luni, 23 iunie 2008

Batrana lasata sa moara in spitalul din Alexandria


O doctorita ii acuza pe medici ca au facut tarziu analizele mamei sale si i-au aplicat tratamente gresite: „I-au dat glucoza, desi avea diabet”.


Un medic neurolog israelian de origine romana ii acuza pe doctorii care lucreaza in Spitalul Judetean din Alexandria ca sunt vinovati de moartea mamei sale, Dumitra Ivascu, in varsta de 78 de ani. Doctorul din Israel sustine ca medicii romani au intarziat sa-i faca pacientei analizele necesare, pentru ca nu li s-a dat bani. Medicii reclamati sustin ca la mijloc este doar o neintelegere cauzata de faptul ca „femeia nu cunoaste sistemul medical din Romania si nu apreciaza eforturile facute”.
Dializa, doar pentru cunostinte
Magda Massarwa profeseaza ca doctor neurolog in Israel de aproape 15 ani intr-unul dintre cele mai mari spitale din lume. Mama ei a fost internata, la inceputul lunii noiembrie, la Sectia de terapie intensiva (ATI) a spitalului din Alexandria cu o stare accentuata de deshidratare, cauzata de scaune diareice. „Pana a doua zi dupa-amiaza, niciunul dintre medici n-a binevoit sa se uite la ea. I-au dat un calmant puternic, desi era in varsta. De a doua zi nu a mai fost constienta”, sustine Magda. Cand a sosit in tara, la trei zile de la internare, femeia a constatat ca mama ei avea insuficienta renala acuta. „Nu ii facusera nimic, o trecusera doar pe respiratie artificiala. O saptamana m-am rugat de doctorul Olimpia Cretu, sefa Sectiei ATI, sa-i faca dializa. M-a mintit ca nu e aparatura, desi era in salonul alaturat, unde a facut dializa unui pacient a carui sotie lucreaza la prefectura”, isi aminteste Magda. A devenit asistenta pentru mama sa si pacientii din salonFemeia ii mai acuza pe doctori ca au facut greseli care au cauzat complicatii grave: „I-au dat glucoza, fara sa tina cont ca mama avea diabet. Cand a intrat in insuficienta renala, au continuat sa-i dea lichide, chiar daca in acest caz este necesara dializa”. Ea mai sustine ca medicul Olimpia Cretu i-ar fi spus ca aparatura si reactivii din spital nu sunt buni si a sfatuit-o sa mearga sa faca analizele la cabinetul ei particular, ceea ce s-a si intamplat. In lipsa asistentei din partea personalului medical, Magda sustine ca s-a transformat in asistenta mamei sale. „Eu ii urmaream pulsul, tensiunea, analizele. Faceam acelasi lucru si pentru alti pacienti din salon, care nu primeau nicio ingrijire.” Cu toate ca o prietena a sfatuit-o sa-i dea doctorului bani, Magda a refuzat. „Mi-e rusine sa-i dau bani unui alt medic. Cum sa fac, sa-i pun in halat?”„S-au desconsiderat eforturile noastre”Medicul acuzat, Olimpia Cretu, sustine ca acuzatiile Magdei Massarwa nu sunt adevarate: „Probabil si din cauza ca traieste intr-o alta tara a desconsiderat un pic eforturile noastre”. Desi ne-a promis ca ne va da mai multe amanunte despre caz la spital, odata ajunsi in Alexandria, doctorul s-a razgandit. A fost desemnat sa vorbeasca in numele ei directorul medical al spitalului, Monica Rosu. Aceasta ne-a declarat ca spitalul nu are probleme cu reactivii necesari pentru analizele medicale si ca „la bolnavii acuti, dializa se face atunci cand considera necesar medicul”. Doctorul Massarwa a depus o reclamatie la Colegiul Medicilor din Alexandria. Pentru ca Olimpia Cretu este si vicepresedinte in cadrul Colegiului Medicilor Alexandria, reclamatia a fost trimisa la Bucuresti. „Am vazut dosarul, cred ca s-a procedat corect. Este posibil sa fi fost o problema de atitudine din partea doctorului. Nu sunt suficienti medici si ajungem sa stam in spital si peste 70 de ore. Dupa atatea garzi, este imposibil sa fii tot timpul amabil”, ne-a spus Alice Draghici, presedintele Colegiului Medicilor din Alexandria.


DIAGNOSTIC EVZ

Reclamatie in instanta
Ce s-a intamplat.
O pacienta a murit dupa ce medicii i-ar fi facut tratamente gresite. Cu toate ca avea diabet, batranei i s-a dat glucoza. In plus, i s-au dat lichide, cu toate ca suferea de insuficienta renala, sustine fiica pacientei. Batrana a intrat in soc cardiorespirator din cauza complicatiilor aparute in spital: hemoragie digestiva, hemoragie cerebrala si edem pulmonar.
Ce se poate face.
Familia pacientei poate anunta Colegiul Medicilor, lucru care s-a si intamplat. Daca vor sa faca demersuri in instanta, rudele pacientei au dreptul sa solicite fisa de observatie si tratament din spital.


Sursa:EVZ 11.12.2007

Niciun comentariu: