Ancheta în cazul fetiţei şi al băieţelului din Galaţi, care au decedat, în primăvara acestui an, după o banală anestezie pe paturile Spitalului de Pediatrie „Sf. Ioan" din Galaţi, scoate la iveală noi amănunte tulburătoare. Ionuţ Dediu, avocatul familiei fetiţei decedate, a văzut raportul medico-legal secretizat de IML Iaşi şi dezvăluie că existau neconcordanţe flagrante între acest raport şi fişa medicală de observaţie.
Mai mult, avocatul a intrat în posesia fişei de preanestezie din care se pot vedea modificările grosolane făcute imediat după decesul micuţei Iulia Irimia. Părinţii celor doi copii vor să ştie cine i-a ucis.
Au plecat la spital cu dureri de burtică, suspecţi de indigestie, şi s-au întors acasă în sicrie. Aveau numai cinci ani. Doi copii, o fetiţă şi un băieţel din Galaţi, au murit după ce au trecut prin mâna aceluiaşi anestezist: dr. Pantelie Nicolcescu - acuzat acum de părinţii micuţilor de ucidere din culpă. Coincidenţă sau nu, culpă medicală sau complicaţii postoperatorii?
Asta urmează să stabilească anchetatorii, pentru că părinţii celor doi copii morţi în primăvara acestui an la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan" din Galaţi au depus plângeri penale, solicitând elucidarea împrejurărilor în care au decedat micuţii. Micuţa Iulia Valentina Irimia a murit pe 31 martie, în urma unei banale operaţii de apendicită, iar Iustin Mihnea Nicolau s-a stins două luni mai târziu, pe 23 mai, tot pe masa de operaţie, după o hernie.
În durerea momentului, familia Irimia şi-a îngropat fetiţa creştineşte, fără a face şi autopsia. Însă, la aproape două luni, când familia Nicolau l-a acuzat pe anestezistul Pantelie Nicolcescu că a administrat copilului lor o doză prea mare de anestezic, lucru pe seama căruia au pus decesul acestuia, familia Irimia a formulat o plângere penală şi a cerut la rândul ei anchetarea anestezistului. "Operaţia era una de rutină, era programată şi ar fi trebuit să dureze 20 de minute", ne-a declarat mama lui Iustin, Crina Nicolau.
„Copilul a intrat în sală pe la 10.40 şi la 11.30 cel târziu ar fi trebuit să iasă. Pe la ora 12.00, a ieşit chirurgul spunând că operaţia a decurs cu succes, dar că sunt probleme cu trezirea copilului. Abia la 14.30, anestezistul ne-a chemat la dânsul în cabinet şi ne-a spus că băiatul a murit pentru că era, de fapt, foarte grav bolnav", ne-a spus mama băieţelului.
La fel de târziu a fost anunţată şi familia Valentinei. "După şase, şapte ore ne-a spus că a murit," ne-a declarat mama fetiţei, Lenuţa Irimia. "Ea era foarte sănătoasă în rest şi am plecat spre spital de la medicul de familie cu diagnosticul de indigestie. O operaţie de apendicită nu ar fi trebuit să se termine aşa. Trebuie să aflăm adevărul, trebuie să ştim de ce a murit copilul nostru!", ne-a mai declarat femeia.
Părinţii spun că în ambele cazuri copiii nu s-au mai trezit din anestezie şi că, după ce s-a constatat decesul, au apărut falsuri grosolane în fişele de preanestezie.
Cele două fişe au modificări evidente. Înainte de a intra în operaţie, mama lui Iustin a declarat că puştiul nu suferea de afecţiuni respiratorii şi că nu a fost răcit în ultima perioadă, pentru ca ulterior pe fişă să figureze faptul că băieţelul suferea de bronhopneumonie, înscrisuri noi ce nu sunt susţinute de nicio ştampilă sau o parafă a celui ce le-a efectuat. La fel şi în cazul fetiţei.
După plângerile depuse la Parchet, micuţii au fost deshumaţi pentru ca medicii legişti să preleveze probe şi pentru ca procurorii să adune informaţii suplimentare necesare în derularea anchetelor.
Moartea ca "secret de serviciu"
Probele au fost trimise la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Raportul de expertiză în cazul fetiţei a ajuns de câteva zile la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, iar celălalt, care priveşte decesul băieţelului, este aşteptat zilele următoare.
Raportul medico-legal în cazul Valentina este clasat de IML Iaşi ca "secret de serviciu". "Categoric, documentul se va face public la sfârşitul urmăririi penale, când se va da şi o soluţie finală. Cât despre medicii implicaţi, deocamdată funcţionează prezumţia de nevinovăţie, instanţa fiind aceea care va stabili vinovaţii şi va aprecia pedeapsa," ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procuror Liliana Istrate.
Avocatul familiei Irimia, Ionuţ Dediu, a obţinut însă acceptul prim-procurorului Costache Caloenescu Roşca de a vedea acest document.
Bronhopneumonia nu se confirmă
"Din raport reiese că nu se mai poate stabili dacă dozarea anestezicului a fost sau nu corectă deoarece corpul a fost formolizat", ne-a declarat ieri avocatul Ionuţ Dediu. Avocatul a rămas surprins când a văzut în raportul IML Iaşi că principala cauză a morţii este stop cardiac survenit de la peritonită.
"Pe de altă parte însă, nu se confirmă diagnosticul de bronhopneumonie care figurează în fişa medicală modificată. Vom discuta aceste detalii medicale cu un doctor în zilele următoare, urmând să stabilim apoi dacă vom solicita o contraexpertiză", ne-a declarat avocatul.
"Fetiţa a intrat în operaţie şi nu s-a mai trezit şi mi-a spus (medicul anestezist, n.r.) că a fost bolnavă de plămâni. Umbla numai cu minciuni. M-a întrebat înainte de operaţie dacă fata a fost bolnavă cu plămânii, dacă a avut hepatită, şi am spus că nu. M-a pus să iscălesc şi după aceea am văzut modificat în fişă cu "Da". Fetiţa a fost internată pentru apendicită şi după operaţie doctorul a spus că a fost peritonită generalizată", a declarat Lenuţa Irimia, mama micuţei decedate, în ziua în care a depus plângerea penală.
Mai mult, în biletul de trimitere semnat şi parafat de medic pe data de 31 martie, când fetiţa a murit, se arată că este vorba de o urgenţă chirurgicală - "abdomen acut chirurgical".
Dr. Pantelie Nicolcescu nu a putut fi contactat, aflându-se în concediu de odihnă.Sursa : http://www.adevarul.ro/articole/de-ce-au-murit-copiii-de-la-galati/324998
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu