Asistenta de la un cabinet medical privat din Constanţa care era să omoare o pacientă după ce i-a făcut o injecţie cu xilină intravenos a fost concediată. Cel puţin asta ne-a declarat doctoriţa care a fost de faţă când i s-a făcut rău pacientei: „Nu se face intravenos acea injecţie. E o mare greşeală. Asistenta lucra la noi de peste 1 an, dar n-am mai avut probleme cu ea”, ne-a declarat cu glas tremurat medicul. „Putea să mă întrebe. Tot timpul le spun să mă întrebe dacă nu ştiu ceva. Cine aude ce a putut să facă, încremeneşte”, a continuat aceeaşi doctoriţă care, după „accident”, i-a cerut pacientei să-şi plătească injecţia.
Şeful Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Marius Enescu, a spus că instituţia ar putea demara o anchetă, doar după ce va fi depus un memoriu. „Şi medicii, şi asistenţii sunt obligaţi să aibă asigurare de malpraxis”, a mai spus directorul executiv al ASP Constanţa.
În schimb, pacienta a primit un e-mail de la un reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), în care este anunţată că organizaţia s-a autosesizat şi „intenţionează să deschidă o anchetă pentru a clarifica circumstanţele întâmplării descrise în materialul semnat de dumneavoastră”. „Regretăm ceea ce vi s-a întâmplat, şi faptul că aţi fost obligată să suportaţi nu doar consecinţele unei erori profesionale, dar şi ale lipsei de interes şi de etică din partea unui asistent medical”, se mai arată în scrisoarea electronică trimisă „reclamantei”.
Precedente cutremurătoare
Din păcate, cazul de la Constanţa nu este singular. La sfârşitul anului trecut, o asistentă de la Serviciul de Ambulanţă Giurgiu s-a dus la o urgenţă majoră doar cu un bilet de internare în spital. După ce a făcut anchetă la faţa locului, subsecretarul de stat, Raed Arafat, a declarat că asistenta i-a spus că nu ştia să facă manevre de resuscitare. Asta în condiţiile în care aceasta era angajată la un serviciu de asistenţă medicală de urgenţă.
În luna octombrie a anului trecut, un alt caz s-a aflat în atenţia opiniei publice. Mai multe asistente şi moaşe de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală au fost sancţionate de organizaţia profesională în cazul unui bebeluş care a rămas cu mai multe handicapuri, mama acestuia susţinând că a fost lăsată singură în timpul travaliului. Probabil că şi alţi pacienţi au avut de suferit din cauza unor greşeli apărute din neştiinţă, din plictiseală sau poate chiar dezinteres. O problemă ar trebui atent analizată de autorităţi: cât de bine sunt pregătite asistentele medicale.
Grave probleme de şcolarizare a asistentelor
La nivel naţional sunt aproximativ 130.000 de asistenţi medicali şi moaşe. Gheorghe Georgescu, preşedintele OAMM Bucureşti, spune că sunt probleme din cauza formei deficitare de şcolarizare. „Trebuie trase semnale de alarmă pentru ca Ministerul Educaţiei să ia măsuri.
Din păcate, forma de şcolarizare este foarte largă şi foarte vagă, iar şcolile postliceale de asistente medicale sunt pe bani şi nu există nici un repetent”, a explicat Gheorghe Georgescu. Acesta a mai spus că ar trebui să efectueze testarea medicală şi profesională anuală a asistenţilor care lucrează în sistemul sanitar pentru a nu apărea probleme.
Sursa: http://www.gandul.info/societatea/asistenta-cu-injectia-letala-a-fost-concediata.html?3932;2555509
Un comentariu:
http://inventword.wordpress.com/culpa-medicala/
si eu am o culpa medicala , recomand sa schimbati tema blogului... sa fie mai calda, linistitoare ... pt ca vad ca nu aveti nici un comentariu..
Trimiteți un comentariu