luni, 23 iunie 2008

Dosarul celor 20 de nou-nascuti morti la Maternitatea Oradea - tinut 5 luni la Politie fara sa se faca o audiere

Nici politistii si nici procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor nu pot sa explice de ce dosarul privind moartea celor 20 de bebelusi din Maternitatea Oradea a fost inchis fara efectuarea celor mai elementare verificari care sa clarifice daca decesul a fost sau nu cauzat de o culpa medicala. "E o chestiune normala ca un dosar sa se reintoarca la Politie pentru completarea cercetarilor. Dupa o reanalizare s-a constatat ca nu au fost intreprinse toate actele procedurale impuse, recunoastem, s-a gresit", declara purtatorul de cuvant al IPJ Bihor, inspector principal Adrian Bucur. Referitor la faptul ca in dosarul bebelusilor nu s-a facut o audiere, Bucur spune ca "baietii nu au avut inspiratia sa le faca, insa, in cazurile de omor din culpa, ancheta intra in atributiile procurorilor. Cercetarile nu le faci de capul tau. Procurorul spune ce sa faci si cum. Procurorul a considerat ca nu e cazul sa se mai faca alte verificari, fata de actele existente in dosar, si a confirmat propunerea noastra de neincepere a urmaririi penale".

"Era ancheta politiei" - spun reprezentantii Parchetului


Procurorul Tiberiu Sigheartau, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, afirma, insa, ca numai infractiunile de omor intra in atributia procurorilor. "Ancheta a fost a politiei de la inceput. Ei s-au sesizat din oficiu, pe 4 aprilie, in urma articolelor aparute in presa si au facut referatul cu propunerea de neincepere a urmaririi penale, pe 9 august. Nu comentez decizia procurorului care le-a confirmat propunerea. Acum, in urma ordonantei date de Parchetul Curtii de Apel Oradea, a fost dispusa completarea probatiunii, iar dosarul a fost restituit la IPJ Bihor", sustine Sigheartau, care mai afirma ca procurorii nu ar fi avut de ce sa continue ancheta din moment ce specialistii nu au stabilit vreo culpa medicala. "Concluzia colegului meu s-a bazat pe raportul Colegiului Medicilor, potrivit caruia tratamentul aplicat pentru patologie infectioasa a fost corect condus, iar mortalitatea nu este mai mare decat in anii precedenti", declara procurorul.

Nu s-a facut nimic pentru aflarea adevaratelor cauze ale decesului


"Nu se poate admite ca acesti copii erau dinainte condamnati sa moara", afirma procurorul Ioan Moldovan, seful sectiei Urmarire Penala din Parchetul Curtii de Apel, cel care a dispus reluarea anchetei dupa ce a constatat ca dosarul a fost tratat extrem de superficial. In dosar nu exista decat copii dupa articolele ziaristilor, o nota de constatare a Colegiului Medicilor si 19 foi de observatie, in timp ce numarul copiilor decedati este de 20. "Ancheta urmeaza sa se desfasoare prin verificarea tuturor conditiilor din spital, a modului de tratare a copiilor pentru a se stabili daca diagnosticul pus in fisele de observatie a fost cel corect si daca tratamentul medical, aplicat in raport de diagnostic, a fost corect si eficient. O concluzie pertinenta in acest caz se poate trage numai in urma unei expertize medico-legale obiective", declara Moldovan.

"Infectati in spital" - verdictul anchetei ordonate de ministrul Sanatatii

In primul trimestru al acestui an, 20 de bebelusi, toti internati la sectia de Terapie Intensiva, au decedat. Dintre cei 20 de copii, 12 au murit inca din prima saptamana de viata. Ministrul Sanatatii a dispus o ancheta administrativa in acest caz dupa ce a descoperit ca, in rapoartele inaintate Directiei de Sanatate Publica Bihor, conducerea Maternitatii a omis sa comunice numarul total de decese inregistrate si suspiciunile privind existenta unor infectii intraspitalicesti. In urma cercetarilor s-a stabilit ca in spital nu s-au respectat normele de igiena, obligatorii in orice unitate spitaliceasca, si cel putin 4 dintre copii au murit din cauza unor infectii intraspitalicesti. La scurt timp dupa intoarcerea echipei de control la Bucuresti, Ministerul Sanatatii a anuntat demiterea din functie a sefului DSP Bihor, Ladislau Ritli, precum si a directorului adjunct, responsabil cu medicina preventiva, medicul Zoia Bitea. Totodata, au fost demisi doctorul Doru Craiut - directorul general al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Oradea, doctorul Gheorghe Tirla - seful sectiei Neonatologie, precum si toate asistentele-sefe din cadrul maternitatii. Doctorul Petre Octavian Teodorescu, directorul medical, si Vasile Voinea, directorul economic, au primit avertismente. l Am incercat ieri sa obtinem un punct de vedere al conducerii Ministerului de Interne in legatura cu gravele acuze aduse politistilor bihoreni. Dl. ministru Ioan Rus era plecat insa din Bucuresti. Primul adjunct al domniei sale, dl. general de divizie Toma Zaharia, se afla la sedinta de guvern. Ni s-a sugerat sa vorbim la IGP. Aici, dl. inspector Marius Tache, purtatorul de cuvant al institutiei, ne-a explicat ca a sunat la IPJ Bihor si asteapta raspunsul factorilor de decizie de aici, pentru a ni-l comunica si noua. Raspunsul politistilor bihoreni il cunoastem insa. E vorba de o balbaiala lamentabila. Referatul cu propunerea de neincepere a urmaririi penale in cazul mortii celor 20 de nou-nascuti, semnat de capitan Laza Gheorghe, pentru simplul motiv ca membrii Colegiului Medicilor Bihor au exclus o raspundere a cadrelor medicale in acest dosar, este edificator in acest sens. Doctorii au spus ca nu e vina lor si politia i-a crezut. Asa, pe cuvant, fara sa faca nici o investigatie, fara sa-i audieze pe invinuiti. Halal politie, halul profesionalism.

Sursa: http://www.adevarul.ro/articole/dosarul-celor-20-de-nou-nascuti-morti-la-maternitatea-oradea-tinut-5-luni-la-politie-fara-sa-se-faca-o-audiere/21262

Un comentariu:

Anonim spunea...

Halal! Imi vine sa vars! Justitia din ROmania merge... snur!