luni, 23 iunie 2008

Copil operat din greseala, intr-un spital bucurestean

Un copil de noua ani a fost operat de apendicita, desi era internat in spital pentru un examen cistoscopic, relateaza NewsIn. Baiatul se afla intr-un salon al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti pentru un examen cistoscopic, cand a fost luat de o asistenta si dus in sala de operatii.

Pe 19 martie, asistenta de anestezie Aurora Stefan trebuia sa pregateasca un pacient programat pentru o operatie de apendicita, insa, din neatentie, a luat un alt copil din salon si l-a dus in sala de operatii. Acolo, baiatul a fost anesteziat, dupa care i s-a scos apendicele, interventie de care nu avea nevoie.

Purtatorul de cuvant al spitalului, Viorica Nitescu, a declarat ca acest caz reprezinta "un act grav de malpraxis" si "o eroare de identificare a pacientului", care ar fi putut avea consecinte grave. Ea a precizat ca medicii si asistenta au fost sanctionati, printr-o penalizare de 10% din salariu si prin transferarea la o alta sectie.

"Doctorii, la fel ca toti oamenii, pot sa greseasca si ei, doar ca in munca noastra greseala inseamna altceva...", a declarat Nitescu.

Ea a admis ca anestezia poate avea consecinte grave asupra organismului, dar a tinut sa precizeze ca si examenul de cistoscopie se face tot sub anestezie generala in cazul copiilor, fiind vorba de o interventie invaziva.

Purtatorul de cuvant al spitalului a admis in mod repetat ca a fost vorba de "o greseala grava", dar a incercat sa motiveze acest incident, spunand ca asistenta respectiva nu a putut sa comunice cu baietelul, pentru ca acesta era "timorat". Tot Nitescu a mentionat ca pacientul "dansa si canta" si nu a stiut sa spuna cum il cheama.

Pentru ca avea aceeasi varsta si greutate ca si copilul programat pentru operatie, asistenta a presupus ca baietelul este cel care sufera de apendicita. Nu avea fisa de observatie cu ea, asa ca l-a luat pe primul copil iesit in cale si l-a dus in sala de operatii. Mama baiatului iesise din incinta spitalului pentru scurta vreme. Cand s-a intors, copilul ei nu mai avea apendice.

Colegii celor implicati in aceasta interventie s-au aratat revoltati de cele intamplate.

"Asistenta s-a dus in salonul respectiv fara fisa de observatie a pacientului, ceea ce este inadmisibil pentru ca, in aceasta fisa, se afla toate informatiile legate de pacient, de la datele personale, pana la diagnostic. In locul pacientului programat pentru apendicita, l-a luat pe copilul de noua ani din salon si l-a dus in sala operatie, fara sa-l intrebe nici macar cum il cheama si pentru ce a fost adus la spital", au declarat surse din spital, citate de NewsIn.

"Este o greseala imensa ca un medic sa nu ceara confirmarea ca opereaza pe cine trebuie. La fel si anestezistul, pentru ca o anestezie generala se face in functie de mai multi factori", au adaugat sursele citate.

Anestezierea generala, fara un consult prealabil, poate avea consecinte foarte grave asupra sanatatii, in cazul in care pacientul este alergic la vreuna dintre substantele injectate, potrivit medicului generalist Sever Oana.

Managerul spitalului Grigore Alexandrescu, dr. Coriolan Ulmeanu, a confirmat eroarea medicala si a precizat ca a sesizat Colegiul Medicilor Bucuresti (CMB) - institutia abilitata sa ia masuri in cazurile de malpraxis. Cazul va fi discutat intr-o sedinta, pe 23 aprilie.

Niciun comentariu: