luni, 23 iunie 2008

Un medic din Brasov a fost acuzat de malpraxis pentru un copil nascut fara maini

Doi tineri părinţi din Braşov, Crina şi Ovidiu Călbureanu, o acuză pe doctoriţa Ionela Gambara, obstetricianul care a supravegheat sarcina, că nu a observat în urma analizelor ecografice malfomaţia cu care s-a născut băieţelul lor. Ei au înaintat deja plângere penală împotriva medicului braşovean, sesizând totodată Colegiul Medicilor. Medicului braşovean i se aduce acuza de vătămare corporală gravă din culpă, legată de exrcitarea profesiei de medic.

Crina Călbureanu a adus pe lume, în data de 6 mai 2007, un băieţel de 2500 de grame. Deşi medicul Ionela Gambara o asigurase pe durata sarcinii că fătul este sănătos, la naştere părinţii au avut parte de un şoc: micuţul s-a născut cu infirmitate permanentă, la ambele mâini, lipsindu-i o parte din antebraţ.

Deşi femeia avea 34 de ani, vârstă la care riscul apariţiei anomaliilor fătului este mult mai mare decât în cazul gravidei tinere, dr. Ionela Gambara nu i-a recomandat decât analize medicale uzuale.

"De la începutul sarcinii am fost pacienta doamnei doctor Gambara Ionela, fiind în evidenţa medicală a acesteia, prezentându-mă la toate examenele medicale stabilite, efectuând examenele de investigaţie-ecografie ,analize medicale ,stabilite de aceasta Pe tot parcursul sarcinii, am fost asigurată, cu ocazia fiecărui control efectuat de doamna doctor, că sarcina este în evoluţie normală, că fătul se dezvoltă normal, că nu există probleme care să indice vreo anomalie de dezvoltare a acestuia. Singurele recomandări medicale primite pe parcursul sarcinii au fost cele referitoare la efectuarea unor analize medicale, pe care de asemenea le-am anexat plângerii înaintate Colegiului Medicilor. De fiecare dată când mergeam la control, la întrebarea mea dacă este necesar să fac şi alte investigaţii sau analize, mi s-a răspuns că nu este cazul pentru că sarcina decurge în mod normal", susţine mama băieţelului născut cu cumplita malformaţie.

Deşi trebuia să o asiste pe femeie la naşterea prin cezariană, medicul Ionela Gambara nici măcar nu a fost alături de pacientă.

"Având în vedere vârsta (34 ani ) i-am solicitat doamnei doctor să mă programeze pentru efectuarea unei operaţii de cezariană. Doamna doctor a spus că nu a reuşit să obţină această programare iar din 14 mai urma să plece ,astfel că am aşteptat împlinirea termenului, pentru a naşte normal, stabilind ca la debutul travaliului să o anunţ pentru a veni la spital să mă asiste la naştere. În data de 6 mai 2007 am sunat-o la telefon de mai multe ori pe doamna doctor pentru a o solicita să vină la spital să mă asiste la naştere astfel cum stabilisem, însă nu a răspuns la telefon, situaţie în care m-am internat la Maternitatea Braşov, fiind asistată la naştere de domnul doctor C. Anastasiu", a declarat Crina Călbureanu.

Soţul acesteia susţine că a sunat-o pe doctoriţă pentru a o întreba de ce nu s-a prezentat la naştere.

"Explicaţia oferită pe un ton iritat de doamna doctor a fost aceea că timpul necesar examinării unui pacient ar fi de minim o oră, ceea ce nu este posibil şi « dacă ar fi aflat la 6-7 luni şocul ar fi fost dublu». Soţul meu a înregistrat convorbirea avută cu doamna doctor, aceasta fiind transcrisă pe suport audio şi pe hârtie şi certificată de un specialist în înregistrări audio-video", adaugă Crina Călbureanu.

Micuţul adus pe lume de Crina Călbureanu va fi marcat toată viaţa de infirmitatea cu care s-a născut. „Nu îşi poate folosi mânuţele. Am vorbit cu cei de la Spitalul Budimex din Bucureşti. Se pot pune nişte proteze, permanente abia după ce împlineşte 18 ani. Dar procedura e traumatizantă şi costisitoare”, sunt de părere părinţii micuţului. Aceştia o consideră vinovată de situaţie pe dr. Ionela Gambara. Împotriva ei au formulat o plângere la Parchet, dar şi la Colegiul medicilor. Gambara este acuzată de vătămare corporală gravă din culpă legată de exercitarea profesiei de medic. „Plângerea penală împotriva doamnei Gambara este înregistrată pe rolul Parchetului Judecătoriei Braşov, fiind trimisă în vederea cercetărilor la Inspectoratul de Poliţie. Am formulat plângere şi la Colegiul Medicilor. Ca urmare a insitenţelor depuse de mine mi s-a spus că procedura e greoaie şi se reunesc mai greu. Colegiul medicilor s-a întrunit pe 17 iulie şi s-a repartizat această plângere pentru analiza profesională. Ceea ce i-a nemulţumit pe clienţii mei e lipsa de reacţie. Nici nu ne-au adus la cunoştinţă printr-o adresă că urmează să se întrunească. Referitor la prestaţia medicului, susţin cu tărie că există două variante: o necompetenţă profesională dată de lipsa de pergătire în utilizarea aparatului ecograf, în condiţiile în care alţi medici specialişti au spus că în urma investigaţiilor mai amănunţite anomalia ar fi putut fi depistată. Pe de altă parte poate fi vorba şi de o lipsă de informare şi înclinăm spre această variantă. Dovadă că medicul nu a înmânat pacientei ultimele două planşe ecografice, medicul nu s-a prezentat la naştere, iar după naştere a făcut afirmaţia că «Dacă ar fi aflat la 6-7 luni şocul ar fi fost dublu». Medicul are obligaţie de informare a pacientului, această obligaţie asigurându-I totodată posibilitatea de a se descărca de o anumită vină”, e de părere Camelia Roman, avocata familiei Călbureanu.

Părinţii micuţului cred că anomalia ar fi putut fi observată încă din a treia lună de sarcină. Surse medicale susţin însă că şi în cazul unor ecografii performante de tip 3D sau 4D, există peste 40% din cazuri în care malformaţiile nu pot fi depistate. În plus, dacă se descoperă o anomalie ca cea din cazul micuţului familiei Călbureanu, după luna a treia şi jumătate de sarcină nu se face indicaţie de întrerupere de sarcină, decât dacă s-ar pune viaţa mamei în pericol.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului medicilor Braşov, pe numele doctoriţei Ionela Gambara nu s-au mai formulat până acum plângeri de malpraxis. „ Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor se va întruni în momentul în care o va convoca doctorul Bălescu. Poate fi săptămâna viitoare sau cealaltă”, ne-a declarat Constantin Cârstea, preşedintele Colegiului Medicilor Braşov.

Sursa: http://2007.informatia.ro/Un_medic_din_Brasov_a_fost_acuzat_de_malpraxis_pentru_un_copil_nascut_fara_maini-220318

Niciun comentariu: