luni, 23 iunie 2008

Anestezistul Spitalului de Pediatrie scapă de acuzaţia de ucidere şi se alege cu cea de luare de mită

Medicul anestezit al Spitalului de Pediatrie din Sibiu, care a fost cercetat la Galaţi pentru uciderea din culpă a unei fetiţe de 5 ani, a scăpat de această acuzaţie, însă părinţii fetiţei au depus plângere pentru mită şi fals în înscrisuri oficiale.

După ce, la începutul lunii martie, procurorii gălăţeni au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul medicului anestezist acuzat de moartea, în timpul unei operaţii de apendicită, a unei fetiţe de cinci ani din Galaţi, Valentina Irimia, anchetatorii au revenit asupra cauzei ca urmare a unei solicitări făcute de către mama fetiţei în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Această revenire nu vizează însă noi cercetări pentru anestezistul Pantelie Nicolcescu în cazul acuzaţiei de ucidere din culpă, ci doar pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale, se arată în ordonanţa procurorilor gălăţeni.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au emis o ordonanţă prin care se stabileşte disjungerea cauzei în ce priveşte acuzaţia de luare de mită şi declinarea în cazul acuzaţiilor de fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals ce s-au făcut împotriva anestezistului Pantelie Nicolcescu.

Revenindu-se la acuzaţiile de ucidere din culpă, procurorii gălăţeni au stabilit că decesul copilului a survenit din cauză că acesta suferea de o afecţiune de maximă gravitate, aici fiind menţionată "peritonita fecaloidă" şi că nu se impune cercetarea medicului anestezist pentru această acuzaţie. Aşadar, potrivit documentului procurorilor, se păstrează rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale doar în cazul acuzaţiei de ucidere din culpă.

"Lenuţa Irimia, mama Valentinei Iuliana Irimia, a formulat plângere împotriva rezoluţiei emise iniţial, considerând că urmărirea penală făcută împotriva dr. anestezist Pantelie Nicolcescu a fost superficială şi s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale. La momentul formulării plângerii penale de către partea vătămată, s-a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la stabilirea corectă a cauzelor ce au condus la decesul fiicei sale, în timpul operaţiei de apendicită la Spitalul «Sfântul Ioan» din Galaţi. În cuprinsul plângerii formulate, petenta a arătat că, înainte de intrarea în operaţie, medicul anestezist i-a solicitat suma de 500.000 de lei, sumă pe care aceasta i-a înmânat-o fără a face vreo discuţie cu privire la această solicitare", se arată în ordonanţa procurorilor, ce stabileşte disjungerea în acest caz.

Anchetatorii au mai stabilit că se impune "restituirea cauzei la procuror pentru continuarea cercetărilor şi prezentarea materialului de urmărire penală cu privire la infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale şi falsul intelectual".

O fetiţă de cinci ani, din Cudalbi, a fost internată în data de 31 martie 2007 la Spitalul de Pediatrie din Galaţi pentru a fi operată de apendicită. În timpul intervenţiei, micuţa Valentia Irimia a murit, existând suspiciunea că anestezistul Nicolcescu nu ar fi administrat cantitatea corespunzătoare de anestezic, fapt ce ar fi dus la decesul fetiţei.

Câteva săptămâni mai târziu, Mihnea Justin Nicolau, un copil de cinci ani, a murit pe o masă de operaţie a Spitalului de Pediatrie "Sfântul Ioan" din Galaţi în condiţii similare. Părinţii celor doi copii au înaintat, la scurtă vreme, plângeri penale împotriva anestezistului Pantelie Nicolcescu.

În data de 5 martie 2008, avocatul familiei Irimia a făcut public faptul că, deşi Institutul de Medicină Legală Iaşi arăta că motivele decesului uneia din posibilele victime ale anestezistului gălăţean acuzat de malpraxis sunt diferite de cele consemnate în foaia medicală de observaţie, fapt recunoscut si de procurori, aceştia din urma au decis că nu se impune începerea urmăririi penale.

"După încheierea operaţiei şi declararea decesului victimei, învinuitul Nicolcesu Pantelie, probabil din cauza stării psihice în care se afla, a procedat la modificarea fişei de preanestezie. Învinuitul a procedat la suprascriere, atestând în fals că victima suferea de bronhopneumonie. Acest diagnostic a fost infirmat ulterior de probele medico-legale administrate în cauză, din care a rezultat că victima nu suferea de nicio afecţiune pulmonară înainte de începerea operaţiei în cursul căreia a decedat. Cu toate acestea, având în vedere cauza decesului rezultată din probele medico-legale, falsificarea acestui înscris de către învinuitul Nicolcescu Pantelie nu a fost de natură să producă efecte juridice, astfel că faptei săvârşite de acesta îi lipseşte unul din elementele constitutive ale laturii obiective, motiv pentru care se va dispune scoaterea învinuitului de sub urmărirea penală pentru săvârşirea acestei infracţiuni", se arăta în rezoluţia dată de către cel ce a cercetat iniţial cazul, procurorul Mircea Cristian Nicoară, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Pentru a se dovedi dacă este un caz de malpraxis, cadavrul micuţei a fost deshumat în luna iunie 2007 şi a fost autopsiat de specialiştii Institutului de Medicină Legală Iaşi. Deşi procurorii au refuzat să spună care este rezultatul, avocatul familiei Irimia, care a primit o copie a raportului IML, susţinea, în toamna anului trecut, că nici acesta nu i-ar fi favorabil anestezistului.

"Din raportul Institutului de Medicină Legală Iaşi rezultă că moartea este patologică, a survenit din cauza unui stop cardio-respirator provocat de o peritonită. În acelaşi timp, nu se confirmă bronho-pneumonia trecută în fişa de observaţie ca şi cauză a morţii. Din actele care sunt acolo, nu apar date cu privire la celelalte organe că ar fi fost distruse, aşa cum le-au spus medicii părinţilor. Nu se poate stabili o legătură de cauzalitate între dozajul anestezicului şi moartea copilului întrucât nu s-a făcut atunci o autopsie şi corpul a fost îmbălsămat. Din cauza substanţelor chimice folosite la îmbălsămare nu se mai poate stabili ce am spus mai devreme", declara, în toamna anului trecut, Ionuţ Claudiu Dediu, avocatul familiei Irimia.

Împotriva medicului anestezist mai exista o plângere, tot pentru malpraxis şi modificarea fişelor medicale, şi din partea familiei lui Mihnea Justin Nicolau, în vârstă de cinci ani. Internat în 22 mai 2007 în Spitalul de Pediatrie Galaţi pentru o hernie, copilul nu şi-a mai revenit din anestezie şi a decedat în urma operaţiei. Şi în acest caz rudele îl acuză pe medicul anestezist că ar fi greşit şi că ar fi falsificat apoi fişele medicale, pentru a nu fi tras la răspundere.

Dr. Pantelie Nicolcescu a declarat, în momentul în care a fost acuzat de malpraxis în cazul lui Mihnea Justin Nicolau, că nu şi-a făcut decât datoria. În ce priveşte eventualele falsuri, nu ştie cum au apărut.

"Nu au fost modificări în fişele medicale. Acel copil a avut o insuficienţă respiratorie. Am avertizat mama asupra riscului pentru a nu fi vreun dubiu asupra stării de gravitate a copilului", a declarat dr. Pantelie Nicolcescu după semnalarea cazului.

Nascut în Cluj, cu domiciliul stabil în Craiova, medicul a fost conferenţiar în cadrul Facultăţii de Medicină din Galaţi până în toamna anului trecut, când a decis să se mute şi să profeseze la Sibiu.


Sursa:http://www.sibianulonline.ro/ultima-ora/anestezistul-spitalului-de-pediatrie-scapa-de-acuzatia-de-ucidere-si-se-alege-cu-cea-de-luare-de-mita-2625031

Niciun comentariu: