luni, 23 iunie 2008

Comisia de Malpraxis

Potrivit unui amendament propus de Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, Comisia de Malpraxis a ASP-ului este transformata intr-o instanta speciala care judeca si da decizii in probleme de responsabilitate civila, lucru interzis in mod expres de Constitutia Romaniei. Colegiul Medicilor din Romania a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu in care ii solicita sa retrimita Comisiei de Sanatate spre rediscutare amendamentele mentionate.
”Comisia de malpraxis trebuie sa ramana o comisie de mediere care sa realizeze reconcilierea partilor (medic, pacient si societatea de asigurari) si sa evite in privinta despagubirilor calea judecatoreasca. Amendamente propuse de Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta nr. 20/2007 sunt anticonstitutionale si vor afecta grav desfasurarea activitatii medicale din Romania. Amendamentele propuse introduc prezumtia de vinovatie pentru cetatenii a caror singura vina este aceea ca au ales sa practice medicina. Daca se accepta o asemenea prevedere inseamna ca oricine poate sa faca o reclamatie si fara ca aceasta sa fie analizata, medicul sa devina muritor de foame deoarece i se suspenda contractul de munca”, a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae,.
In amendamentul la art 670, al. 2 se propune: “urmare a primirii sesizarii formulate de persoanele prevazute la al. 1, Comisia are obligatia de a comunica conducerii unitatii, al carei salariat este cel impotriva caruia s-a facut sesizarea, decizia cu privire la suspendarea Contractului individual de munca al acestuia pe toata durata derularii cercetarii”.
O o asemenea ancheta complexa legata de malpraxis poate dura si ani de zile (in SUA, durata medie este de 2,6 ani).
Atat Constitutia Romaniei, cat si decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2008 interzic crearea unor instante speciale.
Comisia de Disciplina a CMR analizeaza si da decizii referitor strict la raspunderea disciplinara, la comportamentul medicilor care sunt membrii in Colegiul Medicilor si nu se subroga in atributii puterii judecatoresti.
”Colegiul Medicilor din Romania nu va accepta o asemenea aberatie juridica, cum este cea propusa si de aceea solicitam retrimiterea la Comisie si rediscutarea impreuna cu reprezentantii autorizati ai Colegiului Medicilor din Romania. In caz contrar, vom face apel la toate mijloacele legale pe plan intern si international pentru anularea acestui capitol de lege”, a adaugat prof. Astarastoae.

Sursa: www.cmr.ro 08.04.2008

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sunt indignat de atitudinea si a Consiliul Medicilor din Bucuresti care, si a Comisiei de Malpraxis savarsita de un acdru medical care e aparat cu indarjire si de 6 luni nu mi se raspunde la o cerere de examinare catre Comisie.Cat sa mai astept?