duminică, 22 iunie 2008

Mama si bebelus morti in maternitatea din Targu Jiu, sub privirile medicilor


Un caz cutremurător în Maternitatea din Târgu Jiu. O mamă, în vârstă de 36 de ani, din cartierul târgujian Obreja, a murit sâmbătătă, pe patul spitalului, în timp ce îcerca să aducă pe lume un băieţel. Însă, atât mama, Valerica Baldovin, cât şi nou-născutul, au murit în faţa medicilor neputincioşi conduşi de dr. Ion Alexoiu. Medicii legişti de la Târgu Jiu au stabilit cauza morţii ca fiind embolie amniotică. Potrivit raportului medicilor legişti, mama a murit din cauza lichidului amniotic ce a ajuns la inimă, iar copilul a murit înainte de a se naşte, susţin medicii.
Potrivit directorului Autorităţii de Sănătate Publică Gorj, Mariana Sfichi, cazul Valericăi Baldovin va fi anchetat de către Colegiul Medicilor pentru a se stabili dacă a fost vorba de malpraxis. Cu toate acestea, conducerea Spitalului Judeţean Gorj se mulţumeşte cu ancheta Poliţiei. Moartea Valericăi Baldovin şi a copilului ei îi lasă indiferenţi pe şefii sănătăţii gorjene. Conducerea Spitalului a sesizat Colegiul Medicilor şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj pentru derularea unei anchete, şi, crede că este suficient pentru dezvăluirea adevăratelor cauze ale morţii mamei şi copilului. Constantin Pălivan, directorul adjunct al Spitalului Judeţean Gorj, a precizat sec faptul că au fost recoltate probe de la cei doi şi trimise la Institutul Medico-Legal din Bucureşti. Pălivan a vorbit cu medicul ginecolog Ion Alexoiu, cel care era de gardă în noaptea în care s-a produs tragedia, însă acesta spune că moartea femeii şi a copilului este doar o situaţie neplăcută, atât pentru familia Baldovin, cât şi pentru medici. Ion Alexoiu este chiar bucuros de faptul că rezultatul necropsiei făcută la Târgu Jiu nu-l incriminează cu absolut nimic. Valerica Baldovin a mai pierdut o sarcină, în urmă cu câţiva ani, Şi atunci, din cauza greutăţii prea mari, copilul a decedat. În mod normal, femeile gravide cu vârsta peste 35 de ani necesită o îngrijire aparte, fiind vorba de sarcini cu risc, atât pentru ele, cât şi pentru copii. Se recomandă, în cele mai multe cazuri, cezariană, însă medicul ginecolog Ion Alexoiu nu a luat în calcul această variantă. Potrivit medicului Dumitru Pătrăşcoiu, şeful secţiei de Obstretică-Ginecologie, fătul a fost foarte mare, iar medicii l-au scos cu ajutorul forcepsului. „În urma necropsiei a rezultat că în acest caz nu este vorba despre vreo culpă medicală. Femeia a decedat din cauza unei embolii amniotice, adică lichidul amniotic a ajuns la inima lăuzei. Din păcate, fătul nu era aşezat cum trebuie şi de aceea medicii l-au scos cu forcepsul. Era viu când au decis să-l scoată, dar decedase deja când l-au scos. Nu este vorba despre o culpă medicală“, a spus medicul Pătrăşcoiu. Valerica Baldovin provine dintr-o familie de etnie rromă din Obreja. Soţul Isidor Baldovin era plecat la muncă în Italia, însă vestea tristă, că soţia şi băieţelul sunt morţi, l-au adus acasă. Familia Baldovin mai avea acasă un copil de 8 ani.
Rudele femeii, prezente la Morgă, au dat vina pe medici, acuzându-i de discriminare. Şi reprezentantul rromilor, Nelu Pavel, susţine că dacă familia decedatei le-ar fi dat bani medicilor, mama şi bebeluşul erau, acum, în viaţă.

Niciun comentariu: