorului poate fi vorba şi de sancţiuni care ţin de Codul Penal", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, dr. Roxana Marinescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Argeş.
Sursa: http://www.mediafax.ro/social/copil-de-doi-ani-si-jumatate-legat-de-pat-la-spitalul-de-pediatrie-din-pitesti.html?1688;2740092
miercuri, 25 iunie 2008
După ce era să omoare o pacientă,asistenta cu injectia letala a fost concediata
Şeful Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Marius Enescu, a spus că instituţia ar putea demara o anchetă, doar după ce va fi depus un memoriu. „Şi medicii, şi asistenţii sunt obligaţi să aibă asigurare de malpraxis”, a mai spus directorul executiv al ASP Constanţa.
În schimb, pacienta a primit un e-mail de la un reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), în care este anunţată că organizaţia s-a autosesizat şi „intenţionează să deschidă o anchetă pentru a clarifica circumstanţele întâmplării descrise în materialul semnat de dumneavoastră”. „Regretăm ceea ce vi s-a întâmplat, şi faptul că aţi fost obligată să suportaţi nu doar consecinţele unei erori profesionale, dar şi ale lipsei de interes şi de etică din partea unui asistent medical”, se mai arată în scrisoarea electronică trimisă „reclamantei”.
Precedente cutremurătoare
Din păcate, cazul de la Constanţa nu este singular. La sfârşitul anului trecut, o asistentă de la Serviciul de Ambulanţă Giurgiu s-a dus la o urgenţă majoră doar cu un bilet de internare în spital. După ce a făcut anchetă la faţa locului, subsecretarul de stat, Raed Arafat, a declarat că asistenta i-a spus că nu ştia să facă manevre de resuscitare. Asta în condiţiile în care aceasta era angajată la un serviciu de asistenţă medicală de urgenţă.
În luna octombrie a anului trecut, un alt caz s-a aflat în atenţia opiniei publice. Mai multe asistente şi moaşe de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală au fost sancţionate de organizaţia profesională în cazul unui bebeluş care a rămas cu mai multe handicapuri, mama acestuia susţinând că a fost lăsată singură în timpul travaliului. Probabil că şi alţi pacienţi au avut de suferit din cauza unor greşeli apărute din neştiinţă, din plictiseală sau poate chiar dezinteres. O problemă ar trebui atent analizată de autorităţi: cât de bine sunt pregătite asistentele medicale.
Grave probleme de şcolarizare a asistentelor
La nivel naţional sunt aproximativ 130.000 de asistenţi medicali şi moaşe. Gheorghe Georgescu, preşedintele OAMM Bucureşti, spune că sunt probleme din cauza formei deficitare de şcolarizare. „Trebuie trase semnale de alarmă pentru ca Ministerul Educaţiei să ia măsuri.
Din păcate, forma de şcolarizare este foarte largă şi foarte vagă, iar şcolile postliceale de asistente medicale sunt pe bani şi nu există nici un repetent”, a explicat Gheorghe Georgescu. Acesta a mai spus că ar trebui să efectueze testarea medicală şi profesională anuală a asistenţilor care lucrează în sistemul sanitar pentru a nu apărea probleme.
Sursa: http://www.gandul.info/societatea/asistenta-cu-injectia-letala-a-fost-concediata.html?3932;2555509
luni, 23 iunie 2008
Obstetrician acuzat de malpraxis
Bãrbatul sustine cã în acea zi, pânã la amiazã, sotia sa a fost consultatã doar de un medic stagiar si de o asistentã. Seara, bãrbatul a aflat cã sunt complicatii la nastere, motiv pentru care fãtul trebuie scos prin fortare si cã acesta a murit la nastere, iar sotiei i-a fost scos uterul.
De cealaltã parte, medicii sustin cã, în urma unor complicatii apãrute în timpul nasterii, s-a declansat o boalã rarã. Potrivit acestora, femeia fãcuse un atac de apoplexie uteroplacentarã, care a survenit exact în momentul în care copilul venea normal, cu capul înainte. Ca sã salveze
viata mamei, ei au fost nevoiti sã scoatã uterul.
"În 90 la sutã din astfel de cazuri, fãtul moare si tot în atâtea se decide extirparea uterului. În momentul nasterii a avut loc o dezlipire a placentei de uter, iar fãtul nu a mai avut oxigen si nu a mai putut fi salvat", a explicat dr. Cãtãlin Mihãilã, purtãtorul de cuvânt al maternitãtii.
La rândul sãu, Cristina Anton, doctorul acuzat de malpraxis, sustine cã a fãcut tot ce i-a stat în putintã pentru a nu se ajunge la acest deznodãmânt tragic. Medicul sustine cã pacienta a fost supravegheatã de medici si cã finalul ar fi fost altul, dacã aceasta ar fi venit cu câteva zile mai devreme la spital.
"Am reusit sã îi salvãm viata femeii si ei nu îsi dau seama de acest lucru. Când pacienta a venit la spital, nasterea se declansase si, imediat, a fãcut o complicatie care a afectat uterul si placenta. Dacã nu scoteam uterul, femeia murea", a spus dr. Anton.Cei doi tineri sunt decisi sã reclame cadrele medicale de la maternitate la Colegiul Medicilor, iar, în functie de rezultatul comisiei de anchetã, sã se adreseze unei instante de judecatã.
Sursa:http://www.medfam.ro/rompres/modules.php?name=News&file=article&sid=6672
Peste 1.000 de reclamaţii de malpraxis, la Colegiul Medicilor
Aproape 500 de oameni au acuzat cadrele medicale din Capitală că le-au ucis rudele cu neglijenţa lor.
Iar după toate anchetele, doar trei doctori şi-au pierdut dreptul de a opera. Cei din Colegiu depun însă şi ei o plângere: nu e drept să fie socotiţi vinovaţi 11.000 de medici pentru greşelile câtorva colegi de breaslă.
În zece ani, la Colegiul Medicilor din Bucureşti peste 1.100 de oameni au reclamat modul în care ei sau apropiaţii lor au fost trataţi în spitalele din Capitală. 485 dintre plângeri se referă la pacienţi care ar fi murit tocmai din cauza greşelilor cadrelor medicale.
După toate aceste reclamaţii, numai trei medici şi-au pierdut dreptul de a opera. Două cazuri sunt cunoscute: cel al doctorului Răzvan Trancă, bănuit că şi-a violat şi apoi aruncat de la etaj o pacientă şi cel al profesorului Ciomu care a amputat penisul unui bolnav în timpul unei intervenţii banale.
Doctorii se plâng că li se face o mare nedreptate: deşi numai câţiva greşesc cu toţii sunt puşi la zid de pacienţi şi jurnalişti.
Cât priveşte verdictele date de organizaţiile profesionale ale medicilor, în peste 80% dintre cazuri doctorii sunt declaraţi nevinovaţi. Plângerile pacienţilor sunt însă tot mai numeroase.
Un medic din Brasov a fost acuzat de malpraxis pentru un copil nascut fara maini
Crina Călbureanu a adus pe lume, în data de 6 mai 2007, un băieţel de 2500 de grame. Deşi medicul Ionela Gambara o asigurase pe durata sarcinii că fătul este sănătos, la naştere părinţii au avut parte de un şoc: micuţul s-a născut cu infirmitate permanentă, la ambele mâini, lipsindu-i o parte din antebraţ.
Deşi femeia avea 34 de ani, vârstă la care riscul apariţiei anomaliilor fătului este mult mai mare decât în cazul gravidei tinere, dr. Ionela Gambara nu i-a recomandat decât analize medicale uzuale.
"De la începutul sarcinii am fost pacienta doamnei doctor Gambara Ionela, fiind în evidenţa medicală a acesteia, prezentându-mă la toate examenele medicale stabilite, efectuând examenele de investigaţie-ecografie ,analize medicale ,stabilite de aceasta Pe tot parcursul sarcinii, am fost asigurată, cu ocazia fiecărui control efectuat de doamna doctor, că sarcina este în evoluţie normală, că fătul se dezvoltă normal, că nu există probleme care să indice vreo anomalie de dezvoltare a acestuia. Singurele recomandări medicale primite pe parcursul sarcinii au fost cele referitoare la efectuarea unor analize medicale, pe care de asemenea le-am anexat plângerii înaintate Colegiului Medicilor. De fiecare dată când mergeam la control, la întrebarea mea dacă este necesar să fac şi alte investigaţii sau analize, mi s-a răspuns că nu este cazul pentru că sarcina decurge în mod normal", susţine mama băieţelului născut cu cumplita malformaţie.
Deşi trebuia să o asiste pe femeie la naşterea prin cezariană, medicul Ionela Gambara nici măcar nu a fost alături de pacientă.
"Având în vedere vârsta (34 ani ) i-am solicitat doamnei doctor să mă programeze pentru efectuarea unei operaţii de cezariană. Doamna doctor a spus că nu a reuşit să obţină această programare iar din 14 mai urma să plece ,astfel că am aşteptat împlinirea termenului, pentru a naşte normal, stabilind ca la debutul travaliului să o anunţ pentru a veni la spital să mă asiste la naştere. În data de 6 mai 2007 am sunat-o la telefon de mai multe ori pe doamna doctor pentru a o solicita să vină la spital să mă asiste la naştere astfel cum stabilisem, însă nu a răspuns la telefon, situaţie în care m-am internat la Maternitatea Braşov, fiind asistată la naştere de domnul doctor C. Anastasiu", a declarat Crina Călbureanu.
Soţul acesteia susţine că a sunat-o pe doctoriţă pentru a o întreba de ce nu s-a prezentat la naştere.
"Explicaţia oferită pe un ton iritat de doamna doctor a fost aceea că timpul necesar examinării unui pacient ar fi de minim o oră, ceea ce nu este posibil şi « dacă ar fi aflat la 6-7 luni şocul ar fi fost dublu». Soţul meu a înregistrat convorbirea avută cu doamna doctor, aceasta fiind transcrisă pe suport audio şi pe hârtie şi certificată de un specialist în înregistrări audio-video", adaugă Crina Călbureanu.Micuţul adus pe lume de Crina Călbureanu va fi marcat toată viaţa de infirmitatea cu care s-a născut. „Nu îşi poate folosi mânuţele. Am vorbit cu cei de la Spitalul Budimex din Bucureşti. Se pot pune nişte proteze, permanente abia după ce împlineşte 18 ani. Dar procedura e traumatizantă şi costisitoare”, sunt de părere părinţii micuţului. Aceştia o consideră vinovată de situaţie pe dr. Ionela Gambara. Împotriva ei au formulat o plângere la Parchet, dar şi la Colegiul medicilor. Gambara este acuzată de vătămare corporală gravă din culpă legată de exercitarea profesiei de medic. „Plângerea penală împotriva doamnei Gambara este înregistrată pe rolul Parchetului Judecătoriei Braşov, fiind trimisă în vederea cercetărilor la Inspectoratul de Poliţie. Am formulat plângere şi la Colegiul Medicilor. Ca urmare a insitenţelor depuse de mine mi s-a spus că procedura e greoaie şi se reunesc mai greu. Colegiul medicilor s-a întrunit pe 17 iulie şi s-a repartizat această plângere pentru analiza profesională. Ceea ce i-a nemulţumit pe clienţii mei e lipsa de reacţie. Nici nu ne-au adus la cunoştinţă printr-o adresă că urmează să se întrunească. Referitor la prestaţia medicului, susţin cu tărie că există două variante: o necompetenţă profesională dată de lipsa de pergătire în utilizarea aparatului ecograf, în condiţiile în care alţi medici specialişti au spus că în urma investigaţiilor mai amănunţite anomalia ar fi putut fi depistată. Pe de altă parte poate fi vorba şi de o lipsă de informare şi înclinăm spre această variantă. Dovadă că medicul nu a înmânat pacientei ultimele două planşe ecografice, medicul nu s-a prezentat la naştere, iar după naştere a făcut afirmaţia că «Dacă ar fi aflat la 6-7 luni şocul ar fi fost dublu». Medicul are obligaţie de informare a pacientului, această obligaţie asigurându-I totodată posibilitatea de a se descărca de o anumită vină”, e de părere Camelia Roman, avocata familiei Călbureanu.
Părinţii micuţului cred că anomalia ar fi putut fi observată încă din a treia lună de sarcină. Surse medicale susţin însă că şi în cazul unor ecografii performante de tip 3D sau 4D, există peste 40% din cazuri în care malformaţiile nu pot fi depistate. În plus, dacă se descoperă o anomalie ca cea din cazul micuţului familiei Călbureanu, după luna a treia şi jumătate de sarcină nu se face indicaţie de întrerupere de sarcină, decât dacă s-ar pune viaţa mamei în pericol.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului medicilor Braşov, pe numele doctoriţei Ionela Gambara nu s-au mai formulat până acum plângeri de malpraxis. „ Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor se va întruni în momentul în care o va convoca doctorul Bălescu. Poate fi săptămâna viitoare sau cealaltă”, ne-a declarat Constantin Cârstea, preşedintele Colegiului Medicilor Braşov.
Sursa: http://2007.informatia.ro/Un_medic_din_Brasov_a_fost_acuzat_de_malpraxis_pentru_un_copil_nascut_fara_maini-220318
Un pacient a murit după ce chirurgul i-a tăiat în mod nejustificat aorta, vena pulmonară, ventriculul stâng şi plămânul
Şefii institutului spun că mortalitatea în urma operaţiilor facute de cei doi este de trei ori mai mare decât la ceilalţi medici din institut. În apărarea lor, doctorii susţin că atunci când au avut probleme în sala de operaţie şi i-au chemat în ajutor pe şefii lor, aceştia i-au ignorat.
În raportul medico-legal întocmit la cererea conducerii spitalului se spune că operaţia în cazul pacientului de 73 de ani a fost corect indicată, dar condusă şi executată necorespunzător. Legiştii au constatat mai multe leziuni, printre care sfâşierea aortei şi ruperea venei pulmonare drepte superioare. Cei doi medici care au operat sunt suspectaţi că au făcut intervenţia prea lent, în 10 ore, în loc de trei.
"Dacă s-ar fi produs aşa ceva pacientul nu ar fi supravieţuit operaţiei, decesul s-a propdus la 36 de ore după operaţie", susţine medicul Bogdan Rotăreasa. El crede însă că este victima unor înscenări. Medicul a făcut o sesizare la parchet în legătura cu moartea unui alt pacient al său, în urmă cu câteva luni.
Medicii de la secţia de chirurgie a Institutului CC Iliescu susţin că acest caz a lezat imaginea instituţiei şi le pune în umbră profesionalismul.
Colegiul Medicilor şi Parchetul cercetează acest caz. Şeful de secţie spune că medicul poate opera în continuare, dar numai cazuri compatibile cu nivelul său profesional. Colegiul medicilor s-a autosesizat şi va lua in discuţie acest caz.
Suspiciune de culpa colectiva in cazul unui copil mort in urma unei operatii de apendicita
Membrii Comisiei de Disciplina se vor reuni la sfarsitul acestei saptamani pentru a analiza cazul fetitei decedate anul trecut in Galati. Exista suspiciunea unei culpe medicale. „Comisia de Disciplina se va intalni, cel mai probabil joi, pentru a discuta acest caz, pentru ca au aparut elemente noi. Vorbim de mai multe cadre medicale, medici si asistente, nu numai de anestezist”, a declarat, ieri, dr. Dumitru Cristea, presedintele Colegiului Medicilor din Galati. Organizatia a luat deja o hotarare in cazul medicului anestezist Pantelie Nicolcescu, acuzat de catre parintii victimei de malpraxis si de modificarea actelor medicale. Decizia a fost tinuta insa secreta. Iulia Valentina Irimiea, in varsta de cinci ani, a decedat pe 31 martie 2007 la Spitalul de Pediatrie „Sfantul Ioan” din Galati. Ea fusese supusa unei interventii chirurgicale banale, de extirpare a apendicelui inflamat, insa nu s-a mai trezit din anestezie. Cadrele medicale au invocat ulterior aparitia unor complicatii pe fondul unei bronhopneumonii. Pe 31 mai 2007, mama fetitei a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, acuzandu-l pe anestezist, dr. Pantelie Nicolcescu, de faptul ca a provocat moartea fetitei sale, dupa care a modificat rapoartele medicale. Procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale, desi a admis faptul ca dr. Pantelie Nicolcescu a modificat fisa de preanestezie. Diagnosticul de bronhopneumonie a fost infirmat ulterior de probele medico-legale. in paralel, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Galati au demarat, saptamana trecuta, in urma unei plangeri formulate de mama fetitei decedate, o ancheta care il vizeaza tot pe anestezistul Pantelie Nicolcescu, de data aceasta pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Dr. Nicolcescu este acuzat ca a pretins si a primit 50 de lei de la Lenuta Irimiea, pentru a avea mai multa grija de fiica sa pe parcursul operatiei.
Sursa:http://cmr.ro/content/view/153/21/
Anestezistul Spitalului de Pediatrie scapă de acuzaţia de ucidere şi se alege cu cea de luare de mită
După ce, la începutul lunii martie, procurorii gălăţeni au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul medicului anestezist acuzat de moartea, în timpul unei operaţii de apendicită, a unei fetiţe de cinci ani din Galaţi, Valentina Irimia, anchetatorii au revenit asupra cauzei ca urmare a unei solicitări făcute de către mama fetiţei în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Această revenire nu vizează însă noi cercetări pentru anestezistul Pantelie Nicolcescu în cazul acuzaţiei de ucidere din culpă, ci doar pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale, se arată în ordonanţa procurorilor gălăţeni.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au emis o ordonanţă prin care se stabileşte disjungerea cauzei în ce priveşte acuzaţia de luare de mită şi declinarea în cazul acuzaţiilor de fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals ce s-au făcut împotriva anestezistului Pantelie Nicolcescu.
Revenindu-se la acuzaţiile de ucidere din culpă, procurorii gălăţeni au stabilit că decesul copilului a survenit din cauză că acesta suferea de o afecţiune de maximă gravitate, aici fiind menţionată "peritonita fecaloidă" şi că nu se impune cercetarea medicului anestezist pentru această acuzaţie. Aşadar, potrivit documentului procurorilor, se păstrează rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale doar în cazul acuzaţiei de ucidere din culpă.
"Lenuţa Irimia, mama Valentinei Iuliana Irimia, a formulat plângere împotriva rezoluţiei emise iniţial, considerând că urmărirea penală făcută împotriva dr. anestezist Pantelie Nicolcescu a fost superficială şi s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale. La momentul formulării plângerii penale de către partea vătămată, s-a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la stabilirea corectă a cauzelor ce au condus la decesul fiicei sale, în timpul operaţiei de apendicită la Spitalul «Sfântul Ioan» din Galaţi. În cuprinsul plângerii formulate, petenta a arătat că, înainte de intrarea în operaţie, medicul anestezist i-a solicitat suma de 500.000 de lei, sumă pe care aceasta i-a înmânat-o fără a face vreo discuţie cu privire la această solicitare", se arată în ordonanţa procurorilor, ce stabileşte disjungerea în acest caz.
Anchetatorii au mai stabilit că se impune "restituirea cauzei la procuror pentru continuarea cercetărilor şi prezentarea materialului de urmărire penală cu privire la infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale şi falsul intelectual".
O fetiţă de cinci ani, din Cudalbi, a fost internată în data de 31 martie 2007 la Spitalul de Pediatrie din Galaţi pentru a fi operată de apendicită. În timpul intervenţiei, micuţa Valentia Irimia a murit, existând suspiciunea că anestezistul Nicolcescu nu ar fi administrat cantitatea corespunzătoare de anestezic, fapt ce ar fi dus la decesul fetiţei.
Câteva săptămâni mai târziu, Mihnea Justin Nicolau, un copil de cinci ani, a murit pe o masă de operaţie a Spitalului de Pediatrie "Sfântul Ioan" din Galaţi în condiţii similare. Părinţii celor doi copii au înaintat, la scurtă vreme, plângeri penale împotriva anestezistului Pantelie Nicolcescu.
În data de 5 martie 2008, avocatul familiei Irimia a făcut public faptul că, deşi Institutul de Medicină Legală Iaşi arăta că motivele decesului uneia din posibilele victime ale anestezistului gălăţean acuzat de malpraxis sunt diferite de cele consemnate în foaia medicală de observaţie, fapt recunoscut si de procurori, aceştia din urma au decis că nu se impune începerea urmăririi penale.
"După încheierea operaţiei şi declararea decesului victimei, învinuitul Nicolcesu Pantelie, probabil din cauza stării psihice în care se afla, a procedat la modificarea fişei de preanestezie. Învinuitul a procedat la suprascriere, atestând în fals că victima suferea de bronhopneumonie. Acest diagnostic a fost infirmat ulterior de probele medico-legale administrate în cauză, din care a rezultat că victima nu suferea de nicio afecţiune pulmonară înainte de începerea operaţiei în cursul căreia a decedat. Cu toate acestea, având în vedere cauza decesului rezultată din probele medico-legale, falsificarea acestui înscris de către învinuitul Nicolcescu Pantelie nu a fost de natură să producă efecte juridice, astfel că faptei săvârşite de acesta îi lipseşte unul din elementele constitutive ale laturii obiective, motiv pentru care se va dispune scoaterea învinuitului de sub urmărirea penală pentru săvârşirea acestei infracţiuni", se arăta în rezoluţia dată de către cel ce a cercetat iniţial cazul, procurorul Mircea Cristian Nicoară, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Pentru a se dovedi dacă este un caz de malpraxis, cadavrul micuţei a fost deshumat în luna iunie 2007 şi a fost autopsiat de specialiştii Institutului de Medicină Legală Iaşi. Deşi procurorii au refuzat să spună care este rezultatul, avocatul familiei Irimia, care a primit o copie a raportului IML, susţinea, în toamna anului trecut, că nici acesta nu i-ar fi favorabil anestezistului.
"Din raportul Institutului de Medicină Legală Iaşi rezultă că moartea este patologică, a survenit din cauza unui stop cardio-respirator provocat de o peritonită. În acelaşi timp, nu se confirmă bronho-pneumonia trecută în fişa de observaţie ca şi cauză a morţii. Din actele care sunt acolo, nu apar date cu privire la celelalte organe că ar fi fost distruse, aşa cum le-au spus medicii părinţilor. Nu se poate stabili o legătură de cauzalitate între dozajul anestezicului şi moartea copilului întrucât nu s-a făcut atunci o autopsie şi corpul a fost îmbălsămat. Din cauza substanţelor chimice folosite la îmbălsămare nu se mai poate stabili ce am spus mai devreme", declara, în toamna anului trecut, Ionuţ Claudiu Dediu, avocatul familiei Irimia.
Împotriva medicului anestezist mai exista o plângere, tot pentru malpraxis şi modificarea fişelor medicale, şi din partea familiei lui Mihnea Justin Nicolau, în vârstă de cinci ani. Internat în 22 mai 2007 în Spitalul de Pediatrie Galaţi pentru o hernie, copilul nu şi-a mai revenit din anestezie şi a decedat în urma operaţiei. Şi în acest caz rudele îl acuză pe medicul anestezist că ar fi greşit şi că ar fi falsificat apoi fişele medicale, pentru a nu fi tras la răspundere.
Dr. Pantelie Nicolcescu a declarat, în momentul în care a fost acuzat de malpraxis în cazul lui Mihnea Justin Nicolau, că nu şi-a făcut decât datoria. În ce priveşte eventualele falsuri, nu ştie cum au apărut.
"Nu au fost modificări în fişele medicale. Acel copil a avut o insuficienţă respiratorie. Am avertizat mama asupra riscului pentru a nu fi vreun dubiu asupra stării de gravitate a copilului", a declarat dr. Pantelie Nicolcescu după semnalarea cazului.
Nascut în Cluj, cu domiciliul stabil în Craiova, medicul a fost conferenţiar în cadrul Facultăţii de Medicină din Galaţi până în toamna anului trecut, când a decis să se mute şi să profeseze la Sibiu.
De ce au murit copiii de la Galaţi?
Ancheta în cazul fetiţei şi al băieţelului din Galaţi, care au decedat, în primăvara acestui an, după o banală anestezie pe paturile Spitalului de Pediatrie „Sf. Ioan" din Galaţi, scoate la iveală noi amănunte tulburătoare. Ionuţ Dediu, avocatul familiei fetiţei decedate, a văzut raportul medico-legal secretizat de IML Iaşi şi dezvăluie că existau neconcordanţe flagrante între acest raport şi fişa medicală de observaţie.
Mai mult, avocatul a intrat în posesia fişei de preanestezie din care se pot vedea modificările grosolane făcute imediat după decesul micuţei Iulia Irimia. Părinţii celor doi copii vor să ştie cine i-a ucis.
Au plecat la spital cu dureri de burtică, suspecţi de indigestie, şi s-au întors acasă în sicrie. Aveau numai cinci ani. Doi copii, o fetiţă şi un băieţel din Galaţi, au murit după ce au trecut prin mâna aceluiaşi anestezist: dr. Pantelie Nicolcescu - acuzat acum de părinţii micuţilor de ucidere din culpă. Coincidenţă sau nu, culpă medicală sau complicaţii postoperatorii?
Asta urmează să stabilească anchetatorii, pentru că părinţii celor doi copii morţi în primăvara acestui an la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan" din Galaţi au depus plângeri penale, solicitând elucidarea împrejurărilor în care au decedat micuţii. Micuţa Iulia Valentina Irimia a murit pe 31 martie, în urma unei banale operaţii de apendicită, iar Iustin Mihnea Nicolau s-a stins două luni mai târziu, pe 23 mai, tot pe masa de operaţie, după o hernie.
În durerea momentului, familia Irimia şi-a îngropat fetiţa creştineşte, fără a face şi autopsia. Însă, la aproape două luni, când familia Nicolau l-a acuzat pe anestezistul Pantelie Nicolcescu că a administrat copilului lor o doză prea mare de anestezic, lucru pe seama căruia au pus decesul acestuia, familia Irimia a formulat o plângere penală şi a cerut la rândul ei anchetarea anestezistului. "Operaţia era una de rutină, era programată şi ar fi trebuit să dureze 20 de minute", ne-a declarat mama lui Iustin, Crina Nicolau.
„Copilul a intrat în sală pe la 10.40 şi la 11.30 cel târziu ar fi trebuit să iasă. Pe la ora 12.00, a ieşit chirurgul spunând că operaţia a decurs cu succes, dar că sunt probleme cu trezirea copilului. Abia la 14.30, anestezistul ne-a chemat la dânsul în cabinet şi ne-a spus că băiatul a murit pentru că era, de fapt, foarte grav bolnav", ne-a spus mama băieţelului.
La fel de târziu a fost anunţată şi familia Valentinei. "După şase, şapte ore ne-a spus că a murit," ne-a declarat mama fetiţei, Lenuţa Irimia. "Ea era foarte sănătoasă în rest şi am plecat spre spital de la medicul de familie cu diagnosticul de indigestie. O operaţie de apendicită nu ar fi trebuit să se termine aşa. Trebuie să aflăm adevărul, trebuie să ştim de ce a murit copilul nostru!", ne-a mai declarat femeia.
Părinţii spun că în ambele cazuri copiii nu s-au mai trezit din anestezie şi că, după ce s-a constatat decesul, au apărut falsuri grosolane în fişele de preanestezie.
Cele două fişe au modificări evidente. Înainte de a intra în operaţie, mama lui Iustin a declarat că puştiul nu suferea de afecţiuni respiratorii şi că nu a fost răcit în ultima perioadă, pentru ca ulterior pe fişă să figureze faptul că băieţelul suferea de bronhopneumonie, înscrisuri noi ce nu sunt susţinute de nicio ştampilă sau o parafă a celui ce le-a efectuat. La fel şi în cazul fetiţei.
După plângerile depuse la Parchet, micuţii au fost deshumaţi pentru ca medicii legişti să preleveze probe şi pentru ca procurorii să adune informaţii suplimentare necesare în derularea anchetelor.
Moartea ca "secret de serviciu"
Probele au fost trimise la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Raportul de expertiză în cazul fetiţei a ajuns de câteva zile la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, iar celălalt, care priveşte decesul băieţelului, este aşteptat zilele următoare.
Raportul medico-legal în cazul Valentina este clasat de IML Iaşi ca "secret de serviciu". "Categoric, documentul se va face public la sfârşitul urmăririi penale, când se va da şi o soluţie finală. Cât despre medicii implicaţi, deocamdată funcţionează prezumţia de nevinovăţie, instanţa fiind aceea care va stabili vinovaţii şi va aprecia pedeapsa," ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procuror Liliana Istrate.
Avocatul familiei Irimia, Ionuţ Dediu, a obţinut însă acceptul prim-procurorului Costache Caloenescu Roşca de a vedea acest document.
Bronhopneumonia nu se confirmă
"Din raport reiese că nu se mai poate stabili dacă dozarea anestezicului a fost sau nu corectă deoarece corpul a fost formolizat", ne-a declarat ieri avocatul Ionuţ Dediu. Avocatul a rămas surprins când a văzut în raportul IML Iaşi că principala cauză a morţii este stop cardiac survenit de la peritonită.
"Pe de altă parte însă, nu se confirmă diagnosticul de bronhopneumonie care figurează în fişa medicală modificată. Vom discuta aceste detalii medicale cu un doctor în zilele următoare, urmând să stabilim apoi dacă vom solicita o contraexpertiză", ne-a declarat avocatul.
"Fetiţa a intrat în operaţie şi nu s-a mai trezit şi mi-a spus (medicul anestezist, n.r.) că a fost bolnavă de plămâni. Umbla numai cu minciuni. M-a întrebat înainte de operaţie dacă fata a fost bolnavă cu plămânii, dacă a avut hepatită, şi am spus că nu. M-a pus să iscălesc şi după aceea am văzut modificat în fişă cu "Da". Fetiţa a fost internată pentru apendicită şi după operaţie doctorul a spus că a fost peritonită generalizată", a declarat Lenuţa Irimia, mama micuţei decedate, în ziua în care a depus plângerea penală.
Mai mult, în biletul de trimitere semnat şi parafat de medic pe data de 31 martie, când fetiţa a murit, se arată că este vorba de o urgenţă chirurgicală - "abdomen acut chirurgical".
Dr. Pantelie Nicolcescu nu a putut fi contactat, aflându-se în concediu de odihnă.Sursa : http://www.adevarul.ro/articole/de-ce-au-murit-copiii-de-la-galati/324998
„Dacă medicul ar fi plătit la valoarea lui, ar fi mai atent!”
Plângerea depusă la Colegiul Medicilor Galaţi de mama fetiţei de cinci ani Valentina Irimia, care nu s-a mai trezit din anestezie după o operaţie banală de apendicită, aşteaptă încă un răspuns, la mai bine de 90 de zile de la demararea anchetei.
Mama copilei decedate a luat la cunoştinţă în schimb că aceeaşi plângere adresată şi Comisiei de la malpraxis din cadrul ASP Galaţi în care ea declara că i s-a cerut o şpagă de 500.000 de lei de către medicul anestezist a fost respinsă după ce femeia nu a dat bani pentru efectuarea expertizei medicale. Îndurerată, mama copilei explică de ce nu a achitat, de fapt, onorariul medical.
„Anterior operaţiei, fetiţei i s-a făcut analiza de sânge, iar domnul doctor anestezist (n.r. dr. Pantelie Nicolcescu) m-a chemat în cabinetul său şi mi-a cerut 500.000 de lei, pe care i-am dat imediat, doar să fie bine. M-a pus să semnez o fişă pe care scria că fata nu a suferit de nici o afecţiune pulmonară sau răceală", declara mama fetiţei, Lenuţa Irimia, în sesizarea făcută la Colegiul Medicilor Galaţi şi la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis Galaţi.
„De obicei nu este doar un singur vinovat"
La plângerea femeii, în care îl acuza pe medicul anestezist Pantelie Nicolcescu de abuz în serviciu, fals intelectual şi luare de mită, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, dr. Dumitru Cristea, a răspuns, însă, cel puţin pentru moment, doar ziariştilor.
„Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis din cadrul ASP Galaţi are competenţa de a stabili vinovăţia în activitatea medicului, or, dacă avea asigurare de malpraxis, cine plăteşte eventuale despăgubiri? Decizia Colegiului Medicilor îl doare însă cel mai tare pe medic pentru că atârnă la activitatea sa profesională viitoare.
Oricum, în cazurile de malpraxis, la astfel de intervenţii chirurgicale, de obicei nu este doar un singur vinovat. Pe de altă parte, vreau să vă spun că, dacă medicul ar fi plătit la responsabilitatea şi valoarea lui, atunci ar fi mult mai atent la orice manevră medicală. Când se reglează lucrurile astea, atunci vom scăpa de astfel de acuzaţii de malpraxis, grosolane şi nedorite de nimeni", ne-a declarat dr. Dumitru Cristea, la sfârşitul săptămânii trecute.
Sesizare respinsă din cauza onorariului
Ancheta în cazul decesului Valentinei Irimia a fost în schimb "finalizată" de Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis Galaţi. Preşedinta acestei comisii, dr. Costinela Georgescu, ne-a declarat: "Pentru cazul Irimia, Comisia a emis o decizie de respingere ca nefondată a sesizării formulate de Irimia Lenuţa (mama copilului) şi a clasat acest caz conform prevederilor legale.
Comisia a comunicat prin scrisoare cu confirmare de primire persoanei care a făcut sesizarea cu privire la cazul de malpraxis să achite onorariul expertului desemnat să ancheteze acest caz în termenul stabilit de lege. Întrucât nu s-a făcut dovada achitării onorariului, comisia a respins ca nefondată sesizarea. Onorariile pentru serviciile prestate de către experţii medicali sunt stabilite prin ordin al Ministerului Sănătăţii Publice", ne-a spus dr. Georgescu.
Preşedintele Comisiei de malpraxis din cadrul ASP Galaţi, care n-a putut finaliza sesizarea depusă de mama fetiţei din motive de „procedură", pretinde în schimb că ştie ce s-a întâmplat, de fapt, cu copila care nu s-a mai trezit după o operaţie banală.
"În cazul Irimia, este vorba de o fetiţă tratată iniţial la domiciliu pentru «indigestie», apoi a ajuns la medicul specialist din Galaţi pentru o ecografie. Medicul a trimis-o imediat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi (a dat şi telefon la urgenţă pentru a anunţa personalul medical de gardă că vine o urgenţă majoră) cu diagnostic de abdomen acut, de lemn.
La internare s-a pus diagnosticul de peritonită (o urgenţă majoră) pentru care se intervine imediat chirurgical. Fetiţa a fost adusă pe braţe de către mamă (aşa cum declara şi dr. Borsciov – cel care a făcut ecografia şi a trimis-o). Este bine să întrebăm mama cum a supravegheat copilul în perioada dinainte de a-l duce la medicul specialist şi la medicul de familie şi înainte de a aduce acuzaţii altora", ne-a mai declarat dr. Costinela Georgescu.
„Am cerut ca experţii să fie din afara judeţului! "
Îndurerată, mama fetiţei, Lenuţa Irimia ne-a declarat ieri că nu a achitat onorariul pentru experţii medicali ai Comisiei de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis deoarece s-a temut că ancheta va fi „muşamalizată".
„Trebuia să plătesc 20 de milioane pentru doi experţi. Dar eu nu am vrut să dau banii, am cerut ca experţii să fie din afara judeţului, nu de aici, pentru că sunt colegi cu dl dr. Nicolcescu şi predau la Facultatea de Medicină din Galaţi. Au spus că nu se poate ca astfel de cazuri să fie analizate de specialişti din alte judeţe şi mi-au trimis răspuns în scris că dosarul e nefondat. Dar de fapt ei nici nu au început cercetările", ne-a spus aproape plângând femeia.Sursa :http://www.adevarul.ro/articole/daca-medicul-ar-fi-platit-la-valoarea-lui-ar-fi-mai-atent/325457
Dosarul celor 20 de nou-nascuti morti la Maternitatea Oradea - tinut 5 luni la Politie fara sa se faca o audiere
"Era ancheta politiei" - spun reprezentantii Parchetului
Procurorul Tiberiu Sigheartau, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, afirma, insa, ca numai infractiunile de omor intra in atributia procurorilor. "Ancheta a fost a politiei de la inceput. Ei s-au sesizat din oficiu, pe 4 aprilie, in urma articolelor aparute in presa si au facut referatul cu propunerea de neincepere a urmaririi penale, pe 9 august. Nu comentez decizia procurorului care le-a confirmat propunerea. Acum, in urma ordonantei date de Parchetul Curtii de Apel Oradea, a fost dispusa completarea probatiunii, iar dosarul a fost restituit la IPJ Bihor", sustine Sigheartau, care mai afirma ca procurorii nu ar fi avut de ce sa continue ancheta din moment ce specialistii nu au stabilit vreo culpa medicala. "Concluzia colegului meu s-a bazat pe raportul Colegiului Medicilor, potrivit caruia tratamentul aplicat pentru patologie infectioasa a fost corect condus, iar mortalitatea nu este mai mare decat in anii precedenti", declara procurorul.
Nu s-a facut nimic pentru aflarea adevaratelor cauze ale decesului
"Nu se poate admite ca acesti copii erau dinainte condamnati sa moara", afirma procurorul Ioan Moldovan, seful sectiei Urmarire Penala din Parchetul Curtii de Apel, cel care a dispus reluarea anchetei dupa ce a constatat ca dosarul a fost tratat extrem de superficial. In dosar nu exista decat copii dupa articolele ziaristilor, o nota de constatare a Colegiului Medicilor si 19 foi de observatie, in timp ce numarul copiilor decedati este de 20. "Ancheta urmeaza sa se desfasoare prin verificarea tuturor conditiilor din spital, a modului de tratare a copiilor pentru a se stabili daca diagnosticul pus in fisele de observatie a fost cel corect si daca tratamentul medical, aplicat in raport de diagnostic, a fost corect si eficient. O concluzie pertinenta in acest caz se poate trage numai in urma unei expertize medico-legale obiective", declara Moldovan.
"Infectati in spital" - verdictul anchetei ordonate de ministrul Sanatatii
In primul trimestru al acestui an, 20 de bebelusi, toti internati la sectia de Terapie Intensiva, au decedat. Dintre cei 20 de copii, 12 au murit inca din prima saptamana de viata. Ministrul Sanatatii a dispus o ancheta administrativa in acest caz dupa ce a descoperit ca, in rapoartele inaintate Directiei de Sanatate Publica Bihor, conducerea Maternitatii a omis sa comunice numarul total de decese inregistrate si suspiciunile privind existenta unor infectii intraspitalicesti. In urma cercetarilor s-a stabilit ca in spital nu s-au respectat normele de igiena, obligatorii in orice unitate spitaliceasca, si cel putin 4 dintre copii au murit din cauza unor infectii intraspitalicesti. La scurt timp dupa intoarcerea echipei de control la Bucuresti, Ministerul Sanatatii a anuntat demiterea din functie a sefului DSP Bihor, Ladislau Ritli, precum si a directorului adjunct, responsabil cu medicina preventiva, medicul Zoia Bitea. Totodata, au fost demisi doctorul Doru Craiut - directorul general al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Oradea, doctorul Gheorghe Tirla - seful sectiei Neonatologie, precum si toate asistentele-sefe din cadrul maternitatii. Doctorul Petre Octavian Teodorescu, directorul medical, si Vasile Voinea, directorul economic, au primit avertismente. l Am incercat ieri sa obtinem un punct de vedere al conducerii Ministerului de Interne in legatura cu gravele acuze aduse politistilor bihoreni. Dl. ministru Ioan Rus era plecat insa din Bucuresti. Primul adjunct al domniei sale, dl. general de divizie Toma Zaharia, se afla la sedinta de guvern. Ni s-a sugerat sa vorbim la IGP. Aici, dl. inspector Marius Tache, purtatorul de cuvant al institutiei, ne-a explicat ca a sunat la IPJ Bihor si asteapta raspunsul factorilor de decizie de aici, pentru a ni-l comunica si noua. Raspunsul politistilor bihoreni il cunoastem insa. E vorba de o balbaiala lamentabila. Referatul cu propunerea de neincepere a urmaririi penale in cazul mortii celor 20 de nou-nascuti, semnat de capitan Laza Gheorghe, pentru simplul motiv ca membrii Colegiului Medicilor Bihor au exclus o raspundere a cadrelor medicale in acest dosar, este edificator in acest sens. Doctorii au spus ca nu e vina lor si politia i-a crezut. Asa, pe cuvant, fara sa faca nici o investigatie, fara sa-i audieze pe invinuiti. Halal politie, halul profesionalism.
Sursa: http://www.adevarul.ro/articole/dosarul-celor-20-de-nou-nascuti-morti-la-maternitatea-oradea-tinut-5-luni-la-politie-fara-sa-se-faca-o-audiere/21262
Dincolo de malpraxis, dincolo de moarte
Partea a I-a
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=61339&whichpage=1
Partea a II-a
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61642
Comisia de Malpraxis
”Comisia de malpraxis trebuie sa ramana o comisie de mediere care sa realizeze reconcilierea partilor (medic, pacient si societatea de asigurari) si sa evite in privinta despagubirilor calea judecatoreasca. Amendamente propuse de Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta nr. 20/2007 sunt anticonstitutionale si vor afecta grav desfasurarea activitatii medicale din Romania. Amendamentele propuse introduc prezumtia de vinovatie pentru cetatenii a caror singura vina este aceea ca au ales sa practice medicina. Daca se accepta o asemenea prevedere inseamna ca oricine poate sa faca o reclamatie si fara ca aceasta sa fie analizata, medicul sa devina muritor de foame deoarece i se suspenda contractul de munca”, a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae,.
In amendamentul la art 670, al. 2 se propune: “urmare a primirii sesizarii formulate de persoanele prevazute la al. 1, Comisia are obligatia de a comunica conducerii unitatii, al carei salariat este cel impotriva caruia s-a facut sesizarea, decizia cu privire la suspendarea Contractului individual de munca al acestuia pe toata durata derularii cercetarii”.
O o asemenea ancheta complexa legata de malpraxis poate dura si ani de zile (in SUA, durata medie este de 2,6 ani).
Atat Constitutia Romaniei, cat si decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2008 interzic crearea unor instante speciale.
Comisia de Disciplina a CMR analizeaza si da decizii referitor strict la raspunderea disciplinara, la comportamentul medicilor care sunt membrii in Colegiul Medicilor si nu se subroga in atributii puterii judecatoresti.
”Colegiul Medicilor din Romania nu va accepta o asemenea aberatie juridica, cum este cea propusa si de aceea solicitam retrimiterea la Comisie si rediscutarea impreuna cu reprezentantii autorizati ai Colegiului Medicilor din Romania. In caz contrar, vom face apel la toate mijloacele legale pe plan intern si international pentru anularea acestui capitol de lege”, a adaugat prof. Astarastoae.
Sursa: www.cmr.ro 08.04.2008
Bebeluş orbit în maternitate!
Adus pe lume cu forcepsul, Andrei Tudose a rămas orb la câteva zile de la naşterea sa, în maternitatea Spitalului Elias din Capitală, acum şase luni şi jumătate. Cauza? Părinţii spun că ar fi vorba de o infecţie cu o bacterie (pseudomonas) pe care copilul a luat-o din spital. Medicii refuză să comenteze cazul.
Alice Tudose, mama lui Andrei, este din Buzău. Ea a ales să nască "în condiţii bune", la maternitatea Elias din Bucureşti. Încrezătoare în spitalul fostei nomenclaturi comuniste, femeia a împrumutat peste 3.000 de lei de la o bancă, pentru a fi tratată cum se cuvine. "Contracţiile au început în a 33-a săptămână de sarcină. Dr. Alexandru Filipescu, la care am ajuns printr-o cunoştinţă, a hotărât să mă interneze. Mi-a administrat antibiotic timp de şapte zile. Am stat la pat trei săptămâni", povesteşte Alice Tudose.
" Potrivit lui Alice Tudose, "neonatologul Simona Constantinescu ne-a zis că băiatul e bine, deşi analizele nu erau în regulă. L-au ţinut la terapie intensivă, sub tratament cu antibiotic". În a treia zi, Andrei a refuzat mâncarea şi a plâns continuu, până a rămas fără respiraţie. Tot în aceeaşi zi, mama a observat că irisul ochiului drept s-a colorat în galben.
După mai bine de o săptămână, s-a descoperit problema copilului: infecţia cu bacteria pseudomonas. "Iniţial, nu au vrut să-mi spună despre ce este vorba. După ce i-am ameninţat cu scandalul în presă, dr. Simona Constantinescu mi-a scris pe un bilet numele bacteriei." "Neonatologul mi-a zis că eu i-am transmis infecţia copilului. Era normal să-i cer o explicaţie doctorului Filipescu. Am stat în spital trei săptămâni înainte să nasc şi mi s-au făcut diverse investigaţii. Cum de nu mi-au descoperit o eventuală infecţie?"
Ajunsesem, împreună cu mama celuilalt bebeluş infectat, să ne păzim copiii sau să alergăm după asistente, pentru că întârziau ori uitau să le dea tratamentul. În schimb, când venea Sanepidul în control, nu uitau să ascundă sterilizatorul şi biberoanele cu lapte praf, pe care le dădeau mămicilor. Ştiau că vor fi sancţionate dacă sunt prinse", spune Alice Tudose.
La ora 15.00, nu mai era la serviciu. Cel puţin aşa ne-a spus o infirmieră. Astăzi, Andrei Tudose va fi supus unei consultaţii într-o clinică de oftalmologie din Lausanne, Elveţia. Părinţii au ales această cale în speranţa că aparatura performantă şi echipa de specialişti ale Spitalului „Jules Gonin" ar putea schimba în bine destinul copilului lor.
Culpă medicală de 140.000 de euro după o operaţie de mărire de sâni
Despăgubiri morale de 140.000 euro, daune materiale de 8.000 de lei, cheltuieli judiciare de 1.000 lei şi câte 75 de euro lunar până când cei doi micuţi împlinesc 18 ani!
Acestea sunt sumele pe care instanţa a decis să le plătească medicul anestezist Dinu Arhil, acuzat de ucidere din culpă a unei paciente care a murit în urma unei banale operaţii de mărire a sânilor. Este al doilea caz, după cel al chirurgului Naum Ciomu, când un medic este obligat să plătească daune morale ca urmare a unei erori medicale.
Medicul anestezist Dinu Arhil, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Sector 6 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. În cazul în care timp de patru ani va mai comite vreo infracţiune, care să nu fie din culpă, medicul va executa şi această pedeapsă. Chirurgul care a efectuat operaţia a fost găsit nevinovat.
Pacienta sa, jurista Andreea Jarwan, 30 de ani, a murit la câteva ore după o operaţie de mărire a sânilor. Familia Andreei i-a cerut medicului despăgubiri de un milion de euro. Andreea Jarwan a fost unicul copil al familiei Ocnaru. După moartea Andreei, doi copii minori au rămas în grija bunicilor.
150 de euro lunar pentru întreţinerea micuţilor
Fetiţa este în clasa I, iar băiatul e cu doi ani mai mare. Instanţa a decis ca medicul să plătească despăgubiri morale de câte 35.000 de euro minorilor Jarwan Suad Maria şi Jarwan Kamal, tatălui lor – Jarwan Moh’d Said, precum şi mamei victimei – Maria Ocnaru.
În afară de daunele morale, care se ridică la 140.000 de euro, Dinu Arhil ar trebui să mai suporte daune materiale în valoare de 8.000 lei, câte 4.000 lei soţului şi mamei victimei. Cheltuielile judiciare, care se ridică la 1.000 de lei, vor fi achitate tot de medic. Dinu Arhil va trebui să plătească despăgubiri civile de câte 75 de euro lunar pentru Suad şi Kamal, începând din iulie 2005 până când cei doi micuţi împlinesc 18 ani. Decizia a fost atacată cu apel.
2.300 de euro, preţul operaţiei fatale
Andreea a apelat, în decembrie 2004, la serviciile unei clinici particulare bucureştene pentru o operaţie de mărire a sânilor. Intervenţia chirurgicală, care a costat 2.300 de euro, a durat 40 de minute, a decurs fără probleme, ulterior, femeia a fost mutată într-un salon postoperatoriu.
Potrivit reconstituirii, ea era conştientă la ora 15.30, a mulţumit echipei medicale pentru operaţie şi a vorbit cu soţul său. În noua cameră unde a fost mutată, medicul anestezist Dinu Arhil nu a solicitat ca pacienta să fie monitorizată, ulterior, el a motivat această decizie prin faptul că monitorul avea semnalul sonor defect. El şi asistenta au fost chemaţi de chirurg în sala de operaţii pentru efectuarea unei alte intervenţii.
La terminarea celei de a doua operaţii, asistenta l-a anunţat pe chirurg că, în salonul învecinat, Andreea a intrat în stop cardiorespirator. La ora 19.10 a fost constatat decesul. Colegiul medicilor l-a sancţionat pe Arhil doar cu avertisment.
Asigurarea medicului este doar pentru daune materiale
Medicul are două asigurări de răspundere profesională, care, însumate, ajung la 137.000 de euro. De altfel, instanţa a decis că, în cazul în care medical nu suportă cheltuielile, hotărârea trebuie pusă în aplicare de firmele de asigurare.
Numai că societăţile de asigurare suportă în general cuantumul daunelor materiale, nicidecum cele morale. În vederea recuperării daunelor morale, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pe apartamentul proprietate personală a medicului Dinu Arhil.
Trebuie spus că, dacă din punct de vedere material, Arhil a fost sancţionat, din punct de vedere profesional, el nu va răspunde în niciun fel. Judecătorii au respins solicitarea procurorilor de a i se interzice medicului să profeseze în continuare sau să ocupe vreo funcţie.
Precedentul Naum Ciomu
Medicul Naum Ciomu trebuie să plătească victimei sale, Ion Jinga, despăgubiri morale în valoare de 125.000 de euro şi aproape 100 milioane de lei daune materiale. Din punct de vedere profesional, şi Ciomu a scăpat ieftin, judecătorii interzicându-i doar să mai practice profesia de medic chirurg-urolog.
În urmă cu trei ani, în timp ce efectua o intervenţie chirurgicală, medicul urolog Naum Ciomu i-a secţionat tânărului pe care îl opera canalul urinar din partea inferioară a penisului, apoi i-a fragmentat organul genital în mai multe bucăţi.
Petitie: "Impotriva Spitalelor Horror din Romania"
Autor: Tiberiu Lovin
Sursa:http://www.petitieonline.ro/petitie/impotriva_spitalelor_horror_din_romania-p50900040.html
ACUZATIE DE MALPRAXIS PENTRU UN MEDIC BAIMAREAN
Sursa:AxaTv Transilvania 30.05.2008
Copil operat din greseala, intr-un spital bucurestean
Pe 19 martie, asistenta de anestezie Aurora Stefan trebuia sa pregateasca un pacient programat pentru o operatie de apendicita, insa, din neatentie, a luat un alt copil din salon si l-a dus in sala de operatii. Acolo, baiatul a fost anesteziat, dupa care i s-a scos apendicele, interventie de care nu avea nevoie.
Purtatorul de cuvant al spitalului, Viorica Nitescu, a declarat ca acest caz reprezinta "un act grav de malpraxis" si "o eroare de identificare a pacientului", care ar fi putut avea consecinte grave. Ea a precizat ca medicii si asistenta au fost sanctionati, printr-o penalizare de 10% din salariu si prin transferarea la o alta sectie.
"Doctorii, la fel ca toti oamenii, pot sa greseasca si ei, doar ca in munca noastra greseala inseamna altceva...", a declarat Nitescu.
Ea a admis ca anestezia poate avea consecinte grave asupra organismului, dar a tinut sa precizeze ca si examenul de cistoscopie se face tot sub anestezie generala in cazul copiilor, fiind vorba de o interventie invaziva.
Purtatorul de cuvant al spitalului a admis in mod repetat ca a fost vorba de "o greseala grava", dar a incercat sa motiveze acest incident, spunand ca asistenta respectiva nu a putut sa comunice cu baietelul, pentru ca acesta era "timorat". Tot Nitescu a mentionat ca pacientul "dansa si canta" si nu a stiut sa spuna cum il cheama.
Pentru ca avea aceeasi varsta si greutate ca si copilul programat pentru operatie, asistenta a presupus ca baietelul este cel care sufera de apendicita. Nu avea fisa de observatie cu ea, asa ca l-a luat pe primul copil iesit in cale si l-a dus in sala de operatii. Mama baiatului iesise din incinta spitalului pentru scurta vreme. Cand s-a intors, copilul ei nu mai avea apendice.
Colegii celor implicati in aceasta interventie s-au aratat revoltati de cele intamplate.
"Asistenta s-a dus in salonul respectiv fara fisa de observatie a pacientului, ceea ce este inadmisibil pentru ca, in aceasta fisa, se afla toate informatiile legate de pacient, de la datele personale, pana la diagnostic. In locul pacientului programat pentru apendicita, l-a luat pe copilul de noua ani din salon si l-a dus in sala operatie, fara sa-l intrebe nici macar cum il cheama si pentru ce a fost adus la spital", au declarat surse din spital, citate de NewsIn.
"Este o greseala imensa ca un medic sa nu ceara confirmarea ca opereaza pe cine trebuie. La fel si anestezistul, pentru ca o anestezie generala se face in functie de mai multi factori", au adaugat sursele citate.
Anestezierea generala, fara un consult prealabil, poate avea consecinte foarte grave asupra sanatatii, in cazul in care pacientul este alergic la vreuna dintre substantele injectate, potrivit medicului generalist Sever Oana.
Managerul spitalului Grigore Alexandrescu, dr. Coriolan Ulmeanu, a confirmat eroarea medicala si a precizat ca a sesizat Colegiul Medicilor Bucuresti (CMB) - institutia abilitata sa ia masuri in cazurile de malpraxis. Cazul va fi discutat intr-o sedinta, pe 23 aprilie.
Medic judecat pentru că a uitat lama unui bisturiu într-un pacient
Sursa Realitatea Tv 27.11.2007
CONDAMNAT PENTRU MALPRAXIS
Sursa Realitatea Tv- 07.02.2006
Medicul acuzat in cazul "Sebastian" are antecedente
El a fost acuzat de o pacienta ca i-a urmarit superficial sarcina, motiv ce a dus la decesul copilului. Femeia, care avea in acel moment 31 de ani, nu doreste sa-si dezvaluie identitatea, insa ne-a explicat pe larg tragedia prin care a trecut.
„Nu si-a dat seama la consult ca fetita era moarta”
Imediat dupa ce a ramas insarcinata, tanara a mers la Centrul Medical Unirea, unde dr. Cristian Radoi a monitorizat sarcina, urmand ca nasterea sa aiba loc la Spitalul Universitar. „Am facut toate analizele si ecografiile indicate de medic. Sarcina a decurs foarte bine. In sapatamana a 37-a insa, am pierdut dopul gelatinos. L-am sunat pe medic, care mi-a spus ca nu e nicio problema. Dupa 7 zile am mers la control la dansul si mi-a spus ca totul este in regula, cu toate ca deja copilul era mort. Din proprie initiativa, a doua zi am facut o ecografie si am aflat cu stupoare ca fetita mea era moarta de trei zile”, isi aduce aminte tanara.
A primit cea mai „usoara” sanctiune
Medicul Cristian Radoi a fost „pedepsit” de CMB cu mustrare, cea mai „usoara” sanctiune pe care o poate primi, pentru ca nu a „dispensarizat corect sarcina” (nu a verificat Rh-ul, nu a asculat bataile cordului copilului). „Decesul copilului meu nu a fost considerat de cei de la CMB culpa medicala pe motiv ca raportul anatomo-patologic nu a fost consistent. Disponibilitatea si omenia unui doctor nu tin loc de profesionalism”, mai spune femeia. Medicul Cristian Radoi a refuzat sa comenteze cazul, insa a tinut sa ne spuna ca „este o campanie dusa la extrem” si ca exista cineva care doreste sa-i faca rau.
Gravidă plimbată cu copilul pe jumătate născut
Intervenţia trebuia făcută într-o altă clădire, iar ei nu erau „responsabili cu transportul pacientei”, aşa că nu le-a păsat cum se va descurca tânăra până acolo, sub anestezie fiind.
Povestea Georgetei Florea, care, în urmă cu doi ani, a dat naştere prin cezariană unei fetiţe, după 24 de ore de travaliu, continuă azi şirul ororilor din spitale. Pentru că decizia de a fi operată a venit mult prea tărziu, copilul a suferit numeroase handicapuri.
„Fetita are un handicap sever, o intarziere psihomotorie. Cauzele sunt dificil de apreciat, mai ales ca nu am urmarit-o de la nastere”, ne-a spus Carmen Burloiu, medicul neurolog al fetitei.
Nestiind unde si cui sa se adreseze pentru a face reclamatii la timp si a afla ce s-a intamplat cu fetita lor, parintii au ramas inca nelamuriti. Mai ales ca toate analizele si ecografiile confirmau ca ar fi trebuit sa fie perfect sanatoasa.
Vinovatii de starea fetitei nu mai pot fi gasiti si nici trasi la raspundere. „Colegiul Medicilor nu mai poate face o ancheta pentru ca au trecut mai mult de sase luni de la fapte. Parintii pot apela la instanta”, spune Gheorghe Borcean, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Desi recunoaste ca multiplele handicapuri ale fetitei sunt cauzate de travaliul prelungit, medicul Ruxandra Dumitrescu justifica cele 24 de ore prin faptul ca mama Mirunei parea o femeie rezistenta.
„Era o femeie normala, simpla, de la tara, parea ca merge bine. Aveam un fat mare, de 3,4 kilograme. Placenta era buna, pulsul bun”, ne-a declarat doctorul. Mama fetitei sustine, in schimb, ca nu i s-au facut nici ecografie, nici analize dupa internare.
„Cum isi puteau da seama cum era pozitionata fetita sau daca era totul in regula cu ea? Nici macar nu au monitorizat-o”, sustine mama fetitei.
Anesteziata si sustinuta doar de o asistenta, tanara a alunecat pe scara in drumul catre celalalt bloc operator. Capul copilului era deja iesit. Fosta conducere sustine ca este o procedura normala ca viitoarele mamici sa se deplaseze singure fara carucior. „Se foloseste carucior sau targa atunci cand e caz de urgenta majora si sangerare mare, femeie in stare de hipotensiune si nu se poate mobiliza singura”, spune doctorul Maura Popescu, directorul spitalului din acea vreme.
Potrivit doctorului Dumitrescu, in cazul tinerei care petrecuse o zi in travaliu nu era vorba despre o astfel de situatie. „Era bine fizic, cu tensiune buna, puls bun. Cu transportul nu era treaba mea, eu m-am dus sa pregatesc cealalta sala pentru operatie, pentru ca in cea in care se afla se facea deja o cezariana si mai dura o jumatate de ora. Nu mai puteam astepta atat”, isi reaminteste doctorul, care intarziase luarea deciziei de a face operatia
Când doctorul nu vine la naştere
Sarcină urmărită prin pâlnie
Părinţii unui băieţel de 3 ani din Capitală acuză o doctoriţă de la Spitalul Giuleşti că a urmărit neglijent naşterea micuţului, motiv pentru care băieţelul are grave probleme de sănătate. Familia Antonescu susţine că medicul Ioana Miloiu a ignorat faptul că existau semne care arătau că micuţul suferea, ceea ce a făcut ca, imediat după naştere, băieţelul să aibă nevoie de resuscitare. Din cauza complicaţiilor de la naştere, Andrei a fost diagnosticat cu retard motor, pentru care are nevoie aproape zilnic de şedinţe de recuperare. Părinţii au reclamat-o pe doctoriţă atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Parchet. Ea a fost sancţionată de Colegiul Naţional cu avertisment pentru că a supravegheat superficial naşterea, fără să ia în calcul faptul că era vorba de o sarcină cu risc după ce în luna a cincea se pusese diagnosticul „ameninţare de avort“.
Medicii au ascuns părinţilor starea copilului
Imelda Antonescu, o economistă în vârstă de 30 de ani din Bucureşti, a născut în urmă cu trei ani, la Maternitatea Giuleşti, primul ei copil. „Doctoriţa Miloiu, care m-a supravegheat în ultima lună de sarcină, m-a internat pe 23 februarie 2004 cu contracţii, în jurul orei 10.00 dimineaţa. Până la 8.30 seara m-a lăsat singură deoarece avea consultaţii la cabinetul particular. Durerile au devenit de nesuportat, însă asistentele îmi spuneau să nu mă mai vait atât, că nu nasc încă“, îşi aminteşte Imelda Antonescu. În cele din urmă, doctoriţa a venit şi i-a făcut tinerei o anestezie peridurală. „Ajutorul primit la naştere din partea echipei de la Spitalul Giuleşti a fost «împinge, împinge » şi un cot în burtă de la o asistentă. Au mai ascultat la un moment dat bătăile inimii copilului cu o pâlnie, înainte de a mă urca la ora 21.00 pe masa de naşteri“, mai povesteşte tânăra. Imelda şi-a dat seama că ceva nu este în regulă imediat după naşterea copilului, în jurul orei 12.00 noaptea. Micuţul, care avea o piele negricioasă, a fost luat imediat din sala de naşteri, fără să fie arătat mamei. „Când am întrebat-o pe doctoriţă cum se simte copilul, mi-a spus: «Stai liniştită, am vorbit cu un prieten astrolog şi copilul s-a născut sub o stea norocoas㻓, susţine femeia. Timp de câteva zile, doctorii nu le-au spus părinţilor care este starea copilului, care a făcut convulsii după naştere, a stat sedat şi hrănit printr-un furtun.
Nu a respirat 20 de minute după naştere
Părinţii au aflat ulterior din fişa de observaţie că Andrei nu a respirat 20 de minute după naştere. Deşi lucrurile păreau că s-au rezolvat la externare, părinţii au observat după câteva luni că cel mic progresează mult mai încet decât alţi copii de vârsta lui. „La nouă luni, dacă îl puneai în funduleţ, cădea într-o parte“. Pentru a fi un copil normal, Andrei face aproape zilnic şedinţe de recuperare. „Dacă nu ar avea, la trei ani, un program ca al unui adult, Andrei nu ar fi învăţat să meargă până acum“, spun părinţii. Când au observat că micuţul lor nu se dezvoltă normal, familia Antonescu a încercat să afle ce s-a întâmplat de fapt la naştere. Au obţinut destul de greu fişa de observaţie de la spital. „Din ea rezulta că am avut lichidul amniotic verzui - semn de suferinţă fetală - cu patru ore înainte de a naşte. În fişă, cineva a modificat ora la care s-a făcut observaţia, pentru a fi mai aproape de momentul naşterii, ca să nu se facă vinovată doctoriţa că l-a lăsat prea mult timp în suferinţă“, mai susţine tânăra.
Medicul acuzat refuză să comenteze
Contactată câteva zile la rând, doctoriţa Miloiu a refuzat să comenteze cazul, spunând: „Ştiu foarte bine ce acuzaţii mi se aduc“. În urmă cu aproximativ doi ani, părinţii lui Andrei au sesizat şi Parchetul, procesul fiind în derulare. „Faţă de alte familii, noi am avut noroc. Nu toată lumea îşi poate permite costurile recuperă rii şi nu au toţi puterea de a merge mai departe în speranţa că doctorul vinovat va fi pedepsit“, spune acum Imelda.
DIAGNOSTIC EVZ
Bătăile inimii copilului nu au fost verificate la perioade scurte de timp, cum este indicat în cazul unei sarcini cu risc crescut, în care existase riscul de ameninţare de avort.
> Medicul ar fi trebuit să vorbească cu un alt doctor care să o preia cât timp a fost plecat din spital, nu să o lase doar cu asistentele.
> Dacă problemele apărute în timpul sarcinii au dus la starea actuală a copilului, vinovat e doctorul care urmăreşte pacienta. „Chiar dacă un doctor te preia în ultima lună de sarcină, tot se face responsabil, pentru că te-a preluat cu un istoric“, spun surse medicale.
> Dacă lichidul amniotic este de culoare verde, doctorul trebuie să monitorizeze atent fătul pentru a exclude posibilitatea unei suferinţe fetale. „Lichidul verde nu înseamnă întotdeauna suferinţă fetală. Trebuie investigat să vezi dacă aşa e. Acum este aparatură în spitale, nu mai este ca pe vremuri“, spune Petre Brătilă, medic primar ginecolog.
DECIZIA COLEGIULUI MEDICILOR
Doctorul, sancţionat cu „avertisment“
Cazul familiei Antonescu a fost iniţial judecat de Colegiul Medicilor din Bucureşti, unde medicul a fost găsit nevinovat. Dosarul a ajuns anul trecut la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional. Specialiştii de aici au argumentat că nu se poate aprecia dacă lichidul amniotic verzui a fost motivul pentru care copilul a avut probleme după naştere. „Nu ne putem exprima asupra existenţei sau nu a unei suferinţe fetale acute deoarece nu s-a făcut înregistrare cardiotocografică... Supravegherea stării fetale a avut lipsuri“. În plus, s-a mai stabilit că starea fătului a fost monitorizată de medici superficial. În consecinţă, specialiştii de la Colegiul Naţional au decis să sancţioneze medicul acuzat cu avertisment.
MODĂ
Campania EVZ face valuri
Campania „Spitalul dăunează grav sănătăţii“ a avut reacţii din partea a sute de persoane, articolele prezentate de ziarul nostru fiind accesate on-line de zeci de mii de cititori. Iniţiativa a fost lăudată inclusiv de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Campania a avut rezonanţă şi în rândul televiziunilor, care au preluat din subiecte. Salutăm gestul altor ziare care au deschis prima pagină cu poveşti similare.