luni, 23 iunie 2008

Medic scos basma curata in cazul mortii unui bebelus

Colegiul Medicilor din Baia Mare a stabilit ca dr. Cristina Olteanu nu a tratat gresit copilul sotilor Feiertag.

Colegiul Medicilor din Baia Mare a decis, dupa o ancheta ce a durat noua luni, ca medicul Cristina Olteanu nu se face vinovata de nimic, dupa ce parintii unui bebelus care a decedat au acuzat-o de neglijenta. Copilul a murit in luna martie a anului trecut, iar de atunci, parintii nu au mai avut liniste.
„Poate ca oricum ar fi murit. Ne-am documentat foarte mult despre aceasta boala si am aflat ca in peste 60% din cazuri, boala este necrutatoare. Dar totusi, poate ca avea o sansa daca ar fi internat-o când ne-am dus cu ea prima data la medic”, spune Calin Feiertag, care nu poate accepta inca pierderea suferita.

Cum s-a intamplat

Povestea a inceput in urma cu noua luni, când cei doi parinti, Anca si Calin Feiertag din comuna maramureseana Farcasa, s-au prezentat la Spitalul Judetean de Urgenta cu fetita lor de opt luni si jumatate. Micuta prezenta simptomele unei viroze, insa avea, dupa cum au spus parintii, buzele vinete, ceea ce alti medici au afirmat la vremea respectiva ca este un indiciu clar ca nu este vorba de o simpla raceala sau viroza.
Mai mult, acestia s-au plâns ca doctorul de garda in acea zi de la sectia de urgente, Cristina Olteanu, s-a purtat foarte urât cu ei. „Imi amintesc si acum ca a strigat la noi sa nu-i dam ceai la copil si cand i-am spus ca a avut frisoane a râs de noi. Ne-a intrebat daca am vazut noi ca ar fi avut frisoane, ca si cum asa ceva nu ar fi fost posibil”, povesteste Anca Feiertag cu tristete.
Dupa consultatie, medicul la care s-au prezentat i-a trimis cu copilul acasa, insa dupa 12 ore starea micutei s-a agravat. Ei s-au prezentat din nou cu copilul la sectia de urgenta, insa a fost prea târziu pentru a mai putea fi salvat, iar in numai câteva ore de la internare, micuta a decedat, rapusa de sindromul Waterhouse-Friderichsen, o forma de meningita.

Noua luni pentru o ancheta

Colegiul Medicilor a demarat atunci o ancheta si a avut nevoie de noua luni pentru a ajunge la o concluzie. Parintii au asteptat in tot acest timp cu sufletul la gura un rezultat, au asteptat ca aceea care a avut in mâini soarta copilului lor si care nu a putut sa vada toate simptomele bolii sa dea socoteala intr-un fel sau altul. Comisia Colegiului Medicilor a constatat insa ca primul diagnostic pe care l-a dat dr. Cristina Olteanu nu a fost gresit.
„Aproape din doua in doua saptamâni am tot intrebat la colegiu daca au vesti pentru noi si ne tot amânau. Ne tot spuneau sa mai sunam peste doua saptamâni, pâna când cineva ne-a spus ca va dura mult mai mult si sa stam acasa linistiti sa aspteptam. Iar dupa noua luni, am primit un raspuns la care nu ne asteptam deloc”, mai spune Anca Feiertag.
Dr. Daniel Pop, seful Comisiei de jurisdictie a Colegiului Medicilor, a fost rezervat in declaratii. El a promis insa ca in cursul saptamânii viitoare va da mai multe detalii cu privire la acest caz. „Sigur ca exista situatii in care rezultatul unei anchete nu este pe placul lor si atunci sunt nemultumiti”, a mai spus el.

Fara sentimente de vinovatie

Dr. Cristina Olteanu, cea pe care tinerii parinti o acuza de neglijenta in serviciu, spune ca nu se simte vinovata cu nimic. Contactata telefonic, aceasta a declarat ca nu stie de decizia Colegiului Medicilor. „Eu nu am primit inca nimic, dar referitor la cazul acela, eu consider ca nu sunt vinovata. Nu e nimeni vinovat ca s-a intâmplat asa”, a spus ea.
Decizia Colegiului Medicilor a fost deja contestata de catre cei doi parinti, iar in paralel, au depus o reclamatie la Parchetul de pe lânga Judecatoria Baia Mare si sunt hotarâti sa nu renunte, pâna când li se va face dreptate.

Niciun comentariu: