luni, 23 iunie 2008

Sarcină urmărită prin pâlnie

O tânără care a născut la Spitalul Giuleşti a fost monitorizată de asistente doar cu o pâlnie obstetricală, cu toate că era o gravidă cu riscuri. Copilul a avut probleme grave de sănătate.

Părinţii unui băieţel de 3 ani din Capitală acuză o doctoriţă de la Spitalul Giuleşti că a urmărit neglijent naşterea micuţului, motiv pentru care băieţelul are grave probleme de sănătate. Familia Antonescu susţine că medicul Ioana Miloiu a ignorat faptul că existau semne care arătau că micuţul suferea, ceea ce a făcut ca, imediat după naştere, băieţelul să aibă nevoie de resuscitare. Din cauza complicaţiilor de la naştere, Andrei a fost diagnosticat cu retard motor, pentru care are nevoie aproape zilnic de şedinţe de recuperare. Părinţii au reclamat-o pe doctoriţă atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Parchet. Ea a fost sancţionată de Colegiul Naţional cu avertisment pentru că a supravegheat superficial naşterea, fără să ia în calcul faptul că era vorba de o sarcină cu risc după ce în luna a cincea se pusese diagnosticul „ameninţare de avort“.

Medicii au ascuns părinţilor starea copilului

Imelda Antonescu, o economistă în vârstă de 30 de ani din Bucureşti, a născut în urmă cu trei ani, la Maternitatea Giuleşti, primul ei copil. „Doctoriţa Miloiu, care m-a supravegheat în ultima lună de sarcină, m-a internat pe 23 februarie 2004 cu contracţii, în jurul orei 10.00 dimineaţa. Până la 8.30 seara m-a lăsat singură deoarece avea consultaţii la cabinetul particular. Durerile au devenit de nesuportat, însă asistentele îmi spuneau să nu mă mai vait atât, că nu nasc încă“, îşi aminteşte Imelda Antonescu. În cele din urmă, doctoriţa a venit şi i-a făcut tinerei o anestezie peridurală. „Ajutorul primit la naştere din partea echipei de la Spitalul Giuleşti a fost «împinge, împinge » şi un cot în burtă de la o asistentă. Au mai ascultat la un moment dat bătăile inimii copilului cu o pâlnie, înainte de a mă urca la ora 21.00 pe masa de naşteri“, mai povesteşte tânăra. Imelda şi-a dat seama că ceva nu este în regulă imediat după naşterea copilului, în jurul orei 12.00 noaptea. Micuţul, care avea o piele negricioasă, a fost luat imediat din sala de naşteri, fără să fie arătat mamei. „Când am întrebat-o pe doctoriţă cum se simte copilul, mi-a spus: «Stai liniştită, am vorbit cu un prieten astrolog şi copilul s-a născut sub o stea norocoas㻓, susţine femeia. Timp de câteva zile, doctorii nu le-au spus părinţilor care este starea copilului, care a făcut convulsii după naştere, a stat sedat şi hrănit printr-un furtun.

Nu a respirat 20 de minute după naştere

Părinţii au aflat ulterior din fişa de observaţie că Andrei nu a respirat 20 de minute după naştere. Deşi lucrurile păreau că s-au rezolvat la externare, părinţii au observat după câteva luni că cel mic progresează mult mai încet decât alţi copii de vârsta lui. „La nouă luni, dacă îl puneai în funduleţ, cădea într-o parte“. Pentru a fi un copil normal, Andrei face aproape zilnic şedinţe de recuperare. „Dacă nu ar avea, la trei ani, un program ca al unui adult, Andrei nu ar fi învăţat să meargă până acum“, spun părinţii. Când au observat că micuţul lor nu se dezvoltă normal, familia Antonescu a încercat să afle ce s-a întâmplat de fapt la naştere. Au obţinut destul de greu fişa de observaţie de la spital. „Din ea rezulta că am avut lichidul amniotic verzui - semn de suferinţă fetală - cu patru ore înainte de a naşte. În fişă, cineva a modificat ora la care s-a făcut observaţia, pentru a fi mai aproape de momentul naşterii, ca să nu se facă vinovată doctoriţa că l-a lăsat prea mult timp în suferinţă“, mai susţine tânăra.

Medicul acuzat refuză să comenteze

Contactată câteva zile la rând, doctoriţa Miloiu a refuzat să comenteze cazul, spunând: „Ştiu foarte bine ce acuzaţii mi se aduc“. În urmă cu aproximativ doi ani, părinţii lui Andrei au sesizat şi Parchetul, procesul fiind în derulare. „Faţă de alte familii, noi am avut noroc. Nu toată lumea îşi poate permite costurile recuperă rii şi nu au toţi puterea de a merge mai departe în speranţa că doctorul vinovat va fi pedepsit“, spune acum Imelda.

DIAGNOSTIC EVZ
Bătăile inimii copilului nu au fost verificate la perioade scurte de timp, cum este indicat în cazul unei sarcini cu risc crescut, în care existase riscul de ameninţare de avort.
> Medicul ar fi trebuit să vorbească cu un alt doctor care să o preia cât timp a fost plecat din spital, nu să o lase doar cu asistentele.
> Dacă problemele apărute în timpul sarcinii au dus la starea actuală a copilului, vinovat e doctorul care urmăreşte pacienta. „Chiar dacă un doctor te preia în ultima lună de sarcină, tot se face responsabil, pentru că te-a preluat cu un istoric“, spun surse medicale.
> Dacă lichidul amniotic este de culoare verde, doctorul trebuie să monitorizeze atent fătul pentru a exclude posibilitatea unei suferinţe fetale. „Lichidul verde nu înseamnă întotdeauna suferinţă fetală. Trebuie investigat să vezi dacă aşa e. Acum este aparatură în spitale, nu mai este ca pe vremuri“, spune Petre Brătilă, medic primar ginecolog.

DECIZIA COLEGIULUI MEDICILOR

Doctorul, sancţionat cu „avertisment“

Cazul familiei Antonescu a fost iniţial judecat de Colegiul Medicilor din Bucureşti, unde medicul a fost găsit nevinovat. Dosarul a ajuns anul trecut la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional. Specialiştii de aici au argumentat că nu se poate aprecia dacă lichidul amniotic verzui a fost motivul pentru care copilul a avut probleme după naştere. „Nu ne putem exprima asupra existenţei sau nu a unei suferinţe fetale acute deoarece nu s-a făcut înregistrare cardiotocografică... Supravegherea stării fetale a avut lipsuri“. În plus, s-a mai stabilit că starea fătului a fost monitorizată de medici superficial. În consecinţă, specialiştii de la Colegiul Naţional au decis să sancţioneze medicul acuzat cu avertisment.

MODĂ

Campania EVZ face valuri

Campania „Spitalul dăunează grav sănătăţii“ a avut reacţii din partea a sute de persoane, articolele prezentate de ziarul nostru fiind accesate on-line de zeci de mii de cititori. Iniţiativa a fost lăudată inclusiv de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Campania a avut rezonanţă şi în rândul televiziunilor, care au preluat din subiecte. Salutăm gestul altor ziare care au deschis prima pagină cu poveşti similare.

Niciun comentariu: