luni, 23 iunie 2008

„Dacă medicul ar fi plătit la valoarea lui, ar fi mai atent!”

Declaraţia, cel puţin surprinzătoare, aparţine preşedintelui Colegiului Medicilor Galaţi, Dumitru Cristea, venită ca răspuns la ancheta în cazul copiilor morţi în urma unor operaţii banale.

Plângerea depusă la Colegiul Medicilor Galaţi de mama fetiţei de cinci ani Valentina Irimia, care nu s-a mai trezit din anestezie după o operaţie banală de apendicită, aşteaptă încă un răspuns, la mai bine de 90 de zile de la demararea anchetei.

Mama copilei decedate a luat la cunoştinţă în schimb că aceeaşi plângere adresată şi Comisiei de la malpraxis din cadrul ASP Galaţi în care ea declara că i s-a cerut o şpagă de 500.000 de lei de către medicul anestezist a fost respinsă după ce femeia nu a dat bani pentru efectuarea expertizei medicale. Îndurerată, mama copilei explică de ce nu a achitat, de fapt, onorariul medical.

„Anterior operaţiei, fe­tiţei i s-a făcut analiza de sânge, iar domnul doctor anestezist (n.r. dr. Pantelie Nicolcescu) m-a chemat în cabinetul său şi mi-a cerut 500.000 de lei, pe care i-am dat imediat, doar să fie bine. M-a pus să semnez o fişă pe care scria că fata nu a suferit de nici o afecţiune pulmonară sau răceală", declara mama fetiţei, Lenuţa Irimia, în sesizarea făcută la Colegiul Medicilor Galaţi şi la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis Galaţi.

„De obicei nu este doar un singur vinovat"

La plângerea femeii, în care îl acuza pe medicul anestezist Pantelie Nicolcescu de abuz în serviciu, fals intelectual şi luare de mită, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, dr. Dumitru Cristea, a răspuns, însă, cel puţin pentru moment, doar ziariştilor.

„Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis din cadrul ASP Galaţi are competenţa de a stabili vinovăţia în activitatea medicului, or, dacă avea asigurare de malpraxis, cine plăteşte eventuale despăgubiri? Decizia Colegiului Medicilor îl doare însă cel mai tare pe medic pentru că atârnă la activitatea sa profesională viitoare.

Oricum, în cazurile de malpraxis, la astfel de intervenţii chirurgicale, de obicei nu este doar un singur vinovat. Pe de altă parte, vreau să vă spun că, dacă medicul ar fi plătit la responsabilitatea şi valoarea lui, atunci ar fi mult mai atent la orice manevră medicală. Când se reglează lucrurile astea, atunci vom scăpa de astfel de acuzaţii de malpraxis, grosolane şi nedorite de nimeni", ne-a declarat dr. Dumitru Cristea, la sfârşitul săptămânii trecute.

Sesizare respinsă din cauza onorariului

Ancheta în cazul decesului Valentinei Irimia a fost în schimb "finalizată" de Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis Galaţi. Preşedinta acestei comisii, dr. Costinela Georgescu, ne-a declarat: "Pentru cazul Irimia, Comisia a emis o decizie de respingere ca nefondată a sesizării formulate de Irimia Lenuţa (mama copilului) şi a clasat acest caz conform prevederilor legale.

Comisia a comunicat prin scrisoare cu confirmare de primire persoanei care a făcut sesizarea cu privire la cazul de malpraxis să achite onorariul expertului desemnat să ancheteze acest caz în termenul stabilit de lege. Întrucât nu s-a făcut dovada achitării onorariului, comisia a respins ca nefondată sesizarea. Onorariile pentru serviciile prestate de către experţii medicali sunt stabilite prin ordin al Ministerului Sănătăţii Publice", ne-a spus dr. Georgescu.

Preşedintele Comisiei de malpraxis din cadrul ASP Galaţi, care n-a putut finaliza sesizarea depusă de mama fetiţei din motive de „procedură", pretinde în schimb că ştie ce s-a întâmplat, de fapt, cu copila care nu s-a mai trezit după o operaţie banală.

"În cazul Irimia, este vorba de o fetiţă tratată iniţial la domiciliu pentru «indigestie», apoi a ajuns la medicul specialist din Galaţi pentru o ecografie. Medicul a trimis-o imediat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi (a dat şi telefon la urgenţă pentru a anunţa personalul medical de gardă că vine o urgenţă majoră) cu diagnostic de abdomen acut, de lemn.

La internare s-a pus diagnosticul de peritonită (o urgenţă majoră) pentru care se intervine imediat chirurgical. Fetiţa a fost adusă pe braţe de către mamă (aşa cum declara şi dr. Borsciov – cel care a făcut ecografia şi a trimis-o). Este bine să întrebăm mama cum a supravegheat copilul în perioada dinainte de a-l duce la medicul specialist şi la medicul de familie şi înainte de a aduce acuzaţii altora", ne-a mai declarat dr. Costinela Georgescu.

„Am cerut ca experţii să fie din afara judeţului! "

Îndurerată, mama fetiţei, Lenuţa Irimia ne-a declarat ieri că nu a achitat onorariul pentru experţii medicali ai Comisiei de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis deoarece s-a temut că ancheta va fi „muşamalizată".

„Trebuia să plătesc 20 de milioane pentru doi experţi. Dar eu nu am vrut să dau banii, am cerut ca experţii să fie din afara judeţului, nu de aici, pentru că sunt colegi cu dl dr. Nicolcescu şi predau la Facultatea de Medicină din Galaţi. Au spus că nu se poate ca astfel de cazuri să fie analizate de specialişti din alte judeţe şi mi-au trimis răspuns în scris că dosarul e nefondat. Dar de fapt ei nici nu au început cercetările", ne-a spus aproape plângând femeia.

Sursa :http://www.adevarul.ro/articole/daca-medicul-ar-fi-platit-la-valoarea-lui-ar-fi-mai-atent/325457


Niciun comentariu: