duminică, 22 iunie 2008

Un vis ucis in maternitate - Natalia Ionescu



Nu doar bebelusii se nasc cu probleme sau mor in maternitatile jalnice din Romania, ci si mamele au uneori aceeasi soarta tragica. Cazul Nataliei, sotia colegului nostru Mihai Ionescu, redactor la Departamentul Externe, nu este doar un deces suspect, dupa o cezariana pentru care nu si-a dat acordul scris, ci si un rechizitoriu la adresa incompetentei si neglijentei din sistemul sanitar romanesc. "Am vrut sa dam viata si am primit moarte, ostilitate si indiferenta. A sangerat 12 ore si nu i s-a facut o transfuzie, iar dupa cezariana a fost abandonata la Terapie Intensiva, fara sa fie monitorizata", afirma Mihai Ionescu, care si-a vazut visul ucis in maternitate.


Drama s-a petrecut pe 11 octombrie, la Spitalul "Prof. dr. Panait Sarbu" din Giulesti, care de acum va fi cunoscut nu doar ca maternitatea unde a nascut o femeie de 67 de ani, ci si ca locul unde a murit o gravida de 40 de ani, perfect sanatoasa. Jurnalistul acuza o grava culpa medicala si a sesizat Colegiul Medicilor si Parchetul. Pana la aceasta ora, Spitalul Giulesti si Institutul de Medicina Legala nu au putut stabili cauza decesului.
In toata aceasta drama exista un supravietuitor: Ionut, baietelul nascut la 26 de saptamani. Un vis pe care Natalia nu a putut sa-l atinga. Nici macar o clipa. Micutul nu-si va cunoaste mama decat din fotografii si din amintirile tatalui.



Nu doar bebelusii se nasc cu probleme sau mor in maternitatile jalnice din Romania, ci si mamele au uneori aceeasi soarta tragica. Cazul Nataliei Ionescu, sotia colegului nostru Mihai Ionescu, redactor la Departamentul Externe, nu este doar un deces suspect, dupa o cezariana pentru care nu si-a dat acordul scris, ci si un rechizitoriu la adresa incompetentei si neglijentei din sistemul sanitar romanesc. Drama s-a petrecut pe 11 octombrie la Spitalul "Prof. Dr. Panait Sarbu" din Giulesti, care de acum va fi cunoscut nu doar ca maternitatea unde a nascut o femeie de 67 de ani, ci si ca locul unde a murit o gravida de 40 de ani perfect sanatoasa. Sotul Nataliei, Mihai Ionescu, acuza o grava culpa medicala si a sesizat Colegiul Medicilor si Parchetul.


Natalia a fost lasata sa sangereze timp de circa 12 ore, de seara pana dimineata, timp in care nu s-a efectuat vreo ecografie pentru a se stabili cauza hemoragiei, nu s-a incercat nasterea si nu i s-a facut nici o transfuzie. Intr-un tarziu, la ora 10.30 dimineata, cand Natalia prezenta tegumente palide, reci, cu cianoza perioro-nazala si la nivelul extremitatilor si sangerare vaginala persistenta, i s-a facut cezariana, primind ca aport sanguin doar o singura unitate de concentrat eritrocitar si doua de plasma. Dupa interventia chirurgicala, a fost abandonata la Terapie Intensiva, fara a i se face nici o transfuzie care sa-i compenseze sangele pierdut si fara ca functiile sale vitale sa-i fie monitorizate cu aparatura adecvata. "Am vrut sa dam viata si am primit moarte, ostilitate si indiferenta", afirma Mihai Ionescu, care si-a vazut visul ucis in maternitate. Distrusa de durere, mama Nataliei s-a stins si ea, zilele trecute. In toata aceasta drama exista un supravietuitor: baietelul nascut la 26 de saptamani.

Giulesti, ultimul drum
Totul se declanseaza in seara de 6 octombrie, cand Natalia incepe sa aiba dureri. In scurt timp, ele sunt insotite de pierderi de lichid amniotic. I se rupsesera membranele. Sotul cheama Salvarea. soferul intreaba: "La ce spital mergem?". "La Giulesti!", vine raspunsul lui Mihai. Acolo lucra medicul care o avea in observatie de peste doi ani, Cezara Bucur, omul in care sotii Ionescu aveau incredere nelimitata.
Cand ajunge la spital, dupa miezul noptii, Natalia are dureri groaznice. Anuntata de dr. Bucur, doctorita de garda priveste pasiva incercarile chinuitoare ale gravidei de a se urca pe scaunul ginecologic pentru control. "Eu astept", a fost singura reactie a medicului Bechir la gemetele Nataliei, dupa cum relateaza sotul. Controlul se incheie cu concluzia ca pacienta nu are contractii. Natalia este internata cu asigurarea ca mai poate rezista cateva zile, daca nu saptamani, cu membranele rupte. I se instituie tratament impotriva contractiilor si pentru maturarea pulmonara a fatului.


A doua zi, sistemul sanitar romanesc se face pe deplin simtit in salonul de la parter, unde singurul pat ocupat este cel al Nataliei. Povesteste Mihai: "Nu credeam sa intalnesc atata cruzime. O doctorita, despre care ulterior am aflat ca se numeste Cecilia Victoria Nicolau si este sefa sectiei de Terapie Intensiva, a venit acolo, a obligat-o pe sotia mea sa se dea jos din pat si a gonit-o din salon, punand-o sa urce pe scari doua etaje, sustinand ca patologia pacientei nu presupune internare la Sectia Reanimare de la parter. De durere, Natalia abia se putea intoarce in pat de pe o parte pe alta, iar dr. Nicolau striga la ea: «Tu ce cauti aici? Nu sta cu spatele la mine cand vorbesc cu tine!». Ce puteam face? Viata unui om depinde de astfel de indivizi abrutizati". Pentru ca dr. Cecilia Victoria Nicolau nu a putut fi contactata, directorul maternitatii, dr. Bogdan Marinescu, ne-a declarat ca singura explicatie ar fi ca liftul sa fi fost in pana in acel moment. "Avem liftiera pana seara, apoi infirmiere. Nu este posibil sa pui o gravida, mai ales in situatia Nataliei Ionescu, sa urce doua etaje", a mai afirmat directorul Marinescu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ma cutremur!!! Astfel de Medici ar trebui de fapt numiti CAPCAUNI!

Anonim spunea...

Ar trebui OMORATI...sa raspundem cu aceeasi moneda..ne lasa sa murim sau ne omoara pruncii...acelasi lucru sa le facem...e singura modalitate sa-i trezim din starea lor de superioritate si in care cred ca au dreptul sa decida asupra vietii unor oameni. Eu i-as astepta la poarta spitalului cu pistolul in mana.

Anonim spunea...

ma intreb mereu: oare indivizii asemenea acestei doctorite au somn linistit noaptea stiind ca un suflet s-a dus din cauza indiferentei lor? sincer, in locul sotului imi faceam singura dreptate in conditiile in care legea nu a miscat un deget. cred ca in acest siptal era o cloaca de nesimtiti a caror unica lege este BANUL si nu juramantul lui Hipocrate.

Anonim spunea...

Am nascut doi copii si credeti-ma ca inainte sa ma internez la spital am tocmit pretul pt care sa fiu tratata cat de cat omeneste dar nu a fost chiar asa pt ca ceilalti medici care ma consultau se purtau urat si ma bruscau pt ca eram pacienta lui..... iar asistentele se faceau ca nu te aud daca nu le dadeai bani multi.Daca nu ii saturi de bani se poarta cu tine ca si cum am fi animale , pacat ...ca in loc sa te bucuri de realizare , de prunc, iti blestemi zilele ca esti la mana unor macelari avari ....