duminică, 22 iunie 2008

Incubatorul vietii, maternitatea mortii


Are putin peste un kilogram si se misca agitat cu gura deschisa de parca ar striga. Un tipa mut care se sparge in materialul transparent al mini-incubatorului de la nanotologie, o sectie vioaie a Maternitatiii Giulesti in care prematurii se agata de viata prin tuburi, tratamente si interventii chirurgicale. Spitalul este si locul in care mama sa a plecat spre Rai, in incercare de a-i da viata, cu “ajutorul unor medici, asa cum este scris in plangerea depusa la Colegiul Medicilor.

Natalia, sotia ziaristului Mihai Ionescu, este singura mama din ultimii sapte ani care s-a stins la maternitatea “Prof.dr. Panait Sarbu”, celebra la nivel mondial pentru aducerea pe lume a unui copil conceput in vitro si purtat de cea mai batrana mama. Mama de acum abia implinise 40 de ani, era perfect sanatoasa si radia la gandul ca, in sfarsit, va avea un bebelus, vis faramitat in sapte ani de incercari fara succes. Acum a ramas doar visul… fara visatoare. Cuplul Natalia-Mihai Ionescu s-a rupt brusc, fara voia lor, iar o jumatate se afla undeva intre etajul 1 al maternitatii si cei doi metri de pamant, sub care Natalia se odihneste pentru totdeauna. “A fost lasata sa moara. A sangerat 12 ore ni nu i s-a facut decat o transfuzie in timpul operatiei de cezariana, interventie pentru care nu exista un acord scris din partea ei. Apoi a fost dusa la terapie intensiva, nu a fost monitorizata si, nici in ultimul ceas, nu si-au dat seama ca moare pentru ca a pierdut sange ore in sir”, acuza jurnalistul, o alta victima a sistemului sanitar din Romania. Pana a ajunge in ultimele clipe de viata, Natalia a trait fragmente din filmul “Moartea domnului Lazarescu”, asa cum singura a spus in ultimele discutii cu sotul ei. In cazul ei a fost un scurt metraj in care personalul medical a amenintat-o ca o arunca din spital daca mai geme, nu ia pozitia de drepti cand i se adreseaza un medic sau face mofturi cand trebuie sa urce doua etaje cu placenta desprinsa. Cu zambetul pe buze, Natalia a trecut peste toate pentru a-si atinge visul cu ochii, dar i-a inchis definitiv fara sa-l vada sau sa-l atinga. Nici macar o clipa.

11 octombrie. Prima zi, ultima zi

Sapte ani. Atat a tinut calvarul pe drumul catre atingerea unui vis: un bebelus. Din 2000 si pana pe 11 octombrie, Natalia Ionescu a ramas insarcinata de mai multe ori, dar le-a pierdut pe toate, cu o singura exceptie. In 2005, a nascut o fetita care nu a supravietuit doar trei saptamini. A fost momentul in care sotii Ionescu au spus “stop”. “Am suferit cumplit la fiecare esec, dar atunci a fost momentul in care amandoi am hotarat ca ea sa nu mai ramana insarcinata niciodata. Nu mai doream continuarea acelui cosmar“, ne-a spus Mihai Ionescu, redactor la Romania libera, care acuza o grava culpa medicala. A ramas insa insarcinata dupa ce a incercat metoda mamei purtatoare. La o stimulare ovariana i s-a spus ca nu mai are ovule, iar, din asta, cei doi au inteles ca ea nu mai poate insarcinata. In aceeasi luna a ramas. A fost ca un blestem. “Nu a fost o zi fericita. Am fost socati”, marturiseste Mihai. Doctorul lor, Cezara Bucur, i-a felicitat, sustinand ca este un semn de la Dumnezeu. Un semn care a dus speranta din Rai direct in Iad.

Niciun comentariu: