duminică, 22 iunie 2008

Moartea micutei Daria: "tubul vietii" era gol

Doi tineri ii acuza pe medicii de la Spitalul „Sfantul Pantelimon” ca au urmarit superficial gravida si ca nu i-au acordat primul ajutor micutei Daria. Nicoleta Olaru sustine ca a fost lasata sa se chinuiasca timp de trei zile fara sa i se acorde asistenta medicala adecvata sarcinii ei.



Nicoleta Olaru sustine ca a fost lasata sa se chinuiasca timp de trei zile fara sa i se acorde asistenta medicala adecvata sarcinii ei.

Parintii sustin ca fetita s-a nascut vie insa tubul de oxigen la care a fost conectata era gol, iar medicii i-au acordat foarte greu primul ajutor. Doctorii, in schimb, afirma ca femeia a avut „travaliu precipitat” si ca fetita s-a nascut moarta. Legistii au stabilit insa ieri ca bebelusul s-a nascut viu. Sotii Olaru au depus deja o plangere la Colegiul Medicilor si la Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea.

„A incercat sa traiasca”

Medicii de la Laboratorul de Anatomie Patologica din cadrul spitalului au efectuat ieri necropsia, stabilind ca bebelusul avea aer in plamani, semn ca a incercat sa traiasca. Doctorul Ana Maria Trus, care a asistat-o la nastere pe Nicoleta Olaru, sustine ca, dupa un travaliu precipitat, micuta a suferit o „asfixie intrapaterna prin dubla circulara de cordon pericervical”, mai exact fetita a murit strangulata cu cordonul omblical.

Tatal copilului ne-a declarat ieri ca nu a primit niciun document care sa ateste cauza mortii.„Ce stiu mi-a spus verbal doamna doctor Ludmila Marin - si anume ca suprarenalele fetitei erau putin marite, ficatul la fel si ca avea aer in plamani, gasit chipurile de la intubare. Daca fetita noastra se nastea moarta, nu o mai intuba nimeni, va spun eu! Copilul traia, era viu. Voiam sa-i punem numele Daria”, ne-a spus Marin Olaru.

„Asistenta tipa la mine”

Nicoleta Olaru, 27 de ani, a povestit pentru EVZ cum a fost tratata in maternitatea din Focsani. „Acum, dupa ce cazul a devenit public, este o atmosfera total schimbata. Asistentele m-au chemat, mi-au vorbit, m-au ingrijit, pe cand atunci cand eram in chinurile facerii nici macar nu m-au lasat sa plang”, sustine femeia.

Ea mai spune ca in timpul travaliului a suferit cel mai mult. „Cel mai urat tratament a fost cand am nascut, din partea asistentei care tipa la mine de fata cu colegele din salon. Eu ii spuneam ca nu mai pot de dureri, ca mi-a trecut sorocul si ea imi spunea ca nu sunt de nascut, ce tot fac atata scandal”, povesteste Nicoleta Olaru.

Medicii au venit tarziu

Mama mai spune ca nu s-ar fi revoltat daca nu vedea bebelusul miscandu-se. „Era o masuta langa mine si au pus-o acolo. Era o fetita frumoasa si grasuta, de 3,800. Misca din manute si picioruse. Doamna doctor s-a speritat cand a vazut ca nu plange si i-a pus un tub la nasuc, dar tubul nu mergea. A chemat apoi ajutoare de la Terapie Intensiva, care au intarziat sa soseasca. Probabil, cand au venit era prea tarziu”, mai spune Nicoleta Olaru. Parintii mai sustin ca timp de aproape trei zile „niciun medic nu a venit sa vada ce se intampla cu gravida”.

„Doctorul a intrat in panica”

Nicoleta Olaru este convinsa ca medicii ascund adevarul. „Eu banuiesc ca nici incubatorul nu era pregatit, pentru ca doamna doctor a intrat in panica. Dupa ce a iesit din sala de nasteri, mi-a spus ca era un copil frumos, sanatos, care s-a pierdut din cauza lor. Ma deranjeaza ca nu spun adevarul public, pentru ca eu nu am avut nicio problema de sanatate in timpul sarcinii”, a continuat, cu ochii in lacrimi, mama fetitei moarte la Spitalul din Focsani. Sotii Olaru, care mai au acasa o fetita de 7 ani, spun ca nu vor parasi spitalul pana cand nu vor afla de ce a murit bebelusul.

PRECEDENTE IN VRANCEA

Alte doua femei si-au pierdut copiii la nastere, in ultimii doi ani

In ultimele 16 luni, inca doua femei din Vrancea si-au pierdut copiii imediat dupa nastere. Geanina Onofrei, 28 de ani, din comuna Homocea, a ajuns pe 24 august 2006 la maternitatea Spitalului Municipal Adjud, in durerile facerii, fiind preluata de ginecologul Vitali Betisor.

„Mi-a rupt membranele si a plecat”, a declarat Onofrei. Pentru ca bebelusul nu putea sa vina singur pe lume, iar medicul ginecolog, care-si terminase programul de lucru, recomanda manevrele prin telefon, a fost chemat de acasa un medic pensionar, care nu a putut sa faca nimic. Gravida a fost adusa la Focsani, dar pe drum a intrat in coma.


Copilul a murit, viata femeii fiind salvata in ultimul moment. Vasilica Catana, 32 ani, din Campuri, si-a pierdut copilul dupa ce a stat internata in spitalul focsanean in perioada 24 decembrie 2006-13 ianuarie 2007. Ea spune ca a nascut un copil mort, in salon, asistata de o cumnata. Medicii au anuntat-o ca „produsul de conceptie” a murit sufocat din cauza cordonului ombilical. In niciunul dintre cele doua cazuri anchetele interne nu au scos la iveala ca vreun cadru medical ar fi gresit.

DIAGNOSTIC EVZ

Gravida trebuia monitorizata mai bine

> Ce s-a intamplat: O tanara acuza medicii si asistentele ca au lasat-o sa se chinuiasca timp de trei zile fara sa i se acorde asistenta medicala adecvata sarcinii ei. Parintii sustin ca fetita s-a nascut vie insa tubul de oxigen era gol, iar medicii i-au acordat foarte greu primul ajutor. Medicii afirma, insa, ca tubul de oxigen era bun, iar femeia a avut „travaliu precipitat”.

> Ce se poate face: Asistentele pot fi reclamate pentru modul in care au monitorizat gravida. Sanctiunile pot fi de doua feluri: administrative (li se taie din salariu) si profesionale (pot ajunge pana la ridicarea dreptului de libera practica).

Atat medicul care a urmarit sarcina, cat si neo-natologul pot fi reclamati la Colegiul Medicilor si la conducerea spitalului pentru ca nu erau pregatiti sa intervina in cazul unor complicatii.

„Un travaliu precipitat se desfasoara mai repede decat unul obisnuit. Uterul se poate contracta foarte frecvent si foarte puternic, iar copilul coboara mai repede si nu are timp sa se adapteze. Copilul este supus la o presiune foarte mare si pot aparea modificari de circulatie cerebrala, hemoragii pe creier, iar inima poate pompa mai prost sangele”, explica specialisti in obstetrica-ginecologie.

COMENTARIILE MEDICILOR LA CAMPANIA EVZ

„E un dus rece, care ne ajuta sa fim atenti la detalii”

Doctori din tara si din strainatate au tinut sa comenteze campania lansata de EVZ - „Spitalul dauneaza grav sanatatii”. Multi o considera binevenita pentru ca mai „trezeste lumea medicala”, altii o vad insa ca o parghie prin care resentimentele populatiei fata de medici se amplifica.

> Medic dermatolog, Bucuresti: „Sunt prezentate subiecte de senzatie, care arunca o lumina nefavorabila asupra lumii medicale, insa in acelasi timp este un dus rece, care ne ajuta sa fim atenti la detalii, sa nu mai gresim. Citesc aceste cazuri cu abilitate si sunt convins ca sunt suficiente masuri mici ca sa faci lucruri mari, fiindca multe dintre erorile medicale tin de bunavointa oamenilor din sistem”.

> Medic roman din strainatate: „Foarte buna campanie, EVZ! Tineti-o tot asa si in scurt timp urmarea va fi ca niciun obstetrician din tara asta nu se va mai angaja sa asiste nasteri in afara programului fara un document care sa ateste ca pacienta intelege ca el, medicul, nu se obliga la nimic”.

> Calin Ciubotaru, medic de familie. „Astfel de campanii fac rau sistemului medical, deoarece amplifica resentimentele populatiei fata de doctori. Nu exista sistem care functioneaza perfect, fiecare sistem are esecurile lui”.

> Dan Gheorghe, cardiolog Spitalul Colentina. „Toata aceasta campanie demasca greseli, dovedite sau nedovedite, care indeparteaza pacientul de lumea medicala. Va fi zdruncinata in special increderea acelui pacient care nu are posibilitatea sa mearga la Viena sa se trateze. In orice sistem exista uscaturi, insa in medicina ele sunt mai vizibile. Mult mai bine ar fi ca acestui sistem sa i se ofere inzestrarea materiala de care are nevoie”.

> Petre Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie. „Ati deschis o Cutia Pandorei pe care nu o puteti controla si campania aceasta nu face bine nimanui”.

> Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie, Bucuresti. „Sunt uitate lucrurile bune pe care le fac medicii. Ar fi trebuit sa faceti o campanie echilibrata. Intercalati si cazuri bune. Sunt mii de romani care traiesc datorita acestor medici, dar povestile lor nu le spune nimeni”.

> Doctor anonim. „Ar trebui sa vedeti cum e sa fiti in locul nostru. Nu este medic care sa fi dat la Medicina cu gandul de a face rau. Dar dupa ce ai vazut zeci de pacienti intr-o zi nu-ti mai arde sa fii zambitor. Cand simti ca-ti ajunge pana peste cap, tu trebuie sa fii in continuare calm”.

> Doctor roman din SUA: „Se pare ca pentru unii doctori din tara e imposibil de inteles ca medicul este responsabil pentru pacientii lui 24 de ore din 24, 365 de zile/an. Sunt medic si trebuie sa merg la scoala la serbarile copiilor, in vacante, insa port pagerul la mine 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Sunt de garda fiecare al treilea weekend, de sambata la 7 a.m. pana luni la
7 a.m., timp in care acopar alti
3 colegi”.

> DAN: „Sunt medic si sunt mandru de profesia mea, cea mai frumoasa si nobila din lume. Din pacate sunt o groaza de uscaturi in lumea medicala, care trebuie demascate. Feriti-va de generalizari. Trebuie schimbat tot sistemul medical si mentalitatile feudale. Voi, ziaristii onesti, puteti sa trageti multiple semnale de alarma pentru insanatosirea societatii... daca s-o mai putea!”.

DECIZIE

Anestezist condamnat dupa moartea unei paciente

Doctorul Dinu Arhil, anestezistul care si-a lasat de izbeliste o pacienta in 2005, iar femeia a murit dupa un banal implant de silicoane, a fost gasit vinovat de magistratii Judecatoriei Sectorului 6. Medicul Dinu Arhil, in varsta de 70 de ani, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, insa nu va face nicio zi datorita varstei.

El a fost obligat de magistrati sa plateasca bani grei pentru culpa sa medicala: 140.000 de euro despagubiri materiale si morale. De asemenea, doctorul va trebui sa le plateasca lunar, pana la majorat, celor doi copii ai victimei cate 75 de euro. Medicul Arhil a lucrat ca anestezist peste 40 de ani, iar dupa pensionare a fost angajat, in calitate de colaborator, la o clinica privata din Bucuresti.

Niciun comentariu: