duminică, 22 iunie 2008

Medici condamnaţi la închisoare pentru malpraxis - Cluj

Curtea de Apel Cluj a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare doi medici din judeţul Sălaj, acuzaţi de ucidere din culpă. Cei doi nu ar fi intervenit corect în cazul unei tinere însărcinate, care şi-a pierdut viaţa împreună cu fătul în urmă cu doi ani, transmite BBC. Cei doi medici contestă decizia instanţei, care este însă definitivă şi nu mai poate fi atacată. Curtea de Apel Cluj a mai decis că medicii trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 20 de mii de euro soţului victimei, victimă care - potrivit medicilor legişti - a decedat pentru că nu i s-a pus diagnosticul corect. Medicii legişti din Cluj au mai constatat că "tratametul a fost tardiv şi incorect aplicat".

Acest caz nu este singular: în ultimii ani s-au înregistrat zeci de reclamaţii împotriva medicilor din maternităţi şi spitale. În urmă cu un an, doi medici de la spitalul Universitar Bucureşti au fost suspendaţi pentru şase luni, respectiv un an, de către Colegiul Medicilor - după aşa numitul "scandal Sebastian",copilul născut cu malformaţii din cauza medicilor.

Un alt caz a pus în umbră activitatea medicilor de la spitalul Giuleşti, unde soţia unui jurnalist, Natalia Ionescu, a decedat la naştere, se pare, din cauza lipsei de asistenţă medicală.

Un caz similar, la Satu Mare, unde o tânără a murit în urma unei cezariene, a provocat un scandal în care a intervenit direct premierul Călin Popescu Tăriceanu - cerând sancţionarea vinovaţilor.

In majoritatea acestor cazuri insa Colegiul Medicilor s-a limitat sa suspende medicii acuzati pe perioade mai scurte sau mai lungi.

Niciun comentariu: